Сега и аз като плесна този пост и съвсем на нищо няма да заприлича темата.

Дълбоката ми идея, която искам да заявя отговорно, е че еволюираме съобразно заобикалящата ни среда. Този процес се нарича адаптивна мутация и той е неминуем за всички живи организми. Колкото по-сложен е даден жив организъм, т.е. колкото по-сложна е неговата ДНК/РНК хромозома, толкова по-трудно мутира и толкова по-малко са видимите признаци на тази мутация.
Спомням си един случай за едни бели листни въшки, които се срещали само в брезова гора в Русия някъде. Но изгоряла въпросната гора и листните въшки започнали да се се люпят черни. И цялата тази мутация само за едно поколение. Но листната въшка е прост организъм и той може да си позволи видима мутация в рамките на едно поколение. Има и такива организми, както примерно вируса на СПИН, които мутират още по-бързо и всеобхватно. Много отдавна въпросният вирус на СПИН не е един вид. Ако трябва да съм точна, се описват 22 различни вируса, които градират в поколения. СПИН 22-ро поколение не дава на приемника си година-две, за да му скапе имунната система и той кротко да си умре от пневмония. Въпросният вирус отпуска 3 месеца на приемника си и го довършва с туберкулоза. Същото важи и за всички РНК вируси с отрицателна верига - H?N? - 144 комбинации от вид без антигенното изместване, но такова е факт още от 2003г. И все още се говори за един птичи и един свински грип, докато за жалост става дума за милиони възможни мутации, всяка от които уникална по рода си.
Но за нас хората ми беше думата. Все повече се храним с химия, под една или друга форма. Водата ни е силно "обогатена", въздухът ни е силно "обогатен", храната ни буквално е боклук. И не става дума само за канцерогенните фъстъци от Гамбия, става дума за млякото, месото, сиренето, хляба. Имаше една статистика за това колко "разрешени добавки" в храната приемат различните националности. Става дума за всички стабилизатори, оцветители, ароматизатори, подобрители, ферментатори, кутилатори, дори пушек на прах! Та тази статистика я водеха американците, с умопомрачителните 22 килограма на година за лица над 16 годишна възраст, следваха ги германците и канадците (20 кг годишно), а ние бяхме на опашката с 6кг годишно. Ами ГМО...
И така с тази си заобикаляща среда, ние мутираме физически и трайно.
Алергиите са явните признаци за тази ни мутация. Но има и по-красноречиви проявления, ако на някой му е интересно. Има една секция за фетуси с генетични аномалии, която се намира в Медицинска Академия, където можете да разгледате някои от възможните видими мутации. От сега предупреждавам, че достъпът до тези зали е ограничен и определено не е за хора със слаби нерви. Но точно тези аномалии зачестяват, при това в световен мащаб. И не става дума, че преди 10 години са се случвали по 15 такива на година, а сега за 45, става дума за много по-сериозен растеж.
В тази връзка, ваксините са най-малкия ни проблем, те приучават имунната ни система да се справя с познатите ни вируси преди самите те да са мутирали. И за някои вируси има смисъл такава интервенция, но за повечето действително опасни вируси, никаква ваксина няма да помогне.
Ами това исках да кажа...