Автор Тема: Археологическите открития в България  (Прочетена 26007 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
     Няма тема, в която да могат да се пускат новините от археологически открития в страната ни, които са извън известните ни места на археологически разкопки.


       Вадят жълтици от скали
СМОЛЯН. Съкровище от 79 златни и сребърни монети откриха археолози в скалите край родопското село Гълъбово. Находката се състои от 5 византийски хиперперони и 74 венециански гроссо, съобщи ръководителят на екипа д-р Борислав Бориславов от Софийския университет. Монетите са открити само на 30 см под земята в скален процеп, затрупан с камъни, което е типичен начин за жертвоприношения от траките. Процепът бил в основите на светилище, което функционирало като християнски параклис. Петте златни византийски монети с тегло между 4 и 4,5 грама са с изключителна изработка и датират между 1295 и 1328 г. Сребърните венециански пари са от началото на ХIII век и представляват най-голямата монетна сбирка, откривана досега в Южна България.
Щиляна Чакърова

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: Археологическите открития в България
« Отговор #1 -: Юни 06, 2008, 19:58:25 pm »


                    ТРАКИЙСКИЯТ
                                 СТОУНХЕНДЖ       Една разходка до Мегалита край Казанлък, преди да го е набелязал
                Индиана Джоунс и дирене на Бащиния камък
 


     Между северните склонове на Сърнена Средна гора и долината на р. Тунджа се намира село Бузовград. Разположено на 5 км южно от Казанлък, селото привлича с едно от най-древните тракийски светилища - Мегалит ("Вратата на богинята"), култов комплекс, изграден от масивни и странно подредени каменни късове. Името му пълни въображението с образи на древни жертвоприношения и ритуали, затова, настроени за приключение, се понасяме към Казанлък и Долината на тракийските царе. След много питане, тъй като в града няма табели, откриваме и Бузовград. Селото е голямо, с високи къщи и подредени градини, изпъстрени с кадифени божури, люляк и туфи прецъфтели лалета. Минаваме по пътя и лека полека губим приключенския си дух - стигаме до центъра на селото, без да открием означения за Мегалита. Насядалите старци от близката кръчма веднага ни успокояват: "Все по пътя вървите... има и снимки даже..."

     Съвсем скоро се появяват табели с подробно описание на туристическите пътеки и забележителности в района и голяма снимка на Мегалита, с прекалено наситени цветове. Интересуваща ни табела е в края на селото, до моста - "Екопътека към Мегалита "Вратата на богинята". Оставяме колата и се впускаме по тясна пътека, извиваща нагоре към върха на хълма. Гъстите букови горички се редуват с голи пространства, които ни позволяват да видим върха и скупчените буреносни облаци. Дъждът не закъснява, но е колкото да освежи изпотените ни тела, да вкара във въздуха свежест и хладнина. Пътеката има няколко отклонения, но е добре маркирана. Виждаме и табели, които водят до други, непознати места - Бузово кале, Бащин камък. На въпроса ни колко далече е Мегалита и близо ли е до този Бащин камък, първите спътници отговарят уклончиво. Притеснението им става по-голямо, когато задаваме следващия въпрос: "А какво представлява Бащин камък?" Следват обяснения от сорта на "хм, ми това са камъни с много характерна мъжка форма", сконфузен смях и вече подробни обяснения как да стигнем дотам. Още малко нагоре и в следващата прозирка на гората виждаме очертанията на Мегалита. Силуетът ни кара да побързаме и скоро задъхани стигаме до поляната пред древното съоръжение. Гледката е внушителна, от тези, пред които замлъкваш и оставяш само сетивата отворени. Огромни каменни късове образуват масивна конструкция с нещо като прозорец по средата. Според информацията, изписана на голямо двуезично пано, Мегалита служел за наблюдение на залеза по време на лятното слънцестоене (21 юни), строен е около 1800-1600 г.пр. Хр. от древните траки, които го ползвали за астрономически наблюдения и поддържане на календар. Сега в средата на деня през "прозореца" се вижда част от панорамата на селото и язовир Копринка в далечината.

