Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102913 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #195 -: Юли 01, 2010, 21:03:11 pm »
Да оставим настрана санкциите....това не са последствия, последствия означава това което касае самие човек, съществото му..в резултат от даден избор.
Да, последствия неминуемо има от всяко наше движение в пространството....основното което исках да кажа с примера си е, че едно извършено дело, примерно убийство не ме прави убиец во веки веков. А само докато не осъзная постъпката. Тогава преставам да съм убиец. Дали са ме пратили в затвора или не, това не е най-важното в случая. Ако аз съм осъзнала отвратителността и ужаса от това да нараниш и отнемеш живота на невинно същество и това ме е потресло до дъното на душата ми....аз може и да съм в затвора на ВЕЧЕ не съм убиец.
Това исках да кажа.
И аз така мисля.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #196 -: Юли 01, 2010, 21:12:40 pm »
 ;D  ;D
Тангра, има основание забележката ти....исках просто нещо по-крайно за пример...човек не съм убила но убих една кокошка.

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #197 -: Юли 01, 2010, 21:13:30 pm »
....основното което исках да кажа с примера си е, че едно извършено дело, примерно убийство не ме прави убиец во веки веков. А само докато не осъзная постъпката. Тогава преставам да съм убиец. Дали са ме пратили в затвора или не, това не е най-важното в случая. Ако аз съм осъзнала отвратителността и ужаса от това да нараниш и отнемеш живота на невинно същество и това ме е потресло до дъното на душата ми....аз може и да съм в затвора на ВЕЧЕ не съм убиец.
Това исках да кажа.

Ой  колко  бъркаш!  Не  е  важно  дали  ще  осъзнаеш  постъпката  си,  трябва  да  почустваш  и  да  разбереш  другият!  А  според  теб  е  лесно  разкайвам  се  и  хоп  ставаш  отново  светец!  Индулгенцията  не  върши  работа!!!!!!!!!!!  
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #198 -: Юли 01, 2010, 21:17:15 pm »
Под осъзнаване нямам предвид разкайване. А точно това - да почувстваш какво си направил, това, което и ти казваш, да почувстваш и усетиш страданието на съществото, което си наранил...

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #199 -: Юли 01, 2010, 21:19:03 pm »
Под осъзнаване нямам предвид разкайване. А точно това - да почувстваш какво си направил, това, което и ти казваш, да почувстваш и усетиш страданието на съществото, което си наранил...
Само,за да няма "минаване",нали?!  ;D
« Последна редакция: Юли 01, 2010, 21:20:39 pm от Blue|_Star »
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #200 -: Юли 01, 2010, 21:22:51 pm »

Не разбирам какво искаш да кажеш, честно  :unknown:
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:37:45 am от Mirotvorec »

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #201 -: Юли 01, 2010, 21:23:26 pm »
    Ой  колко  бъркаш!  Не  е  важно  дали  ще  осъзнаеш  постъпката  си,  трябва  да  почустваш  и  да  разбереш  другият!  А  според  теб  е  лесно  разкайвам  се  и  хоп  ставаш  отново  светец!  Индулгенцията  не  върши  работа!!!!!!!!!!!  
Това да почувстваш ужаса, болката, чувствата на другия когато е умирал .... това Митко човешко същество не би могло да го преживее.
Този който убива съзнателно никога не чувства съжаление!
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #202 -: Юли 01, 2010, 21:31:03 pm »
....основното което исках да кажа с примера си е, че едно извършено дело, примерно убийство не ме прави убиец во веки веков. А само докато не осъзная постъпката. Тогава преставам да съм убиец. Дали са ме пратили в затвора или не, това не е най-важното в случая. Ако аз съм осъзнала отвратителността и ужаса от това да нараниш и отнемеш живота на невинно същество и това ме е потресло до дъното на душата ми....аз може и да съм в затвора на ВЕЧЕ не съм убиец.
Това исках да кажа.

СТава въпрос за това,че ако съумееш истински да съпреживееш болката и мъката на наранените от теб хора,ама истиски!то последствията са други.Не може да бъде променен фактът,че си извършил убийство.Това е така.Но когато душата изстрада постъпката си,когато получи своето наказание(от самата себе си)то,тя вече не е душа на убиец,а на човек сгрешил и осъзнал грешката си.

