Автор Тема: Царството на Минералите  (Прочетена 44252 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Царството на Минералите
« -: Януари 21, 2008, 15:28:09 pm »
Много хора не са имали моменти на близост със съществата от това царство,затова ще започна с кратък увод,в който възнамерявам да говоря за формите на живот.


Може би названието "форма на живот" е едно от най-неуместните и най-плитките определения за различните форми на различните нюанси на Съзнанието,но все пак изисква големи усилия,за да бъде възприето от въображението.
Какво ни пречи да възприемаме всяко нещо като живо? Вероятно това е тесногръдото ни схващане,че нещата,които нямат тоношение към нашия времеви цикъл и нямат нашите сходства нямат отношениея и към нас самите.А дали нашите проекции в чуждите времеви цикли и чуждите сходства са също така изолирани и дали също са обграждани с безразличие?

От малък са ме учили,че дърветата са живи.От малък ги гледам и си мисля "да,това е живо".Но преди не правех разлика между убеждение и осъзнаване.Да,биологически и физически изглежда,че дърветата наистина са живи,просто са с по-бавни реакции,по-различен времеви цикъл и с различни модели на поведение от нашите.Зная и осъзнавам това,гледам едно дървено трупче,но отново изпитвам някакво безразличие към него без да осъзнавам разликата.
Възприятията ми бяха такива,докато не се сдобих с дървена статуетка - две педи висока и една педа широка.Дървена фигурка на птицата киви,изписани с бяла боя пера(доколкото това са пера) и детайли.Две прости бели кръгчета за очи,дълга човка,сочеща към земята.Странно,помислих си,толкова истинска,такъв поглед,такова изражение,сякаш се усмихва.А в действителност това са прости бели чертички върху парче дърво.Безжизнено,уж,но сякаш ей сега ще се разтъпче и ще започне да кълве...трябва му само секунда,или може би две.
Имам силното и непоколебимо чувство,че ме наблюдава.А щом ме наблюдава,значи също така си мисли нещо.

Нужно ли е това парче дърво да има тази форма и тези нищожни бели чертички,за да чувствам такова присъствие в предмета? Може би съзнанието ми е толкова слаботелесно,че без тези абсурдни детайлчета то е неспособно да възприема различно или поне да си изгради асоциация.

Нужно ли е камъкът да придобие форма на слонче,за да проличи съзнанието в него? Наскоро учените доказаха,че оставени без външни физически фактори,камъните за няколко години изминават един метър разстояние.Публикуваха и наблюдения,че камъните променят обема си циклично.Това не е ходене и не е дишане,но нима нашето ходене и дишане като проекции в техният времеви цикъл приличат въобще на нещо?

Кое ни пречи да възприемаме различните форми на материята като физически проекции(въплъщения) на различните нюанси на същото онова Съзнание,от което сме част и ние самите?
Съществуват митове,че първите обитатели на Земята,били Камъните.Те я променяли толкова бързо,толкова бързо се множели,толкова бързо строели своите поселища и империи(планините),че Бог решил да отнеме бързината им,за да могат и другите живи същества да обитават Земята.
Според други митове и предания,изпреварващи библията и калният произход на човека,човекът се е отделил от Камъните и те,освен Бог,също са негови родители.И наистина,в човешкото тяло биолозите и химиците са открили всичките 109 химични елемента,познати до сега.Това означава,че в човека се съдържа по малко от всеки минерал на Земята.
Чрез мои лични разсъждения стигам до извода,че човекът е и минерал,ако се водя от Вселенския закон,че частицата е равна на цялото и цялото е равна на частицата.

Предлагам в тази тема да дискутираме Царството на Минералите,като едно от останалите Царства на Земята,а и не само на нея.
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #1 -: Януари 21, 2008, 16:23:03 pm »
Има различни нива на възприемане на минералите - като великолепие на разнообразието на химията,като великолепие на природата(мотивът да се сдобиеш с изящество в рамките на милиони,а защо не и милиарди години),като езотерично проявление на неявното...Може би най-цялостно възприемане на минералите може да се постигне,ако към тях се отнасяме като към хора,но по-различни от нас - куто чудо на природата,изящество на времето и мистерия на неявното едновременно.

Като различно същество,със собствено отношение към околното,със собствен произход,не твърде различен от нашия,като разумен човек,но носещ името и квалификацията "камък".Някои разглеждат камъните обективно,други субективно,а трети имат очаквания от тях.Може би резултатът от тези отношения би бил същия като от хората - всякакъв.Може да е личностно отношение(духовна помощ),може да е физическа помощ(чрез химичния си състав) и още кой знае какви неща могат да се очакват от тези същества.(Естествено,вероятно не всички са положителни,ако въобще можем да правим разделение,но като цяло занимаващите се с тях смятат,че те са много приятелски настроени към нас,хората).

