Автор Тема: Свободният избор и съдбата  (Прочетена 102951 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Свободният избор и съдбата
« Отговор #135 -: Юни 29, 2010, 16:34:26 pm »
Не мога да разбера как може човек да се съмнява в свободния избор?
Абсолютно за всяко нещо, дори за най-елементарното можеш да постъпиш по най-различен начин и оттам ще имаш различен резултат.
Един елементарен пример - намираш си на улицата сребърна гривна. Можеш да я вземеш, можеш да не я вземеш. Това е нещо най-елементарно, но въпреки това ще има различен резултат, макар и да не го забележим и отчетем. Или пък се чудя по коя улица да мина - пак избор..на едната може да ме чака щастливата случайност, на другата - смъртта. Но изборът го правя аз.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #136 -: Юни 29, 2010, 16:55:52 pm »
........................................
Ами щом се съобразяваш с неща и действия и други ..... това вече не е свободен избор.Той остава дотолкова коя лимонада да изпиеш и ако някой чичко ти каже чее отровна, хайде пак свърши със избора  ;D.
Шегичка  ;)!
Ако приемем че има прраждане, какво става със свободния избор, той е на съвсем друго ниво  ;).Тук в тези тела ние сме само изпълнители на даден план, филм , сериал ..... абе чиста проба "плъхчета" за експерименти.
old4,ти мислиш,че си "плъхче" за експеримент,а аз друго-виждам само положителното от това-всеки от нас си има различно мнение и мислене.А това със "съобразяването" с другите-съжалявам,но отказвам да го коментирам.Някои неща човек ги разбира,когато е готов за тях.Аз нямам право да ти се меся в разбиранията или свободното право на избор.Ти мислиш по един начин,аз по друг. ;)И ти,ако слушаш някой чичко-мене като малка са ми казали с непознати да отказвам да говоря.  :P Тъй де,несъобразяването/неслушането на самите нас и илюзията,че сме свободен електрон в този свят-наистина провокира това поведение,което ти си описал доста добре-тъй че давай,прави си,каквото щеш,пък то,когато е нужно,и трябва-спирачките ти ще ударят,но гледай да не си дръннеш главата някъде по пътя,че понякога внезапното спиране/залитане е опасно,дори за самите нас. :) А отказът да поемеш отговорност за собствените си мисли/действия-твой личен избор си е.Но недей да "ревеш" за свободен избор,след като го имаш,но отказваш да го видиш-всеки кой какво самичък си е заслужил,туй е положението.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен old4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 023
« Отговор #137 -: Юни 29, 2010, 19:49:18 pm »
Хахаха... никой не ви спира да вярвате в илюзията "свободен избор".Колкото ви е разрешил "дяда" ви Господ толкова!А вие си мечтайте няма лошо  ;D.
То и мишката си мечтала да стане котка, ама друг път ;D.
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #138 -: Юни 29, 2010, 20:59:58 pm »
old4,ти можеш единствено и само за теб самия да си пишеш.Аз в какво вярвам или невярвам-теб,всъщност какво те касае?!Или имаш нужда да си с придружители във вярванията ти?!  ;D
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:31:52 am от Mirotvorec »
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен konstantin2007

• Много Писал
  • Публикации: 2 256
« Отговор #139 -: Юни 29, 2010, 21:14:25 pm »
Хахаха... никой не ви спира да вярвате в илюзията "свободен избор".Колкото ви е разрешил "дяда" ви Господ толкова!А вие си мечтайте няма лошо  ;D.
То и мишката си мечтала да стане котка, ама друг път ;D.
Old, :hi:
Знаеш ли..прав си донякъде..само,че.."дяда Господ"в случая се явяваме самите ние със всички последствия от предишни действия и мисли.Освен това..Свободният избор не е точно илюзия.Той съществува.Но е ограничен донякъде от причинно-следствения закон.Също така зависи и от идивидуалните възможности на индивида.

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #140 -: Юни 29, 2010, 21:27:09 pm »

:hi:,за "дяда" няма да коментирам  ;), но за това че можеш да пиеш кока-кола вместо лимонада за да покажеш че ти си този който рашава, не съм го отричал никога ;).
Ама вие си вервайте, що ме слушате мен.
П.С."звездичке" що се правиш на метеорит ???, карай по спокойно и се радвай че още вярваш в "свободния избор".
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:32:28 am от Mirotvorec »
Съжалявам old4, съществува забрана, която не ти позволява да публикуваш или изпращаш лични съобщения

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #141 -: Юни 29, 2010, 21:41:48 pm »
old4,къде пък видя написано от мен,че вярвам в свободния избор?!Брех,хората сами си правят изводи.Колко забавно.  ;D Инак "ограниченията" има начин да ги премахнем,въпроса е дали си готов да платиш цената за това?!Като ти сложат скоба на колата за неправилно паркиране-цъкаш банкноти,нали?!Е,и в живота е сходен случай,но цъкаш друго. ;) Тъй че вярвай в каквото искаш,то няма да му попречи на съществуващото да си съществува.Само,че,ако приемаше Луната за Луна-може да вадиш дивиденти,примерно.Тъй че подобно на 80% от хората имаш желание да си правиш,каквото искаш без последствия-сорри,няма как да стане.Онези със скобите идват.Че то има такива,които са си платили за паркинг-пък ти искаш да им взимаш мястото,понеже имало "свободен избор".Как пък не!
П.С.:Аз съм си карам споко.А ти?! :)  :flag_of_truce:
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:33:05 am от Mirotvorec »

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #142 -: Юни 29, 2010, 21:50:56 pm »
old4,къде пък видя написано от мен,че вярвам в свободния избор?![/quote]

Ми що се "бъхташ" тогава  ;D, или за спорта ;D?
Или заради вечната опозиция  ;D, хай от мен да мине, ша дам един "свободен избор" и на моята душица, няма да се съгласявам с вас за нищо на света  ;D.

