Автор Тема: Ръководство по разкриване на истинската действителност  (Прочетена 14858 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Кабалист

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Здравейте,

На тези от вас, които вече не се удовлетворяват всичко което този свят предлага, включително всякакви вярвания, магии и прочие "духовни" техники, които копнеят да разкрият за себе си защо са дошли на този свят, с каква цел и коя е силата която управлява всичко, предлагам да видят следния безплатен онлайн курс: Дистанционно Обучение по Кабала.

Аз самия, открих в този курс изключително много нови неща за самия себе си и за света около мен – този път, не само празни обещания, а реално достижими неща за всеки един. Препоръчвам горещо на всички!

Кабала е Наука, от която са произлезли всички религии и духовни учения. Тя е била нарочно скрита досега поради това че човечеството все още не е било достатъчно развито и готово да я възприеме правилно. Сега, когато човечеството е на прага на коренна промяна, кабала се разкрива като средство за оцеляване.

Цитат от курса на тема "Кабала и религията":
Цитат
Кабала представлява сама по себе си методика за изследване на обкръжаващата действителност. Невярната интерпретация на кабалистичните източници е довела човечеството до погрешно разбиране на природните закони и до създаването на различни вярвания. Този процес е продължил в течение на хилядолетия и днес да се различи истинското учение от лъжливите системи, мистики, продажби на амулети, магии и други методики е практически невъзможно. На човек му се струва, че във всичко това действат някакви свръхестествени сили, но в действителност ефектът от подобни методики се основава изключително на психологическото въздействие. Човек започва да си представя духовния свят като тайни управляващи сили, да вижда техните проявления в особени връзки на букви, в кодове, в заклинания.

Човечеството е длъжно да надрасне такова възприемане на света и да осъзнае, че законите на природата, както и отношението на Висшата сила спрямо нас, остават неизменни, и че само променяйки себе си, човек се удостоява с познанието на истинската картина на света.

В това се състои кардиналната разлика между кабала и религията. Това е разлика между човека, който разбира, че трябва да работи върху своята промяна, и човека, който чака, кога Творецът ще промени своето отношение към него.
С уважение,
Проф. Димитър Стефанов

Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
...
Цитат
...

Човечеството е длъжно да надрасне такова възприемане на света и да осъзнае, че законите на природата, както и отношението на Висшата сила спрямо нас, остават неизменни, и че само променяйки себе си, човек се удостоява с познанието на истинската картина на света.

...
Върху това е хубаво да се позамислим. Думата "длъжно" все пак не ми харесва.
А за това кое учение е първо и включва всички останали е безсмислено да се говори.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: Ръководство по разкриване на ист
« Отговор #2 -: Април 30, 2008, 20:33:50 pm »
    С какво може да потвърдите думите си, че Кабала е основата на всички религии и духовни учения. Никой към този момент не може да каже кое е било изначалното учение на Земята. Всеки Учител, която е идвал на Земята е оставял свое учение, като всичките в същината си са едно, но дадено за всеки народ според начина, по който той би възприел информацията, т.е. за всеки поотделно с различно звучене.
    А най-изтъкнатите алхимици са били изключително добри кабалисти. Обучавали са се и в Египет, и в другите страни, които са били в политическата карта на Близкия изток през ранното и късното средновековие. Парацелс например е бил такъв, както разбира се и изтъкнат лекар.
    Който не е чел книгата на Менли Хол - "Енциклопедично изложение на масонската, херметичната, кабалистичната и розенкройцерската символични философии". Аз все още не съм стигнала до нея да я прочета, но като я преглеждам от време на време, смятам че е с много добре дадена информация за тези въпроси. Тази книга има издание някъде в началото на 90-те год. на български език. На руски я зареждат периодично от веригата книжарница на "Книгомания". Ето ви списък на главите на книгата -
 

