Автор Тема: Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"  (Прочетена 9548 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« -: Януари 19, 2008, 23:12:51 pm »
"КИАЙ - викът, който убива, както ни учат някои повърхностни книги и списания.В книгата си 'Карате До - Моят път в жовота", Гичин Фюнакоши описва двубой между един от своите учители и един от големите майстори за времето си,който е завършил само с един единствен вик."

"Ки означава „енергия“, а Ай е „хармония“.Ки отразява настоящето ни състояние и отношение. Ки е нашата жизнена енергия и микрокосмосът ни. Ако искаме да концентрираме ки в една точка, тя ще е някъде, но ако не я пращаме никъде, тя ще е навсякъде. Не трябва да отъждествяваме ки-ай само с просто вик, защото не силата, а интензивността, която идва издълбоко от нас, е важна. Ки-ай обединява нашето тяло от физическа страна, като държим тежестта на тялото ниско и се коцентрираме в сейка танден. Ки-Ай отразява също и състоянието на нашата психика - дали можем да се концентрираме, обединявайки дух, тяло и енергия."


http://www.youtube.com/watch?v=7FZjHAijc0k

Ако трябва да изразя личното си мнение,бих подкрепил онази част от Ки-Ай,която се занимава конкретно с вика,който омаломощава.Може би някой ще каже,че човешкото тяло не е направено за големи постижения чрез тези средства,но май е точно обратното.Опитах да викам по различни начини и забелязах,че когато няма желание или нещо ме притеснява,не става нищо друго,освен хулиганско викане.Но когато успях да породя желанието да извикам,след това си внуших намерението да извикам,и когато отхвърлих всички предразсъдъци и задни мисли,се получи доста силен вик,от който собствените ми уши заглъхнаха:) но беше кратък и отрязан.Нещо като сричка.
Както казва майсторът от филмчето,повечето от 600те мускули в тялото участват в дишането.Ще се поинтересувам от някои конкретни упражнения по темата.Убеден съм,че Йога има много какво да каже по въпроса и ще ми е любопитно да чуя мнението на тези,които разбират:)


П.П.Майсторът спомена,че Ки-Ай е била  и тайна езотерична практика в обучението на самураите,но още не мога да намеря никакво инфо,относно това.

П.П.1.Аз бих се изказал позитивно единствено,когато става дума за вика в Ки-Ай,тъй като се срещат доста филмчета,в които майсторът по Ки-Ай си прави своето,но обикновенният боксьор си знае най-добре и се справя бързо:) И все пак да не забравяме,че няма лоши стилове,има способни и не достатъчно способни майстори:)
« Последна редакция: Януари 20, 2008, 13:00:38 pm от H. »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Ки-Ай "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #1 -: Януари 19, 2008, 23:23:28 pm »
Същността на Ки-Ай,както казват,е насочването на своята излишна енергия към противника.Или насочване на излишния страх и напрежение към противника,което е доста добро хрумване,стига да се постигне.Оттам нататък,отърве ли се човек от тези излишни неблагоприятни форми на енергията(тоест инвестира ли ги разумно в противника),може би разбирането му ще може по-лесно да се развие до там,че да задълбочи работата с енергия.Например мигонвени резултати върху върху противник,без подготовка и стимулиращи ритуали.

