Автор Тема: Пропастта между поколенията  (Прочетена 24213 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
Re:Пропастта между поколенията
« Отговор #45 -: Октомври 31, 2009, 11:15:45 am »
Ето и моята гледна точка:Ние младежите (от гледна точка на генетиката) сме сбор на еднакъв брой гени от родителите ни и те са ни възпитали по начин ,който са сметнали за добре.На кратко те са ни определили по гени и възпитание така че те нямат от какво да се оплакват.Все едно  аз сам да си избера ел елементи за една платка ,да я   направя и после да я обвинявам нея в това ,че неработи.Елементарно.
До-голяма степен това е така, особено що се отнася до възпитанието и личния пример. Гените не мисля, че са от чак такова значение. Но отделно от това всеки има своя индивидуалност и свободно воля и възпитанието или средата на живот не определят всичко на 100%. Всъщност възпитанието определя преди всичко външното поведение на човека, но що се отнася до неговото реално вътрешно отношение към живота и другите хора, то влиянието на родителите според мен е далеч по-малко, въпреки че съществува (особено личния пример). Освен това всеки идва с определено наследство от минали животи (това го изтъквам като аргумент единствено за тези, които вярват в прераждането).
Родителите разбира се не трябва да се оплакват, да обвиняват, да се оправдават, нито на всяка цена да налагат своите възгледи, а да открият силните и слаби страни на детето, неговите интереси и да създадат условия за развитието им (без слабите страни, които трябва да бъдат преодолени).

Iris, аз никъде не казвам, че не трябва да се уважават хората. Против съм, когато трябва да се уважават заради годините им. И това поставя пропаст м/у поколенията. По-младите не се чувстват равни и младостта се бунтува срещу тези мерки за подчинение. Иначе това уважение, за което говориш ти, е следствие от любовта към хората и няма нищо общо с другото, което е набивано в главите ни. Не мисля, че уважението към възрастните ще доведе до там. По скоро завета на Един, който ни е казал "Обичайте се един другиму, както Аз ви обикнах".
И аз не твърдя, че си го казала. Специално написах, че нямам предвид тебе в мнението си, въпреки че те цитирах, за да не стават недоразумения.

Сега относно написаното по-горе: нека не бъркаме уважението с налагането на мнение от едната страна и приемането на това мнение от другата (младите). Налагането на мнение е неприемливо въобще, без значение кой го извършва. Не знам защо проблемът се ограничава до възрастните хора и схващането, че те трябва да се слушат. Това е само частен случай и решението му отделно от общия проблем е невъзможно. Пак ще дефинирам общия проблем, за да е по-ясно: Хората почти винаги и навсякъде се стремят да наложат мнението си, възгледите си, разбиранията си на другите хора. Исус, ако не се лъжа беше казал нещо за треската в чуждата око и гредата в нашето. Това идва да покаже, че ако желаем промяна, трябва да започнем от себе си. Ако се опитаме да променяме другите по друг начин, освен със ненастоятелен съвет или насока, нанатрапчиво обяснение или личен пример, които другите сами да решат как и доколко да приемат, то ние ще направим точно това, което искаме да избегнем (налагането на мнение).
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 11:18:05 am от Iris »

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #46 -: Октомври 31, 2009, 12:19:52 pm »

Например това: Колко пъти сме спорили с теб за национализма, и колко пъти при представянето на моята логика с нормални изречения ти се отказваш от дискусия, за да се предпазиш от правене на собствен извод, за да останеш в комфортната си зона? Сам ги преброй!