     Тръгваме си бързичко, за да открием и следващите дестинации - характерния Бащин камък и древното кале. Стигаме до поляна, на която се е разположила компания от любители на пикника, които любезно ни упътват - но това не е достатъчно. Стигаме до друга поляна, от нея пътят се разделя в три посоки, следваме табелата за "крепост Бузовград", но много скоро стигаме до купчина разхвърляни камъни, от които път няма. Връщаме се обратно до първата поляна за още указания и тогава виждаме нашето спасение - жълта пешеходна табела, на която някой много старателно е изписал с черен маркер откъде се минава за крепостта. Информацията е много подробна, освен нея на български и английски са изписани имената и времетраенето на преходите до крепостта и селото. Този път успяваме - откриваме останки от древни крепостни стени, руини от споени с хоросан камъни.

     Композицията "Бащин камък" така и не откриваме - отнема ни още часове лутане без резултат и изгубване на пътеката... Но пък ни остава емоцията и забавлението всеки път, когато виждаме купчина камъни - дали пък не е това Бащин камък?

   ПОЛЕЗНА  ИНФОРМАЦИЯ

              Места за спане:
   Околните села, както и гр. Казанлък, предлагат много къщи за гости. В сайта на "Асоциация за устойчив туризъм", гр.Казанлък <www.kazanlaktour.com> има подробна информация за тях, както и възможност за селекция по критерии.
   Още да видите: освен традиционните археологически места и музеи в Долината на тракийските царе, препоръчваме разходка около язовир Копринка, който крие под водите си останките на античния тракийски град Севтополис.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: Археологическите открития в Бълk
« Отговор #2 -: Юни 10, 2008, 17:04:23 pm »
                   

                 ОТКРИХА СЪКРОВИЩЕТО НА ЦАР ИВАН ШИШМАН
 

            Археолозите напипали и сърцето на Велико Търново, твърди проф. Овчаров
 
 
           вторник, 10 юни 2008

           Велико Търново

        Повече от 100 монети, част от съкровището на Цар Иван Шишман, са открити при разкопки църквата "Св.Иван Рилски" във Велико Търново, съобщи раководителат на разкопките проф. Николай Овчаров.

        Вече десети ден екипът му копае пластовете, от които излизат находките от 13 и 14 век.

        Колекция от шест монети, сечени през епохата на последния цар от Втората българска държава Иван Шишман , монети с ликовете на средновековните владетели  Михаил Шишман и Иван Александър и сребърна монета от епохата на завоевателя на старата столица султан Баязид са сред ценните находки.

        Археолозите се натъкнали и на архитектурни орнаменти и части от стенописи. Находките свидетелстват за строителната история на храма, който по първоначални данни е съществувал през периода от началото на 13 в. до първата половина на 16 в., каза проф.Овчаров.

        Установено е, че църквата е с обща дължина от 12 метра, имала е тристепенна абсида и два притвора.

        Очаква се през следващите дни да бъдат открити северна и южна галерия на храма, както и зид, свързващ в общ комплекс храма "Св.Иван Рилски" и намиращата се в съседство църква "Св.св.Петър и Павел", използвана като резиденция на Българската патриаршия след падането на столичния Търновград при османското нашествие, добави ръководителят на разкопките

        "В този комплекс, даже може и в тази църква, която открихме, да са се съхранявали до 1469 година мощите на най-големия български светец'', обясни проф. Овчаров. Той изтъкна, че доказателство за това твърдение е образът на Св. Иван
Рилски, изписан в храма на светците Петър и Павел.

        Днес със специално изградена рампа беше повдигнат огромен капител, използван в църквата за различни обреди.

        Подобна находка досега не е излизала в околностите на Велико Търново. Според Овчаров след като вече е открита църквата "Св. Иван Рилски" можело да се каже, че археолозите са открили сърцето на Велико Търново. То е било разположено между тази църква, храмът "Св.св. Петър и Павел" и църквата "Св. 40 мъченици".

                              Иван Иванов

                     http://www.standartnews.com/news/details/id/2686/ОТКРИХА-СЪКРОВИЩЕТО-НА-ЦАР-ИВАН-ШИШМАН
« Последна редакция: Юни 10, 2008, 21:34:47 pm от Mirotvorec »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #3 -: Октомври 22, 2008, 00:48:50 am »
Археолози със сензационно откритие в Южен Сакар

Разкопките са проучвали могила в землището на с. Изворово, общ. Харманли.

Тя е с размери 31 м в диаметър и височина 2,9 м, като в резултат на цялостното й проучване са установени два етапа на натрупване.
Първият - през първата половина на II хил. пр. Хр. (средна бронзова епоха), а вторият - през II век след Хр. (римски период).

През бронзовата епоха е оформена площадка от чакъл и трамбована глина, върху която е изградено гробно съоръжение.
То представлява могила от кварцови камъни, с основа от глинеста пръст, с диаметър 8 м и височина 2 м.

В основата на съоръжението е извършено погребение с кремация. Останките са пренесени в богато украсен глинен съд и са разпръснати между камъните.

На същото ниво са открити изключително впечатляващи за тази епоха находки - златен накит, състоящ се от 320 мъниста: редуващи се малки сферични (2 мм) и големи с форма на ечемичени зърна (7 мм), с обща  дължина 1,5 м, два златни предмета с форма на прешлени за вретено, със соларна украса, златна и сребърна плочка, свързани със сребърен нит, сребърна халка и  бронзов нож с каменен брус.

Подобни златни находки с форма на ечемичени зърна има открити само на о-в Крит - гердан с 24 мъниста, нашите обаче са 15 пъти повече.

Д-р Бориславов предполага, че става въпрос за гроб на човек с най-високо обществено положение - владетел и върховен жрец.

Количеството и майсторската ювелирна изработка на предметите вероятно се дължат на факта, че през този район е минавал основен търговски път, свързващ Мала Азия, Балканите и Централна Европа.
Но находките може и да са дело на местна автохтонна култура. Сакар е мястото на една странна каменна култура - тази на долмените.

Цялата статия със снимки - http://news.ibox.bg/news/id_1607215275
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #4 -: Октомври 22, 2008, 00:59:30 am »
Гледах и по телевизията тези находки и съм меко казано изумен от ювелирното майсторство от преди 40-50 века. Това е невероятна изработка!
Цитат
На същото ниво са открити изключително впечатляващи за тази епоха находки - златен накит, състоящ се от 320 мъниста: редуващи се малки сферични (2 мм) и големи с форма на ечемичени зърна (7 мм), с обща  дължина 1,5 м
Не само за онази епоха, а и за сегашното ни време, което смятаме за много по-развито в технологично отношение е изключително предизвикателство да се изработи такъв гердан.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Археологическите открития в България
« Отговор #5 -: Ноември 21, 2008, 19:08:08 pm »
Археолози откриха посребрена бронзова четириколка

21 ноември 2008 / News.dir.bg
Археологически екип откри в могилата край Караново, Старозагорско, бронзова четириколка.
Това каза уредникът на музея в Нова Загора археолог Веселин Игнатов, цитиран от БГНЕС. Той опроверга първоначалната информация, че две златни колесници са открити в Караново.
Първоначалното датиране на четириколката е между 1 и 3 в. от н.е. Тя е богато украсена с образи на митични същества. Четириколката е много голяма, като диаметърът на колелото й е 1,20 м. До нея са открити останките на два коня.
„Благодарение на средствата, които получихме от Министерството на културата, успяха изцяло да запазим находката“, допълни Веселин Игнатов.

http://dnes.dir.bg/2008/11/21/news3634598.html

Цитат
Той опроверга първоначалната информация, че две златни колесници са открити в Караново

Дано наистина да не е имало златни колесници и да не са ги "скатали"

А ето и новината от БГНЕС:

Две златни тракийски колесници откриха археолози
21.11.2008 13:25
Две златни тракийски колесници откриха археолози в могилата Караново, Старозагорско. Едната от тях е с размери 4 на 6 метра. Очаквайте подробности. /БГНЕС


« Последна редакция: Ноември 21, 2008, 21:49:29 pm от Alien »

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Re:Относно: Археологическите открития в България
« Отговор #6 -: Октомври 07, 2009, 21:18:58 pm »


                    ТРАКИЙСКИЯТ
                                 СТОУНХЕНДЖ       Една разходка до Мегалита край Казанлък, преди да го е набелязал
                Индиана Джоунс и дирене на Бащиния камък
 


     Между северните склонове на Сърнена Средна гора и долината на р. Тунджа се намира село Бузовград. Разположено на 5 км южно от Казанлък, селото привлича с едно от най-древните тракийски светилища - Мегалит ("Вратата на богинята"), култов комплекс, изграден от масивни и странно подредени каменни късове. Името му пълни въображението с образи на древни жертвоприношения и ритуали, затова, настроени за приключение, се понасяме към Казанлък и Долината на тракийските царе. След много питане, тъй като в града няма табели, откриваме и Бузовград. Селото е голямо, с високи къщи и подредени градини, изпъстрени с кадифени божури, люляк и туфи прецъфтели лалета. Минаваме по пътя и лека полека губим приключенския си дух - стигаме до центъра на селото, без да открием означения за Мегалита. Насядалите старци от близката кръчма веднага ни успокояват: "Все по пътя вървите... има и снимки даже..."

     Съвсем скоро се появяват табели с подробно описание на туристическите пътеки и забележителности в района и голяма снимка на Мегалита, с прекалено наситени цветове. Интересуваща ни табела е в края на селото, до моста - "Екопътека към Мегалита "Вратата на богинята". Оставяме колата и се впускаме по тясна пътека, извиваща нагоре към върха на хълма. Гъстите букови горички се редуват с голи пространства, които ни позволяват да видим върха и скупчените буреносни облаци. Дъждът не закъснява, но е колкото да освежи изпотените ни тела, да вкара във въздуха свежест и хладнина. Пътеката има няколко отклонения, но е добре маркирана. Виждаме и табели, които водят до други, непознати места - Бузово кале, Бащин камък. На въпроса ни колко далече е Мегалита и близо ли е до този Бащин камък, първите спътници отговарят уклончиво. Притеснението им става по-голямо, когато задаваме следващия въпрос: "А какво представлява Бащин камък?" Следват обяснения от сорта на "хм, ми това са камъни с много характерна мъжка форма", сконфузен смях и вече подробни обяснения как да стигнем дотам. Още малко нагоре и в следващата прозирка на гората виждаме очертанията на Мегалита. Силуетът ни кара да побързаме и скоро задъхани стигаме до поляната пред древното съоръжение. Гледката е внушителна, от тези, пред които замлъкваш и оставяш само сетивата отворени. Огромни каменни късове образуват масивна конструкция с нещо като прозорец по средата. Според информацията, изписана на голямо двуезично пано, Мегалита служел за наблюдение на залеза по време на лятното слънцестоене (21 юни), строен е около 1800-1600 г.пр. Хр. от древните траки, които го ползвали за астрономически наблюдения и поддържане на календар. Сега в средата на деня през "прозореца" се вижда част от панорамата на селото и язовир Копринка в далечината.

     Тръгваме си бързичко, за да открием и следващите дестинации - характерния Бащин камък и древното кале. Стигаме до поляна, на която се е разположила компания от любители на пикника, които любезно ни упътват - но това не е достатъчно. Стигаме до друга поляна, от нея пътят се разделя в три посоки, следваме табелата за "крепост Бузовград", но много скоро стигаме до купчина разхвърляни камъни, от които път няма. Връщаме се обратно до първата поляна за още указания и тогава виждаме нашето спасение - жълта пешеходна табела, на която някой много старателно е изписал с черен маркер откъде се минава за крепостта. Информацията е много подробна, освен нея на български и английски са изписани имената и времетраенето на преходите до крепостта и селото. Този път успяваме - откриваме останки от древни крепостни стени, руини от споени с хоросан камъни.

     Композицията "Бащин камък" така и не откриваме - отнема ни още часове лутане без резултат и изгубване на пътеката... Но пък ни остава емоцията и забавлението всеки път, когато виждаме купчина камъни - дали пък не е това Бащин камък?

