Автор Тема: Бюджет 2011 позволява увеличение на държавния дълг с до 3,9 млрд. лв.  (Прочетена 4245 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен deznam

  • Малко Писал
  • **
  • Публикации: 286
Бюджет 2011 позволява увеличение на държавния дълг с до 3,9 млрд. лв.


Законът дава възможност на финансовия министър да емитира външен дълг в рамките на 2 млрд. лв.


Новият държавен дълг през 2011 г. може да е максимум 3,9 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг в края на 2011 г. не може да надвишава 14,6 млрд. лева, приеха депутатите при гласуването на второ четене на приетия късно снощи Бюджет 2011 г.

Първоначалните разчети бяха новият дълг за следващата година да бъде до около 3 млрд. лв. При гласувания на първо четене проект за бюджет 2011 г. се предвиждаше новият дълг да е до 3,5 млрд. лв., а общият – до 14,3 млрд. лв. На второ четене обаче беше прието предложението на председателя на парламентарната бюджетна комисия, възможността за нов дълг да се увеличи с още 400 млн. лв., а за общ – с 300 млн. лв.

Същевременно обаче максималният размер на новите държавни гаранции за следващата година, беше намален между първо и второ четене от 800 млн. лв. на 460 млн. лв.

С приетия за следващата година бюджет се дава възможност на министъра на финансите след решение на правителството да има право да емитира външен държавен дълг в размер до 2 млрд. лева.

Минималният размер на фискалния резерв към края на 2011 г. не трябва да пада под 4,5 млрд. лв. Тази цифра беше заложена и в актуализирания бюджет за тази година, докато в първоначалния му вариант минималната стойност беше 6,3 млрд. лв.

Освен това, при условие, че не се влошава заложеното бюджетното салдо в Закона за бюджета, се предвижда през втората половина на 2011 г. Министерски съвет да може да предостави до 250 млн. лв. на Агенция „Държавен резерв“, за създаване и поддържане на изискваните от Европейската комисия запаси от нефтопродукти и донатрупване на 85 хил. тона хлебна пшеница.

За следващата година се предвижда взимането на само един нов държавен инвестиционен заем от външна финансова институция и това е Международната банка за възстановяване и развитие. Заемът в размер на 45 млн. евро ще бъде предоставен на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за ремонт на мостове в страната.


Източник: http://www.investor.bg/news/article/109253/333.html

Макар ,че ако потърсите в интернет ще видите ,че реалният ни дълг е 37 млрд евро, за какви 14,6 млр лева ни говорят, ние да не сме овци.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Измамните обещания на властта за 1,5 млрд. лв.


Управляващите взеха скандалното решение да прехвърлят парите на здравноосигурените лица в общия бюджет за попълване на дефицити през 2011 г.

Късно снощи Народното събрание прие държавния бюджет за 2011 г., като един от най-оспорваните въпроси при дебатите бяха парите за здравеопазване или по-скоро как ще се използва натрупаният резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на 1,5 милиарда лева от събрани здравни вноски.

В крайна сметка, без продължителни дебати, депутатите решиха тези пари да бъдат „извадени“ от резерва на здравната каса и „прехвърлени“ в общия бюджет за 2011 г. Или казано с други думи, държавата национализира средствата от здравноосигурителни вноски, събрани към края на тази година.

Скандалната идея

Безпрецедентното предложение беше подхвърлено от финансовия министър Симеон Дянков преди два месеца. Тогава той заяви, че парите от вноските на гражданите „ще могат да се използват от правителството за каквото прецени“.

На дебатите по бюджета вчера в парламента тази идея не само че беше лансирана от управляващите, но стана факт с приемането на бюджета на второ четене – платените от здравноосигурените лица вноски ще се използват от държавата не за здравеопазване, а за различни публични разходи и запълване на дефицити.

В изявление по въпроса вчера заместник-министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с тези средства ще могат да се финансират всички публични разходи. Според Горанов е „по-разумно да се вземат тези пари, които по досегашния модел така или иначе не са се ползвали, а са стояли като резерв“ и е „по-добре с тези средства да се покрива бюджетният дефицит“.


Празните обещания

Решението на парламента за „прехвърлянето“ на парите от здравни вноски е меко казано скандално. На практика управляващите не спазват едно от широко афишираните в общественото пространство обещания, а именно, че парите от здравни вноски на българските данъкоплатци ще се „връщат“ отново в здравната система и с тях ще се плащат единствено здравни дейности.

Точно това обещаваше премиерът Бойко Борисов преди месец, когато лекарите започнаха масови национални протести. Очевидно това е било празно обещание на управляващите, хвърлено в пространството, само за да се укротят обществените страсти.

