Здравейте,
Искам да Ви благодаря за целенасочените съвети и разбира се прекрасната тема

.
След quest-а с намирането на съставките и аз успях да си "приготвя" първата реколта TBs, по общата рецепта за MDH TBs от ръководството на sidewinder

. (Прикачвам картинка на резултата).
Като начинаещ orgnoite-maker май допуснах някой технологични грешки

(моля хората с по-голям опит да коментират, ако са фатални).
(о) Добавих кварцовия пясък преди да налея първия слой епоксидна смола. В резултат той слезе на дъното и кажи речи оформи пръстен на повърхността на оргонита. Все си мисля че първо трябваше да налея смолата за първия слой (стружки + кристал) след което пясъка.
(о) Късчетата пирит добавих след втория слой стружки, а не между двата. Те някой си слязоха надолу, ама повечето си останаха на дъното на оргонитите. Не съм сигурен, но мисля че златистото оцветяване е точно в благодарение на късчетата пирит.
(о) Малко се забавих с наливането на смолата за последния съд в резултат на което се получиха дупчици по повърхността на оргонита - т.е. не е проникнала добре щото е тръгнала да се желира

(о) 5-те mm слой, препоръка от sidewinder, май станаха 10

. Дано не съм затапил пропусквателните способности на оргонита по този начин.
Така де апетита идва с яденето и съм се амбицирал да направя оргонити за цялата рода. Още веднъж благодарности за темата и ценното й съдържание

.
TBs pic:

1. Измерват се компонентите в обемни единици, не в тегловни. Повечето ТВ, за да работят пасивно трябва да имат плътност на оргонита MHD (средно висока плътност). Тогава нивото на частиците, заемащи съда трябва да е равно на нивото на смолата от същия съд. От това колко свободно пространство има между стружките зависи плътността.
Разстоянията между големите частици са запълнени с по-малки частици. Малки = 1-5 мм в диаметър, големи = 5-15 мм.
2. Добре е да се натроши, но не на прах. Иначе качва плътността много.
Прахообразните съставки е добре да се добавят както щипка сол. Не повече, защото пропускателната способност на оргонита спада. Мисля, че важи почти за всички прахообразни съставки.
Като правиш оргоните, оставяй 5мм слой от чиста смола над стружките. Това се явява нещо като магнит за оргона, за да може да се привлече по-лесно и от там нататък да проникне в сърцевината на оргонита. Даже е най-добре структурата да е под формата на градиент - дъното най-платно, а повърхността най-рехава. Говорим за момента на изливане на смолата. После като втвърди, оргонита се обръща.