Като любител се занимавам изключително с минералите и в тази тема ще пускам някои неща или идеи,свързани с тях,които смятам за интересни :)
« Последна редакция: Януари 21, 2008, 16:25:24 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #2 -: Януари 21, 2008, 18:25:41 pm »
Хематитът ми е един любим минерал.Химичната му формула е  Fe2O3 .

Както повечето неща,които си имат вземане-даване с желязото,цветът му е кърваво червен,поне когато е на прах.Когато е на друза или е полиран и обработен,силната интензивност на червения цвят се преобразува в метално-тъмносиво с метален блясък.Често може да се сбърка с Оникс или в някои случаи с Яспис,но е сравнително мек(5.5 - 6.5 по скалата на Мос) и може да се надраска с остър порцеланов ръб.Ако прахът му или драскотината е червена,това е Хематит :)

Това си име е получил вероятно от гръцкото haema(кръв),народното му име е Кървавик.
Той наистина има силно отношение към кръвта - хематитовия прах е бил широкоупотребяван в античната медицина,защото почти веднага поръсена кървава рана се съсирва.Много полезно свойство за пътешественика,лесно се стрива на прах в метално хаванче :) Разтриването външно на тялото с хематит стимулира създаването на червени кръвни телца.
Смята се,че за лечение на анемия е необходимо хематитов прах да се смеси с няколко капки зехтин и да се масажира Базисната чакра,към която минералът има силен афинитет.
Хематитът въздейства положително при проблеми с кръвообращението. В този случай се полага върху сърдечния енергиен център.
За възстановяване след очни проблеми полирано късче се налага върху клепачите по за 10 минути няколко пъти на ден. Помага и за по-бързо заспиване, когато заедно с розов кварц се постави до възглавницата.
Верижка от хематит помага за бързото възстановяване на уморени и отекли крака.
Хематитът може да помогне при хемороидни страдания - три пъти на ден се пие хематитова вода (късчета хематит престояват в съд с 1 л вода 12 часа). При разширени вени с обработен минерал се масажират без натиск и с капка зехтин болезнените места, след което краката се поставят нависоко.

Ако по време на тези терапии камъкът се затопли,изстудява се в студена вода.Ако трябва да дам личното си обяснение,така вероятно поема и се отървава от поетите форми на енеригята.

Отделно(а може би трябва да се каже "неотделно") от тези му медико-физични свойства е езотеричното му отношение към кръвта.Амулет от хематит са носели войниците,тъй като считали,че предпазва от нараняване и кръвотечение на партньора си(тоест "собственика" си).В почти всичко фараонски гробници са открити амулети от хематит.
В днешно време се счита,че хематитът събира и концентрира енергия,но според личонто ми мнение,това зависи о тформата.Някои смятат,че пирамидата е най-енергоносещата фигура,моите усещания ме насочват към формата на сферата.Нека не забравяме,че става дума за отношения между две живи същества и всяко абсолютизиране едва ли ще доведе до обективни факти.


П.П.Естествено,като живо същество,всяко късче минерал освен че е част от цялото,все пак е индивидуално.Нещо,окето ние хората още не можем да преодолеем - сливането на индивидуалността и колективността и разрушаването на границата.
Взимайки това предвид,трябва да се има едно на ум,че с всеки камък човек може да разговаря и да се договори.Това е главното в постигане на някакви резултати или цели - да има общуване.
« Последна редакция: Януари 21, 2008, 18:33:15 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #3 -: Януари 21, 2008, 19:36:55 pm »
В някои езотерични послания се говори за "кристализация" на човешкия генетичен код, която ще доведе до качествени изменения в нашето тяло, подготвяйки ни за настъпващите нови условия в реалността от близкото бъдеще. В следствие от тази "кристализация", сочат въпросните послания, зачестяват случаите на деца с необикновени способности и цялостното съзнание в ноосферата се издига към недостигани по-рано измерения.

Други езотерични послания съобщават за особена технология, използвана от египтяните, благодарение на която те "записвали" информация в камъни. Тя е свързана със звука и способността на камъка да реагира на звук с определена честота. Така египтяните съхранявали огромни количества информация в камъните, чиято вибрация може да излъчи информацията отново, ако към камъните бъде отправен подходящ звуков импулс. Счита се, че такива са част от камъните, вградени в пирамидите.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #4 -: Януари 21, 2008, 20:06:47 pm »
Има и такъв вид общуване с камъка - звуково.Чувал съм,че може да се осъществи дълбока връзка със съществото на камъка,ако преди това човекът изпадне в медитативно състояние,тоест прекъсне вътрешния си диалог и изчисти съзнанието си.След това с помощта на камертон определя  уникалния за всяко камъче звук.Ако човекът успее да възпроизведе същия звук,така че да постигне резонанс с камертона,тоест със съответния звук на камъка,може да осъзнае дадено послание,което камъкът би искал да му изпрати.