На този етап предполагам,че Ки-Ай може да се използва не само по предназначение.Например,тренирайки бокс,аз напълно се откъсвам от света и от вътрешния си диалог,който ме разнищтва целодневно.Не че обичам боя или силовата и болезнена работа с тялото,а тя е просто начин да се отърва от боклука на негласното бърборене и да привлека концентрираното си съзнание за известно време.
Вероятно това може да се прави и чрез Ки-Ай,както и чрез всяко друго средство за оединение,с това предимство,че Ки-Ай дори представя едно практическо и донякъде битово боравене с енергията:)
« Последна редакция: Януари 19, 2008, 23:25:01 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Ки-Ай "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #2 -: Януари 20, 2008, 13:00:02 pm »
Това важи в пълна сила, сигурен съм. Първо, когато говорим за звук, винаги трябва да сме нащрек, защото древните са знаели за силата и значението му.
Абсолютно неслучайно е и това, че във всички източни филми бойците издават странни звуци като крещене. Всеки знае и за прословутите звуци, които Брус Лий издавал докато се биел или снимал филм - всеки един е гледал поне нещо, за да знае за какво говоря. Всички хора се смеят именно на тези звуци и ги възприемат като част от ексцентричната култура на изтока, но това няма нищо общо с културата, а с древните езотерични традиции и знанието за вибрацията на звука и влиянието й върху хората, които се предават в старите кунг-фу (и не само) бойни школи.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Относно: Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #3 -: Февруари 04, 2008, 05:08:00 am »
Придържай се за сега към бокса.

Това за което говориш е динамична медитация. Но не при всички изкуства интензивността е еднаква.

Това е сърцевината в източната концепция за изкуствата. Казват, че именно това изчистване те доближава до Бога. (а и аз така го чувствам).

Виж за ки-ай не знам. Далеч не при всички изкуства се вика - само при японските - айкидо, карате,кендо, яйдо, джуджуцу (при джудото не знам вика ли се, ама то е спорт). (а също и филмите)
Има китайски, корейски, тайландски, бразилски, африкански, български и незнам още какви изкуства е там не се вика.
Виж в някои се пее. Капоера, например. Но само единици пеят по време на игра.

Викането в повечето случаи е шарлатания. Малцина са тези, които викат като хората, а и едва ли ще се намери някой, който разбира, за да те учи.
Освен това, мислейки логично, едва ли енергизирането става с викане. Т.е. трябват си други упражнения, за да понатрупаш ки, и чак тогава да има полза от викането ти. Е и техника също е необходима (да се научиш да изкарваш звука от корема).

Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен smehyrko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 43
Относно: Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2008, 14:54:31 pm »
Интересни неща пишете.
И аз съм чувал това-онова за този боен вик "ки-ай". На други места по света ги правят тези неща от клипчето и без вик. Ето тук в това клипче и подобните на него, вижте там линковете.

http://www.zazz.bg/play:4c08a0f7

Но това което показват руските спецназ. части от клипчето, явно не е кой знае какво, щом се е достигнало до показаната димонстрация пред американските командоси.
На мнение съм, че викът "ки-ай" е много стара практика и много шумна. Предполагам, че езотериката разполага с много по-рафинирани методи, които едва ли ще се демонстрират така публично като в клипчето което ви предлагам. Наистина много зависи от учителя който обучава. Струва ми се обаче, че най-ефективните езотерични методи в бойното изкуство не са предзнаначени за демонстрация и  спорт. До колкото съм чувал Брус Лии си е "отишъл" от този свят тихомълком без накой да е чул "ки-ай". Като гледах първия клип от първия пост, разбрах от демонстрацията, че се касае за едно чисто физическо разширение на аурата и кой знае как е постигнато това разширение. И Брус Лии го е правил - е и какво от това!? "Отиде" си без да каже какво е станало. Лично на мене по-интересни ми са методите въздействащи на по-големи разстояния от колкото разстояния ограничени от аурата на един човек. Това последното за близката аура го правят и понастоящем в Шао Лин сега. Щом това познание е стигнало до руските и американски спецзнац. части ... вече е безвъзвратно остаряло. Гледал съм филми , че и мюсюлманите от едни шиитски секти го правят под ръководството на шейх. Даже и по-големи неща от демонстрираните в клипчетата. Но ми се струва, че това вече не е Религия, а нещо много по-страшно от съвременните технологични оръжия. Дано това познание не плъзне по света безконтролно, тежко им тогава на мирните хора, защото ще станат обект на много жестоки експерименти.
А Ной и кораба му помним ли го още?
Дано не ни потрябва неговият кораб!?


Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #5 -: Май 20, 2008, 00:02:42 am »
Брус Лий го преекспонират твърде много. Наистина е направил много неща, но не имал разни скрити познания, енергии и прочие. Просто е бил страшно амбициозен и тренирал като куче, упражнението Dragon Flag твърдят, че го е измислил той и си го правел редовно.
Но да се върнем на Киай. Аз вярвам, че има такова нещо, даже щях да отговарям на Спорт-Здраве2 на ЛС. Вярвам, че има, но не съм убеден, че го умеят разни майстори, които позират пред камерата и учат на "умнотии". Даже и да се пази някъде изкуството на вика, не вярвам да има широк достъп до него. В друга тема от сайта, някой беше пуснал статия за австралийските аборигени и там се казваше, че някои техни шамани пазят умение, чрез което с един вик убиваш всичко на километри. Тогава ми направи впечатление, защото го свързах точно с Киай.
Доколко е реално приложимо, това може да се наблюдава в ежедневието, при свади или сбивания, повишаването на тона, викането е иснтинктивен процес и това оказва влияние на потърпевшия. И при животните го има, силния рев или крясък доказват превъзходсвто и стряскат противника. Това е и другия вариант за крясъците в БИ (бойните изкуства), да окажеш влияние на противника, да го разконцетрираш или стреснеш и след това да му стовариш нещо на главата. Другата шричина е, че освобождава напрежението и стимулира издишването, което е много важно докато удряш. Спорт - Здраве2 може да потвърди, защо учат боксьорите при всеки удар да издишат. Хората имат рефлекс за вдишване, но нямат такъв за идишване, затова нетрениран като почне да удря, задържа дъха си и умората настъпва по - бързо, защото "се сеща" да издишва, чак като се спре. Викането, не може да стане докато задържаш дъха си, според мен това е отговора от страна на източните БИ на дишането в бокса. От друга страна, това издишване има и друг бонус, при поемане на удар, самият той се абсорбира по -добре от тялото, когато си издишал напълно. Ако си пълен с въздух удар в гърдите би предизвикал, по - големи поражения на вътрешните органи, заради налягането на въздуха, което се увеличава заради приложения натиск. Друг плюс на викането, освен, че стресира противника е, че и ти самият се надъхваш, за и от самият вик. Може да пробвате експеримент, някой да почне да ви вика изневиделица, да ви се кара и да се държи заплашително.
И все пак трябва да се прави разлика, между Киай и викане, истинският Киай, оказва (предполагам, защото не съм виждал) много по - големи и силни въздействия. Пък е и по труден.
Силата на звука (вибрацията) е уникална, може да разрушава и да съгражда, пример за това са народните песни, тибетските мантри. Твърдят се, че с определено пеене и помощта на вид тъпани/барабани са били местени камъните за построяването на някои трудно достъпни манастири в Тибет. Има такава теория и за Египетските пирамиди. А библейския Йерихон?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Относно: Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #6 -: Май 20, 2008, 14:24:06 pm »
Дано това познание не плъзне по света безконтролно, тежко им тогава на мирните хора, защото ще станат обект на много жестоки експерименти.


Да не забравяме,че заради мирните хорица светът е на това дередже и заради мирните хорица всичко е подложено на разложение и поквара.Да не забравяме,че мирните хорица са презрените убийци на духа и всеки от тях е още един зъб,в драконовата паст.
Неслучайно най-мирното място на света е гробището!А по повод дишането в бокса и по принцип - всеки който иска може да пробва следното:
-застанете в разкрачен стоеж за стабилност.Разперете ръце настрани от вас,за по-голяма тежест на завъртане.
-отворете трахеята без да вдишвате и без да издишвате.Оставете клапата отворена,отворете усатта си.Започнете да се въртите рязко от кръста нагоре и слушайте внимателно.

