Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 203785 пъти)

0 Потребители и 7 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
  • Публикации: 1 499
Ще ви споделя една огромна истина, която пердполагах че във форим за КОСПИРАЦИИ, УФОЛОГИЯ И МИСТИКА е предлено ясна, а именно че робство, феодализъм, империализъм, социализъм, комунизъм, капитализъм и т.н. през нашата скромна 2-3к година история са КОНТРОЛИРАНИ от едни и същи "хора"!

Това което обърка темата, да обърка я, май май е анкетата... щото всеки се хвана да пише за МИНАЛОТО, без да е наясно с горното.

Пак повтарям! Каквото и да изберете от анкетата НИЩО няма да се промени щото е важен въпросът КОЙ ПЕЧАТА ПАРИТЕ. И с икономическо обаразование ако това не ви е ясно(видях че няколко човека имат таквоа), значи индоктриниращата НЕобразователна система си е свършила работата.

Анкетните понятия, термини, най-обкиновени ДУМИЧКИ би следвало да се разглеждат като нещо ново, което може да се осъществи с други методи, планове, средства и т.н. без да се говори за мионало свършено време.

Неактивен otnesen

• Пишещ
  • Публикации: 648
Понеже чух обвинения по адрес на себе си, че съм упорствал като магаре или кон с капаци, ще направя отстъпка и ще прегърна вашата идея. Разбира се не безусловно. От вас се иска само да отговаряте на въпроси, свързани с наличието на потенциални специфични проблеми, които евентуално могат да възникнат в реална обстановка в условията на свободен капитализъм. Естествено няма да приемам като отговор каквото и да е. Отговора трябва да покрива напълно смисъла на въпроса с всички негови съставни части. Така съгласни ли сте?

Неактивен xnet_user

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 315
Пак повтарям! Каквото и да изберете от анкетата НИЩО няма да се промени щото е важен въпросът КОЙ ПЕЧАТА ПАРИТЕ.
По-важен въпрос е кой им придава стойност, защото сегашните пари са генерират и са без стойност. Тя се определя от стойонстта която хорските умове им придават.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
Абе аз (а и другите) не говорехме само за миналия социализъм, а и за бъдещия.
И за пореден път ще кажа. Дори и да ги няма "Те" социализма (бъдещия) пак може и ще се изроди. Защото са такива принципите му.
За да има социализъм, ТРЯБВА да има диктатура, не може иначе. Ще трябва на част от хората да им е забранено натрупването, за да може да се поддържа винаги равно начало; винаги да се почва от 0-та. А това е антидемократично.
Аз лично не искам да ми се забранява нищо, а ти?

Казах, опишете един строй, така както го виждате и искате да бъде. Колко пъти го казах!? 10 пъти сигурно. Написа ли нещо? Не написа.
Не ми говори, че съм говорел само за миналите строеве. Просто на тебе това ти оттърва.
Написа ли нещо свое, позививно, градивно, креативно? Или само критики и негативизъм? Опиши както го виждаш бъдещия социализъм, а аз ще го разнищя от пробойни и недостатъци, не се съмнявай. (знам, че от това те е страх) :blush: :writer:
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
Не ме е страх, че ще го разнищиш :) + не твърдя че аз съм човека с отговорите.
Но това което става в момента, вече ми е до голяма степен ясно и то е пълна пародия на демокрация и прикрита диктатура.

В твоята тема съм написал част от твоите предложения + някои мои  :hi:

Неактивен otnesen

• Пишещ
И така, ето един сериозен въпрос към защитниците на капитализма.

Проблем номер 1 - безработицата

Безработицата е състояние, при което желаещите да работят са повече от позициите, предлагани от работодателите. Тоест на безработния му се работи, не го мързи, но не може да си намери работа.

Безработицата води до някои последствия в обществото:

Първо - разпространяват се леви убеждения, предимно в средите на безработните (неуспелите). Има и пропорционална зависимост - колкото по-високо е нивото на безработицата, толкова по-силно изразени са в обществото левите идеи. С други думи, хора които нямат какво да ядат, винаги са склонни да мислят така - "При социализма може никой да няма Мерцедес, но има хляб и салам за всички". При утежняване на проблема с безработицата, левите привърженици стават склонни към насилие - т.нар. "революция", което поставя в опасност цялата система, заедно с всички нейни членове, вкл. кадърните и знаещите.

