Автор Тема: Масони ли са от "Бялото Братство" на Петър Дънов?  (Прочетена 107048 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
Re:Масони ли са от "Бялото Братство" на Петър Дънов?
« Отговор #135 -: Април 02, 2010, 15:11:19 pm »
Този път съм напълно съгласна с теб Невидим свят  :good:

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #136 -: Април 02, 2010, 15:36:01 pm »
Дали, защото "учителя"-дънов казва, че: "Ключовете за царството Божие са у жените", има толкова много жени-последователки?
Мисля си, че чрез тези думи той е погъделичкал Егото им и, затова около него ври от жени!  

Самият дънов проповядва безразборните връзки и поради тази причина може наистина да се е изкушил и да е посегнал... на следващите го дами.
« Последна редакция: Април 02, 2010, 16:41:11 pm от Гален »

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #137 -: Април 02, 2010, 19:30:24 pm »
За 777-те прераждания можеш да прочетеш в „Писма на Махатмите до Синет“. Това е един от основите текстове в теософията. Освен това може би ще ти е интересно да знаеш, че 777 изразено в седмична бройна система е 2160. 2160*12 е 25920 (25920 години е прецесиалната година, а 2160 години е всяка епоха – на Водолея, Рибите и т.н.). Тези числа може да се свържат с и индийските изчисления за продължителността на по-големите цикли в живота на Земята.

Цитат
2160*12 е 25920 (25920 години е прецесиалната година

Тук първото число е в седмична система, второто в десетична и резултата е пак в десетична - прецесиалната година.
Но не можеш да умножаваш числа от различни бройни системи. Това е абсурд.
« Последна редакция: Април 02, 2010, 19:33:27 pm от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #138 -: Април 02, 2010, 19:47:46 pm »
Дали, защото "учителя"-дънов казва, че: "Ключовете за царството Божие са у жените", има толкова много жени-последователки?
Мисля си, че чрез тези думи той е погъделичкал Егото им и, затова около него ври от жени!  
...
Самият дънов проповядва безразборните връзки и поради тази причина може наистина да се е изкушил и да е посегнал... на следващите го дами.
И още как. Всъщност, това не е било чак толкова трудно, защото механизма на сексуално привличане у жените дейсва почти 100% към един така да се каже "водач на стадо". Това е остатък, стаден инстинкт, който ние хората носим все още. Затова и жените изпитват особена симпатия (меко казно) към всякакви личности от сорта на: спортисти играещи пред публика, музиканти свирещи пред публика, политици, всякакви известни личности, треньори на отбори, инструктори на всякакви възможни групи, водачите на всякакви групи, формални и неформални, бармани, шефове и всякакви други подобни.

За доказателство и повече информация, ето този линк:
http://chitanka.info/lib/text/2153/2#textstart

Нещо повече, освен сексуална симпатия, те (хората, и най-вече жените) имат особен респект, доверие и дори сляпо подчинение към такива хора. Отново стаден инстинкт. Така че, достатъчно е да се натрупа една критична маса от минимум последователи. След това развитието е на принципа на лавината.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #139 -: Април 03, 2010, 09:24:18 am »
„Сега ще ви разкажа една приказка за една жена, но тя засяга еднакво и мъжа, и жената. Една жена била много нервна, упорита и не изпълнявала волята на мъжа си: каквото кажел той, тя все противното вършела. Един път тя искала да седне върху един кладенец. Той казал: „Не сядай, жено, че ще паднеш и аз ще остана без жена“. Тя не го послушала. – „Ще седна!“ Седнала, но паднала в кладенеца. Той започнал да плаче, да вика: „Нали ти казах да не сядаш? Ако беше ме послушала, нямаше да паднеш“. След един час вижда, че от кладенеца изскача един дявол с побеляла коса. „Какво има?“ – пита мъжът. – „Главата ми побеля за един час от една жена!“ Казал това дяволът и избягал. Мъжът почнал да мисли как може да използва този случай и най-после измислил нещо. Като посещавал домовете, в които имало зли духове и употребявал всички средства и заклинания, молитви, за да ги накара да излязат вън, те все не излизали, най-после той започвал да им казва: „Бягайте, че жена ми иде!“ При тези думи всички зли духове бягали. По този начин жената, която паднала в кладенеца, направила голямо добро на света. Мъжът, като видял, че тя изплашила дявола в кладенеца, разбрал, че дяволът се страхува само от жена, а не от мъж. Достатъчно било само да извика: „Бягайте, че жена ми иде!“ – и пропъждал всички дяволи. Като пострадал един мъж, хиляди други се освободили. Ето защо жените имат ключовете на Царството Божие. И когато Христос каза на Петър: „Давам ти ключовете на Царството Божие“, Той подразбираше този дълбок вътрешен закон, че между мъжа и жената всякога трябва да има съществено различие. В това различие се намира основата на обичта, която мъжът има спрямо жената.“  (Многоценният бисер, 19.04.1915 г.)