     - Древните мистерии и тайните общества, повлияли върху съвременният масонски символизъм в 2 части
     - Атлантида и боговете на античността
     - Животът и съчиненията на Тот Хермес Трисмегист
     - Инициация на пирамидите
     - Изида, непорочната Дева на Света
     - Слънцето, универсалното божество
     - Зодиакът и неговите знаци
     - Табличката на Изида /Табличката Бембо/
     - Чудесата на античността
     - Животът и философията на Питагор
     - Питагорейската математика
     - Символизмът на човешкото тяло
     - Легендата за Хирам
     - Питагорейската теория за музиката и цвета
     - Рибите, насекомите, рептилиите и птиците в 2 части
     - Цветята, растенията, плодовете и дърветата
     - Камъните, металите и скъпоценностите
     - Церемониалната магия и вълшебството
     - Елементите и техните обитатели
     - Херметична фармакология, химия и терапия
     - Кабала - тайната доктрина на Израил
     - Основа на кабалистичната космогония
     - Дървото Сефирот
     - Кабалистични ключове към сътворението на света
     - Анализ на картите Таро
     - Скинията в пустинята
     - Братството на Розата и Кръста
     - Доктрините и догмите на Розенкройцерите
     - 15 розенкройцерски и кабалистични диаграми
     - Алхимията и нейните представители
     - Теория и практика на алхимията в 2 части
     - Химическата сватба
     - Бейкън, Шескпир и розенкройцерите
     - Криптограмата като фактор на символистичната философия
     - Масонският символизъм
     - Мистичното християнство
     - Кръстът и разпятието в езическия и християнския мистицизъм
     - Мистерията на Апокалипсиса
     - Вярата на исляма
     - Символизъм на американските индианци
     - Мистериите и техните емисари


    Много автори се позовават на тази книга. Но най-добре е да се прочете самата книга.
    Съдържанието е превод и ако има грешки, извинявайте.
« Последна редакция: Април 30, 2008, 21:12:49 pm от delfin »

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
    Може би, ако се замислим това би могло да е философията. Когато човекът е започнал да изговаря думи, той е започнал и да мисли, обличайки тези свои мисли в думи и всеки разговор по-своему е философия. Хората си казваме един на друг собствените си мнения, а дали събеседника ни ще приеме нашата гледна точка си е негова работа, защото той си има право на своя собствена гледна точка.

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Е как от Кабала, ще са приозлезли всички религии и духовни учения, това е нелепо.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Книгата на Менли Хол за пръв път чувам, че е преведена на български. Смята се, че там дава цялото познание на масоните до 32 степен. Което само по себе си не казва много, защото в един момент, може да се окаже, че всичко е дезинформация. Въпреки това имам много аудио и видео с него и го смятам за интересен. Твърдиш ли със сигурност, че книгата е издавана?

Неактивен Кабалист

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Е как от Кабала, ще са приозлезли всички религии и духовни учения, това е нелепо.

Ценността на всяка наука в света се определя от нейната полза за човека. Ползата от науката кабала се състои в това, че човекът, разкривайки собствената си, скрита и от него самия по-рано природа, узнава причините за всичко, което се случва, а също така и връзките между всички причини и следствия. Познанието за причините за сътворението разкрива целта на нашето съществуване и ни дава представа за състоянията, през които трябва да преминем по веригата на причинно-следствените връзки до приемане на окончателната форма.

 

«Битието или езикът – това е адекватният субект на науката кабала... Затова става ясно, че нейната мъдрост в особена степен управлява всички останали науки».
Раймонд Лулий

«Кабала не ни оставя възможност да прекарваме живота си в прахта, а издига нашия разум до върховете на познанието»
Йохан Райхлин «De arte cabbalistica»


Кабала - корена на всички науки

Ние разкриваме нашия свят и онова, което намираме в него, използваме за себе си. Ние откриваме доколко можем да го приспособяваме и преобразуваме за себе си – доколко нашият живот се променя в съответствие с това, как разкриваме света, неговия ред и своите възможности да го използваме. Ние постигаме съвършено ново мироздание, нов обем, нов ред. Обаче ние не просто (както в нашия свят) разширяваме възможността да съществуваме по-комфортно и да се чувстваме по-безопасно в този свят.

Разкриването на следващия, по-висок свят, ни води до съвършено други разбирания – до усещането за вечност и съвършенство, до разбирането на онова, което не съществува в нашия свят. Обединяването с Висшата управляваща сила в такава степен, при която човек се отъждествява с нея, позволява освобождаване от страха и тревогите за своето съществуване, за своето настояще и бъдеще. Затова науката за постигане на такива състояния и тяхното използване за по-нататъшно алтруистично развитие и уподобяване на Твореца, естествено, е чудесна наука.

Няма нито една наука, която да не е включена в нея. Всяка една от тях представлява само една област на изследване на нашия свят под определен ъгъл, с помощта на определени инструменти и определени методи. Една от тях се нарича физика. Изследвайки нашия свят по друг начин, ние събираме данни и наричаме тяхната съвкупност, примерно, химия. Трети начин за изследване на нашия свят ще наречем биология и т.н. всяка наука възниква от това, че ние събираме данни в определен ракурс, с помощта на определени инструменти и програми на отношение към нашия свят. Тези данни понякога се съединяват помежду си: ние можем да работим едновременно в областта на физиката и химията, биологията и физиката, механиката и математиката и т.н., когато виждаме взаимна връзка между тях. Обаче, като правило, науките за нашия свят са обособени една от друга. Освен това, те са пригодни само в онази област от нашия свят, в която ние съществуваме и усещаме себе си.