Второ - увеличава се престъпността. Тъй като безработните нямат доход, с който да си купуват основни стоки (напр. храна), те стават по-склонни да отнемат насилствено от дохода на тези, които работят, въпреки цялата строгост на закона, като много често дори се организират в престъпни групи. Така или иначе, хора които са на път да умрат от глад нямат притеснения, че може да бъдат заловени и затворени и са готови да пробват шансовете си срещу полицията. Държавата от своя страна, дори и много ефективна, взема мерки не по-рано от момента, в който престъплението е вече факт (тоест нормалното общество вече е понесло щети). В този смисъл, държавата има максимум потенциала да върви зад проблема, да залавя и затваря в затвора престъпниците. От там нататък - затворниците трябва да бъдат хранени, което изисква допълнителен бюджет.

Възможно решение на проблема с финансирането на затворите е те да бъдат организирани във вид например на фабрики, в които затворниците да работят и да реализират продукция на пазара. Такова решение на проблема е идентично с т.нар "комунистически трудови лагери", с тази разлика, че затворниците ще получават заплати и могат да спестяват. Но така или иначе, тази мярка ще бъде безполезна, ако "проблем номер 1" не бъде своевременно решен.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Основен въпрос!
За България (капитализма) ли са ти въпросите или за западните държави?

Защото в Канада например няма почти никаква престъпност. Ама никаква.

В България не оставам с впечатлението престъпниците и крадците да са такива, че да не могат да си купят хляб, и да крадат за да се наядат. По-скоро престъпниците по правило са супер охранени.
Вярно е, че при социалистическите държави имаше (и все още има (в Куба, например )) по-малка престъпност. Но причината не е "имането". Причината е, че се коли и беси без съд и присъда. Я си решил да се озъбиш на някой полицай, я са те пребили до неузнаваемост, и после са те пратили на лагерите, без дори да те съдят.
Но се случва от този тип отношение да пострадат и невинни граждани. Тогава какво правим!?

Всеки, който го съкратят за около 9 или 12 месеца беше получава т.нар "шомаж", което е 70% от досегашната си заплата. Разбира се, ако не си намери друга работа.
Така се получава, че градинарите, например, работят винаги само 6 месеца в годината - топлите. Получават си 16$ на час, а следващите 6 месеца получават шомаж - 70% от заплатата си, и са регистрирани като безработни.
Отделно си има социални помощи, за безработните. Често се случва, безработните да са безработни просто защото нямат достатъчно мотивация за да започнат работа. Особено ако ще трябва да е някаква кофти и нископлатена работа.

В България дори и да ги няма тия социални помощи, същото мото си остава за повечето безработни. Дори и да имат възможност да започнат някоя обща и не толкова добра работа, те са склонни да подбират и не искат да започват какво да е.
Както има редовно процент безработни, така и има редовно работни места, които се предлагат в даден момент. И те не са никак малко.
Все още в България и повечето страни не сме стигнали това ниво на глад и безработица, където на човек няма да му пука дали ще влезе в затвора за да открадне хляб или нещо подобно.

Бтв, Куба е все още социалистическа държава. Аз съм бил там наскоро и състоянието (материалното)е ужасяващо. Ако тръгна да разказвам на тези с по-слаби нерви ще им се изправи косата. Заплатите им се по 10$ на месец. Почти всичко им е с купони. Шампоана и сапуна за тях е някакъв лукс и невероятна рядкост. Затова е прието туристите да носят със себе си сапуни и да ги раздават на хората. Сградите им са непипнати от поне 60-70 години. Нито боядисани, нито ремонтирани, просто разпадащи се. На прозорците няма нито едно стъкло. А и на места и самите прозорци липсват. Добре, че климата е достатъчно добрър, за да не е проблем това (20-25градуса е зимата)
Колите им масово са също от преди 60години и са на доизживяване, като изключим някои руски лади и москвичи (които са на 30-35) Те поне са поддържани, за разлика от къщите. Няма как, нали трябва да се движат.

