Хора... в момента е Лято, насладете се на всичките пресни плодове и зеленчуци, до които може да се докопате.
Моята практика в момента е следната:
1ва закуска: моно ястие от плод с високо съдържание на вода (диня, пъпеш, праскови, бурбонки - /това е плода на черницата/, малини и тн)
2ра закуска , която идва долу горе по обед, след интензивна физическа тренировка ям най-често кило банани или пия смути от пасирани, предварително накиснати фурми или друг сушен плод. Тези плодове са високо калорични, възстановяват след физическа дейност най-добре тялото и му дават силен заряд.
3то ядене "основното" за деня, което е около 15:00 часа следобед - тук вече хапвам комбинация от съвместими сурови зеленчуци (домати, краставица, тиквичка, чушка...) плюс сложен въглехидрат (най-често домашно приготвен пълнозърнест хляб, варен ориз, картофи или нещо от семейство бобови)
4то ядене, което е не по-малко от 3 часа след "основното" - моно ястие от плод, който желая.
5то ядене "вечеря", поне 30-60 минути след консумираните плодове - тук се наслаждавам на пресни зеленчуци/салата + някаква протеинова храна, най-често ядки
Много рядко овкусявам храната си, тъй като тя по начало си е вкусна

Солта, била тя хималайска или марсианска, е за боклука. Ако пиете моркса вода в продължение на няколко дена ще умрете от дехидрация и то именно заради солта в нея, така, че този пример е достатъчен, за да видите до къде води консумацията на сол. Като заместител на солта и същевременно на зехтина в салатата използвам маслини (възможно най-безсолните!). Почти всички в този форум са чували за вредата от термичната обработка на мазнините (формиране на канцерогенни вещества). Специално за суровоядците, които за да се заситят посягат към храните с високо съдържание на мазнини ще кажа да не си вкарват автогол, а да опитат да се придържат към схемата 80-10-10 (въглехидрати- протеини-мазнини).
Яжте плодове в големи количества и ще сте винаги пълни с енергия

Толкова да е просто. Клетките се хранят с прости захари (глюкоза). Плодовете са именно това, глюкоза, фруктоза, витамини, минерали... Енергията необходима за смилането им е минимална и те за минути влизат в кръвообръщението на човек. Ако ядете много мазнини тогава възприемането на захарите от клетките се затруднява, панкреасът блъска инсулин като луд, за да се вкарат захарите в клетките и така се изтощава. Това най-често води до диабет, отпадналост...
Плодовете са първи по витамини и втори по минерали, зеленчуците са първи по минерали и втори по витамини така че смело напред
Тези храни са предимно алкални, което е добре за хомеостазата на организма, която клони към алкална среда, всички знаем, че при повишаване на киселинността започват да се източват алкалните минерали, за да се неутрализира тя. Това води до загуба на калций, намиращ се в костите и зъбите (така, че не е важно колко калции приемаш с храната, а колко запазваш в себе си), плюс това киселинната среда създава предпоставки за ракови образувания.
и сега нещо уникално, което успях да постигна. Бях пристрастен към сладко, всъщност все още съм. хората сме търсачи на сладки моменти все пак, но успях да заменя индустриалните сладки отрови чрез консумация на плодове. Лесен трик е 30тина минути преди ядене да хапнеш плодове (това го правя преди вечеря, за да не търся след нея шоколадови десерти, а през другото време си правя направо цели хранения само с плодове) или просто може да си кажете " Ок яде ми се шоколад, но първо ще хапна тези 6-7 банана и след това ще си хапна шоколадче" та повярвайте ми след 7 банана надали ще ви е до шоколад

за повече информация ви препоръчвам книгата на dr. Douglas Graham "The 80-10-10 diet" свали на pdf от тук:
http://www.4shared.com/document/G_Wq-KGj/-_80-10-10_Diet_-_Dr_Douglas_G.htmlПоздрави на всички

весели, щастливи и енергични дни