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #203 -: Юли 01, 2010, 21:36:37 pm »
Точно така  :yes:
Понякога могат да минат десетки години докато свържеш дадено свое състояние с дадена своя постъпка. Тоест ти страдаш, но не осъзнаваш поради какво.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #204 -: Юли 01, 2010, 22:27:27 pm »
Само,за да няма "минаване",нали?!  ;D

Не разбирам какво искаш да кажеш, честно  :unknown:

Исках да кажа,че повечето хора ще се правят,че са преживели някои неща и се разкайват,за да се освободят от някои обвързаности.Та,да няма "минавка" за тях.В такъв смисъл го написах.Само,дето няма как човек да изшменти себе си(или айде,една по-друга част от самия себе си).Това имах предвид.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #205 -: Юли 01, 2010, 23:36:34 pm »
   Когато  заговори  съвеста  ти!!!!!!!!   Надежда  всяка  тука  остави!

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #206 -: Юли 02, 2010, 02:19:07 am »
   Когато  заговори  съвеста  ти!!!!!!!!   Надежда  всяка  тука  остави!
Ааааааа,нашия "демон"-съвестта.

Неактивен mitko

• Доста Писал
    • профил
« Отговор #207 -: Юли 02, 2010, 13:47:30 pm »

Това  значи  само  едно  ДА  УМРЕШ!  Друг  начин  няма!

Като  расъждаваме  за  свободната  воля  и  съдбата,  да  попитам  АБОРТА  какво  е?  
1)  Свободна  воля  жената  да  решава  кой  да  живее  и  кой  да  умре ???
           2)  Свободна  воля  противоречаща  на  Бога ???  И  някой  каза,  че  свободната  ни  воля  е  воля  в  бутилка,  хайде  де  ???
           3)  Аборта  какво  е,  убииство  или  не ???  Дали  освен  кокошка  не  сме  убили  и  нещо  друго  а?  
           4)  Защо  толкова  жени  неистово  искат  да  станат  майки,  а  не  могат,  това  ограничена  своводна  воля  ли  е  или  кармично  наказание,  за  какво  ли  ???  
           Спирам  до  тук!  Вие  продължете  ще  бъде  интересно,  ако  включите  в  дебата  и  съвеста  (малко  като  подправка)!

« Последна редакция: Юли 02, 2010, 13:52:09 pm от mitko »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #208 -: Юли 02, 2010, 18:00:22 pm »
mitko,темата за аборта е доста интересна,но и изключително обширна.Още повече,че,ако приемем,че човек има избор още преди да се роди-значи този човек е знаел,че майка му ще го абортира.Има много случай,когато жената усеща,че трябва да махне детето,но отказва да го махне.Знам за такава жена.В момента гледа детенце болно от синдрома на Даун.Тъй че няма как човек да каже еднозначно-да или не,за каквото,и да е.За убийството-ами,ако убием един човек,който е диктатор и с неговата смърт спасим милиони/милярди?!Не всичко е черно и бяло,има,и по-малко сиво. :) Съвестта-ок.Но една моя позната е потресена от отношението в една болница към момиче,което е било изнасилено.Уви,мал шанс,но се оказва бременна.Родителите и категорично отказват да и помогнат.Момичето отива в болницата,и моли лекарката да махне детето.Лекарката,жена на възраст хваща и на едно 16-годишно,изнасилено момиче почва да вика,и крещи,че е убийца,и тем подобни.Съвест,а?!Или манипулация?!За бутилката-интересно,но светът само бутилка и река/море ли е?!
Много е лесно човек да съди някой друг,но стигне ли се до самия него и подпали ли му се одеялцето...Ау,доста пари и май тогава бързо,бързо забравя всякакви там тинтири-минтири,хахаха,и гледа само да си спаси кожата.  ;D
И все пак,ако някой убие,и жертвата му прости-би следвало кармата да се неутрализира.  :nea:

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #209 -: Юли 02, 2010, 18:53:52 pm »
Боже .... Боже ...... ???.
Да се смея ли да плача ли  ???, ама така е като "Дедо" дава на щяло и нещало свободен избор, така е.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27