Ами жените да кажат, дали чувстват егото си погъделичкано след прочетеното по-горе. Разбира се приказката не я е измислил П. Дънов и като всяка приказка не трябва да се приема буквално.

Неактивен Iris

• Пишещ
  • Публикации: 922
« Отговор #140 -: Април 03, 2010, 15:52:31 pm »
...
Тук първото число е в седмична система, второто в десетична и резултата е пак в десетична - прецесиалната година.
Но не можеш да умножаваш числа от различни бройни системи. Това е абсурд.
Да, от математическа гледна точка е така. Но аз преди всичко търся някакъв смисъл зад числата, а не просто извършване на математически действия.

...
Наскоро, една личност-дъновист, която повечето от тук пишещи и четящи познават виртуално/не лично/сподели, че е дал обет за безбрачие. Същият е голям хитряга и лансира дъновизма по доста коварен начин. Даже си признавам, че аз, който съм парен и духам кашата... си "изгорих лявото кутре":).
Та този, изпълнява заръките на "учителя":

"Като се ожениш доубиваш (т. е. унищожаваш) своята чистота. Щом си чист, не се жени, щом си НЕЧИСТ жени се колкото искаш"(Где е истината, стр. 287).

Аз ще представя един друг цитат от Дънов:

„Под понятието „женитба“ ние разбираме идеални отношения между разумни същества. Ако две реки се съединят и образуват по-голяма река, това показва, че отношенията между тях са разумни. Така ли става с хората, които се женят? Сливат ли се мъжът и жената? Образуват ли един човек по-голям, по-пълноводен, с повече живот? Ако това не става, хората имат механическо разбиране за женитбата. Ако мъжът бие жена си или жената бие мъжа си, това женитба ли е? Ако учителят немилостиво бие учениците си, учение ли е това? Боят е допуснат, но той няма нищо общо с любовта. Женитба, която не се основава на любов, няма нищо общо с разумното отношение между душите. Знание, което не се предава и приема с любов, няма отношение към истинското знание.“ (Огъната плоскост, 4.4.1930 г.)

Значи преди всичко трябва да си изясним в какъв смисъл се използва думата „женитба“. Ако бракът е фалшив, без истинска любов, а плод само на личностни егоистични интереси, такъв брак е сделка и човек, който го предприема действително може да се каже, че губи чистотата си. Но такава женитба не е истинска. В приведения от мен цитат, разграничението е направено достатъчно ясно. Против такава женитба, която е основана на истински духовни чувства и правилни неегоистични отношения, П. Дънов не е.

Неактивен Морфей

• Пишещ
  • Публикации: 568
« Отговор #141 -: Април 03, 2010, 17:03:42 pm »
Женитбата и секса са от ритуалите на тъмните братя  :diablo:

Неактивен ThreeFaces

• Четящ
  • *
  • Публикации: 137
  • Omnia ab Uno
« Отговор #142 -: Април 03, 2010, 17:27:03 pm »
За да приключим със спекулациите около числото 777, ще се опитам да разясня неговото езотерично значение.
Според розенкройцерите, 777-те въплащения касаят 7 обръщения около 7-те глобуса на 7-те световни периода.