Доколкото си спомням,първо се определяше звука на камъка с камертона,след това трябваше да се потренира и да се напипа точният звук,който е в резонанс с камертона.Това се отработва,за да не пречи на състоянието на медитация по-късно.

Предполагам,докато издаваният през устата звук резонира с този на камъка и се излъчи мисловно намерение или информация,вероятно камъкът може да възпирема съобщения от човека и обратно.
« Последна редакция: Януари 21, 2008, 20:08:29 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #5 -: Януари 21, 2008, 21:10:38 pm »
Рецепта на Абу Рейхан ал-Бируни (10 век) за активиране жизнената енергия по всички точки на тялото:
"В чаша вода вечер се поставят планински кристал и тюркоаз.На сутринта водата се изпива бавно,на глътки.Изважда се тюркоазът,а чашата се пълни с три части вода и една част червено вино.Този елексир се изпива също така бавно вечер преди лягане,като в чашата отново се слагат двата минерала и тя
се пълни с вода.
Освен че гарантира добро здраве,изпълнението на рецептата повлиява за елиминиране на стомашни болки и киселини,справяне с възпаления на лигавицата и дразнения в гърлото.

Водата за рецептата на Бируни не трябва да съдържа хлорни йони."

П.П.Неизпробвано лично от мен!


П.П.1.
Тюркоазът е масово заместван на търговските щандовес оцветен в синьо хаулит.Ако се сдобиете с естествен необработен тюркоаз,задължително го слагайте по една нощ седмично във вода.Цветът на естествения тюркоаз е неустойчив,затова с течение на времето изделията от този минерал
се обезцветяват. Имайте предвид,че минералът не понася слънце,парфюми,гримове,кремове и задимена среда.
Поради тази причина пазарът е наситен изключително с негови заместители - най-често оцветени в синьо други минерали.Изделията от тях се познават по цената.Стойността на обработения естествен тюркоаз с добро качество се движи между 25 и 30 евро за грам.
« Последна редакция: Януари 21, 2008, 21:11:44 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

topteglo

 • Гост
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #6 -: Януари 21, 2008, 23:19:28 pm »
Рецепта на Абу Рейхан ал-Бируни (10 век) за активиране жизнената енергия по всички точки на тялото:
"В чаша вода вечер се поставят планински кристал и тюркоаз.На сутринта водата се изпива бавно,на глътки.Изважда се тюркоазът,а чашата се пълни с три части вода и една част червено вино.Този елексир се изпива също така бавно вечер преди лягане,като в чашата отново се слагат двата минерала и тя
се пълни с вода.
Освен че гарантира добро здраве,изпълнението на рецептата повлиява за елиминиране на стомашни болки и киселини,справяне с възпаления на лигавицата и дразнения в гърлото.

Водата за рецептата на Бируни не трябва да съдържа хлорни йони."

П.П.Неизпробвано лично от мен!

Ами според мен в тази рецепта основния елемент е вода която се енергизира. Само дето и кристалите се енергизират-обаче не може да сме сигурни какъв е първоначалния заряд на кристала. Ако си го вземем от природата вероятността да е положително повлиян е голяма.Това зависи от местоположението му(мрежа на Хартман).А ако си го купим нещата са оше по-непредсказуеми. Колково за водата и хлорните йони- ами не е важен състава! Иначе камъните много добре се запаметяват енергия и после по-добре я отдават. Идва ми на идея да си зареждаме у дома кристали по изпитания метод на благотворната музика и да си го носим през деня.
Темата е много полезна- браво!
А онова дето камъните изминавали по един метър на година- може пък да е поради това че земята се върти и създава центробежна сила. Нашите камъни в двора не се мърдат- сигурно си им харесва да са си на местата ;D
шегувам се разбира се
« Последна редакция: Януари 22, 2008, 12:04:45 pm от H. »

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #7 -: Януари 22, 2008, 00:32:30 am »
Разбира се,изборът на камък е нещо много различно от теорията.