С решението си да „прехвърлят“ 1,5 милиарда лева пари на осигурените за запълване на дупки в бюджета, управляващите доказаха, че сами си предлагат законови промени, преговарят със самите себе си и в крайна сметка приемат предложенията си, тъй като имат мнозинство в парламента.

А някъде на заден план изостанаха преговорите с работодатели и синдикати, които очевидно се забравиха и останаха само на хартия. Получава се така, че въпреки волята за преговори между социалните партньори, въпреки стачната готовност на различни съсловия и браншове, въпреки сключените споразумения с работодатели и синдикати, всъщност управляващите пренебрегват страните, които имат законово право да участват във формиране на бюджета за здравеопазване като Българския лекарски съюз (БЛС) например.

Само преди дни БЛС беше пренебрегнат като фактор в здравеопазването, въпреки че е страна при подписването на Националния рамков договор (НРД) - документът, който определя цените, обемите и правилата на работа в здравеопазването.

Истината е, че всички финансови решения са концентрирани в ръцете на Министерството на финансите и на министър Дянков. Съвсем съзнателно управляващите изолират участници в страни по преговорите, за което алармираха от съсловната организация.

Параметрите в бюджета

Цифрите в бюджета за здраве през 2011 г. сочат, че догодина Министерство на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Дали този финансов ресурс е достатъчен, за да обезпечи българската здравна система, и сравним ли е с бюджета за здраве през минали години, е отворен въпрос.

Но фактите за бюджета за здраве през 2011 г. недвусмислено показват, че за първи път от създаването на НЗОК през следващата година при управлението на кабинета „Борисов“ се ликвидира резервът на касата и средствата от здравни вноски ще могат да се харчат за всякакви други дейности, а не само за здраве.

През изминалите години, при други управляващи, българското здравеопазване страдаше от хронично недофинансиране. Винаги е имало проблеми с парите за болнична помощ, за плащане на медицински дейности, източване на средства по различни механизми и винаги държавата е дофинансирала системата в края на годината.

Въпросът е какво ще се случи с недостига на пари в здравеопазването сега, когато няма достатъчно пари в бюджета за здравеопазване, а също така няма и резерв на Здравната каса.

Източник: http://www.investor.bg/news/article/109240/85.html


-----------------------------------------------------------------------------------------

Забравете за 13-а заплата и пенсия. Дянков не дава

Такива са възможностите на държавата, каза финансист №1

Ако някой чиновник се е надявал в последния момент да научи, че ще получи допълнителни пари за коледните празници, може да спре да го прави.

Финансовият министър Симеон Дянков беше категоричен, че няма да има нито надбавки към пенсиите, нито 13-а заплата в бюджетната сфера, защото: "Такива са възможностите на държавата".

"Разбира се, ако някои министри смятат, че определени хора или екипи в техните министерства и агенции са особено заслужили 13-а заплата, някакъв вид стимул, и имат този финансов ресурс от спестявания, тогава по тяхна преценка може да се даде".

Според вицепремиера обаче е недопустимо да се плаща на всички.

Дянков коментира и заложената в бюджета възможност за увеличаване на външния дълг с над 2,3 млрд. лева.

Той разясни, че това е само една възможност, която е вкарана в рамките на бюджета за следващата година, но едва ли ще бъдат взети назаем толкова много пари.

Финансист №1 на държавата призова да се провери какво е записано в бюджет 2010 за възможностите за външния дълг и колко е реално е похарчено.

Вицепремиерът също така предположи, че искането на десницата за увеличаването на приходната част в бюджета за следващата година може да бъде изпълнено.

Симеон Дянков подчерта, че разчита за това на работата на митниците и НАП. Все пак ако се случело, министърът щял да го приеме като "приятна изненада".

25 милиона лева са очакваните приходи от най-новия данък "колиба", съобщи още той.

Дянков обаче не може да каже колко ще струва събирането му. Все пак вицепремиерът увери, че сумата ще е по-ниска от 25 милиона.


Източник: http://www.dnes.bg/politika/2010/12/03/zabravete-za-13-a-zaplata-i-pensiia-diankov-ne-dava.105409
« Последна редакция: Декември 03, 2010, 17:08:16 pm от deznam »
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
23 Отговора
15483 Прегледи
Последна публикация Януари 06, 2011, 12:47:51 pm
от moonlight
53 Отговора
26531 Прегледи
Последна публикация Август 13, 2011, 17:18:25 pm
от voodoogoo
31 Отговора
23287 Прегледи
Последна публикация Ноември 12, 2011, 13:33:03 pm
от Z-931
15 Отговора
13282 Прегледи
Последна публикация Юли 07, 2011, 21:08:37 pm
от kalan
0 Отговора
13744 Прегледи
Последна публикация Септември 01, 2011, 19:04:18 pm
от Black Adder

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27