Автор Тема: Археологическите открития в България  (Прочетена 25256 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #15 -: Ноември 30, 2009, 17:00:40 pm »
LORA_DANA,
Цитат
Знаете ли, че намерените кости в пещера "Козарника"- край Белоградчик са на  1 600 000 г
това са доооста години, от къде е информацията ?
А с това
Цитат
20% от нашетео население притежава това древно ДНК
направо влязох в един романтично-научно-фантастичен свят :)

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #16 -: Декември 01, 2009, 01:07:56 am »
Ако правилно си спомням-френски екип определи датировката на намерените кости в "Козарника".
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен danx

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #17 -: Декември 01, 2009, 01:24:04 am »
Преди време имаше филм по Канал 1

Непозната земя

Предаването “Непозната земя” се излъчва всяка събота от 10:30 часа с продължителност 30 минути.

“Непозната земя” е документална поредица за археология. Тя повежда зрителя в реалния свят на археологическите проучвания и в реално време, осезаемо го прави съучастник в самите научни разкрития. Находките са уникални свидетелства за древни култури, цивилизации, населявали нашите земи.
Мотото на създалите е: “Богове и герои, тайни и съкровища... Откритията предстоят, приключението продължава!”

Приключенията на “Непозната земя” преминаха през:
- Пещерата “Козарника” – първите хомо еректус, 1 млн. и 400 хил. години преди Христа;
- Варненски халколитен некропол – най-старото в света златно съкровище;
- Скалният град Перперикон;
- Мечи кладенец – най-старите медни рудници в света, 5000 г. пр. Хр.;

Най-вълнуващото от тях предстои!

http://bnt.bg/bg/productions/about/65Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #18 -: Декември 01, 2009, 18:47:46 pm »
Археолози разкриха таен проход в древната крепост Русокастрон


   
   

Археолози разкриха таен проход, свързвал древната крепост Русокастрон с близката река. Известната още като Червената крепост се намира близо до Бургас, информира бТВ.

Кулата е била замаскирана като част от отбранително съоръжение, но всъщност е снабдявала с вода жителите на крепостта. До нея водел таен проход, построен в V век. 

"Това нещо е било под земята в голямата си част, с платформа ходова отгоре, като по този начин отвън то е било скрито. Самото съоръжение изглежда отвън като една малка крепост, която просто е куха, с таен проход вътре в нея и с кладенец", разказа археологът Милен Николов.

Според археолозите проходът е изграден върху пътека, използвана още от траките, които посещавали древното светилище на Богинята-майка в пещерата над него. Днес то е известно сред местните хора като Русината дупка.

Русокастрон, наричана още Червената крепост, тъй като е изградена от червени скали, е играла важна стратегическа роля, спирайки нашествията на варварските племена към Византия. По-късно е част от охраняемата граница между българската и византийската държава. 
     
"Продължава да съществува във Втората българска държава като основен форт на север или на юг - или съм сърцето на България, или към сърцето на Византия. При всички положения, всички са се стремили да превземат Русокастренската крепост", заяви Цоня Дражева, ръководител на разкопките.   

С крепостта е свързана и последната българска победа преди падането на страната под турско робство. Въпреки че е паметник на културата, при военни учения през 1982 година е разрушена голяма част от нея.   

"Отгоре пускат БТР-и, с насочен взрив разрушават замъка на крепостта и църквата, която ние намерихме като един скелет", допълни Дражева
.

Вандалските актове не спират и днес. Поради голямата й площ крепостта е трудно да бъде опазена. Сега надеждите на археолозите са с помощта на европейски фондове, стените на Червената крепост да бъдат издигнати отново.
http://culture.actualno.com/news_273485.html


А дали това "военно унищожение" е плод на случайност?

Неактивен LORA_DANA

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #19 -: Декември 02, 2009, 12:06:19 pm »
Да, именно от този филм са и фактите за неандарталеца, но те са само в подкрепа на вече получена Информация, че най-древното население с култура и държавност наследена от Космическите ни праотци е тук в България или Горен- Древен Египет- Гордейте се, че сте наследници и то генни на тази древна култура.
« Последна редакция: Декември 02, 2009, 12:57:02 pm от Mirotvorec »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #20 -: Август 12, 2010, 22:17:10 pm »
Известни археолози играят с иманярите, твърди прокурор от ВКП
 :o
Известни български археолози работят „на двата фронта" и подпомагат иманярството и трафика на антики. Това заяви в интервю за Дарик прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов. По думите му има немалко археолози, които са били засечени чрез специални разузнавателни средства в разговори с трафиканти на културни ценности.