От личен опит съм се убедил,че е доста тесногръдо да се търси камък с определена насока и с определени очаквания,да се търси с цел притежание като вещ.Това е тъкмо осъществяване на една приказка,която четох някъде тук - за възхитителната волна птичка,която умира,поставена в клетка,умира и амбицията на поробителя й.Когато човек разглежда минерали,онези,които искат да му бъдат приятели или желаят да му помогнат по някакъв начин,ако съответинят човек има нужда от помощ,сами ще го повикат.От своя страна човекът веднага разбира,дали е повикан или не :) Като се напише звучи анекдотно глупаво,но пожелавам на всеки,който добродушно се подхилква сега,някой ден да изпита онова привличане - това ще означава,че е срещнал същество,което ще му е верен приятел и ще му е компания по пътя на развитието :)

Също така многознайството е напълно безсмислено - няма значение кой камък какъв е,това е просто едно име (например Тюркоазът се казва така,защото кръстоносците за първи път видели този минерал в близкия изток).Базсмислено е човек да се лута из морето от заблуди относно това кой камък какви свойства и възможности има - първо,защото всяка връзка човек-минерал е уникална и второ,защото щом вече има повик и привличане,то бъдещото приятелство е с градивна цел.До сега не съм срещал двуличен минерал и не съм чувал някой да е намирал такъв.
Относно рецептата:
Ами именно :) въпросът е сведенията от камъка(които са под формата на вибрация) да преминат във водата,за да се поеме тя в тялото.На това му се вика "екстракт от минерал".
Да,купените камъни носят спомена за много докосвания,много погледи и много излишен товар...а това значи неградивни вибрации(сведения).Всеки купен кристал трябва да се пречисти,за да бъдат несмущавани взаимоотношенията му с новия партньор("собственик").

Минералите могат да се зареждат и с музика,и с мисъл,и чрез намерение,изразено и насочено към него в състояние на медитация...Аз лично зареждам камъка от себе си.Не се разделям с него,за да свикне с моята вибрация и характеристиките на моето биополе.Така той пречупва тези сведения през призмата на своята кристална решетка и ги връща обратно към мен.Така ми помага да се променям в различни насоки :)


П.П.Наричам "собственика" партньор и слагам кавички,защото който си мисли,че притежава даден камък,дълбоко се заблуждава.Това е все едно да притежаваш интимния си партньор.

Имах случай,в който изпуснах един свой камък на пода.Обърнах цялата къща,но от него ни следа,а не беше малък...За мен това беше невъзможна история от гледна точка на познатата физика.Не можех да си я обясня по никой начин,но си казах,че щом е решил да си отиде,значи най-разумно е да го оставя да си тръгне :) Щом може да си отиде,значи може и да се върне,ако реши.

Имал съм и друг случай,когато друг камък ми беше станал безразличен.Докато пречиствах и зареждах на слънце другите,него все го забравях.Понякога без да искам го удрях в джоба си и той се пукаше леко.Дори ми беше гузно.
Един ден на гости ми дойде близък приятел и случайно видя камъка.Направо се плени от красотата му и нещо в интуицията ми прещрака,че времето на нашето приятелство е свършило :) Затова му го подарих - минералите са същества като нас - сами избират съдбата си.
« Последна редакция: Януари 22, 2008, 00:37:01 am от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Ново-Тяло

 • Гост
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #8 -: Януари 24, 2008, 18:32:49 pm »
Успешен домашен сеанс с минерали:


Работата ми е такава,че трябва да стоя прав 12 часа в деня,без възможност за сядане за повече от 1 час общо.Отначало се чувствах зле,но после свикнах - чувствах се по еднакъв начин докато съм седнал и докато съм прав.Това обаче се оказа измамно - изведнъж ме налегна голяма умора,а краката ми бяха като след бомбардировка - подути,имах болки в глезените и колената и...малък хемороид в задното отверстие  :( Малък и далеч не притеснителен,но все пак хемороид.
Напрежението в кръвоносните съдове явно се беше насъбирало,поради новият вид натоварване за краката,и кулминирало цялостно в един даден момент.


Както писах по-горе,Хематитът има най-силно отношение към кръвта от всички минерали,също така има афинитет към Базисната чакра(в областта на опашната кост).
Според мен има един велик Вселенски закон и той е,че физическото е просто отпечатък на неявното.Че болестта и състоянието на тялото,е следствие от болестта и състоянието на Духа.Топазът е лъчезарен камък,особено жълтият,и има афинитет към чакрата на Слънчевия сплит.По-медицински погледнато,това е енергийният център на вегетативната нервна система - онази,която (уж) не контролираме съзнателно - сърцебиене,дишане,храносмилане,вътрешно секретиране и прочие.

За да се опитам да си помогна,а и за да експериментирам,си легнах да спя по следния начин:
С помощта на еластичен пояс,представляващ изрезка от стар еластичен комбинизон или клин(над чатала и под ластика,за да може да се "обуе") закрепих на Слънчевия си сплит голяма полу-полирана(без много остри ръбове) друза от жълт Топаз.
Обух си еластично бельо,което стабилно придържаше една сфера хематит(с размер 2/3 от една билиардна топка) на опашната ми кост.Сферата е комбинация между Хематит,който преобладава(на око го определям като 85%),и Яспис.Поради високото съдържание на желязо в комбинацията,Ясписът има мръсно-кървав цвят.Цялата сфера напомня на буря на Юпитер,но с цветовете на Марс.Хематитът се среща съвместно с доста минерали.
(След работа камъните се измиват под течаща студена вода,особено Хематита,за да се отърве от поетата енергия,тя вече е ненужна,каквато и да е формата й)
(Според мен е добре камъните да са били измити под течаща вода,след което оставени на слънце,преди да се борави с тях)

Прекарах нощта в странична поза,но се събудих без никакви болки в краката,без хемороид.Събудих се много по-рано,отколкото бях определил на телефона да ме събуди.Бях с бистро съзнание,с прекратен вътрешен диалог,възприемах всичко около себе си равнодушно и имах желание за вършене на дейности.

