Пълен кошмар с тея пасти за зъби!!!! Освен това вече в новите слагат и парабени!!! Представяте ли си ад! Аз в магазина съм като някво зомби - само чета съдържания като луда, но и това не е начин, защото утре ще почнат да не ги пишат, пък ще си ги слагат боклуците ... Аз имам 2 предложения. Не видях дали някой друг го е казал, извинете предварително.
1. Индийска паста за зъби Суперивики (не е на Хималая) на Аюрведа - продава се в магазините за здравословни храни до 3 лева струва. Кафява е с някакви подправки, леко люта, има и много билки. Беше страхотна преди една година, после изчезна и сега имам чуството, че малко се е скапала, но това е единствената паста, която ми понася, много добре се чуствам от нея!!!
2. Налетях в нета на рецепта за домашна паста за зъби с хума, вчера си я направих - много ме кефи, ето:
-1 кутия хума
-1 чаена лъжичка сол(най-добре природна нейодирана каменна или морска)
-1/2 ч.лъжичка сода бикарбонат
-по желание няколко капки зехтин или каквото и да е олио(ако прекалите с количеството,по късно олиото се отделя от пастата на слой)
-чисто ментово масло няколко капки(при липса на такова може да се използва вместо вода изстинал концентриран ментов чай).Ментата е моят избор като добро растение за дезинфекция,освежаване и ароматизиране,при използване на хомеопатия или при други ароматични предпочитания спокойно можете да замените ментата с каквото и да е...
-вода(или чай),колкото поеме хумата. Прибавете водата последна от всичко,на порции с разбъркване.Внимание!Хумата поема много вода и намалява обема си значително,така че най добре да се приготвя в по-голям съд и след добро разбъркване се слага в кутията(с капак)в която ще я съхранявате(ние използваме пластмасова кутия от халва).Консистенцията на пастата е като това на крем(изглежда много вкусна...).Нанася се на четката за зъби без вода,като "Веледа".
Приятно миене! Процедурата по приготвяне е всичко на всичко 10-15 мин.,количеството е достатъчно за доста време,според хората и честотата на миене.Инградиентите са известни,достъпни и евтини и най-важно,абсолютно екологични(можете да я изпускате където и да е в навън без абсолютно никакво притеснение за майката природа..).Какво по-добра паста от това!!!Спокойно можете да кажете довиждане на лъскавите скъпи пасти от рекламите и да спасите своите зъби!
Аз я направих, вместо етерично масло от мента обаче сложих мащерка, защото нямах мента и стана много гот. Аз имам проблеми с венците, а едно от съставките на комерсиалните пасти (не помня коя) предезвеква възпаление на венците - представяте ли си изродщина ....
малко дълго стана, извинете