   ПОЛЕЗНА  ИНФОРМАЦИЯ

              Места за спане:
   Околните села, както и гр. Казанлък, предлагат много къщи за гости. В сайта на "Асоциация за устойчив туризъм", гр.Казанлък <www.kazanlaktour.com> има подробна информация за тях, както и възможност за селекция по критерии.
   Още да видите: освен традиционните археологически места и музеи в Долината на тракийските царе, препоръчваме разходка около язовир Копринка, който крие под водите си останките на античния тракийски град Севтополис.
Страхотно сте прекарали няма съмнение... :hi:
Скоро ми казаха за друг "Тракийски стоунхендж"аналогичен на този до Бузовград в същия район който е открит наскоро но не официално точното място незнам разбрах, че отнема доста време.
Мястото е около село Турия Община Павел Баня. Знаеш ли за него?

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #7 -: Ноември 18, 2009, 18:54:51 pm »
                                    Уникални находки от тракийска гробница край с. Караново

Уникален декориран стъклен ритон е намерил екипът на Веселин Игнатов в могилата край село Караново. В България има само още един такъв - в музея в Стара Загора.

На ритона е изобразена непознато животно.

Учените казват, че подобни стъклени предмети са изключителна рядкост не само у нас, но и по света. Могат да се видят само на няколко места, сред които са Британският музей и музея в Кьолн.

Разкопките край Караново започнаха през 2007 г. след иманярски набези. Преди година археолозите намериха в Източната могила останки от антична четириколка с впряг от два коня и куче.

Само преди няколко седмици те разкриха и погребение на тракийски аристократ. Заедно те са част от погребален комплекс.

Тялото е било изгорено, но предметите, намерени в гробницата, са изключително ценни. Сред тях са няколко златни пръстена с геми. Единият от тях е с аметист с изключителна чистота и прозрачност.

Игнатов и колегите му са извадили и съдове от глина, стъкло и бронз, две сребърни чаши с позлата, тоалетно съндъче с бронзова украса, накити и сребърни монети на императорите Август и Тиберий.

Сребърните чаши, обясняват археолозите, са двуслойни и са изпълнявали ролята на термоси. На тях са изобразени еросчета и екзотични плодове, а изработката може да се сравни по изкусност с Рогозенското съкровище.

Погребението вероятно е от средата на І век. Покойният е бил член на одриската тракийска аристокрация.

Край гроба е била положена антична кола с два коня. В пепелта и въглените от кремацията има и бойно въоръжение - дълъг и къс меч, кама, плетена ризница, пет копия и три щита.

Едно от големите предизвикателства пред учените е да ги извадят цели, защото те са на парчета.

В продължение на няколко дни реставраторите обработват фините метални люспи на мечовете със специални препарати, които ще ги стегнат и съберат. Едва тогава въоръжението ще бъде бъде извадено от земята.

Източник

Не мисли като човек!-Крион

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #8 -: Ноември 20, 2009, 23:29:26 pm »
Плочка с древна писменост в Бургас

 Находки, доказващи наличието на селища по Южното Черноморие от преди 8 хиляди години, е открил екип от археолози, разработващ праисторическа могила на територията на Бургас.

« Последна редакция: Ноември 29, 2009, 18:12:26 pm от baradj »
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен LORA_DANA

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #9 -: Ноември 28, 2009, 20:56:58 pm »
Очакват ни още смайващи археологически открития през 2010. Знаете ли например, че битката при Армагедон е била в България и това е мегалитният комплекс Бегликт таш- този  До Черно Море?! Там траките сного след това са извършвали своите ритуали и то само с цел да се премахне негативността на смъртта и да се върне Чистотата на този древен Храм на нашите прародители от Космоса- тези от Плеяди и Фаетон, също в нашите гени и ма и наследство от ОРИОН И СИРИУС С.щЕ СЕ ОТКРИВАТ СТАРИТЕ зНАНИЯ НА НАШИТЕ ПРАРОДИТЕЛИ ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО ЗА иСТИНАТА, ЗАТОВА И СА ТОЛКОВА БОГАТИ НАХОДКИТЕ НА АРХЕОЛОЗИТЕ НАПОСЛЕДЪК.Н ашите тракийски Царе - Жреци позволиха да се октрият нещата за да падне булото на лъжата и да се върне Истината за истинското Знание- владяно от тях, завещано им от дедите от Космоса и предадено на нас- техните наследнице за да водим хората напред- към Светлината, чрез истинското Знание, не е необходимо да се надсмивате- времето на Истината идва и тогава ВСЕКИ ще я разбере

