Автор Тема: Мохамед и исляма  (Прочетена 43370 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 255
Мохамед и исляма
« -: Ноември 06, 2006, 14:03:53 pm »
Ако през миналия век последователите на Мохамед са 180 милиона, то в края на 20 век - достигат 800 млн.!
(Със сигурност е известна годината на раждането на исляма - 622 г. н. е.) За разлика от всички съвременни религии, и християнството преди всичко, за 13 столетия съществуване, тази религия изобщо не се е променила. Именно в това се състои една от тайните на нейната сила.
………………………………………………………………………………………………
Дълго чакащия своя час народен гений, поникнал в сърцето на пустините, най-накрая се въплъщава в бедния род на Гашамидите в образа на момчето, останало полусираче още преди да се роди и напълно осиротяло малко по-късно. (Бащата на Мохамед - Абдула - не е доживял до раждането на сина си, скоро починала и майка му - Амина). След това го отглежда брата на баща му, чичо му Абу-Талиб в своето многобройно, но задружно семейство. Най-достоверната дата на раждането на Мохамед е 20 април 571г. (Според твърденията на Абу-Талиб, уважавания чичо на Пророка, през младежките си години Мохамед нито веднъж не се е скарал с някого.) Приблизително на около 20-годишна възраст Мохамед става член на религиозната група Хилфул-Фузул, която помагала на нуждаещите се, защитавала правата на угнетените и подкрепяла справедливостта.
На 26 години Мохамед започва работа като управител на голям чифлик на една богата вдовица на име Хадиджа. Деловите отношения приключили с брак, макар че тя била 15 години по-голяма от Мохамед. Историята казва, че това съпружество било щастливо. От този брак се раждат 6 деца, но само най-малката дъщеря - Фатима - надживява баща си.
Твърди се, че до 40 години включително, Мохамед си останал предан и искрен привърженик на вярванията на древна Арабия. Следвайки обичая, той провеждал рамадан в планината Хира, живял в пещера и изпълнявал аскетични ритуали.
Именно в пещерата на планината Хира, днес известна като Планината на Светлината, Мохамед получава мистичното свръхестествено видение. Явява му се фигура на ангел, обгърната от светлина, която държи копринен шал с изписани тайствени писмена. Ангелът, а това бил Ахрангел Джараил (Гаврил), наредил:"Чети". След което провъзгласил, че Мохамед се явява истински Пророк на живия Бог.
Мохамед бил потресен до такава степен, че разказал за случилото се на Хадиджа с горчивина и уплаха, тъй като се разтревожил, да не би някакъв зъл дух от езическата вяра да се опитва да го излъже. Но Хадиджа сякаш предчувсгвайки съдбата му, казва : "Ти ще станеш Пророк на своя народ".
Известно е, че Мохамед се подготвя за своята пастирска мисия седем години. Продължителните бдения не само увреждат здравето му, но и предизвикват припадъци, които мюсюлманските мистици смятат за екстатически транс. Повечето сури - раздели на Корана са написани по времето, когато Пророка изпада в такова състояние. Тези пристъпи започвали неочаквано. Понякога Мохамед губел съзнание и припадал, а в други случаи стоял завит във вълнени одеяла и дори в най-горещите дни по лицето му и тялото му струяла студена пот. В такова странно състояние той говорел правилно и думите му са се записвали и запомняли от тесен кръг на предани приятели. Именно така е била записана значителна част от Корана.
Впоследствие Мохамед ще каже, че всеки един бял косъм от брадата му съответства на сура от Корана.
Първите хора, приели вярата на Мохамед били неговите близки. Но кръгът на неговите привърженици бързо се разраствал. (Четири години Пророкът преподавал на една малка група хора от около 40 души). Чрез откровението му е било заповядано да пропагандира исляма публично. Това предизвиква голямо безпокойство и страх сред някои богати жители на Мека. Те решават да нарушат древната традиция, съгласно която не е разрешено да се пролива кръв в светия град, и да убият Пророка.
Но Господ го предупредил и му наредил да напусне Мека. Така Мохамед се озовава в Медина, където му оказват топъл и радушен прием. Това бягство на Мохамед в Медина се нарича "Хиджра" и в мюсюлманския свят всички дати се фиксират съобразно това събитие, аналогично на християнската ера. И така 28 юни 622 г. е 1-вата година на Хиджра - годината на раждането на исляма. Тази дата е наречена още "Нощта на могъществото".
След това властта на Мохамед бързо се укрепва и на 8-мата година след Хиджра той тръгва на поход срещу Мека начело на 10 хил. божии избранници.
... Към 632 г. цялата Арабия вече лежала в краката на Пророка. Плановете за бъдещето били големи. Но два месеца след триумфалното си шествие по полуострова, на 8 юни 632 г. Мохамед умира. Според легендата по време на една от последните му проповеди, небесата се отворили и гласът на Господа произнесъл: "Днес приключих твоята религия и те напълних с благодат до край". Едва прозвучали тези думи, всички във възторг паднали на колене и камилата на Мохамед навела главата си до земята. Мохамед не си е поставял за цел създаването на нова религия. Той взел от юдаизма и християнството онова, което не противоречи, според него, на идеята на единния Бог. Макар че Мохамед е променил много юдейски ритуали, към които по-рано се придържали мюсюлманите, той не проявява връждебност към основите на религията, а само към нейните първосвещеници, които са изопачили истинското знание и са го използвали за своя изгода и удобство.
