Но с вида на котката сме свикнали, а това е толкова различно от котка. Външния му вид не ми вдъхва доверие. Имайки предвид, че се е опитало да си прегризе ръката, не искам и да си помисля на какво може да е способно. Друг е въпросът, че животните нападат, когато се чувстват застрашени, от това не се е отърсил дори и човек, както виждаме. Определено значение оказва и нивото на образование. Ето например вярата на трансилванците през средните векове във вампири: хора, страдащи от бяс; порфирия - болест на кръвта, при която се загубва жизнено важна функция на кръвните клетки. Резултатът от това е бързо повреждане на тъканите, което придава на болния изключителна бледност и уголемяване на зъбите в следствие от увреждания на венците. Симптомите на порфирия се утежняват от излагане на слънце, което кара жертвите да го избягват на всяка цена. Смята се също, че някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които водят до лудост. Това заболяване обяснява и пиенето на кръв, тъй като тази хора пиели животинска кръв като лек срeщу анемията, характерна за порфирията; каталепсия, при която хора, изпаднали в каталептичен шок, чували и виждали всичко, но не можели да реагират по никакъв начин, били обявявани за мъртъвци и погребвани приживе.
По принцип и аз съм за любовта, но човек не може да бъде сигурен в действията си докато не попадне в подобна ситуация.