Брус Лий го преекспонират твърде много. Наистина е направил много неща, но не имал разни скрити познания, енергии и прочие. Просто е бил страшно амбициозен и тренирал като куче, упражнението Dragon Flag твърдят, че го е измислил той и си го правел редовно.
Но да се върнем на Киай. Аз вярвам, че има такова нещо, даже щях да отговарям на Спорт-Здраве2 на ЛС. Вярвам, че има, но не съм убеден, че го умеят разни майстори, които позират пред камерата и учат на "умнотии". Даже и да се пази някъде изкуството на вика, не вярвам да има широк достъп до него. В друга тема от сайта, някой беше пуснал статия за австралийските аборигени и там се казваше, че някои техни шамани пазят умение, чрез което с един вик убиваш всичко на километри. Тогава ми направи впечатление, защото го свързах точно с Киай.
Доколко е реално приложимо, това може да се наблюдава в ежедневието, при свади или сбивания, повишаването на тона, викането е иснтинктивен процес и това оказва влияние на потърпевшия. И при животните го има, силния рев или крясък доказват превъзходсвто и стряскат противника. Това е и другия вариант за крясъците в БИ (бойните изкуства), да окажеш влияние на противника, да го разконцетрираш или стреснеш и след това да му стовариш нещо на главата. Другата шричина е, че освобождава напрежението и стимулира издишването, което е много важно докато удряш. Спорт - Здраве2 може да потвърди, защо учат боксьорите при всеки удар да издишат. Хората имат рефлекс за вдишване, но нямат такъв за идишване, затова нетрениран като почне да удря, задържа дъха си и умората настъпва по - бързо, защото "се сеща" да издишва, чак като се спре. Викането, не може да стане докато задържаш дъха си, според мен това е отговора от страна на източните БИ на дишането в бокса. От друга страна, това издишване има и друг бонус, при поемане на удар, самият той се абсорбира по -добре от тялото, когато си издишал напълно. Ако си пълен с въздух удар в гърдите би предизвикал, по - големи поражения на вътрешните органи, заради налягането на въздуха, което се увеличава заради приложения натиск. Друг плюс на викането, освен, че стресира противника е, че и ти самият се надъхваш, за и от самият вик. Може да пробвате експеримент, някой да почне да ви вика изневиделица, да ви се кара и да се държи заплашително.
И все пак трябва да се прави разлика, между Киай и викане, истинският Киай, оказва (предполагам, защото не съм виждал) много по - големи и силни въздействия. Пък е и по труден.
Силата на звука (вибрацията) е уникална, може да разрушава и да съгражда, пример за това са народните песни, тибетските мантри. Твърдят се, че с определено пеене и помощта на вид тъпани/барабани са били местени камъните за построяването на някои трудно достъпни манастири в Тибет. Има такава теория и за Египетските пирамиди. А библейския Йерихон?