Гилдията е длъжник в борбата срещу този вид престъпност, смята прокурор Соларов. Има хора, които са отдали живота си на науката и на археологията и на изучаването на нашето огромно културно наследство, но са много и хората, които през тези години са работили „на двата фронта", и тук и там.

Имаме скандални случаи, твърди обвинителят. Има досъдебно производство и то не е тайна - за немарливостта на един музей в Созопол, където уникален предмет от архаичната епоха е хвърлен в една барака и явно е бил подготвен за трафик, но до намесата на местната власт собственикът на терена направил басейн и засипал разкопките.

Музейният директор, подчинен на местната власт, изразявал неясна позиция до намесата на експерти от София.

В България има много уникални неща, които се унищожават и са унищожени, каза още прокурорът. Застрояването е типичен пример, за престъпното бездействие и действие на определени лица от органите, които трябваше да защитават този уникален паметник.

"Аз и друг път съм го казвал, чудя се на тия, които строят къщи върху гробища на 3000 години и мислят да живеят там. Излизаш от едно никакво грозно хотелче - на два метра пред теб уникален погребален саркофаг от римската епоха. А колко неща са унищожени безвъзвратно, изнесени. Такъв е и случаят в Балчик от преди две години, храма на „Богинята майка". Уникален е храмът с това, че е бил запазен от свлачище. Не се знае през тези две или три вечери строителят на посредствения хотел, който е трябвало да издигне там и за който си затваряха очите и представители на кметството, и на общината, не се знае какво е изнасяно, чупено с багери и камиони и изхвърляно някъде. Този човек е бил толкова неграмотен по въпроса, не си е давал сметка дори за огромната стойност на парчетата антични статуи. Той е изхвърлял злато на боклука"

Соларов коментира и възобновения случай с така наречения „Делфинариум", където местните управници са допуснали да сключат договор за земя, изключителна държавна собственост, защото е била отвоювана от морето. А освен това са си затворили очите пред категоричното експертно мнение на тогавашния Институт за опазване на паметниците на културата, че този строеж ще бъде върху старата крепостна стена на Несебър, която вече е частично потопена в морето.

На въпрос кои са хората, които „играят двойна игра" сред археолозите Соларов потвърждава, че има известни имена, но има и прокурори, които са в трафика, и голяма част от тях са наказани!

"Сега също има и лица от полицията. Скоро беше задържан един полицейски началник на пожарна в един южен град, свързан със сериозна иманярска група. Там някакъв негов роднина дори беше дознател. Аз съм изненадан защо полицията не даде гласност на този случай. Но така или иначе това лице е отстранено, има отстранени от длъжност полицейски служители по дела, водени от нас на територията на цялата страна. Провинциални полицейски служители, които са се самозабравили и участват в този трафик".

През тези последните двадесетина година на иманярството се е гледало като на квази-престъпление, като на нещо едва ли не... „тука няма изнасилване, няма смърт, няма грабеж", отбелязва обвинителят.

http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/85386

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #21 -: Август 12, 2010, 22:52:17 pm »
Да, именно от този филм са и фактите за неандарталеца, но те са само в подкрепа на вече получена Информация, че най-древното население с култура и държавност наследена от Космическите ни праотци е тук в България или Горен- Древен Египет- Гордейте се, че сте наследници и то генни на тази древна култура.

Лори, то за гордееенето се гордеем.Ама въпросът е, с какво ни помага това да живеем по-добре и в по-добра държава? Някои от тези факти не ни носят някакви чУда.А тези, които могат да ги използват, не им пука.

Един хубав пример, за ползата от археологически разкопки е намирането част от мощите, на свети Йоан Предтеча в Созопол и гласността, за това в медиите. Мисля, че броят на туристите, искащи да видят този важен исторически паметник, ще се увеличи.Да не говорим и за самочувствието на православните българи....

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #22 -: Август 24, 2010, 23:42:49 pm »
Археолозите на Лещаков дирят древна цивилизация край Ябълково
Доцент Красимир Лещаков дава луди пари за доказване на историческия факт, че праисторическото селище, открито край димитровградското село Ябълково, е от 6-тото хилядолетие преди Христа. Разкриването на ранно неолитно селище показва, че преди повече от 8 хиляди години на това място е кипял организиран живот.

