Ама аз точно това искам да знам. Има ли го другаде или не. И ако Тангра знае нещо по въпроса нека каже. Защото тия гербери нали това твърдят. Че европейските държави имали такъв данък. Е аз вече на герб не вярвям. Та ако има тук хора, които пишат от чужбина нека проверят и да кажат лъжат ли герб или не.
Това е смешно. Уж все гледат да се изравним с европейските държави, но го правят само за цените и данъците. А заплатите? Лицемерие.
Иначе не е хубаво да искаме високи заплати.
Нали сме духовно извисени, та не бива да държим на тез неща. 
Случайно влизам в темата.
Да, има го тоя данък, но това не означава, че е хубав. И без това лихвите са по-ниски от инфлацията. Единственият смисъл на лихвите е донякъде да компенсират инфлацията. Жива кражба си е.
Все пак, ако това ви успокоява в бг лихвите са все още сравнително високи. В канада депозитите (срочните!) са по на 1.5% лихва. Която се облага.
Мисля, и има вид влог (в Канада) TFSA - Tax Free Savings Account. Където парите не се облагат с тоя данък. Но какви точно са условията, нямам нерви да чета, въпреки че го ползвам по малко. Не е голяма далавера, общо взето. Мисля, (не съм сигурен), като решиш да ги теглиш парите пак ще се обложат. Само, дето не е периодично. Аз го ползвам с друга цел. Банката ми дава промоция и си спестявам към 5$ на месец такси, ако внасям по 25$ в тоя влог. Само заради това си струва, иначе не ...
Абе в системата ли си, няма мърдане.
Примиряваш се с каквото ти дадат.
Както обичат да казват някои форумци.