Спор няма, егото им е малко, невероятно весели и жизнерадостни хора, но ...
не по техен избор.
Алкохола (главно ром) се продава в промишлени количества и на безценица.
Както в бг, а и други държави се продават 200милилитрови картонени кутийки със сламка, пълни с натурален сок; така в Куба има такива кутийки, ... но пълни с ром!
За радост на децата, да си смучат ром от сламка. Стимулиране на алкохолизъм от най-ранна детска възраст. Ходят си из улицата или из двора, в едната ръка картонената кутийка с ром, в другата неотменната цигара. За малко да пропуша там и аз. Убиха се да ме карат местните. Даже запалих няколко цигари. Това им е ежедневието: голи, боси (нямат пари и за обувки), ром, цигари и сексо.
А 14-15 годишни момичета проституират за 10-15$. (което е месечната надница)
Мерси от социализъм. Без мен. Освен като турист.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Ето един любопитен факт, за почитателите на Патриархално-матриархалния строй:

Цитат
Една жена за всички братя

В тибетското племе Нинг-ба в северозападен Непал земята, понеже е малко, е главното местно съкровище и се наследява от жената. Като омъжи една от дъщерите си за няколко мъже ( които трябва да са братя), Нинг-ба фактически наемат работна ръка и избягват раздробяването на земята. На останалите дъщери е отсъдена участта на послушници в манастир. Мъжете делят съпругата си по много прост начин. Този, комуто се е паднало да прекара нощта в съпружеската спалня, оставя обувките си пред вратата като по този начин предупреждава останалите, че "мястото е заето ". На снимката петнадесетгодишната Анг-Долма позира с трима от петте си мъже, които са на възраст от 6 до 26 години.

Неактивен otnesen

• Пишещ
Tangrata_, стига си се преструвал на глупав и вникни в смисъла на въпросите, които ме интересуват. Вече ти беше направена забележка, но пак ще кажа - в моя въпрос става дума за ТЕОРИЯТА на капитализма, а не за ПРАКТИКАТА на социализма. Ако вдяваш какво имам предвид, дай някакъв сигнал, ако не - ще трябва да мисля друг начин да ти обясня.

И за да стане още по-ясно, ще кажа така - както в множеството от капиталистически държави, така и в множеството от социалистически държави има горна и долна граница на жизнения стандарт. Можем да приемем, че Лаос е държавата, която определя долната граница в социалистическите, а Куба - горната (подробности - http://bg.wikipedia.org/wiki/Куба). За капиталистическите държави имаме съответно Люксембург (по принцип е монархия, но това не прави капитализма по-слаб) - горната граница и Либерия - долната.

Тук е момента да спомена, че по-голямата част от страните в централна и южна Африка се числят в списъка на тези с пазарна икономика (тоест - капитализъм).

Предполагам вече съзнаваш, че като доказателства не могат да се привеждат сравнения на една долна граница с друга горна.

Понеже споменах Либерия, ето малко информация за икономиката на тази държава:

Цитат
Либерийската икономика е една от най-слабите в света. Инфраструктурата на страната, особено тази около и във столицата Монровия, е унищожена от дългите години на гражданска война. Много бизнесмени напускат Либерия в следствие на гражданските войни, макар малка част от тях да се завръщат. Президентът Джонсън Сърлийф, която е завършила икономика в Харвард, води политика за възстановяване на столицата, осигуряване на финансови помощи от развитите страни и оползотворяване на големия природоресурсен потенциал на страната.

Либерия е богата на природни ресурси и разполага с плодородни почви и благоприятен климат. Полезните изкопаеми включват желязо, злато и диаманти. Правителството прави опити за вдигане на забраната на ООН върху добива на диаманти, който би могъл да даде силен тласък на либерийската икономика. Въпреки големия си потенциал, Либерия остава една от най-бедните страни, като близо 80% от населението е под прага на бедността, а безработицата е от порядъка на 80-85% - една от най-големите в света.

Това малко отклонение към практиката на нещата го правя с цел да докажа, че не вида на обществения строй е определящ за нивото на жизнения стандарт на хората в някоя държава, а условията, в които тази държава се развива. От своя страна, условията биват разни видове, но най-значимите от тях са външнополитическите и природните. Що се отнася до Куба, тези условия изглеждат така:

Куба е островна държава, чиито най-значим ресурс е обработваемата земеделска земя и туристическия потенциал. Поради липса на необходимите ресурси, страната не може да развива тежко и леко машиностроене. Единствения начин е да си набавя ресурсите отвън, тоест да внася. Но за да внася, трябва и да изнася, а да се изнася земеделска продукция от островна държава към континентални такива някак не е конкурентоспособно нито по качество, нито по количество. Това за природните условия. А за външнополитическите - ако и малкото, което може да произвежда тази държава за износ бъде подложено на икономическа блокада от страна на САЩ и техните съюзници, то стандарта на живот ще се спусне още надолу, независимо от това дали строя е комунистически или капиталистически (същото важи и за "диамантеното ембарго" на Либерия, което по-горе съм отбелязал с червено). Както виждаш, при положение, че вноса на автомобили е блокиран от другата страна на портата, няма как да видиш нови модели, както и други технически придобивки, характерни за "онези, които ги произвеждат, но отказват да ги продадат на Куба"

А пък за ходенето боси - спомням си като бях малък, като ходех лятото на село, и аз щъках бос насам натам, въпреки, че имах обувки. ;)

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Да, като прочетеш укипедията, наистина Куба няма голям потенциал. Какво може да прави - селско стопанство, да изнася портокали, а също и някакъв си туризъм. Само, че сега се сещам, че Куба е огромен производител на пури. Хаванските пури са едни от най-добрите в света. Като още от фабриката цената започва от около 200$ за кутия, и може да стигне и до 500$. В една кутия има 20-25 пури. Колко му е.
Но!!!
Една малка подробност.
Това е монопол, който се контролира и е собственост на държавата.
Какво излиза, Кастро и семейството му се блажи, краде на едро, а за останалите остава да викат "Вива ла револусион"
Туристическия бизнес е също бизнес за милиарди долари в Куба. Както казах дори и през декември температурата е 25градуса, а водата на Карибско море е гореща и приятна за къпане. Туристическия сезон там е 12 месеца, 365 дни в годината. По крайбрежието (което е доста голямо, все пак Куба е остров) е буквално залято от гигантски хотели, с по 1000-2000 места за туристи. Не ми се ровят статистики но сигурно туристите се мерят с милиони всяка година. А всеки от тях оставя по едно 500-1000$. Без да броим разходите по дискотеки, таксита и разни други услуги.
Можеш да изчислиш за какъв ВНОС става въпрос.
Нека си помислим пак. Кой взима тия пари!? Нека позная. Социалистическото правителство! Само че не ги раздава обратно на народа, а си ги разпределя между главните люде. Да, щатите правят ембарго към Куба, но всички останали страни не. Сега американските автомобили държат рекорда по най-скапани автомобили откъдето и да погледнеш. Само малоумниците карат американски автомобили. А , да и те дори фалираха. Но Япония, Германия, Франция, нима те не произвеждат автомобили!? Просто правителството прави такава политика. А и кой ще купи нов японски или немски автомобил с 15$ на месец заплата? Ето че опираме до планирането и държавната регулация.

Наистина, не е коректно да се дават примери с най-лошата икономика, или пък с най-добрата. Но давам примери за държавите, които познавам. Дадох пример и с България. Не познавам отблизо всички държави, че да давам примери.
А и примерите започнах да ги давам, за да покажа, че твоята теза, дето през капитализма се крадяло за хляб и от глад е невярна по принцип. Може да го е имало по времето на Гаврош преди 100 години, но сега не знам някъде да има такова нещо. Освен някоя държава с много тежко развитие, в Африка, или не знам.

Не знам дали се правя на тъп, но колкото мога, се мъча да те разбирам.
За ТЕОРИЯТА на капитализма,
на вас когато ви оттърва говорите за теорията, а друг път за конкретни държави и по-конкретно България.
Но дори и на теория, ги няма тези работи за които говориш - голяма безработица и голяма престъпност.
Може би социализма твърди, че на теория неговата безработица е 0%. Но каква е гаранцията, че тая теория е вярна, че наистина може да съществува такова нещо? Винаги ще има хора, които и да могат, няма да искат да работят. Няма как да принудиш всички 100% да са заети. Освен ако не си робовладелец.

Освен всичко в тоя процент на безработица влизат хора, които са безработни за най-различни периоди. 3месеца, 1година, 5години, 10 години. Нормално е, ако си сменяш работата да си безработен за няколко месеца.
Т.е. не е фатално ако безработицата е до да кажем 3%. Проблем е ако вземе да се качва над това. А това става главно при кризи. Разбира се не само. Но едва ли вина има капитализма.

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
Националния продукт на Куба е кокаинът. Другото е от второстепенно значение.
Много ясно, че ще са зле. САЩ и техните правителствени организации владеят този бизнес, а населението на Куба и режима там са само оправдание за дрогата. Те НЕ искат да има друго, ако се стабилизира потока и разпределянето на капитала там, никой няма да му се занимава с гледането на кока за по 1$ на ден. Така обаче имат буквално крепостни селяни.
И сега кой поддържа тази система? Режима там или капиталистическите/империалистически протежета на европейската аристокрация - САЩ?

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Пак опряхме до същото, каквото и в България.
Няма значение дали сащ са виновни или не.
Важното е, че управляващите им (в Куба) са виновни!!!
Ако те са свестни, САЩ няма да имат значение, изобщо.

едит:
ето поредния пример как социалистическия тип управление е ужсно уязвим откъм корумпиране. И затова реално неприложим.
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 18:52:44 pm от Tangrata_ »

Неактивен P.E.A.C.E.

• Доста Писал
Ако те са свестни САЩ ще направят още една борба за "свобода", "анти-терористична дейсност", "демокрация" и т.н. или ще претят няколко снайпериста.
Има случаи направо отиват и почват с ракетите въздух-земя.

Tangrata_ не те обвинявам теб, защото ми се струва че го приемаш лично, все пак си избрал Канада, а тя е колония на световните поробители! Техните действия, няма значение под какъв термин идват в учебниците...
Аз не се хващам за относителни понятия.
Ето ти, за пореден път не проумя че социализъм не е имало никога. Още от самото начало е бил начертан плана за разпределяне на земите и кой каква роля да играе след 50-100 години. На теб не ти ли е ясно, че една и съща сила е изградила 2та блока "сини-червени"?

Сегашната система Е престъпна и следваща да дойде и тя ще бъде такава, за това си прав. И ще бъде така, защото хората отказват да видят нещата извън образователната доктрина и телевизията!

Немога да проумея този сайт http://www.globalissues.org/article/26/poverty-facts-and-stats след като нормален човек го прегледа... как може да каже че СИСТЕМАТА НЕ Е ОЛИЦЕТВОРЕНИЕ НА ЗЛОТО?

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
Тогава говори за "системата" каквото и да означава това, но над партийно. Защо отначало казваш капитализмът е такъв и такъв, а после казваш, няма значение строя, всичките са кофти.
Ами изясни си позиите. Това е, което искам. Нищо повече. След като достатъчно ни лъжат и изкривяват значението на думите по телевизията, нека поне ние не бъркаме и си служим точно с понятията.
Дали съм разбрал, че социализъм не е имало. Не знам. Явно ти си имаш някакви свои определения за социализъм, които са различни от тия общоприетите. Ами просветли ме, сподели какво разбираш под твоето понятие "социализъм", ама истинското. Това, което го е нямало все още.

Накрая пак ще опрем до това, което и аз казах още в началото на темата - ЕТИКАТА на хората, които са на власт.

Неактивен marhs

• marh-s
  • Много Писал
  • Публикации: 2 369
Ще ви споделя една огромна истина, която предполагах че във форум за КОСПИРАЦИИ, УФОЛОГИЯ И МИСТИКА е предлено ясна, а именно че робство, феодализъм, империализъм, социализъм, комунизъм, капитализъм и т.н. през нашата скромна 2-3к година история са КОНТРОЛИРАНИ от едни и същи "хора"!

Съграсен съм с тази истина.Животът я потвърждава ежедневно. :good:
« Последна редакция: Февруари 24, 2010, 21:46:33 pm от marhs »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27