Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 203783 пъти)

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
Re:Капитализмът: човекът срещу държавата
« Отговор #255 -: Март 19, 2010, 04:54:51 am »
Аа ше имате да вземате. Вечни дербита ала-бала. Аз футбол не гледам и никога не съм гледал. Даже си мисля, че който гледа е тъп, ама това няма да го казвам, за да не обидя някои хора.
След като се счупих днес от гърч и тренировки, някъде към 5-6 часа не съм в настроение за никакво писане и никакви спорове. Боли ме всичко възможно и даже място не мога да си намеря. Само седнах да почета малко.
Гледайте си всички здравето, то е най-ценно. Тия форуми са илюзия. Почна да ми писва да пиша и да пиша. Има къде по-важни, неотложни приятни и полезни неща, които ме чакат. Дано скоро се откажа от тоя досаден навик да пиша по форуми.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648
« Отговор #256 -: Март 19, 2010, 11:51:18 am »
... в горепосочената тема вече 16 страници се спори коя е по-добра система - капиталистическата или комунистическата.
Аз не забелязах някой в горепосочената тема да защитава комунизма. Може би читателя ще остане с такова впечатление, тъй като защитниците на капитализма използваха като основен довод "Щом не си съгласен с нас, значи си комунист", като този довод е основен и в теоретичните постановки на авторитетните икономисти, които ни бяха представени в качеството на доказателства.

Нека все пак да уточним. Най концентрираното описание на комунизма, което съм виждал е "Всеки според възможностите си, всекиму според потребностите". Тази концепция е утопична поради една причина, която също изтъкнах - не включва в себе си достатъчно надежден метод за измерване на положения труд (трудът е главния двигател на развитието). Има в света общества, които живеят по начин доста близък до тази утопия (например Куба) и режимът там дава задоволителни решения на задачите и целите, които тамошните хора имат пред себе си. Има наблюдатели (вътрешни и външни), които дават негативна оценка на тази система, но то е просто защото те имат други, различни цели и задачи пред себе си. А както знаем, целите на различните групи могат и често влизат в конфликт помежду си. Например целите по отношение на една нация, които се преследват от две различни партии са взаимоизключващи се, т.е максимум една от тях може да бъде реално достигната.

Неактивен emilkos

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 276
  • Леле, к'во станА
« Отговор #257 -: Март 19, 2010, 12:35:36 pm »
... в горепосочената тема вече 16 страници се спори коя е по-добра система - капиталистическата или комунистическата.
Аз не забелязах някой в горепосочената тема да защитава комунизма. Може би читателя ще остане с такова впечатление, тъй като защитниците на капитализма използваха като основен довод "Щом не си съгласен с нас, значи си комунист", като този довод е основен и в теоретичните постановки на авторитетните икономисти, които ни бяха представени в качеството на доказателства.

...

otnesen, приемам критиката, не съм се изказал правилно. Именно това което си написал имах предвид, но опитвайки се да вмъкна усещането ми, че спора се върти около капитализма и комунизма без да се получава вникване на по-дълбоко ниво съм написал глупост. Мерси за забележката  :drinks:

Неактивен otnesen

• Пишещ
Аз бих групирал ръководните фактори в няколко групи.

Инстинкти - генетично програмирани поведенчески модели. Имат за цел да осигурят надеждното функциониране на тялото.

Навици - поведенчески модели формирани "в хода на живота" на приципа "сходни обстоятелства - сходни реакции - сходни резултати".

Разум/интелект - поведенческнни модел, който отговаря за предварителното виртуално разиграване, прогнозиране на резултатите от възможните за вземане решения, свързани предимно с нетипични обстоятелства, и в крайна сметка избиране на конкретен вариант, стартиране и последващо направляване на реализацията му, съпоставяне на получените резултати с прогнозираните, корекции в параметрите на взетите решения.

Съвест/съчувствие - чувството за другия/другите в тяхната сложност. Служи да ограничава интелекта от вземане на решения целящи достигането на "максимално добри резултати" с цената на разрушаване/ограничаване на резултатите, които другите получават от решенията, които вземат.

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #259 -: Март 19, 2010, 12:44:21 pm »
emilkos, аз бях написал някъде, че този подход към доказването си е съвсем стандартен похват в манипулацията - дилемата "или се съгласяваш с мен, или си глупак (комунист, фашист, ционист и др. антисоциални образи)". В днешно време този метод се използва доста масово и в най разнообразни форми и ще го посочвам и анализирам навсякъде където го срещна - смятам е за добро. Не ми е цел да критикувам просто така за спорта.  :drinks:

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #260 -: Март 19, 2010, 14:30:03 pm »
Една от основните цели на тази дискусия е да изясним кой е виновен за сегашната кризисна ситуация. Бяха представени лекции и книги, обясняващи, че държавната намеса е виновна, а други мислят, че бакните са извършили безотговорните действия. В крайна сметка стигнах до извода, че кризата би била невъзможна без наличието едновременно на широк спектър от условия и в двете направления. Такива комбинирани условия по всяка вероятност не могат да се създадат без кординираните, съгласувани усилия и на банките и на държавата. Нещо обаче ме човърка и поражда у мен съмнения, че само тези две групи от условия не са достатъчни за разразяването на такава мащабна криза. И така - седнах да търся и друг виновник.