Ще чуете мъртвешко хъркане от недрата на дробовете си ;) Това е така,защото когато се завъртите на едната страна,стеснявате съответиня дроб и той изкарва въздуха си,после е на ред следващия,докато се завъртате на другата посока.
В зависимост от нуждата от кислород на тялото и от потреблението ви на кислород...ако са достатъчно малки,може да изкарате много време без да поемете дъх физически,логично защо :)

Такаче,ако не се диша и издишва правилно по време на изпълнение на удари,значи въобще не се изпълнява замисъла на природата в тея неща.

А по мое виждане,излиза,че дишането е фундамента,а физическите удари са патерици или спомагателни ефекти за "силовото" дишане.Както гласните струни са инструмент в ръцете на дишането,така и крайниците са му инструмент :)П.П.
Също така,можете да пробвате и психо-ефекта от звука на улицата :) забавно е  :D

"Покрийте аурата си" с черно...или с нещо,което скрива.Почувствайте черното в погледа си и го почувствайте,полепнало по лицето ви.Отидете близко до обекта на атаката и издайте своя звук - може да е най-мъртвешкото и провлачено гъргорене от кухините ви...може да е най-звучната гласна,като й придадете колкото можете повече дълбочина и бас("А" е най-подходяща).Кажете "А"то така,че сякаш се стараете да поклатите предметите наоколо(но басово,не пискливо).Наблюдавайте реакцията на човека отсреща :P

Най-вероятно да си помисли,че сте човек със сериозни проблеми  ;D Важното е,че ще се махне от пътя ви,ще преустанови контакта с вас,ще си отиде.А понякога се вцепенява и започва да остановява връзка на "страх" с вас.Това също е интересно усещане - нито той може да мръдне,нито вие искате да мърдате,защото се чувствате "намясто".

Пробвайте на контролиращия в градския траспорт  :)
« Последна редакция: Май 20, 2008, 14:41:13 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re:Ки-Ай: "Езотеричното бойно изкуство"
« Отговор #7 -: Май 01, 2009, 05:00:18 am »
 
Сибирските шамани-убийциТайните на коренното сибирско население остават неразгадани. И до днес по тези места стават мистериозни и драматични събития.

Иркутският инженер Андрей Турчанов разказва за брат си, Дмитрий. Той бил здрав и едър 30-годишен мъж. Заминал на почивка на високопланинското езеро Селенкен. Като пристигнал, той се скарал с един местен жител. Местният му обещал да му отмъсти жестоко за нанесената обида. Един ден, докато се печал на слънце край езерото, към Дмитрий приближил странен конник. Едър, смугъл мъж с гъста черна брада, облечен в черен национален костюм със златни ивици. Конникът се приближил и непрекъснато мърморел нещо като гледал почиващия със злоба. В ръката си държал голяма глинена чаша. По едно време той плиснал течността от чашата в Дмитрий. Тогава конят се обърнал и се отдалечил.

Още същата вечер Дмитрий се почувствал зле. Като се прибрал у дома, той бил посивял и грохнал старец. Лекарите установили, че има бързоразвиващ се тумор. Дмитрий починал след десет дни.

Малко след смъртта на брат си, Андрей се срещнал човек, изучаващ паранормални явления сред традиционните религиозни обреди и култове на сибирските народи. Специалистът обяснил, че има една каста жреци, които на съвременен език може да се нарекат килъри. Тези последователи на езическите култове можели само с определен набор от думи да убият млад и здрав човек. "Вербалните убийци" съществуват не само сред шаманите от Сибир и Далечния Изток, но и сред будиските знахари. Механизмът на действие на тези заклинания и проклятия остава обгърнат в тайнствена мъгла и не е достъпен за останалите хора. Тайната се пази много ревностно и не се споделя с никого.

Единствената ни надежда да се предпазим от подобно проклятие е просто да бъдем добри и любезни с останалите хора, колкото и да ни провокират те.


Източник: http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=7834
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
9980 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
47148 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
19223 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
14069 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
13732 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27