Автор Тема: Престъпна и несправедлива система ли е Капитализмът/Империализмът?  (Прочетена 182968 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 276
 • Леле, к'во станА
...
E, как така американците само за нас нареждат да сме зле?

Защото явно още не сме достатъчно промити за да прегърнем безусловно икономическото робство.
Като гледам обаче на къде вървят нещата с новото ни поколение съвсем скоро можеш да очакваш горецитираните заплати да станат реалност и в нашата страна. Има още малко останки за доизчегъртване от достойнството ни и сме готови.  ;D
Скоро и майките си ще продадем за тез заплати...
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 16:08:58 pm от emilkos »

buden

 • Гост
Голяма грешка е че повечето хора преписват вината за кризата на свободния пазар и капитализма.
Помня как баща ми преди време ми казваше: "Какъв капиталист си ти бе? Капитал имаш ли? Капиталист бил."
Капиталът се прави от спестявания. Който е способен на това и който има усет да вложи спестяванията в нещо продуктивно би трябвало да печели. За жалост обаче "би трябвало".

Един от основните проблеми на днешния свят е алчността. И всеки знае какво е алчност. Но обикновено алчността е съпровождана от чувството за страх от загуби нали така? И точно свободния пазар поддържа този баланс. Той няма вина за проблемите в обществото.
Грешката идва от там, че някои са позволили на други да не чувстват страх. И това се случва точно поради правителствената намеса. Правителствата правят всичко да изглежда лесно и възможно, за да могат хората да се опиянят от сигурността и печалбите. Едновременно с това обаче дават определена защита на определени лица и спекуланти. Затова търсете грешките в контролните органи, а не в капитализма.

Ако в Америка имаше капитализъм кризата щеше да отминава, а тя се задълбочава. Ако има капитализъм тогава ще има естествено развитие. Тези които не успяват ще трябва да фалират и да почнат отначало, а не другите да плащат техните грешки. Находчивите и способните ще успяват, ще създават бизнеси и работни места и така ще спомагат за цялостната икономика. Ако не можеш да гледаш 3 деца ще имаш 2 или 1, или изобщо няма да имаш деца.
Ако ти развиваш успешен бизнес какво ще правиш с печалбата? Най-вероятно е да я инвестираш в бизнеса си, а това е още работна ръка и т.н. И държавата трябва да те облекчава, а не да те убива с данъци какъвто е плоския.
Ако държавата не се намисаше така както днес и да защитава определени лица, то тези лица нямаше да просъществуват. Държавата обезоръжава едни хора/обикновените/, а защитава други. Свободен пазар отдавна няма, нито пък капитализъм. Правителството ни кара да се чувстваме защитени и сигурни, а по този начин ние губим инстинктите си, които са ни нужни на свободния пазар. По същия начин пак правителството стимулира други, като им дава безгранични възможности за печалби, които се правят на гърба на първите, които вече са обезоръжени.
Капитализъм няма, държавите отдавна са го убили.
Правителството в Щатите създаде тази каша не свободния пазар. Сега става още по-голямо и разбира се заема с безкористна помощ за народа. Буш каза за кризата, че Уолстрийт се бил напил. Само, че те всички бяха пияни не само Уолстрийт, хората също. Обаче, защо не каза кой им даде алкохола? Правителството разбира се.
Е това ли е социализма за вас? Разширяването на правителството, първоначалния виновник?  

Докато свободния пазар е окупиран от властта няма да има свобода за бизнеса.
В Америка не оставиха Дженералс Мотърс да фалира, подпомогнаха го с милиарди, за да не останат хиляди работници без работа. Но вие как мислите - искате да работите само за да се намрате на работа или искате работа, за да произвеждате нещо с труда си? Междудругото масово явление беше по време на комунизма хората да работят само за да се намират на работа. Отново на Дженерал Мотърс - хората няма да останат на улицата при банкрут. Ще се появи нов купувач, ще купи компанията без нейните задължения и ще я организира по такъв начин, че да заработи по-добре. Губещите ще са онези директори, които днес вземат милиони долари годишни бонуси. Работниците ще получават по-ниски заплати, но поне производството на компанията ще е доходоносно, че и вероятно ще се отворят работни места за още повече работници.
Банкрутът би имал лечебна цел, полезен е. На свободния пазар превилегите са само за продуциращите качество.