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #143 -: Юни 29, 2010, 21:59:29 pm »
old4,къде пък видя написано от мен,че вярвам в свободния избор?!

Ми що се "бъхташ" тогава  ;D, или за спорта ;D?
Или заради вечната опозиция  ;D, хай от мен да мине, ша дам един "свободен избор" и на моята душица, няма да се съгласявам с вас за нищо на света  ;D.

[/quote]old4,аз харесвам разнообразието и приемам хората с различно мислене.Май Волтер беше казал нещо за мнението,хах. :) Инак,ако искаш друг да ти плати паркинга,че да ти купи и колата,па,и да ти я напълни с бензин догоре-ще имаш да вземаш.  ;D :hi:

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #144 -: Юни 29, 2010, 22:38:35 pm »
Инак,ако искаш друг да ти плати паркинга,че да ти купи и колата,па,и да ти я напълни с бензин догоре-ще имаш да вземаш.  ;D :hi:
Аз обичам обещанията, като например ... татко ще ми купи колело,ама друг път и им "вервам" съответно ;).Затова съм се лепнал за "дедо" и чакам до 2012 или до второ пришествие ;D.
Сега по темата, има ли или нЕма свободна избираемост, съдба ли беше да открием този форум или свободен избор.
За мен това бе съдбата, а и така си беше, свободния ми избор е да пиша тук и отвреме навреме да се заяждам със "звездички" които не разбират от шега ;).

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #145 -: Юни 29, 2010, 22:42:31 pm »
old4,а защо мислиш,че се инатя.  ;D Ти може да си отричаш,каквото искаш,но на шега или не-и двамата сме наясно кой в какво вярва. ;) Айде,оставям ти свободния избор да ме опровергаеш или заядеш/пошегуваш по-качествено. :)
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:33:47 am от Mirotvorec »

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #146 -: Юни 29, 2010, 23:08:10 pm »

Това за инатенето направо ти се чудя откъде го измисли, даже и намек не съм дал за такова нещо.Не чети писанията ми като Библия  ;D в тях няма подтекст ;).
А за по качественото "гъделичкане" на егото, не е в моите възможности,съжалявам :hi:
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:34:07 am от Mirotvorec »

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #147 -: Юни 29, 2010, 23:44:33 pm »
old4,сложи си очилата.Аз се инатя,не ти. ;) Айде,наздраве от мене.  :drinks: :)
« Последна редакция: Октомври 24, 2010, 00:34:29 am от Mirotvorec »

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #148 -: Юни 29, 2010, 23:48:22 pm »
.."дяда Господ"в случая се явяваме самите ние със всички последствия от предишни действия и мисли.Освен това..Свободният избор не е точно илюзия.Той съществува.Но е ограничен донякъде от причинно-следствения закон.Също така зависи и от идивидуалните възможности на индивида.
    Привет
     Що  сте  скрили  тази  тема  бе  хора??  
     Изчетох  цялата  тема,  интересна  е!!
     Колеги,  пропускате  един  съществен  факт,  свободният  избор  започва  още  преди  да  се  родим  даже  преди  мама  да  зачене,  само,  че  за  изборът  ни  там  сега  нямаме  спомени!  От  това  незнание  се  получава  чуството  на  предрешеност,  на  обреченост!  
     Причинно  следствениат  закон - там  се  знаят  причините,  а  тук  виждаме  резултатите  от  следствията!  
     Бих  добавил  към  изказването  на  Константин,  че  индивидуалните  (интелектуалните)  способности  също  се  определят  горе  и  тях  ги  определяме  НИЕ САМИТЕ  (съвеста  ни)!  Така  в  действителност  същинският  свободен  избор  го  упражняваме  там  горе,  а  тук  свободният  ни  избор  е  следствие  от  избора  на  параметри  за  развитие  в  реалноста  на  материалното!  
     Материалното  е  следствие  на  духовното!  
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен old4

• Доста Писал
« Отговор #149 -: Юни 30, 2010, 00:25:24 am »
Колеги,  пропускате  един  съществен  факт,  свободният  избор  започва  още  преди  да  се  родим  даже  преди  мама  да  зачене,  само,  че  за  изборът  ни  там  сега  нямаме  спомени!  От  това  незнание  се  получава  чуството  на  предрешеност,  на  обреченост!
Митко чел си ама моите писаници май си пропуснал  ;)
........................................
Ами щом се съобразяваш с неща и действия и други ..... това вече не е свободен избор.Той остава дотолкова коя лимонада да изпиеш и ако някой чичко ти каже чее отровна, хайде пак свърши със избора  ;D.
Шегичка  ;)!
Ако приемем че има прраждане, какво става със свободния избор, той е на съвсем друго ниво  ;).Тук в тези тела ние сме само изпълнители на даден план, филм , сериал ..... абе чиста проба "плъхчета" за експерименти.
Това горното да ти говори нещо, да се различава от това което пишеш ти , за мен само по стила , ама аз толкова си мога  ;D
« Последна редакция: Юни 30, 2010, 00:28:46 am от old4 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27