Закваска има, само че не е жива култура, а мъртва. Демек бактериите не са живи, а са щам на мъртви. С една дума, изкуствено създадени.
Главния технолог на една винарна в България ( няма да казвам коя ), получава 8000 лв. заплата. Един приятел го питал: Що толкоз пари бре? Кво толкова правиш? Онзи казал: Ами правя перфектно вино без грозде. Заради такива играчи на дребно, и най-вече алчните им шефове си прецакахме пазара на вино в Англия. "Домейн бояр" в момента продава заради името си, а не заради качеството си. Именно те преебаха пазара в Англия, щото в началото изнасяли вино то грозде, после се изхитрили, почнали да вкарват и химия, ма ония не са балами - имат си солиден входящ контрол. Сега наше вино се продава в 1-2 хипермаркета в Англия, а преди се е продавало в над 10.
Тъжната истина - тук бъка от "мениджъри"
Да не говорим за "луканката"....Един мой бивш клиент влиза в цех за луканка в Пазарджик и вижда някви машини, някви големи чували с бял прах и разни туби по 20 литра. Оказва се че белия прах е "месото", идващо откъде? От братска Америка, офкорс. Белия прах се смесва с течността от тубата, която придава вкуса и се превръща в...луканка....
Тъжната истина - тук бъка от дребни търговци с големи идеи.
Трагичната истина - бедни сме като мишки, и за да ядем луканка на нормална цена, я правим от евтини продукти...