Peacekeeper, дано не те разочаровам с отговора си.
Ами не знам откъде да започна, но хайде да е с това - филмът ми хареса, а лекторът е много, много добър... популяризатор! Гледах с удоволствие изнесената от г-н Дейо лекция по вълнова физика, но да си призная честно, никак не успя да ме шашне с научно-техническата страна на нещата, които по същността си са добре изучени и известни вълнови физически явления. Да, светлината има дуалистичен характер. Да, предполага се и то още от средата на миналия век, че гравитацията - също. Да, вярно е, че отново се заговори активно в днешно време за етера и свойствата му. Стан Дейо направи пред камерата и няколко интересни опита, обяснявайки ги доста добре...
Интересно бе признанието му, относно принадлежността на австралийския му работодател към Илюминатски орден, както и това, защо показаните снимки на летателните апарати в края на филма, не са засекретени, подавайки мимоходом инфото, че истинските кораби не са толкова красиви и са с драскулки по тях. Това неволно ми припомни "камбаната" от снимката, останала от времето на Третия райх, с свастиката и руническите надписи по корпуса й, а също и писмените знаци които се намирали върху останките от катастрофиралия през 47-ма година в ранчото на Брейзил, до Розуел - Ню Мексико, кораб на извънземните и показани от майор Марсел на сина му.
Друго едно обяснение също предизвика интереса ми - как става комуникацията между НЛО, как те се събират и летят във формация, и какъв е всъщност механизмът на образуването тази формация, както и природата на маневреността на тези кораби, обяснена с феномена на времето.
Какво обаче остави празнина в мен, докато гледах филма - ами най-вече това, че не бе показан запис на демонстрационен полет на онзи модел с дъските и намотките, въпреки уверението на лектора, че той лично участва в конструирането на подобни устройства в настоящето. За съжаление, разработките в тази насока и датиращи от средата на 20-ти век, според думите на лектора, са си все още толкова секретни, колкото са били и тогава и както се оказва, те не са собственост на нито едно правителство, а на ордена на Илюминати. Така обаче космосът няма да стане по-близък никога на Човечеството. Въпросът е защо? Защо, ако има в наличност такива летателни средства, огромни правителствени организации като НАСА и Роскосмос пръскат милиарди за разработките на конвенционални прототипи и скъпоструващи и опасни химически ракети и спътници? Защо трябва да се строят орбитални станции, когато космическото пространство може да е достъпно с всяка една своя точка за проучване, във всеки един момент? Ето тези, а и още, по същността си риторични, въпроси възникнаха в мен спонтанно, още докато гледах филма.
Всъщност, днес вероятно ще го гледам отново, защото с моите 5,5 диоптъра, може и да съм изтървал нещо. Надявам се обаче, че няма да те разочаровам, ако кажа, че мнението ми за нещата не се е променило, дори след гледането на филма.