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #10 -: Ноември 28, 2009, 23:40:00 pm »
Уникални находки от тракийска гробница край с. Караново

Уникален декориран стъклен ритон е намерил екипът на Веселин Игнатов в могилата край село Караново. В България има само още един такъв - в музея в Стара Загора.


Миро, ритонът е наистина уникален, със съвършените фигури по него.Траките са гении в обработката на метали.
А какви са тези пръстени по-долу.Приличат на съвременни-страшно точни форми имат.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 499
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #11 -: Ноември 29, 2009, 17:52:02 pm »
Плочката от Бургас ми напомня за 1 филм.
Общо взето релефната картинка която прилича на разкрачено човече, я има в много земи  и на други континенти, във въпросния филм се доказваше, че тази форма общо взето "очертава" крайните линии на някакви електро-магнитни полета на планетата май :) ,от времето когато е правено. Някой ако е гледал и си спомня нещо такова да каже, аз ще се поровя пак.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #12 -: Ноември 29, 2009, 18:04:51 pm »
Аз не спирам да се възхищавам на майсторлъка на траките! Много си прав за пръстените, marhs -с перфектна форма, което пък означава, че са били майстори в изготвянето на матрици и майстори в леенето. Първото е изключително трудно, но явно са били такива. Това личи и от изработката на ритона-направо перфектни фигури!
Освен изработването на модела(матрицата) имали са знания и за качествата на материалите и по-точно температурата на топене на злато и сребро. Без такова знание не биха знаели точно до каква температура да се разтопи материала, та при отливането му в матрицата да се получи изделие без никакви шупли или други дефекти. А това не се постига за година или две. Ако тези са от началото на нашата ера, то нека си припомним варненското съкровище-7-8 000г. пр.н.е. Закваската си я имаме от хилядолетия, затова са смешни напъните на този или онзи да ги изкарват гръцки, римски и всякакви други, само не и наши-български.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 369
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #13 -: Ноември 29, 2009, 19:49:34 pm »
Аз не спирам да се възхищавам на майсторлъка на траките! Много си прав за пръстените, marhs -с перфектна форма, което пък означава, че са били майстори в изготвянето на матрици и майстори в леенето. Първото е изключително трудно, но явно са били такива. Това личи и от изработката на ритона-направо перфектни фигури!
Закваската си я имаме от хилядолетия, затова са смешни напъните на този или онзи да ги изкарват гръцки, римски и всякакви други, само не и наши-български.

Така е за траките.По ритона има много малки подробности, майсторски изпипани, в точния мащаб и местоположение.Тук явно става въпрос за ювелири от неизвестна за нас древна школа.
А за закваската-така е-има я, но в БГ не се използва пълноценно, и то от години.
« Последна редакция: Ноември 29, 2009, 19:54:11 pm от marhs »

Неактивен LORA_DANA

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #14 -: Ноември 30, 2009, 12:15:26 pm »
Безкрайно съм доволна от констатациите ви за траките- те наистина са знаели много тайни, не само за технологии и изкуство но и в Знанието, затова и са минали оттук много нашественици да унищожат тези знания, радвам се, че вие си връщате законното самочувствие на наследници на древни и знаещи прародители! Знаете ли, че намерените кости в пещера "Козарника"- край Белоградчик са на 1600000г а това е с 200000г по-древни от най-старите такива в Перинейте, а съща, че 20% от нашетео население притежава това древно ДНК- ОЩЕ ТОГАВА В НАШИТЕ ЗЕМИ Е ИМАЛО ПОМИНЪК И ИЗКУСТВО, КАКТО И ВИД ДЪРЖАВНОСТ, А ВЕЛИКА еВРОПА Я Е НЯМАЛО....

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27