Спотре, това, че сме спорили по дадени теми с теб не е аргумент да ме слагаш в кюпа на създаващите трудности "старци". Спорим, нищо повече. Аз не ти слагам прът в колелата. Можеш да си вървиш спокойно по пътя, който си избрал.
Само, че имам чувството, че имаш лични проблеми със "старците" у дома и тези проблеми ги прехвърляш тук във форума. Доказва го злобата, която изливаш по дадени опоненти несъгласни с теб. Те веднага са причислени в твоята измислена групичка на "40-60+". Последните теми, на които си дал начало също го доказват. Сигурен съм, че обвиняваш своите родители за това, че не можеш да се отскубнеш от тяхната "клопка"/опека/. Зависим си по един или друг начин и те са препъникамък в стремежите ти. Спокойно, при повечето млади, а и не само млади... е така.
Ораторските ти диалози с тях не са дали нужните ти плодове и ти затова си толкова яростен.
Между повечето деца/без значение от възрастта.../ и техните родители наистина има пропаст. И при мен е така, макар да не живея с родителите си отдавна. Не се отказвам обаче да строя мостове над "пропастта" с думи и дела...

А за това, че съм се отказвал по време на дискусия с теб/макар да не си спомням/ по теми, не значи, че съм "вдигнал бяло знаме", както си мислиш. Просто към дадения момент съм преценил, че "наливам вода в продънена каца"...

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
  • Публикации: 1 242
« Отговор #47 -: Октомври 31, 2009, 13:33:10 pm »
Гелене,аз не исках да кажа, че си вдигал бяло знаме като капитулация, а че по-скоро си си заравял главата в пясъка, въпреки нещата, които казвам.Има разлика, нядявам се я разбираш.

Естествено че имам лични наблюдения от собствените си родители, това са първите родители, които ти идват на вниманието и е логично да е така.Но не се основавам само на тях, аз общувам и работя с всякакви хора и наблюденията ми са доста широки.
А от собствените си родители съм се откъснал напълно, но това вече е лична информация, която ти споделям само, за да ти покажа колко недоказуеми са нещата, които смяташ за "твърд факт".

mitko, мисля, че не можеш да наречеш мнението ми за теб необосновано, а то е, че мисълта ти е плитка.За пореден път цитираш нещо, което съм писал, като го разбираш така, както ти е угодно, въпреки елементарната и очевидна грешност на интерпретирането ти.
В случая всички читатели виждат, че с казаното искам да посоча влиянието на общото аурично поле върху личното аурично поле(попиването на командна информация).Докато ти се хващаш за стериотипизирани думички като "зрял", която за теб винаги е положителна въпреки контекста й, защото са те учили, че тя не може да е отрицателно заредена.Тук обсъждаме неща, чиито смисъл се оформя на базата на сложно-съставни изречения с цялостен смисъл, а не на базата на ключови думи, независими от контекст, mitko.
И понеже това се вижда от всеки един читател и трябва да го изяснявам само на теб, за в бъдеще ще се въздържам от такива твърде лични пояснения, губещи време на читателската аудитория, погледната като цяло.Това специално по твой адрес, защото винаги трябва да ти се обяснява като на първолаче.
За останалите, естествено, ще се раздавам колкото мога, за да имаме пълноценен диалог.
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 13:36:36 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен fishbone

• Доста Писал
  • Публикации: 1 164
« Отговор #48 -: Октомври 31, 2009, 16:52:58 pm »
Новото поколение сега раждат на 11..12+ гоdини, а 15..16 ТЕНЕйдЖЪРИ  ; СА ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА. За 2 лв. мож да та одерат жив. Може и да звуча като на  60- или да кажеш спам. Но си е така. Зверска работа тва е. :unknown: Няма пропаст възрастовата граница се е срутила.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #49 -: Октомври 31, 2009, 18:06:25 pm »
Имаш хъса, но нямаш акробатиката, mitko.Виж какво имам предвид:

Публикувана от: Спорт-Здраве4
Нима не знаете, че който общува с възрастни, расте по-бързо на акъл и който общува с деца, си остава дете.

Да си стар не е просто сбръчкана кожа - да си стар означава умът ти да се вкочанява постепенно и да развива дископатии и други двигателни увреждания.

Погледни по-добре: трябва да се извъртиш съвсем малко движение, нюансът на това, което казвам, е на доста градуси по-далече от посоката, в която гледаш, но само трябва да усучеш врат и ще го видиш.
Просто се извий.Зная, че имаш ишиас - това имам предвид.Преодолей болката от него(накърняването на вкочанелите възприятия), гледай да не се сецнеш и да не изщрака и ще разбереш какво искам да кажа.

Възрастинте имат акъл, но не могат да скачат с него.Нямат акробатиката, нямат гъвкавостта, нямат пластичността, нямат тонуса, бързината и сръчността.
Детето учи от тях до едно време.След това вижда, че повече няма какво да научи от тях, защото онова, което маскират като мислене, не представлява интелектуална акробатика - представлява актьор, който влиза в ролята на акробат, когато излезе на сцената.
Декори, театър, сценарии - това е мисленето на възрастните.Те имат само реплики.Те играят пиесата "Свободно мислене".

Когато младите изгледат пиесата, те излизат от театъра.А възрастния остава в него.Това искам да кажа.

След което, от театъра, възрастният се опитва да управлява света и го превръща в кметство.И това управление ни води към ГИБЕЛ.

И моля те, прочети какво писах в първия си поуст тук в тази тема за индианското общество.Няма да ти напомням повече какво съм писал, просто е унизително и за мен и за теб!

П.П.
Вкочанеността не е лоша.В случая е лоша, защото чрез гледане на театрълни пиеси, не може да се стигне до нищо ново.В смисъла си на иновативно.
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 18:12:26 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен starduh

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #50 -: Октомври 31, 2009, 18:52:17 pm »
Как да обясним на човек 40-60+,че за да  намалеят драстично болестите му(физически и психически) е нужно да има култура на хранене,да диша правилно,да прави елементарни физически упражнения,да се практикува  релаксация и медитация?

Аз направих този експеримент със заобикалящите ме хора на тази възраст.Дадох им в ръцете информацията(книги) за всички тези техники.Опитах се да ги накарам да погледнат по друг начин на живота...исках да се позамислят,че може и да има нещо нередно в обкръжаващият ни свят.

Резултата:Нито един не възприе думите ми на сериозно!Гледаха ме с голямо отегчение и надменно,че аз много години по-млад от тях,си позволявам да ги поучавам,да показвам грешките,които са допускали цял живот със здравето си,че се опитвам да ги накарам да мислят различно.
100% ФАКТ-всички от тях имат здравословни проблеми и НИКОЙ не иска и да чуе,че може да съществува начин да си помогне,различен от ходенето по доктори!

Извода,който си направих е,че съществува огромна пропаст между поколенията.Всеки може да си го докаже-нека поговори с няколко 40-60+ по някоя тема от този форум!И да отрече теорията на Дарвин! ;D
Но като се замисля не ме интересуват какви са хората на 40-60+.Това,че не искат да погледнат на съществуването си,на света, под друг ъгъл си е техен проблем!Вървим напред без да им обръщаме много внимание и така...
П.П. Спорта го каза много точно в една друга тема:"И в крайна сметка всяко наше постижение е постижение за човека.Всяка голяма крачка за нас, е мъничка крачка за човечеството.
Не че човечеството е целта - ние сме целта.Но ние сме част от човечеството и достигайки ново развитие и нови върхове, достигаме ги като хора от човечеството."
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 18:54:28 pm от starduh »
...

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #51 -: Октомври 31, 2009, 19:21:22 pm »
Но като се замисля не ме интересуват какви са хората на 40-60+.Това,че не искат да погледнат на съществуването си,на света, под друг ъгъл си е техен проблем!Вървим напред без да им обръщаме много внимание и така...

Така е само в идеалния случай и за личния живот на всеки.
Но при условие, че предстоят неща, замесващи цялото общество и касаещи общото ни съществуване и общото ни съжителстване в обществени структури и населени места, техните проблеми стават наши проблеми.Защото те управляват нашия живот в голямата му обществена степен.

В личен план едва ли има проблеми, или ако ги има са рядко.Но в обществен план - ние нямаме контрол над обществото.Тоест нямаме контрол над влака си и гласът ни не се брои за нищо.