Грешно е да се мисли, че властта ще оправи нещата. Властта днес само влошава.
Та нашето правителството днес/и не само/ подценява българското производство. Какво очаквате да оправи? Правителстовото подпомага некомпетентните за сметка на компетентните, така е в повечето случаи. Вижте днес бизнесите в България. Голяма част от хората тук работят или са работели за някой. Колко от вашите мениджъри знаят как да управляват човешките ресурси както трябва?/изобщо ако и вие си имате предствава какво означава това/ Колко от вашите мениджъри изобщо са такива или са просто някакви си фигурки сложени от собствениците, които междудругото също не разбират от мениджмънт? Колко мислят за дългосрочните активи бе да им ... майката? Колко от тях възнаграждават справедливо?/оставям настрана работниците дето симулират работа/ Така ли щеше да е ако работодателите не мислеха единствено за краткосрочните печалби? И така ли щяха да го правят ако правителството не им помагаше? Щеше ли да речем туризма ни да е такъв бардак днес?

Много хора ще си изгубят работата и ще бъдат принудително насочени точно от свободния пазар към продуктивната икономика един ден, без значение правителството. Това е естествения ход на нещата.
Ако свободния пазар съществува ние ще си купуваме нашите си плодове и зеленчуци. Първо защото като българи ще си защитаваме българското. И второ, стоката на нашите производители няма да е толкова скъпа без намесата на правителството, което убива производителите.
Може и да нямаме ресурсите и полезните изкопаеми, но ако произвеждаме ще сме много много добре. Днес Япония е един от най-големите кредитори на света, ако не и най-големия, по-голям кредитор са от Китай. И не защото имат петрола или природния газ на Русия или пък на Саудитска Арабия, а защото произвеждат.
Ако няма правителство няма да има и мафия.
БДС е нещо хубаво. Но нима правителството не го премахна? Анархията не се случи поради липса на контрол, а поради контролираното й насърчаване.

През 30-те години за депресията обвиняват Хувър, че бил наивен и се доверил на свободния пазар, който ги вкарал в кризата. След това обаче дошъл Рузвелт и оправил нещата с по-голямото правителство. Истината обаче е, че Федералния Резерв е бил твърде лесен/ниски лихви/ през 20-те, създава балон, който в последствие се спуква. През 20-те ФЕД държат иначе високия долар ниско с нисък лихвен процент, за да може британската лира да не губи позиции. Хувър вместо да остави нещата в ръцете на свободния пазар се заема със спасителни планове, регулиране на цените и т.н. С идването на Рузвелт депресията вече става Голямата Депресия, точно с помоща на голямото правителство. След втората световна Америка излиза от депресията, но не заради политиката на Рузвелт, а въпреки това.

Така че комуните само на дребно.

Но в крайна сметка такъв е планът днес. Такъв е дневният ред. Обвинявайте за всичко капитализма и свободния пазар и пропагандирайте социализма. Дайте повече власт в ръцете на виновниците. Не отговаряйте за делата си, защото ако грешите можете да паднете в канала.
Знаете ли, колективната отговорност е по-скоро безотговорност.
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 02:53:47 am от buden »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Голяма грешка е че повечето хора преписват вината за кризата на свободния пазар и капитализма.....
+1

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 276
 • Леле, к'во станА
Ако помислим малко ще забележим един прост факт:
Управниците не са продукт на свободния пазар и икономиката, а точно обратното, свободния пазар и икономиката са продукт на управниците.