Фактора с най-значително влияние в световната икономика смятам е петрола. А неговата цена няма как да не рефлектира силно върху икономиките на отделните държави (<световна икономика> = <икономика на държава 1>+<икономика на държава 2>+<икономика на държава 3>+..., като при това са свързани помежду си и си влияят). Ето цените на петрола през последните години:http://www.ioga.com/Special/crudeoil_Hist.htm.

През 2007 година имаме сравнително равномерно покачване от $46 в началото до $64 в края на годината, т.е почти двойно. В началото на 2008 г. цената увеличава още темповете на своето покачване и до средата на годината достига близо $126 (тук става приблизително тройно за 18-месечен период). В края на юли, началото на август започва рязък спад, придружен от интеренсни събития - започна и свърши войната в Грузия, а някъде през септември беше обявено началото на кризата. Към февруари 2009 г. петрола се срива do okolo $30, т.е около четирикратно за осеммесечен период.

Надявам се, ще се съгласите, че такива сътресения в цената на най-използвания енергоресурс имат една от главните роли в разразилата се паралелно с тях икономическа рецесия.

Колебания от такъв порядък е имало и в периодите 1978-80 и 1985-87.

« Последна редакция: Март 19, 2010, 14:39:07 pm от otnesen »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #261 -: Март 19, 2010, 18:20:51 pm »
Връзката може и да е обратна: Поради кризата се влияе цената на петрола, а не обратно. Поне такова беше официалното обяснение. А и беше правдоподобно, защото цената на петрола започна да пада едва след започването на кризата.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен otnesen

• Пишещ
« Отговор #262 -: Март 19, 2010, 20:05:28 pm »
Връзката може и да е обратна: Поради кризата се влияе цената на петрола, а не обратно. Поне такова беше официалното обяснение. А и беше правдоподобно, защото цената на петрола започна да пада едва след започването на кризата.
Тук в този форум, обикновено много силно се съмняваме в официалните обяснения и ги разглеждаме от всевъзможни ъгли. Това често изглежда като търсене на теле под вола, но сме свикнали да мислим, че мошениците често крият далаверите си на места, на които никой не би ги търсил.

Официалното обяснение - проблем с ипотечните кредити -> проблем с някои банки -> дестабилизиране на банковия отрасъл въобще -> дестабилизиране и на други отрасли и т.н. Така наречения "ефект на доминото".

Но това не са безлични плочки от домино, които просто си падат по инерция. Това са богати, влиятелни, интелигентни, бих казал - могъщи хора, които и без друго са имали отрано и достатъчно подробна информация за това, което се случва. Хайде да предположим нещо. Ако някой по веригата реши да се запъне? Да си каже - "аз пък няма да падна", да вземе мерки, да си направи подпори. И като стигне до него удара, да залитне, да направи крачка назад, да приклекне ако трябва, да подхване падащия пред него и да му помогне да се изправи на крака. При капитализма такива неща не се случват. Всеки гледа да се възползва от ситуацията, да обере каквото може от падащите без да се съобразява, че и неговата плевня гори. Това особено силно важи за петролните индустрии - тези титани на съвременната икономика. Вместо това те по най-театралния възможен начин си изиграха ролята в този сценарии - падане назад, размахвайки настрани ръце, да повлекат повече хора, че даже с приклек и засилка за по тежък удар. Как си представяш ти, че огромни екипи, съставени от най-интелигентните икономически и финансови гении на света са се "паникьосали" и вследствие на това са решили не какво да е, а рязко да смъкнат цените на петрола, за което всеки студент по икономика първи курс ще каже, че умножава кризата по 5? Айде разбирам - някаква корекция в цената да направят, адекватно да отговорят на леко влошена икономическа обстановка, нещо като 10 до 20 процента. Такива намерения те никога не са имали - това личи от безумно високата цена преди срива - към $130 за барел. А на какво според теб основание тези цени са започнали да се покачват с по-бързи темпове още 18 месеца преди това? Този темп отговаря ли на икономическия ръст в света? Естествено, че не, нямат никакво основание, освен разбира се да натежат на световната икономика, за да бъде тя по-изтощена като дойде денят Х.
« Последна редакция: Март 19, 2010, 20:19:56 pm от otnesen »

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #263 -: Март 19, 2010, 21:29:01 pm »
Тази криза не е нищо в сравнение с онази криза, която ще настъпи при превършването на световните петроли запаси. А това дали след 10 или след 50, 100 години, все някога ще се случи! ;D
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Xerth

• Четящ
  • *
  • Публикации: 10
« Отговор #264 -: Март 19, 2010, 21:37:02 pm »
Тази криза не е нищо в сравнение с онази криза, която ще настъпи при превършването на световните петроли запаси. А това дали след 10 или след 50, 100 години, все някога ще се случи! ;D
Всъщност са не повече от 20/30 години :) а че ще има криза ще има защото петрола е в основата на това толкова бързо развитие на цивилизацията ни като цяло...

Неактивен Raw Deal

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #265 -: Март 19, 2010, 21:47:58 pm »
Петрола е наложен от влиятелните чичковци, желаещи огромни печалби в тяхна полза.
Иначе до относителна степен заместители на петрола има много, но на този етап същите чичковци гледат на тези заместители да не се обръща особено внимание, понякога и с употребата на сила. Все пак лошите влиятелни чичковци знаят как да си пазят макар и временния голям комат.
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #266 -: Март 20, 2010, 01:56:26 am »
Това особено силно важи за петролните индустрии - тези титани на съвременната икономика. Вместо това те по най-театралния възможен начин си изиграха ролята в този сценарии - падане назад, размахвайки настрани ръце, да повлекат повече хора, че даже с приклек и засилка за по тежък удар. Как си представяш ти, че огромни екипи, съставени от най-интелигентните икономически и финансови гении на света са се "паникьосали" и вследствие на това са решили не какво да е, а рязко да смъкнат цените на петрола, за което всеки студент по икономика първи курс ще каже, че умножава кризата по 5? Айде разбирам - някаква корекция в цената да направят, адекватно да отговорят на леко влошена икономическа обстановка, нещо като 10 до 20 процента. Такива намерения те никога не са имали - това личи от безумно високата цена преди срива - към $130 за барел. А на какво според теб основание тези цени са започнали да се покачват с по-бързи темпове още 18 месеца преди това? Този темп отговаря ли на икономическия ръст в света? Естествено, че не, нямат никакво основание, освен разбира се да натежат на световната икономика, за да бъде тя по-изтощена като дойде денят Х.

Как точно падането на цената на петрола ще умножава кризата по 5?!
Евтин петрол => Евтин транспорт => Евтино развитие на икономиката.

Ти имаш анти-логика мой човек. Вече и социалист не мога да ти викам.  :blush:

Неактивен emilkos

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 276
  • Леле, к'во станА
« Отговор #267 -: Март 20, 2010, 04:20:29 am »
Как точно падането на цената на петрола ще умножава кризата по 5?!
Евтин петрол => Евтин транспорт => Евтино развитие на икономиката.

Чуденката идва от неотчитането на два от многото фактора за това.
Първият е, че петрола е суровина за 60-80% от продуктите които ползва "цивилизованото" общество.
Вторият е, че петрола се копува реално най-малко 6 месеца по-рано от реалното му доставяне на клиента (разбирай производствения сектор)

Рязък спад в цената на петрола оставя икономиката да виси във въздуха, от което се генерират колосални загуби. И тъй като природата ни учи, че празно нЕма, то тези загуби реално се явяват нечия Печалба.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #268 -: Март 20, 2010, 08:31:16 am »
Конкретни примери може ли? Кой е генерирал колосална загуба от ниската цена на петрола?

80% от продуктите на съвременното общество идват от петрола. И продължаваш да твърдиш, че ниската му цена спъва икономиката.
Нямам думи.

Нали ще има по-ниски производствени разходи. Това е рай за производителя.

А предишната цена не е била "висока", била е "нормална". Поне относително погледнато.

Неактивен x-file

• Четящ
  • *
  • Публикации: 68
Поразгледах темата отгоре-отгоре, понеже е все пак цели 16 страници..
като наблегнах повече на мненията на моя любимец Танграта  ;)
Аз искам да изместя малко встрани дискусията .
Мислех да напиша още 1 пространен пост, но понеже ме мързи в събота сутринта, нека дефинирам следния въпрос , а другите да вземат отношение по него :

ЗАщО КАПИТАЛИЗМЪТ УНИщОЖИ БЪЛГАРИЯ (аз мисля че въпросът ми е правилно зададен ...

И в тази връзка 1 питане към Танграта - как смята той
справедливо ли е един мързел, търтей (който може доживот да живее без да работи(доколкото разбрах от пост на 2 стр.)) в Канада да получава 2-но или 3но повече пари от 1 човек в бг, работещ някаква професия (даже и не квалифицирана)
Танграта мисля беше написал 600долара което прави към 900 лв,
има доста хора в бг(основно извън сф) които работят за 1/3 от тези пари...

Му другото сега забелязах, че в началото на темата са искали да отстрелват Танграта... ;D :lol: това искрено ме развесели.. 8)
« Последна редакция: Март 20, 2010, 13:33:53 pm от x-file »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27