Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 203742 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648
Re:Капитализмът: човекът срещу държавата
« Отговор #270 -: Март 20, 2010, 11:36:32 am »
Как точно падането на цената на петрола ще умножава кризата по 5?!
Евтин петрол => Евтин транспорт => Евтино развитие на икономиката.
Ти имаш анти-логика мой човек. Вече и социалист не мога да ти викам.  :blush:
Абе как успяваш да се захванеш винаги за нещото, което казвам наизуст. Не прави ли впечатление, че цифрата 5 е сложена, защото е по-кръгла някак? Та имам предвид, че големите промени в едното водят след себе си големи промени в другото. А очевидно в разглеждания период не е имало рязък икономически възход, а спад.

Икономиката е странно нещо. Ако имаш товар за транспортиране, ще си налееш бензин и ще го закараш. Ако бензина е два пъти по-евтин, няма да го закараш, да го върнеш и да го закараш пак, нали? Горивото служи за покриване на транспортните и производствени нужди на икономиката в количества, отговарящи на реалния капацитет в момента. Сриването на цените на суровия петрол, кой знае защо кара производителите да намалят добивите. Намаляването на добивите означава по-малко гориво (отколкото е било миналата година) => по малко изминати километри (от МПС-тата) => по-малко транспортирана стока. А ако на пазара се пласира по-малко стока, то производството на тази стока няма как да остане същото (като количество) и от там - гражданите няма как да изконсумират повече, отколкото е произведено. А ако части от производството и транспорта са блокирани от липсата на гориво, то част от работниците биват уволнени.

Като доказателство, че точно горивата предизвикват кризата, ще преведа един пример. В началото на миналата година кризата още не беше стигнала до България. Точно тогава се случиха няколко неща, за които беше признато, че са предизвикали кризата у нас. Спирането на газовите доставки от Украйна, блокадата на гръцката граница, паркирането на петнайсетина кораба във Варненското езеро. Тези неща недвусмислено и силно намаляват транспортния и производствен потенциал на страната. И по схемата, която съм написал по-горе с червено, това е равно на криза. При това, точно тези причинители на кризата у нас нямат кой знае каква официално обяснена връзка с официалната "виртуална" до този момент световна криза. Те на практика са възникнали паралелно и поради независещи от задокеанската криза причини.

Затова аз не смятам, че настоящата криза е естествен верижен процес. Представям си, че ако някой има възможност да бутне една плочка и тя си падне, но само с локални последствия, после след месец бутне още една по същия начин, и още една и т.н., при повърхностни разглеждания, това би изглеждало като естествен верижен процес. Както казах, това не са безлични монолитни плочки домино а компании и институции, които би трябвало да разполагат с широк инструментариум за поддържане на стабилност, и ръководени от образовани и обучени за адекватна манипулация с тези инструменти кадри и даже при евентуално съприкосновение със съседни падащи елементи, трябва да поддържат достатъчно стабилното състояние на подопечната им система, също както когато въпреки нарочни усилия, джудиста не може да бъде спънат, когато е заел определена поза, т.е е подготвен.

Казвам би трябвало, но очевидно реалността не е такава. Много от тях не реагират съвсем адекватно. Това е преди всичко образователен проблем - съвременните икономически институти подготвят неспособни за адекватна реакция кадри (става дума за по-долните и средните етажи на икономиката). В този смисъл бих окачествил кризата (или поне значителен дял от нея) като образователен проблем. Обучените кадри са способни приблизително на реакции, не много по-различни от описаните в изучаваните от тях икономически и управленски теории.
« Последна редакция: Март 20, 2010, 11:56:50 am от otnesen »

Неактивен Peacekeeper

• Много Писал
  • Публикации: 2 131
Няма ли как да спрем капитализма? ???

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
Няма как, той вероятно ще се унищожи сам поетапно.
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #273 -: Март 20, 2010, 19:24:44 pm »
по-малко гориво (отколкото е било миналата година) => по малко изминати километри (от МПС-тата) => по-малко транспортирана стока.
Гений!!
Ти къде видя дефицит на бензина на пазара!?
Според твоята теория трябва да има моменти, да идеш на бензиностанцията и да няма бензин да си купиш. Щото видиш ли в момента е много евтин, и добивните компании и рафинериите се отказали да произвеждат бензин.