Целта:
Управление и манипулация

Извод:
Приписва се на свободния пазар и икономиката несъществуващ потенциал, поради простата причина, че още при създаването си не е заложен в тях.
С думи прости - няма как престъпника да измисли и приложи система с цел благото на народа - това е химера.

И да buden, прав си, че управниците са проблема в уравнението, но с премахването им той няма да се реши. Необходимо е премахването както на управниците, така и на скопената им система за манипулация. Само тогава може да се мисли за нещо друго.
Обаче, така като наблюдавам, у хората е назрял момента за смяна на строя и точно това се случва в момента. Същите тези управници разработват нов вид строй които хората да прегърнат.
Защо? Защото така създадената система неможе да им даде нищо повече (на управниците).
Започвам да се чудя дали Новия Световен Ред не е камуфлаж на новия строй който се подготвя (вероятно технокрация) и когато му дойде времето, ще има някаква революцийка с която ще се даде начало на "новия свят" и радоста ще блика от лицата на всички, че са успяли да премахнат лошите управници.

Да обаче скритото пак си остава скрито, и тези които до сега са управлявали (зад кулисите), ще продължат да го правят, без никои да разбере. Който си спомня промените от 89г. ще разбере за каквао става дума. Нищо ново под слънцето, само излъгани хора.

edit:
Забравих да допълня, че спасителния план на хамериканците, не беше никакъв спасителен план, а план за ограбване на данъкоплатеца. Нито един от тези които взе пари, не е бил пред фалит. Това просто си беше още една колосална измама, възможна именно поради наличието на свободния пазар и икономиката
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 16:08:45 pm от emilkos »

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Голяма грешка е че повечето хора преписват вината за кризата на свободния пазар и капитализма.....
+1
+1 за това че не са "виновни" те.
-1 няма как и да бъдат защото свободен пазар не съществува, а капитализмът е просто маска.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Виновни са си в крайна сметка хората, защото тези неща се създават/решават от хора.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Виновни са си в крайна сметка хората, защото тези неща се създават/решават от хора.
При тази система важат законите на джунглата ???

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Така е било в последните 100 ина хиляди години. А може би и милиони.
Така че  ;D, който не е свикнал, да свиква!
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Така е било в последните 100 ина хиляди години. А може би и милиони.
Така че  ;D, който не е свикнал, да свиква!
Изказването ти е >:(

buden

 • Гост
Закона на джунглата ли? А какъв е той?
Властта лъже, за да си мислим ние, че закона на джунглата е нещо по-лошо от днешното. Невиждате ли, че днес се награждават незаслужаващите. Джунглата не прави така, тя ще награди можещите. В джунглата има място за всеки.
Днес обаче дребния и средния бизнес се убиват, монополите се защитават, сключват се картелни споразумения и всичко това поради намесата на правителството, а не въпреки това.
По-добре искайте закона на джнуглата, отколкото защита от лъжливото овчарче.
След намесата на човека ни джунгла ни свободен пазар, всичко е по зоологическите градини.
Правителството трябва да е малко и да си върши работата, а ние го награждаваме с повече власт за несвършена работа.
На свободния пазар не се преписва несъществуващ потенциал. Преписва му се вина. А тези които считата, че там е истината нямат думата. И свободния пазар не е следствие на управниците, нито те са следствие на него.
Управниците заедно с корпорациите се възползваха от глупоста на хората, които не знаят концепципта на свободния пазар.
Значи ако ГАП има фабрики в Еквадор, или където и да е която и да е корпорация и експлоатира, това е грешка на правителството там, че не си е свършило работата. Защото те имат все пак задължения да следят за нарушения, но си затварят очите, взимат си комисионните от корпорациите и после преписват вината на капитализма и свободния пазар.
Това са форми които също изискват контрол, законите са нужни. Но минимален контрол и ако органите на реда си вършат работата нямаше да има проблеми.
Сега как да оправим това положение ако не с повече контрол? хаха.
Е от това по-зле накъде?
Така че по-добре джунгла отколкото клетка. Ако няма власт няма да има и мафия.

