Мнението ми. Надявам се да не нагрубя някой...
НЯМА Съдба!Ако имаше съдба, нямаше да има свободен избор.
Не съм много сигурна какво разбирате под 'карма', но ако е тип априорно знание, на база, на което можеш да надграждаш друго знание, приемам, че такова нещо има от 'предишни животи', въпреки че, за мен не са точно животи, а по-скоро 'състояния'(енергийни), но за сега и 'животи' приемам за достатъчно обяснително.
Iris, е прав в частта за двата случая и кой прави избора; това е като :кой дърпа спусъка на пистолета? В единия случай е ясно, че е пияния убиец.... въпреки че, това 'пиян' доста усложнява нещата, защото пиян и невменяем могат ли да правят Свободен избор? Винаги ли носят отговорност за ПОСТЪПКИТЕ СИ?
И тук идва разликата, кога носиш (понасяш) Вина и кога Отговорност?
(а, да. и не мисля, че е нужно някакво 'успокоение', че момиченцето ще се прероди, за да Може тогава да прави Свободен избор.
Защото момиченцето не е било Натоварено да прави избор.
То едва ли е знаело какво е това.
И дори да са казали на майка му, че детето й ще "умре от кола" и тя го беше заключила, пак нямаше да е свободен избор на момиченцето, а на майката)
В случая с падналата стена ... Нямаме Свободен Избор, ама да не си помислите, че е защото Имаме съдба?

Не! Предположихме, че няма Съдба! А сега ви издавам и следващата тайна- не винаги ни се отдава Възможност за Свободен избор.
Това е неправилно буквално разбиране на думата 'избор'.
Не е като да отидеш и да си избереш чорапи. Да се влюбиш докато имаш гадже или жена, и да избереш, с коя да живееш заедно. Да решиш или не, да имаш дете!
Това са Обикновените, тривиални избор-и.
Свободния избор, е освен да живееш, поемайки ОТГОВОРНОСТ за собствените си Постъпки, но и използвайки интуиция, когато не си успял да прецениш определени последствия, използвайки разум, когато определени неща НЕ зависят само от теб, а и от други хора.
И накрая Хърбърт Уелс, мисля, че това е искал да ни каже: това че няма време, не пречи да направим Машина на времето.

Исках и още нещо да спомена, относно съдбата... понеже все пак е популярна дума.
Когато нещо ВЕЧЕ се е случило, хората казват 'това е съдба'! Някак не е честно, аз да си счупя крака, и това да е съдба, за да срещна готиния лекар, който ще ме гипсира- преносно и буквално
Просто съм си счупла крака. Не.Не съм го решила със свободния си избор. Да си счупя крака. ПРОСТО имам крак, който има нездравословното свойство-чупливост- и съм го счупила.
Просто започнах да пиша в този форум. Това не е съдба.
Просто ми харесва да съм Свободна, а определено в МОЯТА Свобода на Човешко същество няма място Съдбата!