Аз момент в който е НЯМАЛО бензин не съм виждал. Винаги като съм искал да си купя съм отивал и съм си купувал.
След като можеш да си купиш колкото си искаш, ще може и да си закараш стоките с камиона до където и колкото си искаш.
А ако искаш, може да си купиш и втори камион.

След тия думи не съм ти чел по-нататък мнението. Съжалявам. Може би утре, ако съм в настроение. Но не виждам смисъл. Отново безмислици.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен marhs

• marh-s
  • Много Писал
  • Публикации: 2 369

ЗАщО КАПИТАЛИЗМЪТ УНИщОЖИ БЪЛГАРИЯ (аз мисля че въпросът ми е правилно зададен ...

1. Защото бяхме поначало финансово зависими от заемите си (от социализма) към запада.
2. ..................................

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
...
Аз вече доста писах по темата, и горе долу каквото имах за казване го казах. И на тоя въпрос, що капитализма унищожи България съм си дал моето лично мнение.
Ще го повторя още веднъж.
Защото България се управляваше и продължава да се управлява от мафиоти, крадци и безродници. Защото почти всичките управляващи, през всичките години са били от БКП-то, или бащите им са били от там, или пък от ДС-то, или и двете.
Щото в България се толерира и се поощрява съзнателно и целенасочено кражбата и безредието, като почнеш от най-високо, та до най-ниско ниво. Тия хора контролират всички възможни власти. И изпълнителна и съдебна и законодателна и каквато се сетиш. Ръцете им са кървави и ще се борят организирано и със убийства и всякакви средства да се задържат и да продължат да смучат.

За социалните помощи, най-често хората, които ги получават нямат собствени жилища и се налага да живеят под наем. Общо взето ако семейството е от 2ма или 4 души е горе долу достатъчно за минимума, но ако си сам, не.
Дали е справедливо.
Не е справедливо. Но това е положението. Хората работят в посока развитие на социализма и комунизма вътре в капиталистическия строй. Щото това си е мощна социална политика. Който много работи и много печели го порязват с 40% данъци, и парите му отиват за да има поне частично равенство и братство. Точно както го искат някои утописти от нашия форум.
А в България, че е зле, зле е. Сравнение няма смъсъл да се прави. То е ясно. Всеки си гради неговото развитие. Това важи и за държавите.
Отделните държави си имат отделен бюджет. Пълнят си го отделно, и отделно си го харчат. Някои решават да отделят от тия пари за социални помощи и тн. Като Канада има повече пари, ще има и за тия, дето не работят.
А дали тия повече пари, дето има, ги е взела от България конкретно, или от данъци върху своите си хора + някои държавни производства (ел.енергия, алуминий, петрол), това е също важен въпрос.

Ясно е, че България е била онеправдана, че е била под турско робство, че са взели много територии, после социализма и тн. Но това е положението. Живота понякога е несправедлив. Аз лично не виждам конкретен начин това да се оправи. Поне не и реално постижим от мен, или малка група хора.

Ако някой вижда такъв начин, моля. Нека го задейства. Дори няма нужда да се изказва по темата тук. Направо директно да го направи. А да си лаем срещу капитализма, това са кучешки работи. Кучетата си лаят, кервана си върви. Те някои и подир колите лаят, ей така наред, подир всички, щото преди време една единствена кола ги е ударила, или пък им е свирнала, и те така са намразили колите нацяло. Ама е виновен някой конкретен шофьор, а не колите по принцип.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #276 -: Март 21, 2010, 08:56:07 am »
Според твоята теория трябва да има моменти, да идеш на бензиностанцията и да няма бензин да си купиш. Щото видиш ли в момента е много евтин, и добивните компании и рафинериите се отказали да произвеждат бензин.

Аз момент в който е НЯМАЛО бензин не съм виждал. Винаги като съм искал да си купя съм отивал и съм си купувал.
Човече, как да ти го обясня още по-просто, не знам вече. Намаляването на добивите е факт. На консумацията също.

Става дума просто за намаляване на добива, не за тотално ембарго. Ефекта би бил нещо като намаляване на броя на бензиностанциите в града и удължаване на опашките по тях с две-три коли, или ако няма опашки - влизане на автомобил средно на по-малко минути, отколкото преди кризата. Това едва ли са неща, които биха ти направили впечатление. Освен това в различните региони на планетата този ефект се е проявил по различен начин. Ти в Канада най-вероятно нито си видял, нито си помирисал криза.

Когато разполагаш с едно количество гориво - X, с него можеш да свършиш работа Y. Ако разполагаш с X-1 гориво, не можеш да свършиш Y работа а Y-1 например (отделно можем да развием въпроса за оптимизиране на логистиката, а също и да проверим дали такива оптимизационни програми са били прилагани преди или по време на кризата).

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #277 -: Март 21, 2010, 11:03:08 am »
Каква е тая параноя?

Увеличаване на опашките по бензиностанциите и хората по-малко  зареждали заради това.

Абе ти бъзик ли си правиш?
Няма никакви опашки!! И скоро не е имало.
Ти кола имаш ли!?
Аз зареждам всяка седмица.

Боже, с какви се събрах да споря.

А дори и да имаше опашки, как за Бога това може да повлияе на консумацията!?
Ти си чакаш колкото си чакаш и си зареждаш колкото ти е кеф. Може и да носиш 10 туби в багажника и да си заредиш 300 литра наведнъж. Да не би бензина да е с купони? Никъде не съм виждал по света да няма бензин в някоя бензиностанция. Винаги има предостатъчно. Като ти се прииска, купуваш си.
Да не би през социализма като се чакаше по 20 минути на опашка за хляб да се яде по-малко хляб? (щото нямало) Чакат си хората, купуват си по 3 хляба, и после ядат хляб.

Ако имаше временен недостиг на бензин, пазара щеше да реагира с временно ПОКАЧВАНЕ на цената, както пише в БУКВАРИТЕ по цени и ценова политика. За да компенсира временната липса.
Защото за кратки срокове нито ти, нито конкуренцията може да произведе повече бензин, за да реагира на търсенето, и единственото което остава е да се повиши цената.
Даже си има схема, графика и може да се изчисли колко точно да се повиши
(ако разбира се си се образовал поне малко икономически) А тук говорим за точно обратното - понижаване на цената.

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #278 -: Март 21, 2010, 11:09:35 am »
Да не би през социализма като се чакаше по 20 минути на опашка за хляб да се яде по-малко хляб? (щото нямало) Чакат си хората, купуват си по 3 хляба, и после ядат хляб.

Айде тогава една задачка като за първи клас.

Една хлебарница произвежда 100 хляба на ден и всичките бикил продавани. По едно време се развалила едната фурна и започнала да произвежда 90 хляба на ден. Пита се в задачата - кои 10 човека не са си купили хляб?

Подточка 2 - ако между другото хляба е станал по-евтин и тези, които са първи на опашката са имали възможност да си купят по два, какво се получава?
« Последна редакция: Март 21, 2010, 11:13:52 am от otnesen »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Tangrata_ Поздравления за 100% успешното извъртане на темата.
16 страници писаници за комунизъм, което е меко казано смешно, защото на всеки по-запознат му е ясно че поклонниците на тъмните сили владеят и двата строя.
Твоето НЕразбиране по въпроса си пролича и в темата Наука или религия? http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,12435.0.html където ти отново по тема за икономиката като цяло и нейният начин на мислене... писа за колички и комунизъм отново...

Да кажеш, че капиталистическата върхушка с главни седалища Вашингтон (военната сила на Череп и Кости), Ватикана (духовен контол на адското-педофилско въплъщение папата) и Ситито на Лондон (финансов контрол на драконите Ротшилд) не са престъпници от НАЙ-висша класа е безочливо и лично за мен срамно.

Друг ключов момент в темата, на който се вързах и аз малко (поздравления за което отново) беше че "ако нямаш алтернатива за капитализма => той не е еди къв си / комунист си"?!

Да принуждаваш хората да живеят в ДЪЛГ от Раждане до Смърт за мен Е престъпление.
Група хора, провъзгласи ли си за по-висши, да притежават МОНОПОЛ върху стоката пари  за мен Е престъпление.
Да се пускат референдуми "докато не гласувате както искаме ние" Е престъпление.
Да се бориш с корупция, а същевременно да иам ЛЕГАЛНА корупция под завоалираното име "лобиране" Е престъпление.
И т.н. и т.н.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #280 -: Март 21, 2010, 20:04:28 pm »
плзззз, нека някой друг се включи и обясни. Аз не мога.

otnesen, ти тотално омесваш причината и следствието при логически разсъждения.