Всеки от 7 -те глобуса е навита седем слойна спирала -това са седемте обръщения и всеки глобус е разделен на 7 части -световни периода или раси.
Глобусите са разположени V -образно, като 1-ви и 7-ми глобус са разположени най -високо, опирайки в Света на Божествения Дух. Най -ниско стои 4 -ти глобус, наречен още Земен, разположен в Химическата област.
Това е пътя на девствените безсъзнателни духове, тръгвайки от горе и пропадайки до най плътната материя. Този път е необходим за да се набере Его, т.е. от безсъзнателни да се превърнат в съзнателни.

7 -те глобуса се наричат още 7 космически дни, между тях са разположени космическите нощи, в друго учение наречении Будния и Спящия Брама.

Разликата между всеки глобус е в елементите, 1-ви глобус е с един елемент, 2-ри два елемента и т.н. За нас представлява интерес в 4-ти глобус със своите четири елемента, както и неговите коренни раси.
Всичко това Блаватска добре илюстрира с коментарите към Седемте Станси.

Разгледах този малък детайл и поради втора причина, за да покажа, че всички учения, говорят за едно и също нещо и в по- голямата си част те се препокриват.

Хора като Дънов, Блаватска, Кроули, Гурджиев и всички други са само вестоносци, те не са измислили своите учения, а се опитват да ни поднесат в смилаема форма, една стара и забравена истина.

А на нас, когато не ни достига разбиране се нахвърляме срещу вестоносците.

Всички езотерични автори, са поели огромен риск и са знаели, че техните трудове спират да бъдат езотерични, в момента на тяхното публикуване. Блаватска нееднократно заявява, че ще понесе всеки удар в името на малцината, които ще разберат, препредаденото от нея учение.

Подобно на това, което тук се случва на Дънов съм виждала да се случва на Блаватски и Гурджиев в руски форум, защото клишето се оказва вярно, а именно, никой не е пророк в собственото си село.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #143 -: Април 03, 2010, 17:57:05 pm »
Точно така!Аз тези дни, след като се ..така да се каже подхлъзнах да защитавам Дънов си помислих, че един учител, един посветен...последното от което има нужда е да бъде защитаван.
Помислех си колко ли разочараван би останал ако можеше да види, че един човек, който е приел идеите му, вместо да пази в сърцето си учението непокътнато и да се опитва да го претворява в живота си, се е впуснал в словесни битки в негово име.
Един учител предварително е наясно, както казваш за Блаватска, наясно е бил и Исус, наясно е бил и Дънов...и всички са предупредили по някакъв начин последователите си да се пазят от подобни въвличания.
Защото те само ще изтощат енергията и силата, която ще им трябва за да следват учението.

Неактивен Гален

• Пишещ
  • Публикации: 814
« Отговор #144 -: Април 04, 2010, 00:00:09 am »
Ирис, струва ми се, че примерите, които си дал, нямат нищо общо с посочените от мен заключение и препоръка на "учителя".

Неактивен хадзапи

• Пишещ
  • Публикации: 808
« Отговор #145 -: Април 04, 2010, 13:23:00 pm »
Само за кратко искам да вметна, по спомени само, не мога да дам конкретно кое от писмата на Елена Рьорих беше, защото ги четох много отдавна, но това го запомних поне приблизително. В същност, когато я питат за новосъздаденото бяло братство в една страна, тя дава отговор, че това бяло братство няма нищо общо с Бялото братство (Шамбала).

А Дънов завършва и масонски институт, доколкото не ме лъже паметта илил нещо свързано с розенкройцерите). И писанията, записани като негови, особено, които се отнасят до Окултните класове, винаги са ми звучали като заимствани едва ли не почти изцяло от Блаватска и Рьорих. Има много интересни неща в беседите му, но четох от тях колкото ми беше необходимо и после си преминах и към други трудове.

Всичко е едно, но на различните народи е дадено според възможностите им за разбиране или пък на всекиго по малко, а който иска и търси знание, просто трябва да потърси и да обобщава във всичко и от всичко. И да търси и съставя своята си истина.