Археолозите на Лещаков доказват това с откритие 3-метрови ровове, които са били основа на укрепителни стени. Археолозите попаднаха и на друга, изключително интересна и загадъчна находка – скелетите на мъж и жена. Костите са подложени на изотопен анализ в специализирана лаборатория в Оксфорд – Великобритания, макар че тази услуга ИМ излиза твърде солена. Всеки изотопен анализ на поредната находка се заплаща по 400 евро.

А без такъв анализ не може да се определи точната възраст на находката.

Това, което в момента правят археолозите на Лещаков е доказването произхода и времето на всички намерени експонати. И ако твърденията на доцента, че тук е имало крепост, се докажат, а има поне 80 процента това да се случи, откритието ще е фундаментално. Селището ще стане със статут на град по древните стандарти и ще изпреварва най-малкото с 1 500 години най-рано появилите се градове в Месопотамия. Увереността на археолозите, че това ще се случи, идва и от факта, преди една година на това място са открити силози за зърно и следи от култови погребения. В момента на обекта се работи яко, за да се изпревари зимата.

Текст и снимки Тодорка Николова, БЛИЦ
http://www.-Цензурурано - Жълт сайт на Пеевски/news/article/86122

Неактивен marhs

 • marh-s
 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 370
Re:Археологическите открития в България
« Отговор #23 -: Октомври 28, 2011, 20:12:16 pm »
2011-10-26 22:33:36
Най-древната цивилизация е обитавала българските земи?

Нови открития доказват нещо наистина сензационно: Балканите са люлката на цивилизацията. Учени твърдят, че тези земи са били обитавани от една високо развита култура, която е много по-стара от месопотамските цивилизации.
 Науката за древните цивилизации трябва да бъде преразгледана, убеден е езиковедът и културолог Харалд Харман. В своята книга „Загадките на Дунавската цивилизация” той доказва, че Балканските земи са били обитавани от цивилизация, която развива първата писменост.
Харман нарича тази култура, обитаваща земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, като и части от Украйна и Унгария, „староевропейска”. Според археологическите открития нейната поява може да бъде отнесена към 7 хил. пр. Хр. Ето и основните тези на Харман.
Общоприетото научно схващане гласи: земите между Тигър и Ефрат, както и тези по поречието на Нил, са люлката на цивилизацията. Нови археологически открития обаче доказват съществуването на една високо развита култура на територията на Балканско-дунавските земи, при това хилядолетия преди зараждането на месопотамските цивилизации и тези по поречието на река Нил.
Варненското злато - най-старото в света
Така например има доказателства, че писмеността на Дунавската цивилизация се е появила 2000 години преди тази на шумерите. Нещо повече - те разкриват огромното влияние на тази писменост; от нея са заимствали и по-късни култури. Харман твърди, че думи, които досега са били считани за старогръцки, всъщност са „староевропейски“ и се използват и до днес в съвременните езици - камина, маслина, керамика, метал, химн и много други.
Според културолога и езиковед Харман наличието на тези думи свидетелства за определени техники, които са били развити за първи път тъкмо от староевропейците. В тази връзка той говори не просто за езиково, а за цивилизационно влияние - наличието на думата "метал" например доказва съществуването на технологии за обработването му.
Писмеността обаче далеч не е единственият белег за високата култура на староевропейците. Металообработването и градоустройството, както и начинът им на живот са други определящи критерии. Науката вече е сигурна, твърди Харман, че най-старото злато в света е именно златото, намерено на територията на днешна Варна. Според съвременните методи и технологии за датиране то е правено някъде през 4 500 г. пр. Хр., което означава, че е с 2000 години по-старо от златото, намерено в Египет.
Староевропейците живеели в големи селища с добре развита инфраструктура и жилища, наподобяващи днешните къщи, строени една до друга, които делят обща стена. Обикновено в едно подобно селище живеели от 7 000 до 10 000 души. А липсата на археологически пласт от пепел в периода 6500 - 3000 пр. Хр. говори за мирното и хармонично съжителство на староевропейците в едно, по думите на Харман, егалитарно общество:
Залезът на староевропейците
„При тях не е имало йерархия, а разделение на труда. За това съдим по гробовете. Когато дадена общност е разделена на елит и по-нисше съсловие, археолозите намират различни по богатство налози в отделните гробове. При староевропейците не се наблюдава подобно нещо”, казва Харман.
Как може да бъде обяснен залезът на една толкова развита цивилизация като староевропейската? Харман смята, че причината се корени в слабо развитото военно дело на Дунавската цивилизация, което позволило на номадите, идващи от степите, да покорят и асимилират староевропейците.
А как Харман обяснява сравнително късната поява на тези нови археологически открития? „Още по времето на комунизма имаше археологически разкопки по тези земи, но с определени цели. Днес, след залеза на социалистическите идеи, се забелязва една друга насоченост. Хората търсят своите корени и копаят надалеч в миналото, чак до предисторията”, казва Харман.
АГ, ВДР, ТК, Ж. Казакова, Е. Видински
Дойче веле

Източник : http://www.infobulgaria.info/news.php?itm=15380

« Последна редакция: Октомври 28, 2011, 20:14:15 pm от marhs »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #24 -: Ноември 09, 2012, 07:41:33 am »
Български археолози откриха антични златни артефакти, включително гривни със змийски глави, диадема с животински мотиви и апликации за конска сбруя. Златното съкровище е намерено по време на разкопки в тракийска гробница в Северна България, предаде агенция Ройтерс.
Новите златни артефакти датират от края на IV или началото на III век преди Христа. Те са открити в голямата Свещарска могила.
Археолозите са намерили още златен пръстен, 44 апликации на женски фигури, както и 100 златни копчета.
„Това са изумителни находки от апогея на управлението на гетите”, заяви Диана Гергова, ръководител на археологическия екип.


„Дървеното ковчеже, което бе открито в горния пласт на Омуртагова могила, съдържа изгорени кости и изящни златни дарове, които са били увити в златотъкан плат”, обясни Гергова пред АФП.
Сред съкровищата има диадема, украсена с лъвски глави, гривни, пръстен с образа на Ерос, апликация за конска сбруя. Намерените украшения са част от съкровището на тракийското племе гети, което е обитавало Югоизточна Европа от 2-то хилядолетие преди Христа до 3-и век след Христа.

Около нея има страшно много апликации за конска сбруя, златни копчета, апликации с форма на женска глава, изключително миниатюрни мъниста. В източната част намерихме една невероятна диадема, непозната досега за тракийските земи, както и 4 гривни със змийски глави, и един много интересен златен пръстен. Находката действително е великолепна. Ние приключихме с нейното първо проучване и е поставена в сигурни условия”, каза Диана Гергова. По думите й – обектът се проучва със средства, осигурени от спонсори, тъй като за него държавата не предоставя пари. „Имах късмет, че имам приятели, които имат отношение към българската история и миналото на българските земи. Имах спонсорството на „Главболгарстрой” и лично на г-н Симеон Пашов, който ми предостави техника чрез една друга варненска фирма.

http://www.focus-news.net/?id=n1715743

Срамно е държавата ни да не дава и един лев за нещо, което е в основата на българщината! Срамно е да се чака на частни спонсори, а и опасно, защото не се знае къде ще отидат намерените неща. Съдейки по снимката златните предмети имат невероятно чиста изработка, майсторска!
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 321
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #25 -: Ноември 09, 2012, 11:17:23 am »
Казаха,че догодина ще отпуснат пари,за цялостни разкопки.

Неактивен del

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 522
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #26 -: Ноември 09, 2012, 16:07:45 pm »
Ето още линкове към същото инфо. http://bg.time.mk/cluster/94324b58f8/trakijsko-sakrovishtee-na-2400-godini-otkriha-v-sveshteari.html ... ценно е да се види снимковия материал.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #27 -: Ноември 09, 2012, 16:53:40 pm »
Ще кача и тази снимка, заради малките женски глави/а дали са женски или...?/ с прекрасна изработка.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 166
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #28 -: Ноември 09, 2012, 16:59:05 pm »
Само пръстена немога да открия. Казаха, че имало и пръстен?
Казаха,че догодина ще отпуснат пари,за цялостни разкопки.
Ако не изкопат всичко до тогава пишман иманярите.
Иначе уникално, уникално... да се ненагледа човек.

Неактивен del

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 522
Re: Археологическите открития в България
« Отговор #29 -: Ноември 09, 2012, 20:21:53 pm »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27