Щом продаваният бензин никога не е имал недостиг, значи по-малкото производство НЕ Е ПРИЧИНА за по-малката консумация.
(би могло да е СЛЕДСТВИЕ, но и това не е сигурно)

Оправи си логиката. Куца много здраво.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Напротив ти извърташ.

Родшилд и тн са си престъпници, никъде не съм твърдял обратното. Това не променя факта обаче, че и бг политици са престъпници.

Ти някаква тяхна пионка ли си, че непрекъснато ги защитаваш.

Лобирането го има само в САЩ. Ние сега за това ли говорим!? Или ти приказваш каквото ти падне и каквото ти мине през хаотичния мозък.
За протокола и лобирането не одобрявам. Запиши си го някъде в ограничения мозък.
А съм нарекъл социалист и комунист, тоя който сам се е нарекъл такъв. И на всичкото отгоре разсъждава (силно казано) и пише като такъв.
Имал съм нещо конкретно предвид, конкретни мисли и конкретни изказвания на тоя човек. Никога не слагам етикети ей така от смукане на пръстите си.

След като вече тотално всичко усука и изопачи, питам конкретно: Какво искаш? Подмяна на капитализма с какво!? (опс, това май вече съм го питал, ама все още няма отговор)

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #282 -: Март 21, 2010, 23:44:22 pm »
плзззз, нека някой друг се включи и обясни. Аз не мога.

otnesen, ти тотално омесваш причината и следствието при логически разсъждения.

Щом продаваният бензин никога не е имал недостиг, значи по-малкото производство НЕ Е ПРИЧИНА за по-малката консумация.
(би могло да е СЛЕДСТВИЕ, но и това не е сигурно)

Оправи си логиката. Куца много здраво.
Я да видим сега какво имаме. Не е всичко, но ако още упорстваш, ще намерим и още.

Цитат
Despite the dramatic drop in oil prices during the last three months, recent developments have only made the supply and demand situation worse. Oil consumption in the U.S. has fallen by 1.8 million barrels a day (b/d) or nearly 9 percent as compared to last year due to a combination of high prices, a slowing economy, and the shortages resulting from the hurricanes that tore up Gulf coast production and refining last month. During September, however, Chinese imports increased by 2 million b/d as Beijing took advantage of the low prices to start building its strategic reserves -so much for falling American demand. The major oil forecasting agencies are now saying that the increase in worldwide demand for oil will slow from rates seen in recent years, but that worldwide oil consumption is still forecast to increase this year and next.
http://www.fcnp.com/index.php?view=article&id=3646:the-peak-oil-crisis-the-crash-of-2008&option=com_content&catid=17:national-commentary&Itemid=79

И така, в комбинацията от причините има и "slowing economy", която единствена от изброените на пръв поглед не може да се свърже с петрола. Но ние сме длъжни да предполагаме, че една от причините за това забавяне може да е ударното покачване на цената на петрола, започнало в началото на 2007 и засилило своите темпове в началото на 2008 г. И как после да не гледам на петролните игрички като на основен причинител на кризата?

« Последна редакция: Март 21, 2010, 23:56:54 pm от otnesen »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
На теб са ти объркани нещо представите.

Дянков <=> Световна Банка <=> Финансов контрол от капиталистическата върхушка
Къде съм защитавал български политици?!

Цитат
Подмяна на капитализма с какво!?
Цитат
ако нямаш алтернатива за капитализма => той не е еди къв си / комунист си

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #284 -: Март 22, 2010, 00:56:14 am »
За какво цитираш статии, дето въобще не ги разбираш. Чете ли изобщо статията до края?

"supply and demand" е цялостен термин. Не знам защо supply си ми го подчертал в червено, ама няма никакъв смисъл.

"shortage" се говори за някакъв изолран частен случай, за някакви урагани, които ударили някакви пертолодобивни сонди в Залива (най-вероятно мексиканския залив)
Но цифри и проценти конкретно за този конкретен случай не са дадени.

Аз говоря в световен мащаб, а ти ми цитираш някакви частни случаи.
Кой ураган какво унищожил.

Та ти кога последно като ходи на бензиностанцията нямаше бензин? Питах, ама май не ми отгвори.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27