Поуствам това,защото смятам,че лично съм изпитал ефекта.

Ако трябва да дам някаква груба обосновка на нещата,то тя е следната:
Хематитът има свойството да поема много енергия,това означава не само благоприятните й форми,но и неблагоприятните.Той я концентрира в себе си,на слънце се затопля много бързо.От друга страна Ясписът сам генерира енергиен потенциал и е един от минералите с най-силна енергетика.Той влияе благоприятно на "тежките" области,които се занимават с "тежки" енергии,като храносмилателната и отделителната система.При едно щастливо договаряне с партньора си,може да му осигури стабилност във физическо и волево отношение.
От друга страна жълтият Топаз не само успокоява(това е главна функция на небесно синия Топаз),но най-вече ободрява съзнанието и настроението.Влияе благотворно на ума и разсъдливостта.

И все пак,нека спомена отново,че едва ли категоризирането и обобщаването на някакви едва ли не закони в действието на минералите ще доведе до каквато и да е обективност.ВСЯКА ВРЪЗКА МИНЕРАЛ-ЧОВЕК Е СТРОГО ЛИЧНОСТНА И ОТНОШЕНИНИЯТА МЕЖДУ СЪЩЕСТВАТА СА НЕПОВТОРИМИ.

По-долу поуствам малко от известната и що годе затвърдила се като "обща" информация за Ясписа и Топаза.
« Последна редакция: Януари 24, 2008, 18:41:18 pm от Ново-Тяло »

Ново-Тяло

 • Гост
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #9 -: Януари 24, 2008, 19:09:37 pm »
Топазът химически представлява алуминиев силикат със съдържание на флуор и примеси,които определят цвета му.Грубо казано - хромът го оцветява в жълто,манганът - в кафеникаво,а желязото - в синьо.

Среща се във всички цветове(без черно),има и безцветен Топаз.Твърдостта му е 8(максимумът е 10,и това място е заето от Диаманта) по скалата на Мос,това ще рече,че едва ли някой битов предмет може да го надраска(в личен опит да надраскам Топаз,изпилих цялото връхче на ножицата си  ;D ).Това обаче означава,че трябва да се пази от удар и пукване.
Символ на власт и мъдрост в античността,това е един от най-старите минерали,познат на човека и следователно използван за украшения и лечение.Името му идва от индийското "tapas"-жар.В Египет е смятан за уловен в камък слънчев лъч или за част от Слънчевия бог.

Ако става дума за лечебните му свойства,тях не съм изпробвал и следното е копи-пейст от уважаван от мен източник,като имам едно наум за връзката човек-камък и за някои от абсолизациите по-долу:
"Носенето на украшения с топаз стимулира обмяната на веществата и съсирването на кръвта - затова е подходящ за хора с такива проблеми.При подагра като съпътстваща терапия сутрин се пие нагладно топазена вода.Златистият топаз е подходящ за съпътстващо лечение на чернодробни проблеми, като се полага върху съответното място,а поставянето му върху пъпната чакра успокоява болките от язва на стомаха. Вградени в злато,всички цветови варианти на топаза действат отпускащо,прогонват раздразнителността и лошото настроение.Положен върху гърлената чакра,синият вариант помага за балансирането на хормоналната продуктивност на щитовидната жлеза.Украшение от син топаз активира имунната система за справяне с хронично възпаление на сливиците, както и с говорни проблеми.
Други указания: След всяка употреба за лечебни цели топазът трябва да се измива под течаща вода, след което се оставя за малко на слънце."


П.П.За жалост,почти невъзможно е обработените камъни да се различат от обработения Цитрин.Ако двата са на друза и човек има съответното познание за кристалните им решетки,ще забележи разликата,но едва ли и ако те са замаскирани от полировката.Освен това Цитринът е по-мек - 7 по Мос...с малко усилие може да се надраска с висококачествена стомана.
При намирането на Топаз трябва да се внимава и с истинността му.От почти всеки цвят Топаз може да се постигне почти всеки друг цвят,чрез нагряване на много висока температура.По-лошото е,че онези видове Топаз,които не се поддават на топлинна обработка за смяна на цвета,са облъчвани със силно UV лъчение,което разрушава всичките им лечебни свойства.Убива ги  :( 
Желателно е жълтият Топаз да не се оставя твърде често на интензивна слънчева светлина,защото бавно преминава от жълт в безцветен(тоест,не е желателно,ако партньорът му държи на жълтия цвят ;) естествената светлина не убива камъка).
Ако и двата камъка са обработени и с чиста вътрешност(без шупли,пукнатини или мехурчета),само специалист може да различи безцветен Топаз от Планински кристал.На пазара човек може да се води по това,че като цяло Планинските кристали са обработвани с цел насочване :) и винаги имат връх.Главната трудност при различаването възниква при останалите цели на обработката на безцветиня Топаз и Планинския кристал.
« Последна редакция: Януари 24, 2008, 19:30:28 pm от Ново-Тяло »

Ново-Тяло

 • Гост
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #10 -: Януари 24, 2008, 19:22:54 pm »
Топазът има орторомбична кристална решетка:      Пример за орторомбична решетка(Арагонит):
                               

Цитринът има триклинна кристална решетка:          Пример за триклинна кристална решетка(Микроклин):
                         Ново-Тяло

 • Гост
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #11 -: Януари 24, 2008, 19:49:15 pm »
Ясписът по химически характеристики представлява силициев двуокис със съдържание на различни хромофори.

Среща се в много от цветовете,според личното ми мнение,това е най-пъстрият от всички минерали - друзите му съдържат по 3-4 цвята с по няколко отенъка.Цветовете са по-често студени,сивкави,или тъмни,до сега не съм срещал ярки(освен ако е светлокафяв по природа и има увеличено съдържание на желязо,поради някой свой съсед в друзата - става червен).
Има афинитет към Базисната и Сакралната чакра и към чакрата на Слънчевия сплит.Това според личното ми мнение е доста символично.Възприемал съм всички Ясписи,с които съм имал контакт до сега,като подходящи за коя да е област от тялото ми,помагали са ми и като едно общо влияние върху волевите ми начинания.Независимо в какъв цвят е,енергетиката му е много силна.Твърдост 7 по скалата на Мос.

Египтяните са изобразявали свещените бръмбарчета скарабеи върху Яспис,който са носели за засилване на сексуалността.Употребявал се е като афродизиак при масаж на базисната чакра.При гърците Ясписът също се е ползвал със славата на камък на любовта.Вярвало се е,че носен като наниз във вид на гердан,осигурява щастливото преминаване на бременност.Култов камък за индианците, използван в различни ритуали.
Интересно е,че археолозите са открили оръжия,изработени от Яспис,в различни краища на света(най-много в Африка) и според датирането,са били употребявани между 8000 и 5000 години преди Христа.В тази връзка,Египтяните са ползвали скалпели от Обсидиан,Маите също са правели ритуални кинжали от Обсидиан,сега се смята,че той има силно влияние върху зарастването на раните,но за него ще пиша по-нататък :)

Пускам копи-пейст на лечебните свойства,източникът ме респектира,но все пак трябва да се направи нужното отсяване:
"Червеният яспис помага за отслабване. Пие се по 200 гр ясписова вода 15 минути преди всяко хранене.Водата се приготвя в кана за целия ден - минералът трябва да престои вечерта в нея.Червеният яспис повишава сексуалността при жените,когато се остави да престои една нощ заедно с жадеит,луненкамък,опушен кварц и розов кварц в чаша с вода.При желание за бързо забременяване тя се изпива сутрин на гладно от двамата партньори.Този минерал действа благоприятно и на мъжката сексуалност - масажира се кръгообразно долната част на корема.
Обработена с жълт яспис вода укрепва имунната система и помага за преодоляване оплакванията през климактериума.Носенето на украшение от минерал с този цвят засилва имунната система.Червенокафявият яспис помага на стомаха да се чувства добре - елиминира болките в него,предотвратява подувания и намалява газовете.За тази цел е необходимо вечер с него да се масажира горната част на стомаха,след което върху слънчевия сплит за 10 минути се поставя пирит.Той помага и при гастрит - след ядене се масажира леко стомахът и върху него се слага пирит. Този вид яспис отстранява запек - всяка сутрин на
гладно се изпива чаша вода с престоял през нощта в нея къс от минерала.При диабет вечер и сутрин с камъка се налага за 15минути панкреатичната жлеза,допълнително през нощта минералът се слага в чаша с вода,която се изпива сутрин на гладно.При жлъчни оплаквания - дразнене,възпаления,колики,се прави лек масаж с полиран къс червенокафяв яспис.Тази терапия се прилага и при хепатит в областта на черния дроб."