Основа на науката кабала е общото знание на всички нива (неживото, растителното, животинското и човешкото) и всички техни частни проявления, включени в замисъла на Висшата управляваща сила.

Науката кабала се занимава с вникване във всичко, сътворено от Твореца. Тя изучава както самия материал на творението , така и всичко, което става с него: под въздействието на какво, по какви закони става, по какъв начин можем да овладеем тези закони, как можем с тяхна помощ да управляваме себе си и да постигнем най-висшето състояние, да включим в себе си цялото мироздание и законите му и да станем единственото творение, създадено от Твореца.

Кабала включва в себе си всички метаморфози, ставащи със създаденото от желанието да се насладиш – на материята на творението, а също така всички частни науки, които ние сме развили от малкия си опит на взаимодействие с материала от нашия свят. Науката кабала включва не само всички тези науки, но също така и всички останали закони на мирозданието, тъй като тя се занимава с изследване на материята на най-висше и най-дълбоко ниво.

И съответно, всички науки от нашия свят са включени в науката кабала. Тя подрежда всички видове науки в общ за всички ред – така че всяка наука получава полагащото й се място в общата система на кабалистичното знание.

Ние подвеждаме всички науки под общ знаменател, при това, без да ги принизяваме ни най-малко, а напротив, изцяло разкривайки тяхната значимост. Какво повече може да разкрие физиката от това, което можем да разберем в егоистичното ни отношение към материала? Същото можем да кажем за химията, биологията и другите естествени науки.

Физиката точно съответства на реда на световете и сфирот, астрономията съответства на същия ред, на него съответства и музиката. Това говори, че всички те са взаимно свързани, тоест, кабала съдържа в себе си останалите науки, които на свой ред, зависят от нея. Следователно, прогресът на науките се състои в тяхното съвместяване с науката кабала, като изначално включваща ги в себе си.

Ние откриваме, че в течение на последните десетилетия, науките в целия свят не се развиват и става дума за безизходна ситуация. По-нататъшното им развитие, както твърдят самите учени, зависи от това, как ще се изменя наблюдателят, тоест, самият изследовател, учен.

Ученият трябва да промени средствата за изследване, да започне да изучава материала, уподобявайки го на себе си, пропускайки го през себе си, а не просто да го изследва извън себе си: ученият трябва да започне да придобива алтруистични свойства, възможност за изход от егото си. Всичко, което е могло да бъде изучено чрез поглъщане на информация от обкръжаващия ни свят, вече е изучено. Можем да продължим натрупването на данни, но нищо ново вече няма да получим.

Допълнително знание за света можем да получим не събирайки информация, като, при това, се изолираме от външния свят, от изследваните обекти и действия, а внасяйки в тях самите себе си. Затова, преди да започнем изследвания, трябва да придобием свойството отдаване. Науката, построена върху поглъщане, приключи. Започва следващият етап: на науката, намираща се извън изследователя, алтруистичната наука.

Сливането на естествените науки с кабала подпомага развитието им не вътре в себе си (в което те вече са достигнали пълно насищане), а навън. Следователно, бъдещото развитие на науките е възможно изключително в тяхната интеграция с науката кабала: към днешна дата са изчерпани всички възможности за изучаване на заобикалящия ни свят чрез метода на поглъщане в себе си – егоистичния метод.

Развиването на егоистичното желание вътре в човека го е принуждавало да се мести от едно място на друго, да се променя отвътре, да расте в постиженията и откритията. В заключение, егоистичното желание е достигнало своя максимум, тоест, вече не тласка човека напред. Ние сме стигнали до такова състояние, когато това желание трябва да се постави под алтруистичното намерение. Тогава ще можем да се придвижим с него по-нататък по 125 –те стъпала от нашия свят в света на Безкрайността. В нашия свят ние вече сме достигнали върха на използването на егоизма.

Ние можем само да продължаваме да умножаваме онова, което са направили и достигнали преди нас, но всичко това ще бъде вредно за нас. Както е казано във всички книги по кабала и, както днес говори и обикновената наука, при човечеството се забелязва нов етап. Човечеството започва да осъзнава порочността на егоистичното, насочено изключително към собствено напълване, развитие. Следващият етап ще бъде излизане от себе си - навън.