Неактивен VM

• Четящ
  • *
  • Публикации: 72
« Отговор #146 -: Април 06, 2010, 22:24:53 pm »
Ехо, здравейте на всички. Порстете ако има нещо, всички грешим по някога.

Поради това, че повечето от членовете ми зададоха въпроса от къде идват някои мои виждания съм длъжна да изясня нещата малко по подробно. Ще развия моята концепция и ще видите че тя не е особено сложна, а напротив твърде е очевидна даже достатъчно е да се приемат две, три прости истини като изходни точки. Преди да прдължа искам да ви уверя че това са позиции на много учени но развити по разнообразен и своебразен начин, както и мои лични наблюдения, които надявам се да са ви от полза.

1)Има ли някой, който отхвърля тезата че ние(всички на планетата) сме петата корена раса (с ядро от Арийската) и в момента сме в ерата(не епохата) на Петото Слънце, която отива към своят край, както се изразиха много анализатори и най-вече ясновидци и гададтели като Нострадамус, Кейси, Месинг, Ванга, като и много древни цивилизаций говорят за едно и също нещо(Шумер, Египет, Атлантида, Ацтеки, Маи и т.н.) . Къде има конспирация(Нострадамус), къде няма(Ванга), нещата са ясни и символиката е ясна. Никой не отрича съществуването на другите предишни коренни раси(от които малка част от всяка са сред нас)и че те са били унищожени по един и същ начин, и че всяка ера е била съвършено различна от другата. Първото, Второто, Третото, Четвъртото слънце са били цели ери всяка по 13 000 години(на теория има много спорове аз лично незнам това число колко е) и всяка е предхождана от Апокалипсис, Рестартиране.

1.1) Основен момент в теорията на Генезиса на Човечеството е присъствието и контролът на Други много по-развити цивилизации през времето на тези СЛЪНЦА, като някога този контакт може би е бил естествен и ежедневен и нормален. За произходът на тези цивилизации можем да съдим само по Космогониите на различните земни цивилизации, включително Българската. Идеята е, че те са постигнали Духовна еволюция и връзка и общуване с БОГА(или деволюция, или просто вечно са били такива няма значка за тази точка), именно това ги прави почти божествени или така наречените от Блаватска Диан Чухани, Буди или Будхи, Исус Христоси, Ангели, въпрос на номенклатура. Сега каква е точно тяхната физическа реалност не е обект на нашето изследване, както и дали термините са точно спазени, и въобще техният БИТ КАКВО Е и каква им е връзката с нас(тук в тази точка това не е важно). Възможно е обаче те да са най-обикновенна суперразвита биологична раса, която ние свръхоценяваме (но и тва не от значение въпроса е тяхното възможно съществуване).

1.2) Ключов момент е съществуването на Познание, което днес наричаме религия, за Космоса и Неговата Невидима Структура, разпространено по целият Свят и практикувано от всички народи по време на всички слънца до Четвъртото(има хипотези че само от четвъртото). Това познание е било дадено от тези висши Биологично-Духовни Видове за всеобщо ползване и експлоатация. Имено това Елена Блаватска нарича тайно учение, което не е тайна ако се замисли човек, и подробно тя се опитва да го проанализира чрез Будизма, който според нея е най-исчистената останала форма от Тайното Учение или тази тъй стара СВЕТОВНА РЕЛИГИЯ, която днес се пази по пещерите на Тибет.
Факта че тя изпада в Догматизъм и Спекулация съвсем леко, не я правят за изхвърляне, за разлика от Дънов, чието Учение е чисто спекулативно и догматическо(спекулация и догма са философски понятия които нямат обидна цел, така повечето западни философи се изразяват, когато една философия е завоалирана от нелогични съждения лежащи на основни истини и методи). Освен това Блаватска не може да е абсолютен източник на който да имаме безусловно доверие, тя също греши и пази в тайна много неща, но Шумерската, Египетската,  Българската и други космогонии също трябва да се имат в предвид.