За мен решението е едно - създаване на субобщество или на отделено общество(най-добре), занимаващо се със себе си с нужната степен на адекватност, да са се справи със съществуването си ( да задоволи желанията си и да реализира мечтите си тук, в този живот).Но за това ще пиша по-късно, когато измисля как да вържа въпроса с тези две теми плавно и според правилата на форума.

П.П.
Един от кратките моменти, които съм запомнил от общуването си с конвенционален 40-60+:
Х:  - Аз не знам...има ли интелектуалци, които подкрепят Борисов? /човека е комунист и е свикнал интелектуалците да подкрепят само партията/
У:  - Еми гледах по едно предаване, че "едикойси" му имал доверие.
АЗ: - Кой е "едикойси"?
Х:  - Е не знаеш ли?
АЗ: - Защо трябва да го знам?
Х:  - Един от съвременните поети е, полковник, сега е запасник.
АЗ: - И какво, данеби да има документ за "интелектуалец" че да е интелектуалец?
Х:  - Е как да не е!
АЗ: - Еми кой го смята за интелектуалец?
Х:  - Нали е поет! Не се излагай!
АЗ: - Това не го прави умен...

Тук разговорът спря и никой повече не се обади, след което бях игнориран.Този човек ми е обиден и до днес и не ми говори, ако не е служебно.
Наистина ли никой нищо няма да направи, когато съдбата на обществото има доверие в такива социални елементи и ги възприема като основно свое тяло?

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #52 -: Октомври 31, 2009, 19:43:28 pm »

Извода,който си направих е,че съществува огромна пропаст между поколенията.Всеки може да си го докаже-нека поговори с няколко 40-60+ по някоя тема от този форум!

Поговори и с хора под 40 години. Поговори и с хора на 15-25 години. Резултатът няма да е много по-различен. И ако тръгнеш да разискващ темите от форума в третия свят... Дали е в техен плюс или минус, че не са запознати с темите от форума няма да коментирам. На земята има сериозна разлика в съзнанията между хората и причината далеч не е само в старостта или в закостенялостта във възгледите. Само, че ако тръгна да говоря за морал и духовност, някой ще се оплаче, че спамя или, че „пак се започва“, или нещо подобно. Разбира се всеки е свободен да си търси друг изход от ситуацията.

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #53 -: Октомври 31, 2009, 19:54:04 pm »
Именно, Iris.
Тъкмо затова съм сумирал и науката по въпроса в раздел Езотерика.

Работата е в мисленето.Виждам, ти също не си прочел какво казвам в първия поуст на тази тема относно индианското общество(прочети за това как възприемат старостта и младостта).

Тъкмо тези:
Поговори и с хора под 40 години. Поговори и с хора на 15-25 години. Резултатът няма да е много по-различен.
...ще остареят и ще умрат по познатия ни начин.

Тези, за които говориш, остаряват бавно, заради това научно обяснение:
http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,12109.0.html

И именно това искам да кажа! Радвам се, че най-накрая нещата се подредиха добре в този поуст  :yes:

Време е ние, които имаме информация, имаме търсенето(в този форум сме) и имаме волята, да направим нещо по въпроса за спирането на този процес, който се забързва все повече и повече и физическият живот става все по-кратък и пократък.
Като начало трябва да почнем от спасението на себе си, което скоро ще вържа с тези две теми като специализирана дискусия, доколкото правилата на форума позволяват.
« Последна редакция: Октомври 31, 2009, 19:57:05 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен mitko

• Доста Писал
  • Публикации: 1 832
  • Не прави това, което не искаш да ти се случва
    • профил
« Отговор #54 -: Октомври 31, 2009, 21:32:46 pm »
Иначе искам да обясня кой вид задължително "уважение" ме дразни. Да речем човека Х според действащия модел в обществото и според собствените си природни нужни "решава" /слагам го в кавички защото това не е решение, а резултат от размножителна програма/ да си роди дете, за да си осмисли живота. И всичко е супер той става родител най-важния човек в живота на детето си, то е малко и безпомощно, той е голям и силен. Но идва време, когато детето пораства и вече не е толкова безпомощно и човека Х вече не е най- важния човек в живота му. Живота на Х отново губи смисъл и той почва да се нуждае детето му да го уважава и да му е благодарно, за това, че го е отгледал. "Аз заради тебе цял живот съм работил", "Аз съм те отгледал", "Аз съм те направил човек". Като всъщност той не го е направил заради детето си, а заради се себе си - за да има смисъл живота му, за да се чувства голям и силен.
      Привет,
       Много точно поставен в темата проблем от потърпевшата страна. Очаквах дискусия, но не се получи защото изглежда пишещите са само млади хора. И понеже само аз съм 40-60+ ще се опитам да защитя поколението си.
       Децата винаги осмислят живота на родителите си, при условие, че създалите живот имат чуството за отговорност, а ако нямат тежко и горко за децата!! Единственото което родителите искат е, да се гордеят с децата си и !!!!! Укорите от рода на,  ("Аз заради тебе цял живот съм работил", "Аз съм те отгледал", "Аз съм те направил човек"), идват само тогава когато са провокирани от неблагодарност. Задайте си въпроса защо е този изблик на болка с какво сте го провокирали???  Когато аз съм употребявал точно същите изрази винаги ме е боляло толкова много, че ми е идвало да извия като вълк срещу месечина, но ще ни разберете когато извървите и осмислите нашият път от отговорности. Децата винаги са най-важното нещо за родителите, другото е патология. Да не уважаваш родителите си тоест корените си също е патология!!! Знам от проблемите които съм имал с родителите си, а после и с децата ми винаги са се пораждали от липсата на комуникация! И понеже всяко следващо поколение е по умно от предишното оставям на вас да прецените чия е вината за пропаста родители деца? Нещата коренно ще се променят, Ели, когато им подариш внуче, просто няма да ги познаеш! Ще се питаш това те ли са, ще се променят до неузнаваемост!
        Веднъж попитах водачите си: Кой е най-тежкият грях? Отговора бе: Неблагодарноста!!
"Въображението е по важно от знанието" Айнщайн

Неактивен daskala

• Пишещ
  • Публикации: 611
« Отговор #55 -: Ноември 01, 2009, 08:36:59 am »
[quote author=Спорт-Здраве4

В личен план едва ли има проблеми, или ако ги има са рядко.Но в обществен план - ние нямаме контрол над обществото.Тоест нямаме контрол над влака си и гласът ни не се брои за нищо.

За мен решението е едно - създаване на субобщество или на отделено общество(най-добре), занимаващо се със себе си с нужната степен на адекватност, да са се справи със съществуването си ( да задоволи желанията си и да реализира мечтите си тук, в този живот).Но за това ще пиша по-късно, когато измисля как да вържа въпроса с тези две теми плавно и според правилата на форума.

[/quote]

Явно че си тръгнал вече да създаваш обществото и мислиш че тук ще намериш хората които ТИ да ръководиш,защото всяко обществено образование има нужда от план за развитие,тактика,стратегия и ръководство и съвсем естествено е то да приеме теб за свой ръководител "лидер". Само просто добре ще е да си смениш ник нейма  на НАРЦИС. По-точно ще отговаря на твоята същност като начин на мислене и активност.
Имам един познат с подобни на твоите изяви, но той е малко ментално болен. Иначе си приличате доста.
Малко ме притеснява как ти ври главата и пламъците които буйно излизат от нея.
« Последна редакция: Ноември 01, 2009, 08:39:05 am от daskala »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #56 -: Ноември 01, 2009, 09:35:58 am »
Е то именно в това е същността, де!

Човека е отритнат от обществото, не може да си намери подходящо място, което да го удоволетворява; не е достатъчно умен и квалифициран за да работи по-добра работа; мързи го да учи, предпочита да си играе старкрафт по цял ден; нито пък е достатъчно склонен на компромиси за да бъде търпян от хора в личен аспект, но пък иска да си набави уважение и признание от околния свят + статус - достатъчно висока позиция + материални блага.
И как може да стане това?
С насилствена революция + нов ред.