Нашият егоизъм свърши и не ни дава възможност да открием нещо повече. Столетието от 1850 до 1950 година беше епоха на големи открития в естествознанието, и тя завърши. Ние още малко ще «посъбираме» данни, но нищо кардинално ново повече няма да има. Ние наблюдаваме този процес през последните десетилетия и учените прекрасно знаят това.

Ако изследователят стане алтруист, той ще започне да изучава този свят откъснат от себе си, в неговия външен вид, и това ще се нарича духовен свят. Ако ние някога смятахме, че нашето отношение към света не внася в него никакви изменения, то по-късно се изясни, че това не е така. Айнщайн твърдеше, че всичко зависи от скоростта на светлината, а ние се възприемаме, като че ли не зависим от нея, защото се намираме в района на ограничената скорост, ограничените премествания, но абсолютните закони на света не потвърждават това.

Впоследствие учените започнаха да разбират, че възприеманият от нас свят е крайно субективен и зависи от нашите свойства. Изменят се свойствата на изследователя – изменя се и картината на неговия свят, затова трябва да се мисли за моралния облик на този изследовател, за моралното му ниво, за неговото отношение към мирозданието, към себе си, към всичко, което го заобикаля. Това дотолкова ще измени неговото възприемане на света, че пред него ще изникне един съвършено друг свят.Неактивен Iris

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Кабала е преди всичко наука. Но в същото време се споменава, че за истинското знание, за да разбере висшите светове, човек трябва да развие в себе си алтруизъм, както и други духовни качества. Точно това с кабала не може да се постигне. Дори и да предлага много истини, кабала е непълна. По принцип не само в кабала, но и въобще в езотериката се изисква от занимаващите се с нея да имат предварително известна (и то не малка) морална основа, която самата езотерика не може да даде. А без тази основа следващото стъпало ще си остане недостижимо. Дори и да бъде съобщено нещо, то ще остане неразбрано (въпреки че човекът може да си мисли, че го е разбрал), ако съответния човек не е издигнал съзнанието си до ниво съответстващо на споменатата истина. Универсалните истини не могат да бъдат изразени с конкретни думи, а символите могат да бъдат тълкувани по безброй начини в зависимост от съзнанието на тълкуващия, дори и последния да разполага с нужните ключове.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
    Книгата на Менли Хол, когато я търсих да си я купя първо проверих дали я има на български. На "Славейков" ми казаха тогава, че на български е изчерпана отдавна и да се провери дали я няма някъде по антикварите. Това беше около 2000 г. И от разпитването за тази книга зная за издание от началото на 90-те. Ще проверя в Столична библиотека в София дали я имат на български, когато отида да си върна книгите - някъде около 20 май ще бъде. Ако я имат, то значи, че ще я има и в Народните библиотеки.
   А също и докато си я купя на руски трябваше да изчакам няколко месеца, докато я заредят. След като си я купих съм я виждала още няколко пъти /нови издания/, но само в книжарниците на "Книгомания", като най-добре заредената им книжарница е тази на бул."Витоша".

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
всъщност всичко това, е много сладко и обещаващо.
И все пак ...
Виждал съм хора, които се занимават с Кабала и те  са безкрайно студени, като мъртъвци. Отчаяно се чудят как да се нахранят и стоплят с нещо (някоя чужда болка, например). И обикновено плетат дребнави интриги, хранят се от това и не знаят защо живеят. Няма в очите им слънце, няма и радост от живота.
Грехота е да го кажа, но те са доста по-далече от Бог, отколкото повечето нормални хора ...
По-скоро са близо до ... сещате се кой.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Breath

 • Гост
Не познавам хора, които да се занимават сериозно с Кабала, но всичко това, което пишеш звучи много тъжно Tangrata_  :(

Неактивен @

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 14
РЕАЛНОСТТА И ЧОВЕКА
« Отговор #11 -: Май 04, 2008, 12:34:13 pm »
За пореден път някой си, проповядва "неговата" приета наготово "велика" истина.
За пореден път проповядвайки нечия истина, някой отново разкрива собственото си невежество. Познаващите хора не проповядват нищо, защото те познават именно разликите и смисъла на собствения път на всеки човек. И знаят, че за истината не се говори, нито описва. Описанията и многото приказки са нужни на фантазьорите, маскирани като мислители. Убежденията са просто интелектуална маска на вярванията и не са част от сериозната работа по саморазвитието на човека. Те са израз по-скоро на "детската" му възраст и опитите му да се "подпира" чрез една или друга интелектуална патерица, поднесена като поредната "велика доктрина" с които е пълен социално-обусловения ни живот - за да има "за всекиго по нещо" да се привиди и изрази чрез него. И понеже това е масово социално явление, с него се прикрива факта, че самия човек липсва.

  Когато човека няма и не е открил своята си истина се замества с наготово приети истини, поднесени му наготово от социума.
Защото като не е напипал собствената си връзка и ядро, живее непрекъснато с "нямането" и "липсата" и целия му живот е построен на "искането", на желанието... И на въпросите и стремежите - като техен интелектуален аналог.
Едни търсят идеите, че конспирациите са виновни за живота им, други, че истините са написани от мъдреците и великите само трябва да ги изучат и те да станат такива. Всеки си е избрал да се подпира на някаква патерица-заместител, само и само да не се стигне до въпроса, че ЧОВЕК САМ Е ОТГОВОРЕН ЗА ЖИВОТА... И ЗА СЕБЕ СИ. И смисъла на последното изречение не е в повтарянето и преписването му, а в самостоятелното преоткриване на валидността му.

Никоя истина не е ... Кабала е просто метод - един от всички. Каквито и методи да са, си зависят и определят от използващия ги и те го отразяват кой е и какъв е. И това е толкова видно, изписано във всички постове и срещащо се навсякъде в реалния живот.

   В центъра на всичко седи човека - автора и на науките и на религиите и на "истините". И зад всички учения, знания и послания стоят типично човешки неща - потребности, изразени по определен начин и отразяващи конкретното състояние и етапи в развитието на съзнанието. И голямото изкривяване на които и да са учения, послания и дори науки е, че вместо да се приемат просто за методи, се приемат като описания на истини. И после вярващите с отношението си се изместват към описанията и формите, водени от своята несъзнателност... и истината напълно се изгубва. И затова толкова много истини претендират за истинската истина.
Ето защо и в Кабала, най-голямата слабост е именно описателната част на световете, йерархиите, а се забравя че всичко това са символи и като всеки символ те са интерпретируеми. Дори и в сайтовете по Кабала да се погледне, все едно и също се вижда - просто поредните последователи на заложените описания. Според доктринално основно четиво. И става нещо като състезания кое, как и защо трябва да се интерпретира и кой може да го прави "по-правилно". И няма как да не е така - творческите хора винаги са малцина. Мнозината са именно последователите и следващите - както са всички "деца". И между другото НАУКАТА в днешната си материалистична форма и доктрина не е по-различна. И това е напълно естествено - навсякъде всичко се прави от хора, а тяхното ниво, и съотвестващите на това ниво потребности са основното, формиращо което и да е като форма на битието.

    Най-трудното в живота на всеки човек, е да се разграничи неуловимата разлика между измислената и конструирана от нас самите /само/реалност и идеята, наречена ОБЕКТИВНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. Именно защото всяка вътрешна действителност се оживява и се преживява като ИСТИНА - за всеки човек. И мозъка на човека не може да направи разлика, поради ред причини.
 И в този смисъл ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ винаги е била мит крепящ целия принцип на науката и знанието. И с измисленото название "обективна" този мит просто се представя за ИСТИНА и се превърна в цел - вече векове наред. А е толкова просто да се изведе от елементарни наблюдения, че щом имаме субект, всичко започва и се връща отново с него. И в този смисъл не обективната действителност и знанията за нея е важната господа псевдоезотерици и "учени", а човека - СУБЕКТА. Именно той е основата на нещото, наречено "ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ". Именно изучаването на принципите, смисъла, механизмите, значението на нещото наречено ВЪТРЕШЕН СВЯТ и ВЪТРЕШНА РЕАЛНОСТ на всеки човек е, ключа към ЖИВОТА. И всички сериозни и задълбочени подходи и практики към това, станали популярни с общото име "духовни", са изведени от хората направили пробив в тази посока. И повечето понятия от абстрактен характер, са думи от "техния" свят със смисъл и значение, което никога няма да бъде докоснато от неъсотвестващи на това ниво хора. Каквито и послания, знания или форми да се предават, интерпретирането е ограничаващия фактор за всеки "читател", защото то е израз и зависи единствено от нивото на самия интерпретиращ. И няма значение кой какво и как чете /слуша, гледа/, проумяването и разбирането на което и да е, е интерпретативен процес. А дори в теорията на информацията е ясно, че резултата от всяко сравнение /интерпретация/ зависи от обекта за сравняване. И че мозъкът и абстрактното му име "умът", е информационно обработващ механизъм и всичко което той прави е да "сравнява". Няма смислено и задълбочено знание и послания, което да не изтъква ограничаващия момент на заложените матрични форми на сравняване в мозъка на всеки човек, въз основа на които той гради своята си версия на РЕАЛНОСТТА.

    Смисълът на понятието ЕЗОТЕРИКА е именно това, че всичко в живота се явява огледалото за отразени образи на самия субект. И затова и до ден днешен смисълът на понятието СЪЗНАНИЕ е най-тъмното петно за всички науки. Защото съзнанието е израз на едничката възможност само субекта  да има възможност да си го "изследва" - без възможност за досег "отвън". Така субекта се превръща  едновременно в "изследовател", обект на изследване, цел на изследването, метод на изследването и всичко се затваря в самия него и се превръща в нещо като "лаборатория за отработване".
  Смисълът на тоя вид отношение към опознаване на вътрешната действителност е думата САМОПОЗНАНИЕ - метод, смисъл, цел и практика. И е толкова елементарно да се проумее, че без познаване на вътрешно-конструираната ни действителност, никога няма да "видим" какво и коя е истинската такава. И смисъла на саморазвитието е именно това. За целите му не са нужни доктрини, не са нужни условия и смисъла на понятието САМОДОСТАТЪЧНОСТ изразява това. Може да сте навсякъде, при каквито и да са условия и среда. И няма да са нужни никому стари писания на "мъдреци" и святи символи или хора. Всичко което е нужно се има сега в този момент... Във всеки от нас. Стои си там и "чака" да го преоткрием - всеки за него си. САМ за себе си. Саморазвитието е най-самотното занимание на света и е далеч от каквито и да са социални отношения и практика. И затова и не е популярно - щото не става за "деца". И "децата" не го харесват.  :)

И моите уважения г-н професор.
Като човек със звание, знания и претенции в някакъв вид науки, вие пишейки горните си постове и копи-пействайки, вече не сте в ролята на изследовател, търсещ истината. А сте повярвали че истината е една... и че има хора, дето са я намерили, написали... и вие сте вече един от тях.
Ако внимателно и "чисто" се самопрочетете, ще забележите признаците на характерното за всяка "проповед"/ в най-общ смисъл/, макар тя да е зле прикрита зад поредица от "псевдодоводи" и "псевдоаргументи".
Разбира се това би се отбелязало, само ако си позволите такава форма на критичен и прецизен самоанализ. И този метод на самостоятелна практика не се учи нито в науката, нито е описан в Кабала. Това е един от методите на човека, който е познал и приел отговорността си и ролята за собствения си живот и начините по които се изразява.

   Всички сериозни хора, разбиращи себе си и вътрешния си свят, без да се познават и контактуват, без оглед на каквито и да било културни, географски или исторически или лингвистични разлики, стигат до сходни общи положения в хода на саморазвитието и самоизследванията си. И оставят следи...
  Тия "следи" не са оставени нито само на арамейски, нито на иврит или на който и да е от различните езици и символи на планетата. И опита да се представи една система от възгледи като "преди всички други" е не само "нелепа" - тя е израз на невежество.
  Тия "следи", както и всички следи, могат да бъдат адекватно разчетени от "резонансни" на тях хора... Въпрос на съотвествие по ниво.
"Съотвествието" е един от фундаменталните принципи във Вселената и Човека и като такъв той няма изключения.
« Последна редакция: Май 04, 2008, 21:06:50 pm от @ »

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
      Много добре сте го казал. Истината е вътре във всеки отделен човек. Не напразно е посочено от мъдреците - "опознай себе си", това, което се намира вътре в нас, само там може да намерим отговорите на въпросите си - сърцето ни.

Неактивен Кабалист

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Относно: РЕАЛНОСТТА И ЧОВЕКА
« Отговор #13 -: Май 04, 2008, 22:58:21 pm »
Много умно, но лишено от смисъл! Защото ще ти кажа, че всичко това което написа, го написа така, защото така трябваше да го напишеш, и за това свое действие нямаше абсолютно никаква свобода на волята и въобще всичко това е предначертано още от създаването на света, дори това което ще ми отговориш или няма да ми отговориш... тези неща не са извън рамките на този свят.

За пореден път някой си, проповядва "неговата" приета наготово "велика" истина.
За пореден път проповядвайки нечия истина, някой отново разкрива собственото си невежество. Познаващите хора не проповядват нищо, защото те познават именно разликите и смисъла на собствения път на всеки човек. И знаят, че за истината не се говори, нито описва. Описанията и многото приказки са нужни на фантазьорите, маскирани като мислители. Убежденията са просто интелектуална маска на вярванията и не са част от сериозната работа по саморазвитието на човека. Те са израз по-скоро на "детската" му възраст и опитите му да се "подпира" чрез една или друга интелектуална патерица, поднесена като поредната "велика доктрина" с които е пълен социално-обусловения ни живот - за да има "за всекиго по нещо" да се привиди и изрази чрез него. И понеже това е масово социално явление, с него се прикрива факта, че самия човек липсва.

  Когато човека няма и не е открил своята си истина се замества с наготово приети истини, поднесени му наготово от социума.
Защото като не е напипал собствената си връзка и ядро, живее непрекъснато с "нямането" и "липсата" и целия му живот е построен на "искането", на желанието... И на въпросите и стремежите - като техен интелектуален аналог.
Едни търсят идеите, че конспирациите са виновни за живота им, други, че истините са написани от мъдреците и великите само трябва да ги изучат и те да станат такива. Всеки си е избрал да се подпира на някаква патерица-заместител, само и само да не се стигне до въпроса, че ЧОВЕК САМ Е ОТГОВОРЕН ЗА ЖИВОТА... И ЗА СЕБЕ СИ. И смисъла на последното изречение не е в повтарянето и преписването му, а в самостоятелното преоткриване на валидността му.

Никоя истина не е ... Кабала е просто метод - един от всички. Каквито и методи да са, си зависят и определят от използващия ги и те го отразяват кой е и какъв е. И това е толкова видно, изписано във всички постове и срещащо се навсякъде в реалния живот.

   В центъра на всичко седи човека - автора и на науките и на религиите и на "истините". И зад всички учения, знания и послания стоят типично човешки неща - потребности, изразени по определен начин и отразяващи конкретното състояние и етапи в развитието на съзнанието. И голямото изкривяване на които и да са учения, послания и дори науки е, че вместо да се приемат просто за методи, се приемат като описания на истини. И после вярващите с отношението си се изместват към описанията и формите, водени от своята несъзнателност... и истината напълно се изгубва. И затова толкова много истини претендират за истинската истина.
Ето защо и в Кабала, най-голямата слабост е именно описателната част на световете, йерархиите, а се забравя че всичко това са символи и като всеки символ те са интерпретируеми. Дори и в сайтовете по Кабала да се погледне, все едно и също се вижда - просто поредните последователи на заложените описания. Според доктринално основно четиво. И става нещо като състезания кое, как и защо трябва да се интерпретира и кой може да го прави "по-правилно". И няма как да не е така - творческите хора винаги са малцина. Мнозината са именно последователите и следващите - както са всички "деца". И между другото НАУКАТА в днешната си материалистична форма и доктрина не е по-различна. И това е напълно естествено - навсякъде всичко се прави от хора, а тяхното ниво, и съотвестващите на това ниво потребности са основното, формиращо което и да е като форма на битието.

    Най-трудното в живота на всеки човек, е да се разграничи неуловимата разлика между измислената и конструирана от нас самите /само/реалност и идеята, наречена ОБЕКТИВНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. Именно защото всяка вътрешна действителност се оживява и се преживява като ИСТИНА - за всеки човек. И мозъка на човека не може да направи разлика, поради ред причини.
 И в този смисъл ОБЕКТИВНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ винаги е била мит крепящ целия принцип на науката и знанието. И с измисленото название "обективна" този мит просто се представя за ИСТИНА и се превърна в цел - вече векове наред. А е толкова просто да се изведе от елементарни наблюдения, че щом имаме субект, всичко започва и се връща отново с него. И в този смисъл не обективната действителност и знанията за нея е важната господа псевдоезотерици и "учени", а човека - СУБЕКТА. Именно той е основата на нещото, наречено "ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ". Именно изучаването на принципите, смисъла, механизмите, значението на нещото наречено ВЪТРЕШЕН СВЯТ и ВЪТРЕШНА РЕАЛНОСТ на всеки човек е, ключа към ЖИВОТА. И всички сериозни и задълбочени подходи и практики към това, станали популярни с общото име "духовни", са изведени от хората направили пробив в тази посока. И повечето понятия от абстрактен характер, са думи от "техния" свят със смисъл и значение, което никога няма да бъде докоснато от неъсотвестващи на това ниво хора. Каквито и послания, знания или форми да се предават, интерпретирането е ограничаващия фактор за всеки "читател", защото то е израз и зависи единствено от нивото на самия интерпретиращ. И няма значение кой какво и как чете /слуша, гледа/, проумяването и разбирането на което и да е, е интерпретативен процес. А дори в теорията на информацията е ясно, че резултата от всяко сравнение /интерпретация/ зависи от обекта за сравняване. И че мозъкът и абстрактното му име "умът", е информационно обработващ механизъм и всичко което той прави е да "сравнява". Няма смислено и задълбочено знание и послания, което да не изтъква ограничаващия момент на заложените матрични форми на сравняване в мозъка на всеки човек, въз основа на които той гради своята си версия на РЕАЛНОСТТА.