1.3) Всички днешни РЕЛИГИИ, ДОГМИ, ПОЗНАНИЯ, КОНЦЕПЦИИ, КОСМОГОНИИ произлизат от тайното учение(Не на Блаватска, а на миналите коренни раси, както неправилно ме разбра веднъж Тройното лице, за да правя разлика, на Блавтска идеите ще  наричам тайната доктрина) което е дадено на човечеството от Тези Извънземни Цивилизации някога много отдвана по времето на Четвъртата.Коренна.Раса.(или по рано, хипотеза) Който днес пледира че е създал или открил религия е най-малко Заговорник против Човечеството. Ето някои произведения които имат една и съща концепция но различна обществена и интелектуална цел:

1. Веди (индуски)
                           2. Енума Елиш (шумерски или вавилонски)
                           3. Стар завет(еврейският)
                           4. Нов завет(еврейският)
                           5. Кабала (халдейска)
                           6. Кабала (еврейска)
                           7. Коран (еврейски)
                           8. Тора (еврейска)
                           9. Талмуд (еврейски)
                          10. Пистис София (3 век сл. хр. гръцки)

Всички тези произведения произлизат от един и същ източник, ТАЙНОТО УЧНИЕ (не на Блаватска), при това изопачени някои с цел (еврейските най-вече), а Блаватска написва Тайната Доктрина, което е опит да се даде кодът за дешифрирането на Религиите и Обичаите, както и на по горните, за мен НЕОРИГИНАЛНИ произведения. Тя стъпва на Ведическият Парабраман(произведение без произход според нея), което си е чист Хиндуизъм, и ако някой я нарича Масон значи не е запознат с нейните трудове.(ще обясня след малко). Имено заради това повечето хора започват да спорят кое е вярно и кое не е, коя религия е по истинска и коя не е, и да бъркат постояно масонство с хиндуизъм, християнство със старият завет, католизъм и правослваие,  еврейска с халдейска кабала, и най-вече новоизлюпени учения като това на Дънов, Краули, Рйорих, Черният Папа да ги слагат на един кантар, преди да са погледнали политическата и историческата украска на техните доктрини. Да те всички си приличат и са еднакви едва ли не поради причините изложени по горе, но стилово и смислено те нямат нищо общо и не могат да се считат за Уникални, това е прието от повечето Учени.

2. КОЯ Е ЕЛЕНА БЛАВАТСКА И С КАКВО ТОЛКОВА Е УНИКАЛНА.(прочети другите точки, ако искаш да разбереш тази)
Първо за да разбере един човек тази личност трябва да прочете задължително ТАЙНАТА ДОКТРИНА< РАЗБУЛЕНАТА ИЗИДА< ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА. Тя сама споделя с читателя всичко това което има като идея и много рядко крие факти(даже си казва когато го прави).По нейните думи всички 99% от членовете в Обществото(виж в нета)не знаят какво правят там и какви са целите на Всемирното Братство(една и съща дума за Обществото-Всемирното Братство- Теософското Общество- създадени от Е.Б. и полковник Олкът ).Тя силно порицава хората дошли в Обществото само с целта да станат посветени във велики тайни и да могат да се окичат с "аз съм езотерик"(ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА), като и да я крънкат постояно да им опрвая долните(долно е философско понятие, употребявано често от Аристотел, Сенека, Хегел ) проблеми.
Тя счита Масоните за произлязли от Християнството и че голяма част от техните трудове са пълни с грешки(ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА), освен това не липсват опити на Масоните да я злепостявят и умаловажат нейният труд (ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА). Тя обвинява еврейте и масоните в кражби(символичеки), но го прави много деликатно. За Масоните тя се изразява по пасивно: "Аз не виждам тази организация на Масоните, да е съгрешила чак толкова срещу човечството, това че са богати и парите са в тях но не ги използват целесъобразно си е тяхна работа"-(тук цитирам наизуст но смисъла е същият)(ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА) И така, тя прави огромна разлика между собствената си и тази на Масоните  ораганизации и го показва съвсем открито в ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА. Ако някои слага на една маса Блаватска и някой друг различен от Олкът, това е сигурен знак че не е запознат с нейното творчество и си говори на изуст. Да не забравяме това което каза Блаватска : 99% от членовете в Обществото(ОСНОВИ НА ТЕОСОФИЯТА) не знаят какво правят там и какви са целите на Всемирното Братство. "ББ" няма нищо общо със всички видове братства индуски или на БЛАВАТСКА, ако някой твърди обратното не е чел достатъчно. Повечето Учени смятат Блаватска за Уникална, поради хуманият и научен подход, който тя е възприела и че е много изчистена от грешки и спекулации(които не липсват разбира се).