Нвремето през 23та и 44та година евреите са използвали като маша такива нискообразовани и недалновидни хора, за да масовизират безмислените си и кървави революции, използвайки фалшивото мото "за народа".
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен starduh

• Четящ
  • *
  • Публикации: 8
« Отговор #57 -: Ноември 01, 2009, 11:28:08 am »

Човека е отритнат от обществото, не може да си намери подходящо място, което да го удоволетворява; не е достатъчно умен и квалифициран за да работи по-добра работа; мързи го да учи, предпочита да си играе старкрафт по цял ден; нито пък е достатъчно склонен на компромиси за да бъде търпян от хора в личен аспект, но пък иска да си набави уважение и признание от околния свят + статус - достатъчно висока позиция + материални блага.
И как може да стане това?
С насилствена революция + нов ред.

Нвремето през 23та и 44та година евреите са използвали като маша такива нискообразовани и недалновидни хора, за да масовизират безмислените си и кървави революции, използвайки фалшивото мото "за народа".
Защо се заяждате със Спорта постоянно не мога да разбера?Даскал,кажи конкретно по темата какво мислиш,ако се създаде отделно общество...какво ти е мнението?
...

Неактивен Спорт-Здраве4

• Доста Писал
« Отговор #58 -: Ноември 01, 2009, 12:08:06 pm »
Да, има много какво да се каже по този въпрос, който на момента си е спам.Именно затова ще трябва цяла нова тема за него.

Но като предварителна информация на загрижените за моето ментално здраве, ще дам следното успокоение:

Все още не съм "тръгнал" да го правя и не си търся "екипаж".

Радвам се, daskal, че мислиш по въпроса в градивна посока, но това, което аз се опитвам да измисля, ползва съвсем друга платформа на мислене.Обществено образувание, изискващо план за развитие, тактика, стратегия и ръководство, е завещание от отминалите поколения.
И естествено е пълен провал, както се вижда.

Нека не развалям представата за него тук, в неподходяща тема.

П.П.
Това за нарциса е вярно.Нима ти преча? В каквато и степен да е вярно, подобно нещо не се вписва в онова, което си мисля, защото пирродата на това в действителност ново нещо, просто го обезсмисля.
Така че спи спокойно.

П.П.1
И също така нека обърна внимание, че точно от подобно общество на това, което описваш, ние новите поколения се опитваме да избягаме всячески.
Разбирам, защо вашите общества са с описаните от теб характеристики - това ви е нужно, защото ако някой ви даде друг тип общество, ще се анархизирате и ще се самоунищожите.
Там е работата - това, за което ще говоря, може да се осъществи от качествено различни хора, това ще е едно предложение за общество, АДЕКВАТНО към новите поколения, а не адекватно за ВАС, самоубийците.

За вас са нужни затвори, иначе се хвърляте от високо.За вас е нужен и овчар, иначе се блъскате в дърветата.Най-накрая, престанете да търсите себе си в новите поколения, защото вас ви няма там.Как не разбирате, че изчезвате?
« Последна редакция: Ноември 01, 2009, 12:28:48 pm от Спорт-Здраве4 »

Неактивен daskala

• Пишещ
  • Публикации: 611
« Отговор #59 -: Ноември 01, 2009, 12:54:03 pm »

Навремето през 23та и 44та година евреите са използвали като маша такива нискообразовани и недалновидни хора, за да масовизират безмислените си и кървави революции, използвайки фалшивото мото "за народа".

Напротив,революциите са били много смислени и с категорично определена цел ВЛАСТТА.
След всяка революция властта е преминавала ,пряко или коственно в техни ръце.
Резултатът от "нашата"революция от 1989 година е същият.

Прочети "признанията на евреина ционист" Ели Риваж от 1928 год.
« Последна редакция: Ноември 01, 2009, 12:56:35 pm от daskala »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27