Ако ще делим нещата на добро и зло, ще го кажа по друг начин: лошото може да се отсее от доброто с времето стига да има свободен избор. Веднъж ще изберем лошото, но като се опарим следващия път ще внимаваме. Ако няма такива дето ни се пишат приятели и в същото време да ни подлагат крак няма ли да е по-добре. Защото ние можем да се научим да се защитаваме от враговете, но от приятелите(правителството) не.  
Сравнявате капитализма с джунгла, добре. Но че джунглата е анархия е грешно схващане.
« Последна редакция: Февруари 08, 2010, 23:51:09 pm от buden »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Чистия свободен пазар също има недостатъци.
Например спекулата, също и монополизма.
При свободен пазар може да съществува спекула.
При наличие на достатъчно свободни пари, може да си играеш с образуваната цена от търсенето и предлагането.
За кратко време изкупуваш всички налични запаси от дадена стока, и после търсенето и се увеличава многократно, заедно и с цената.
Всеизвестен пример е, как Сорос един ден решава да играе срещу една от известните валути, май френския франк. Изкупува няколко милиарда, има други купувачи, които им трябват франкове, а страната решава да не печата пари така скоростно и внезапно (или може би изобщо не може да реагира толкова бързо). След това Сорос продава наличните си милиарди франкове на по-високата цена с печалба, а след като продава всичко цената на франка отново драстично пада, предизвиквайки проблеми.

За  монопола всеки знае. Когато група компании произвеждащи едно и също се обединят, ще могат да диктуват изкуствено цената на пазара. Ако компаниите са достатъчно големи и стоката е достатъчно трудно да се произведе, като например леки коли, кораби, влакове и тн, или пък воноснабдителна, електроснабдителна мрежа, парно, телекомуникации, тогава монопола е невероятно ефективен.

За признак на благоденствие в страната се счита безплатното здравеопазване, също и образованието. Така се получава, че има хора с огромни здравни разходи, десетки хиляди левове. Сами едва ли биха се справили. Старите хора също по-често боледуват (или пък може би за развлечение ходят по-честичко на доктор). Хуманно е, (поне така смята обществото, моето мнение ще си го запазя в тайна), та хуманно е, разходите за здравеопазване да са разпреледени равномерно.

Има и определен тип предприятия, които са редовно на загуба, но се поддържат със субсидии, отново с цел подпомагане на обществото. Към това число се досещам селското стопанство (не съм сигурен в момента как е в България), също и пътническия железопътен транспорт.

Та горе долу заради тия неща, и някои други в повечето държави в момента съществува "регулирана пазарна икономика", т.е. няма съвсем свободен пазар.

Не знам към това дали трябва да се дискутират обществени проекти като мостове, магистрали, шосета, паркове, градинки и тн всякакво градоустройство. Те не знам спадат ли към свободния пазар.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

buden

 • Гост
Свободния пазар също изисква контрол. В случая със Сорос, вероятно някои стоки трябва да са преференциални с лимит, нещо от сорта, да се наблюдават 24/7.
Всеки спекулира, но когато е в такива размери трябва да има санкции. Кой ще определя размерите? Вероятно недоволството на ущетените?
Добре де Сорос после как се е измъкнал? Той прави същото и в Англия и доколкото знам има заповеди за арест издадени в някои държави. Значи ако няма протекцията на други правителства, досега да го е отнесъл. Не е ли така?

Монопола, нещо ме навежда на мисълта, че и той се ползва със защита от правителството. Защото това както си го описал ще се случи един или два пъти, но рано или късно ще се появи друг на пазара. Монопола сваля рязко цените, за да му убие бизнеса и вероятно го прави. Но ако потребителите не тънат в невежество и мизерия, и осъзнават поне малко проблема ще продължат потреблението на същата цена от новопоявилия се производител/търговец. Всеки си гледа джоба, но ако устискат малко могат заедно да разбият монопола. И ако дръжавата не убие новия с данъци има шансове.

За субсидиите като каза. Защо отделят субсиди за селското стопанство, а не за прекупвачите. Не станаха ли някои милионери на гърба на другите. Тази мафия по-скоро се поддържа от държавата.

Определено капитализма не е империализъм и не е толкова лош, колкото всички се опитват да го изкарат.

Сподели за Канада нещо. Как е там? Образование, здравеопазване, данъци .. има какво да се научи сигурно.

п.п. Чудя се тези дето си изпраха парите по хотели, нямаше ли да е по-добре да инвестират в инфраструктурата.
« Последна редакция: Февруари 09, 2010, 12:03:51 pm от buden »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
За Канада.
Оставам с впечатление, че нещата тук са доста ефективни. Всеки, дори и на най-ниската позиция и с най-ниската заплата си върши старателно всичките задължения. Мие, чисти и тн.
В магазините, заведенията, ресторантите служителите са невероятно любезни. А цените са същите като в БГ. Няма случаи някои да се мръщи, че в момента е сервитьор, а пък примерно той се оценява на поне шеф на банка. Определено го няма тоя ламтеж, към нещо, което не ти се полага. Хората са убедени (малко или много), че каквото ти се случи, това и заслужаваш. И са много по-спокойни психически.
Образованието (висшето) е невероятно добро, невероятно ефективно. Затова и много фирми имат доверие в определени университети и директно отиват да си търсят служителите там. Не е лесно да се вземе диплома, но е гаранция за качество, на това , което си научил, и това което ще предложиш после като работа. Освен всичко в университета те научават и на работа под стрес, пресирани срокове, също и постоянно учене на нови неща, самостоятелно. Това е част от програмата, и всички тези елементи присъстват от началото, до края на образованието. Като целта е, да се оформят определени личностни качества. В крайна сметка, за да завършиш трябва доста да се напънеш. Няма как да стане случайно. Работодателите виждат това и го ценят. А тук за разлика в бг се ценят високо хората, които могат да вършат работа и движат фирмата. Заплатите за вишисти без стаж стартират някъде от 50-60к $ за година, бруто. Постепенно с натрупването на стаж се увеличават и могат да стигнат 80-100к, а в редки случаи, ако си на добра позиция,  дори и до 200 на година.  От тези пари автоматично 40% отива за държавата в данъци. Много хора мислят, че тук бюджетите им са ужасно раздути. За всяко дребно нещо държавата харчи милиони. Също, от тия 40% се плаща на мъзеливите, защото който не иска, просто не работи.

 Раздават се пожизнени социални помощи на тези, които не желаят да работят. Около 600$ на човек на месец. Детските (добавки) са също почти толкова (особено ако нямаш висока заплата, или не работиш).
Семейство с 2 деца, без да работи изобщо си получава от правителството по 2000$ на месец, чисто. С чек на всяко 1во число. Ако желаят тия хора (повтарям) могат цял живот да си останат така. Има си такива семейства, които от поколения са на такъв тип издръжка (+ тук там малко работа на черно).
Тези хора, на социална помощ също получават безплатно здравеопазване и зъболекарски услуги. (за лекарствата, не знам)

Наемите са почти колкото в бг. 2 стаен апартамент, на 10мин от суперцентъра, с включено парно, топла вода и студена вода е към 500-600$ Тока е по-евтин от бг, бензина е 1$. Храната по магазините е на почти същите цени (+- 10%)

Здравеопазването съм чувал, че не е особено добро. Специалистите са добри, образованието им е добро, но са дефицит, и почти винаги се чака часове за преглед, или пък месеци за някоя операция или манипулация.
Като цяло здравеопазването е безплатно. Не знам подробности, при операции и тн. Аборти, раждания и тн мисля, също са безплатни.
Един от основните проблеми е, че ако си завършил медицина тук (в Канада), моментално ти се признава образованието и в САЩ. А там има огромно търсене на такива кадри+ по-високо заплащане. Масово лекарите заминават за там, което подсилва много дефицита.
Мисля, в Канада лекарите взимат около 200к $ на година бруто. В САЩ е доста повече. Но се учи много трудно и продължително за тази професия.
Минималната работна заплата май е около 9$ на час, като почти всичките (май) ги взимаш чисти, което стига да плащаш наем за апартамент, храна, и останалите ежедневни разходи. Разбира се без никакъв лукс.

Ако си с местен статус, образованието струва около 1500$ на семестър. Ако нямаш родители в Канада, държавата ти отпуска социална стипендия, която горе долу е към 8-10к $ на година. От тях можеш да си платиш изцяло таксите за образование, учебници, дори и наема на цял апартамент. С още малко странични пари от някъде, ще можеш да се издържаш напълно.
Същото ниво образование в САЩ би струвало 30к $ на семестър.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

buden

 • Гост
Много добра информация. Нека видят социалистите и националистите, коя система мисли повече за гражданите си.
Не искам да се делим на такива и онакива, защото рано или късно минаваме от едната страна на барикадата.
За мен това е поредното доказателство, че Канада са много по-напред от Америка. И че западните икономики са много по-социалнo настроени.
Всъщност в Щатите докторите не знам да взимат 200 хиляди годишна заплата, освен ако не става върпос за тесни специалисти, хирурзи и подобни. Имам познати дипломирани доктори от там с близо 10 годишен опит в системата и заплати 100 хиляди годишно.
Нормално е в Канада хората да не гледат в чуждата паница и да си плащат редовно сметките, след като можещите се възнаграждават подобаващо.

Гледах лекции на Том Уудс и Томас ДиЛоренцо. Феноменално е как всичко се повтаря и как правителствата предприемат грешка след грешка. Всъщност феноменално би било ако го правят без да усъзнават какво правят. А това са умни хора и се предполага, че са наясно за последствията.

Вижте това видео за здравната реформа в Щатите и кажете намирате ли приликата с нашата. По време на криза трябва да се облекчават максимално крайните потребители, а не обратното. Иначе създаваме едно по-голямо правителство, което междудругото ни е докарало проблемите първия път. Да живее социализма, фашизма, комунизма и т.н.

(това е интернет телевизия, не се излъчва по телевизията)

п.п. Само едно премахване на плоския данък би направило чудеса за икономиката ни. Друго което вероятно ще е от полза е децентрализация. Преди 3 години бях на различно мнение, но сега нещата се избистрят малко по малко с усилването на кризата и натрупването на информация.

Това са само предположения. Искам единствено нещата в България да се оправят, а не да подронвам авторитета на правителството. Дано се справят.
« Последна редакция: Февруари 11, 2010, 17:21:59 pm от buden »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Стана ми интересно за лекарите и се поразтърсих.

Ето под този блог има няколко мнения на лекари:
http://mdsalaries.blogspot.com/2007/10/canadian-versus-american-physician.html

Често се споменават заплати от порядъка на 300-350-400к за година, както в Канада, така и в САЩ

Ето една статистика за Канада 2005,
Gross and net earnings rose in 2005
   Gross    Net    Overhead
Dermatologists    $360,000    $240,000    33.0%
    Internists    $310,000    $200,000    35.5%
    Ob/gyns    $320,000    $195,000    40.4%
 Pediatricians    $250,000    $160,000    36.0%
 Psychiatrists    $190.000    $160.000    15.8%
GPs    $260,000    $155,000    40.4%

Наистина за САЩ попадам на някакви статистики, които показват по-ниски показатели. Между 120 и 200к на година.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27