    Смисълът на понятието ЕЗОТЕРИКА е именно това, че всичко в живота се явява огледалото за отразени образи на самия субект. И затова и до ден днешен смисълът на понятието СЪЗНАНИЕ е най-тъмното петно за всички науки. Защото съзнанието е израз на едничката възможност само субекта  да има възможност да си го "изследва" - без възможност за досег "отвън". Така субекта се превръща  едновременно в "изследовател", обект на изследване, цел на изследването, метод на изследването и всичко се затваря в самия него и се превръща в нещо като "лаборатория за отработване".
  Смисълът на тоя вид отношение към опознаване на вътрешната действителност е думата САМОПОЗНАНИЕ - метод, смисъл, цел и практика. И е толкова елементарно да се проумее, че без познаване на вътрешно-конструираната ни действителност, никога няма да "видим" какво и коя е истинската такава. И смисъла на саморазвитието е именно това. За целите му не са нужни доктрини, не са нужни условия и смисъла на понятието САМОДОСТАТЪЧНОСТ изразява това. Може да сте навсякъде, при каквито и да са условия и среда. И няма да са нужни никому стари писания на "мъдреци" и святи символи или хора. Всичко което е нужно се има сега в този момент... Във всеки от нас. Стои си там и "чака" да го преоткрием - всеки за него си. САМ за себе си. Саморазвитието е най-самотното занимание на света и е далеч от каквито и да са социални отношения и практика. И затова и не е популярно - щото не става за "деца". И "децата" не го харесват.  :)

И моите уважения г-н професор.
Като човек със звание, знания и претенции в някакъв вид науки, вие пишейки горните си постове и копи-пействайки, вече не сте в ролята на изследовател, търсещ истината. А сте повярвали че истината е една... и че има хора, дето са я намерили, написали... и вие сте вече един от тях.
Ако внимателно и "чисто" се самопрочетете, ще забележите признаците на характерното за всяка "проповед"/ в най-общ смисъл/, макар тя да е зле прикрита зад поредица от "псевдодоводи" и "псевдоаргументи".
Разбира се това би се отбелязало, само ако си позволите такава форма на критичен и прецизен самоанализ. И този метод на самостоятелна практика не се учи нито в науката, нито е описан в Кабала. Това е един от методите на човека, който е познал и приел отговорността си и ролята за собствения си живот и начините по които се изразява.

   Всички сериозни хора, разбиращи себе си и вътрешния си свят, без да се познават и контактуват, без оглед на каквито и да било културни, географски или исторически или лингвистични разлики, стигат до сходни общи положения в хода на саморазвитието и самоизследванията си. И оставят следи...
  Тия "следи" не са оставени нито само на арамейски, нито на иврит или на който и да е от различните езици и символи на планетата. И опита да се представи една система от възгледи като "преди всички други" е не само "нелепа" - тя е израз на невежество.
  Тия "следи", както и всички следи, могат да бъдат адекватно разчетени от "резонансни" на тях хора... Въпрос на съотвествие по ниво.
"Съотвествието" е един от фундаменталните принципи във Вселената и Човека и като такъв той няма изключения.

Неактивен Mothman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
 • Отвори ума, сърцето и душата си!
Относно: РЕАЛНОСТТА И ЧОВЕКА
« Отговор #14 -: Май 06, 2008, 01:51:07 am »


Глупости, абсолютно прав/а е! Силата  и истината са във всеки един от нас и всички тези учения са само метод, по който ние да ги открием вътре в самите себе си, понеже цялото познание  ( или почти)  :) се съхранява в нашия Висш Аз! И всеки на тази планета е дарен със свободна воля, така че тези негови/нейни думи идват от Висшия му/й Аз и въобще не са предначертани предварително, нито пък Истината е извън този свят! Всичко е тук и сега и в нашите ръце, само трябва най-накрая да се пробудим от сладката дрямка, в която толкова удобно сме се потопили! ;)
« Последна редакция: Май 06, 2008, 02:00:04 am от Mothman »
Истината е винаги пред очите ти, стига само да не си ги затворил за нея! ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27