П.П.Характерно за Ясписа е още,че най-добре отдава енеригята си в директен контакт с кожата.Това е изпитано и от мен.
Не съм запознат с изкуствените Ясписи,ако има такива.
« Последна редакция: Януари 24, 2008, 19:53:16 pm от Ново-Тяло »

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #12 -: Януари 25, 2008, 14:13:21 pm »
Иска ми се да обеля две думи за камъните некамъни...или за други същества,които също обичат незаслужилия човек и отдадено му помагат в неговите начинания.Тези въплъщения на съзнанието имат различен произход и различен плътски строеж,тоест различна Духовност от онази,чийто отпечатък е минерален,но все пак към тях се отнасят като с минерали.

Обсидианът се доближава най-много до минералите,но по плътската си същност представлява не минерал,а природно вулканско стъкло.Лава,която поради своя си причина е замръзнала преждевременно,преди да е изстинала(както знаем,врялата вода също замръзва най-лесно,заради това,че междумолекулните разстояния тогава са най-големи  ;) ).За романтиците и за мен,това е много силна символика - да застинеш неподвижен и окован в твърд,но преди огънят ти да е изгаснал,запазващ вечно мнимо напрежение между противополжностите,което постоянно,като енергоцентрала,изхвърля потоци силна енергия  :)
При разчупване Обсидианът образува същите характерни за обикновеното стъкло шуплички - сякаш части от разбита с чук сфера,или части от обем,загребани с неправилна лъжица.С опасно остри за плътта ръбчета,досущ като счупено парче дебело аквариумно стъкло.

По химичен състав представлява сложен силикатен състав с възможно съдържание на алуминий,въглерод, калций,желязо,калий и натрий.Твърдостта му е 5.5 по скалата на Мос(която е време да поустна по-долу).
Сив,зеленикав,кафяв до черен,полупрозрачен до прозрачен,петнист,ивичест,най-често на пазара се среща като черен,с нападали бели снежинки или сякаш ледени формички :)

В древността от Обсидиан са се правели огледала,маите са изработвали от него ритуални кинжали с Обсидианово острие и златна дръжка,египтияните са правели скалпели от Обсидиан.Затова предположенията за наименованието му са две - от гръцкото opsis - гледка,или от името на римлянина Обсидиус,който за първи път е пренесал скалпели от Египет в Рим.
Като един вариант на обобщено енергийно влияние Обсидианът освобождава блокажите на енергията,напрежението и благоприятства бързото зарастване на рани,затова добре работи с Хематита,но все пак не се побратимяват напълно,защото са различни същества - вулканичното стъкло няма кристална решетка,за разлика от минералите.
Лекарите са доказали благоприятното въздейстиве на Обсидиана при болки в мускулите и гърба.Може да се използва за лечение чрез масаж на студени стъпала и ръце(ако причината е блокирана енеригя).Поставен върху Слънчевия сплит,повечето хора свидетелстват,че въздейства добре при шок и страхове,което е логично,като имаме предвид какво представлява страхът като форма на енеригята,но все пак все още нямам личен опит с това стъкло.
След терапевтична употреба се измива под течаща вода,за да се разтовари от въздействието на вибрациите на нездравите области.

Не съм запознат с фалшификатите или изкуствените му постигания.Всъщност,бидейки неминерал,химията може би е почти безсилна да го имитира,освен цветово в полирана форма :)


П.П.Зная за още два вида същества,които се различават от минералите както арийците се различават от азиатците и негрите,но поради някаква причина са считани тесногръдо,и според мен кощунствено, за камъни,както негрите и арийците са абсурдно обобщавани с едно название - това са Коралът и Кехлибарът,но първо ще поустна скалата на Мос  ;)
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 14:29:26 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #13 -: Януари 25, 2008, 14:52:47 pm »
Твърдост по Мос       Минерал за пример       Абсолютна твърдост(безмерна величина)
1                                    Талк                                1
2                                    Гипс                                2
3                                    Калцит                             9
4                                    Флоурит                           21
5                                    Апатит                             48
6                                    Ортоклазен Шпелдпат      72
7                                    Кварц                               100
8                                    Топаз                               200
9                                    Корунд                              400
10                                  Диамант                           1500
>10                                Изкуствено наредени диамантени нано-решетки

П.П.Абсолютната твърдост е безмерна велечина,просто коефициент,който има за цел да покаже,че скалата на Мос е изкуствена мерна единица,която не расте монотонно в поредните си степени.Въведена е,за да покаже,че между една степен по Мос и съседната й има голяма разлика :)

П.П.1.Човекът е залепил и други характеристики на минералите,като карати(чистота) и маса.Масата,или относителната плътност,също е безмерна величина,за която не съм срещал таблица.За ориентир - Хематитът,който е съставен от желязо и кислород,има коефициент за маса 4.9 - 5.3 е е сред най-тежките минерали.Малахитът също е сред тежките,с коефициент 3.6 - 4.
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 14:58:02 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Царството на Минералите
« Отговор #14 -: Януари 25, 2008, 15:36:42 pm »
Забравих да сомена за още един неминерал,или по-скоро голяма група същества,отъждествявани безпричинно с камъни.

Опалът  :) е сред най-многоцветните въплъщения на съзнание в такава форма,с акцент върху топлите цветове,подобно на Топаза,но с по-широк спектър.Особено красиви са Блогородните Опали,поради онова,което човекът е нарекъл "опалесценция".Представлява пречупване и невероятна игра на светлината.
Плиний Стари описва Опала така: "Той има нежния огън на благородния Гранат,бляскавия пурпур на Аметиста,приказното морскозелено на Смарагда,златистожълтотона Топаза,дълбокосиньото на Сапфира и блясъкът на всички тези цветове прелива в чудна смесица".
Ето снимка на Благороден Опал(това са два типа Черен Опал,разновидност на Благородните Опали):Старите легенди свързват Опала с боговете,които са създали в него картина на красотата на всички скъпоценни камъни.Според гръцката митология това са сълзите на Зевс след победата му над титаните.За индийците опалът носи най-желаното щастие,в Ориента той е камъкът на никога неугасващата надежда.
Заради безпорядъка в сторежа си,той е твърде капризен за обработка и това много го оскъпява на пазара(тук има добра аналогия,с казаното от flyDragon относно българите,в темата за поробването ;)
)

По химичен състав представлява силициев двуокис с възможно присъствие на калций,въглерод,желязо, магнезий и понякога МНОГО вода.Това е така,защото най-често се формира във водна среда,отлага се под формата на гел и често обвива или запълва остатъци по дъното - други камъни,черупки и костни остатъци от животни,растения и тн.Строежът му не само се основава на липсата на кристална решетка,но представлява пълен хаос в подредбата на атомите и молекулите  :)
Вътрешното напрежение в този минерал оказва силно влияние върху човешкото биополе.Доказано е, че при допир до тялото огненият опал активира работата на мозъка,провокира оптимизъм,прогонва безпокойството и укрепва духовните сили.Въздействието му се усеща мигновенно.За целта е необходимо късче опал да се държи стиснато в дланта.*
Контактът на опала с третото око стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция,регулира нивото на киселините и ензимите при обмяната на веществата.Положен върху сърдечната чакра,празопалът дава сили
на сърцето за преодоляване на всякакви проблеми.Контактът на белия опал с теменната чакра отваря центровете за благотворна енергия отвън.При медитация опалът е един от най-силните камъни за постигане на душевна хармония.

За Опалът се говори също така следните неща,с които съм съгласен,заради това,че следват логиката ан произхода и същността му: "Не се комбинира с никой друг минерал,с което лично съм съгласен.Загубва качествата си при контакт с парфюм,сапун или грим.За да се запазят те,през няколко дни е необходимо да се поставя за малко във вода.Не се излага в никакъв случай на слънце."

И тук не съм запознат с имитациите,ако такива има.В близко бъдеще възнамерявам да изкарам курс за бижутери и може би след това ще допълня темата с повече инфо по въпроса  :DП.П.
*.../ВМЕТКА: ако все още не сте определили коя от ръцете ви с какъв поток се занимава,може би сега можете да о направите :) Всеки човек има една главно отдаваща енергия ръка,и една главно пиремаща енергия.Говори се,че при мъжете,приемащата била лявата,а при жените - дясната,но според мен това са пълни глупости.Това е индивидуално за всеки.Определя се лесно,просто се отпуснете и се опитайте да усетите с коя ръка бихте помилвали някого,за да му "предадете" благодарност или просто милувка.После се опитайте да усетите с коя ръка бихте изследвали нещо,бихте опитали топлина,повърхност,енергетика дори и тн.Това би трябвало да е приемащата ви ръка :) и нека не забравяме,че и двете ръце предават и приемат,просто едната има по-засилена една от тези функции,същото се отнася и за другата ръка/...

П.П.1.Относно определянето на приемаща и отдаваща ръка,има специфични техники с Планински кристал,поради характерната му много висока проводимост на енергия.Взимате един насочен кристал в едната си ръка,изпъвате дланта на другата ръка,съсредоточавате се и почвате на известно разстояние да шарите наоколо из дланта с насочения Планиски кристал.По-чувствителните може би ще усетят дразнене,топлина,гъделичкане или нещо подобно,АКО са поставили кристала в отдаващата си ръка ;) Ръцете разбира се се сменят.
За по-нечувствителните,както винаги първичната интуиция си остава най-прецизния уред за осведомяване  :P
« Последна редакция: Януари 25, 2008, 15:51:18 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27