[...]
:)Само да допълня, че символите във филма са базирани и на знакови исторически събития и определени общочовешки ценности.Да толямо е разнообразието от изводи, на различните зрители, но също така има и немалко сходни и еднакви заключения за основните идеи в този филм.Определено може да грабне някой Оскар.
Дали е имал не само една жена в живота си.
Понеже имах забрана да пиша и не бях влизала във форума много отдавна, отговарям сега.
Не мога да твърдя, дали символите във филма са базирани изцяло на исторически събития. Определено има използване на ноторни факти и архетипи в общото човешко съзнание. За себе си не съм решила, дали темата е връщане назад или препратка към бъдещето, възможно е дори и да разказва настояще...
Оскар-и със сигурност ще грабне, но това няма да го направи нито по-добър, нито обратното. В неравнопоставено положение са другите филми, които му конкурират, защото при тях не е използвана същата кино-техника. За реална конкуренция би ставало дума, ако филмът се състезваще с подобни на него в техническо отношение.
(Не знам, дали е необходимо да отварям тази скоба за Дали, но така и така споменаваш, испанският художник е имал повече приятели мъже - сред тях е и Лорка, за което разказва Бунюел, който е бил техен съвременик и близък другар. Говори се, че дори е бил девствен, когато я е срещнал, тя вече е имала дъщеря от Пол Елюар, с който се запознава в санаториум в Швейцария. Твърди се, че Дали е бил по-скоро асексуален и е приемал нейните изневери. Нейното име е Галина Дяконова, родена е в Казан.)
Amrita, а ти откъде разбра, че летящите планини, са заимствани от английският сюрреалист Роджър Дийн? 
За Дали просто се досетих, че има такава картина и предположих. 
Интересувам се от история на изобразителното изкуство от много отдавна, освен от азиатско киноизкуство (това изрично по повод личен коментар на някой модератор, че харесвам американски бози) и с удоволствие дори бих говорила за японски режисьори, например. Стилът на Дали е много различен, а при Роджър Дийн точно тази е постоянната тема:
http://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Dean_%28artist%29