3.Какво представлява тайното учение на четвъртата коренна раса(предишната световна религия). Това е сборник с гносеологически характер разглеждащ следните основни теми:

а) Генезис на вселената.
    б) Генезис на слънчевата система и планета Земя.
    в) Генезис на човечеството и коренните раси.
    г) Вселенска духовна Йерархия.
    д) Потенциални възможности на ДУХА, в часнтост Човека.
    е) Йерархия на цивилизациите свързани със слънчевата система.
    ж) Кабала, силата и тайнственоста на Числата.
    и) Единство на Бога.
« Последна редакция: Април 07, 2010, 01:27:21 am от VM »

Неактивен ThreeFaces

• Четящ
  • *
  • Публикации: 137
  • Omnia ab Uno
« Отговор #147 -: Април 08, 2010, 05:37:02 am »
Ok, може би така трябваше да започнем този разговор.

VM съвсем смислено и ясно изложи своята концепция. Разбира се, това е база, върху която могат да се вихрят много и различни лични виждания и разсъждения.

За това ще е добре, въпреки, че сме стъпили на сходен фундамент, да бъдем не толкова крайни противници.

Една добра дискусия по сравнителна езотерика, теология или философия, би била по -полезна за всички. По подобен начин би трябвало да се разглежда и тази тема, разбира се тук самото заглавие е провокативно, защото то подвежда към отговор и действително всеки може да се подхлъзне в безполезни разсъждения.

По всяка една тема следва да се змислим, до колко тя е полезна за личното ни израстване и каква полза изобщо има от нея.
Тази тема е точно такава, безполезна, дори към края си заприлича на жълт вестник.

Очевидно е, че има далеч по -интересни теми върху които да говорим.
« Последна редакция: Април 08, 2010, 05:38:21 am от ThreeFaces »

Неактивен VM

• Четящ
  • *
  • Публикации: 72
« Отговор #148 -: Април 08, 2010, 21:38:29 pm »
ДА, тази концепция която изложих е само ориентировъчна схема на която можем "стъпим".
Разбира се найната валидност и форма не са абсолютни, но е едно доста добро приближение.
Съгласна съм че има далеч по интересни и по важни теми, но това разбира се е силно субективно. Аз лично не мога да отговора директно на въпроса дали темата е безполезна, но всяка тема и най-парадоксалната лично за мен може да има смисъл.

В действителност ние хората може би търсим едно и също нещо в областта на морала, истината и духовното и понякога наистина е трудно и безмислено да бъдем такива карйни противници.

Тройно лице, ти как мислиш относно световният заговор? Има ли такъв според теб и може ли да бъде осъществен на всички нива на човешката култура? 

Неактивен tibetski

• Четящ
  • *
  • Публикации: 6
« Отговор #149 -: Април 27, 2010, 16:47:01 pm »
Здраве йте на всички ,срещал съм така наречени дъновисти ,които се чудя как смеят да се наричат така,от личен опит и срещи с някои които се наричат така оставам изумен те нито живеят по начина който Дънов е завещал нито се държат така а ми изскачат с някви научени фрази и се правят на такива каквито не са ,сигурен съм че има истински последователи на ученията на Учителя,но толкова често съм срещал някакви позьори,пишман дъновисти които да позорят ученията му,че се чудя защо го правят!Аз не съм дъновист макар че да харсвам ученията.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
12893 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
73705 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО