Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102948 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #165 -: Юни 30, 2010, 22:44:17 pm »
Хм..аз не мисля,че това е правилният подход.Да се питам дали аз съм избрала нещо или някой друг,ми звучи едно такова..пораженческо!Все едно,че приемам и се съгласявам,че някой друг управлява моята реалност.Всичко е резултат от нашият избор.
Никога не съм се питала това или онова какво ще ми донесе..Или ме кефи нещо и искам да го направя(да ми се случи)или не.Откъде накъде ще приемам наложени ми събития и преживявания,ако не съм ги избрала аз?Сега..като връщам лентата от живота си назад..много,ужасно много грешки,случки и събития които са ме наранявали,или пък от които си понасям последствията и до днес..но пък са си мои.Никой не ми ги е налагал,и точно това ми дава сила,да се справям.Мисълта,че дори и най-ужасните ми грешки са си само мои.Мой избор.Няма кой да виня,а и нямам нуждата да обвинявам някой друг,та да си задавам такива въпроси от рода"ма това аз ли си го избрах?"   
Защо да е пораженческо? Важно е да си наясно...много хора примерно "избират" образование, професия, дори партньор на базата на модели, формирани у тях от близките им..а не по сърце...естествено, че ТЕ са го направили, никой не ги е натикал насила и те си мислят, че сами са избрали, но не са...

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #166 -: Юни 30, 2010, 22:52:43 pm »
E,kak да не са,бе алибаба ??? ??? ???
Знаеш ли какви битки бяха в къщи за да стана докторка..вкл.и от страна на учителите ми по биология..ама аз реших да избягам от вкъщи,да не се подчиня на никой и да не завърша дори и средното си образование,за сметка на което пък хубаво се наживях!Платих си естествено(както и в момента си плащам)но не съжалявам!Изборът си беше мой.Как ше ти внуши мама,че трябва да станеш нещо си,ако ти самият не го желаеш?!?Това може да стане само ако те е страх да избираш.Насадени модели има..но те са в едни по-различни аспекти.Точно днес говорих за това с една майка.Едното програмиране от страна на родителите е на нямане!Това е нещо което съм си обещала да не причинявам на детето си.Той никога няма да получи отказ от мен с мотива"нямам парички".Дори когато действително нямам,му казвам"имам пари,но са за друго нещо!"
« Последна редакция: Юни 30, 2010, 23:05:03 pm от konstantin2007 »

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #167 -: Юни 30, 2010, 23:25:33 pm »
В твоя случай така е станало, за което  :hi:
Но има много случаи в които не става така, зависи от много неща. Зависи колко манипулативна мама имаш  ;D Някои са виртуозни в това да ти вменят нещо като уж не те са ти го вменили...дори съм чувала подобни съвети как трябвало да постъпва "умната" жена с мъжа си - да му вменява нещо и да го оставя той да си мисли, че той е взел решението...
Може би твоите родители са били по-директни в натиска си така, че са предизвикали съпротива, а може би пък си имала много ясни намерения за себе си...не всички обаче имат, много са като в мъгла..

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #168 -: Юли 01, 2010, 13:55:48 pm »
 "Сееш мисъл и жънеш действие; сееш действие и жънеш навик; сееш навик и жънеш характер; сееш характер и жънеш съдба." Текери
      Твоят  свободен  избор  е  това  което  ще  посееш!  Това  обаче  което  ще  пожънеш  е  следствие  и  то  не  подлежи  на  промяна,  можем  само  да  го  коментираме  и  евентуално  да  се  оплакваме  от  тежеста  на  жътвата!

« Последна редакция: Юли 01, 2010, 13:58:30 pm от mitko »
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен Eon

• Много Писал
  • Публикации: 3 824
« Отговор #169 -: Юли 01, 2010, 14:08:27 pm »
"Сееш мисъл и жънеш действие; сееш действие и жънеш навик; сееш навик и жънеш характер; сееш характер и жънеш съдба." Текери

Текери малко го е попроменил:

Ти си такъв, каквото е твоето силно вътрешно желание.
Каквото е твоето силно вътрешно желание, такава е и волята ти.
Каквато е волята ти, такива са делата ти.
Каквито са делата ти, такава е съдбата ти."
Брихадараняка Упанишад, ІV,4.5

:)

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #170 -: Юли 01, 2010, 14:15:51 pm »
"      Твоят  свободен  избор  е  това  което  ще  посееш!  Това  обаче  което  ще  пожънеш  е  следствие  и  то  не  подлежи  на  промяна,  можем  само  да  го  коментираме  и  евентуално  да  се  оплакваме  от  тежеста  на  жътвата!

Не съм съгласна, че не подлежи на промяна. Във всяка секунда, дори в части от секундата, можем да направим нов избор с напълно различни последствия от него, а това е промяна. Жътвата от новият избор може да точно противоположната на жътвата от предишния...Това трябва да се осъзнае....имаме неограничена възможност да направим нов избор, но не го правим...предпочитаме да подсмърчаме по предишен грешен избор (ако изобщо е било избор де), отколкото да направим нов.

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #171 -: Юли 01, 2010, 14:26:09 pm »
Интересно ми е от къде за взели това: "Ти не си тук да направиш избор, вече си го направил, остава само да разбереш защо.". Нещо такова беше, от филма матрицата е, а там всичко е взаимствано от митологии и религии.
Доста интересна концепция за свободния избор. :)

Друго гледище (баси думата) е, че ако всичко е илюзорно, какво значение има какво ще избереш? В крайна сметка, каквото и да е, зависи само от теб как ще го интерпретираш.

Избора зависи от много фактори. Колкото си по отворен от към възприятия, прибавяш толкова повече "критерии" за избора си. Значи колкото по-малко знаеш, толкова повече не си свободен.

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #172 -: Юли 01, 2010, 14:35:48 pm »
Не мисля, че колкото по-малко знаеш толкова по не си свободен.
Ако знаеш твръде много това ще затрудни избора, а няма да го улесни. Защото ще се опитваш да направиш избора според всички тези условности, които знаеш...а това е много затормозяващо и на практика неефективно. Имам един колега...той все се опитва да действа като съобразява всички дадености, възможности, предвиждания, очаквания и пр. и пр. и пр. с оглед да направи най-изгодния изобр (независимо за какво става дума). И всеки път се проваля поради някакви най-елементарни непредвидими и възникнали случайно обстоятелства. както се казва всеки път се оказва минат. На практика се оказва, че ако просто си беше седял спокойно и не беше се опитвал и бъхтал да избере най-изгодното поне нямаше да бъде по-минат отколокото сега, а той е изразходвал енергия, нерви, време....лишил се е вероятно от много приятни неща само и само да направи тази преценка на базата ан която да действа...значи той се е минал ама тотално!

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #173 -: Юли 01, 2010, 14:37:16 pm »
"      Твоят  свободен  избор  е  това  което  ще  посееш!  Това  обаче  което  ще  пожънеш  е  следствие  и  то  не  подлежи  на  промяна,  можем  само  да  го  коментираме  и  евентуално  да  се  оплакваме  от  тежеста  на  жътвата!

Не съм съгласна, че не подлежи на промяна. Във всяка секунда, дори в части от секундата, можем да направим нов избор с напълно различни последствия от него, а това е промяна. Жътвата от новият избор може да точно противоположната на жътвата от предишния...Това трябва да се осъзнае....имаме неограничена възможност да направим нов избор, но не го правим...предпочитаме да подсмърчаме по предишен грешен избор (ако изобщо е било избор де), отколкото да направим нов.

Алибаба,съгласна съм с теб!Мисля,че в определени степени последствията могат да бъдат променени.Зависи от нас самите и до каква степен осузнаваме нещата.Да кажем,че съм убила човек.Повече от ясно,е,че ще има последствия.Но ако аз осъзная деянието си,ако истински изстрадам,разкая се,съжаля от сърце..съумея да преживея билката на наранените от мен хора,то мисля,че и последствията ще бъдат смекчени!Просто защото вече съм се самонаказала в голяма степен и съм разбрала,преживяла,... това което съм направила!Каква би била ползата да ме убият буквално в някой следващ живот,след като съм го осъзнала?!?Тогава мисля,че последствията биха били далеч по-леки,отколкото ако след убииството продължа да живея живота си,доволна от свършеното.Ако си казавам"така му се падаше на онзи"...Ако не се разкаям истински пред себе си(съвеста си),ако не осъзная какво съм сторила,тогава резултатът от действието ми би бил много по-суров!..ясно е с каква цел...
« Последна редакция: Юли 01, 2010, 14:38:33 pm от konstantin2007 »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
« Отговор #174 -: Юли 01, 2010, 14:46:34 pm »
Зависи какво означава да "знаеш" ;) Щом нещо съвсем случайно те провали, значи не си знаел какво правиш, защото случайности няма.
Например аз приемам, че всичко е "живо" по негов си начин. Минерали, растения, животни и т.н. Но колко избор има едно дърво? То също се движи, макар и ограничено, расте в различни посоки, влияе на други растения с неговите "дйствия", но все пак неможе да се премести в друга гора :)
Ние сме същите, можем в много гори да се местим, но не и в горите на други планети например. Нашия избор е малко по-широк от техния. И по-отговорен.

Съдбата е същото като избора, но в огромен мащаб. Една съдба са милярд малки изборчета. И двете се променят взаимно.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #175 -: Юли 01, 2010, 15:28:52 pm »
"      Твоят  свободен  избор  е  това  което  ще  посееш!  Това  обаче  което  ще  пожънеш  е  следствие  и  то  не  подлежи  на  промяна,  можем  само  да  го  коментираме  и  евентуално  да  се  оплакваме  от  тежеста  на  жътвата!

алибаба,докато "променяш" нещо ново-ти сееш нещо ново,което на по-късен етап ще жънеш.Точно там е предизвикателството или проблема за повечето хора.Мислят си,че без да ожънат това,което са посяли преди-могат да посеят нови неща и да ожънат само тях.Да,ама не.Накрая ще им се наложи да ожънат две нивички и ще се оплакват още повече.Докато си изпрал едните дрехи и преди да ги простреш,ако нямаш нужното търпение да ги чакаш,и да изсъхнат...Да слагаш нови дрехи в пералнята.Е,сети се какво ще стане. ;)А някои хора,докато старите дрехи са в пералнята,директно слагат новите,пък после направо почват да играят жертвата и как аджеба им се е паднала най-проклетата,и скапана пералня на света.Просто въпрос на избор! :)
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #176 -: Юли 01, 2010, 15:33:04 pm »
Зависи какво означава да "знаеш" ;) Щом нещо съвсем случайно те провали, значи не си знаел какво правиш, защото случайности няма.
Например аз приемам, че всичко е "живо" по негов си начин. Минерали, растения, животни и т.н. Но колко избор има едно дърво? То също се движи, макар и ограничено, расте в различни посоки, влияе на други растения с неговите "дйствия", но все пак неможе да се премести в друга гора :)
Ние сме същите, можем в много гори да се местим, но не и в горите на други планети например. Нашия избор е малко по-широк от техния. И по-отговорен.

Съдбата е същото като избора, но в огромен мащаб. Една съдба са милярд малки изборчета. И двете се променят взаимно.

Съгласна съм.А примера,който е дала алибаба за "минаването".Сорри,но един човек мисли ли,че се е "минал",то той има толкова знание,че думи нямам.Точно там е уловката да знаеш някои неща и пак да се наслаждаваш на същестуването си.Дали Иисус е можел да избегне "съдбата си"-еми най-вероятно.Но защо ли е отказал да го направи?Явно се е минал човекът.  ;D :lol:
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #177 -: Юли 01, 2010, 15:38:17 pm »
Всяка минута, всяка секунда от онова, което трябва да премине през човешката душа на Земята, са строго предопределени. Упованието във Висшата сила ни помага да понесем и най-тежки изпитания с лекота. Трябва да живеем със съзнанието: дори когато губим, печелим... това е един урок. Имаме ли благородна цел, работим ли ден и нощ за нея, заслужим ли я, ще ни се "даде".

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #178 -: Юли 01, 2010, 15:46:09 pm »
sideminder,а идеята,че имаме много "пътища" и възможности?!Инак никой няма да стига до Просветление и всеки ще има по безброй инкарнации,до безкрая?!Не ти ли се струва малко скучно и блудкаво,така де?!
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:36:35 am от Mirotvorec »

Неактивен sidewinder

• Доста Писал
  • Публикации: 1 834
« Отговор #179 -: Юли 01, 2010, 15:52:35 pm »
Съдбата на човека е затворена в бутилка, плуваща по руслото на река.

П.С. Степените на свобода се определят от пространството в бутилката. Размишлявайте малко и ще видите, че е така.
« Последна редакция: Юли 01, 2010, 15:54:16 pm от sidewinder »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27