Ислямът се ражда почти седемстотин години след Христос... И в основата на тази най-млада религия на човечеството са включени не само предания за живота на Мойсей и библейските патриарси. Даден е преразказ на Книгата на Битието, без претенции за собствено арабско Откровение. Мохамед въобще не крие, откъде черпи тези знания. Знанието трябва да бъде единно - смята Пророкът - защото съществува само един Бог, затова Аллах не е наново измислено Божество, а то е дошло от далечна древност.…….
…..Познавал ли е Мохамед закона на Карма - Закона за въздаване на Добро и Зло, произведено от хората? Знаел ли за превъплащението? За двуединството и двуначалието на Единния Бог? За борбата на противоположностите в човешката душа? Ако четем Корана в Светлината на Съкровеното Учение на Шамбала, можем положително да отговорим на тези въпроси. Двойствената природа на човека все още го разкъсва на части чрез страстите и страданията му. Също така тя дава на съзнанието право на избор. Низшата природа сякаш е създадена специално за изкушаване на човека разумен, т.е на неговата висша природа. Такива древни истини са се обличали за необразованите хора в различни алегории …….
Няма нужда да изброяваме всичко, което е преминало от екзотерическия юдаизъм и християнство в исляма-това са почти всички основополагащи концепции.
И все пак ислямът не се явява смесица на двете посочени религии. ….
Мохамед се появява в Арабия, когато юдаизмът и християнството до такава степен са се изопачили, че думите на свещенните писания не съответстват на делата, а високопоставените закони на Исус не се съблюдават... И ето - не в Юдея, не в Рим и Гърция - а сред арабските племена се появява човек, който смело казва, че религията на Мойсей и Исус се изопочава от последователите им и затова в този вид, в който се проповядва, не е вярна.
По тази причина Мохамед не иска да бъде нито юдей, нито християнин. Той иска максимално да се доближи до древния извор на Мойсеевата религия, до първоизточника. Той мечтае да обедени арабите в община на Ибрахим-Авраам….
…….Едва 20 години след смърта на Мохамед били записани и събрани в една книга съхранилите се в паметта на сьвремениците частни записки, откровенията и пламенните речи на Пророка. Тези текстове били признати за единствено пълно и истинско слово на Аллах, макар че, както е доказано, някои места от Корана са съставени от фрази, произнесени... през различно време.
Така, че даже най-късното Откровение не е достигнало до нас в първоначалния си вид. За това със съжаление можем да констатираме, че писмената теоретична основа на най-младата религия още в самия си корен не съществува без известни изкривявания.
(Както помним и Исус Христос не е оставил записки, и еврейската съкровена Кабала не е била записана, и Мойсей е предавал учението си устно, и индийското съкровено знание е преминавало от поколение на поколение чрез устното предаване. Трябва да знаем: че нито в една страна истинското езотерично знание никога не е било поверявано единствено на хартията, защото без разясненията на Учителя истината е оставала мъртва и обезателно се изопачавала).
Класическия ислям не проповядва национални различия. Противно на разпространената погрешна представа за "войствения Дух" на Исляма, той строго се придържа към принципа за верската търпимост и отхвърля агресията. Освен, че подчертава общия корен на религиите и почита предходниците на Мохамед, ислямът призовава към обич и мирно съжителство между хората, към грижа за децата и родителите, за немощните, сираците, вдовиците, клетниците.
С всеки изминал век се проповядва една и съща Древна Мъдрост - предаваната на различни наречия религиозна етика……….


Из книгата на Лариса Дмитриева:"ТАЙНАТА ДОКТРИНА на Елена Блаватска в някои понятия и символи. Част III.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #1 -: Януари 20, 2007, 22:56:53 pm »
Не че нещо,но луннирте религии са много по-свързани с цикъла на Земята и много по-близки до естествения ход на нещата,и много по-съзидателни,от която и да е юдео-християнска религия...
 А за християнството....много повече кланета и разруха е имало при него отколкото при мюсюлманството.

Ислямът-медицина,астрономия,че дори и езотериката са продукт до голяма степен на исляма
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #2 -: Януари 20, 2007, 23:11:40 pm »
Ислямът-медицина,астрономия,че дори и езотериката са продукт до голяма степен на исляма

Тва пък отде го измисли ?  Астрономията я е имало много преди исляма, за медицината се отнася същото.За езотериката пък без коментар...

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #3 -: Януари 20, 2007, 23:17:49 pm »
Оффф...

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #4 -: Януари 21, 2007, 01:50:15 am »
Gil-Galadh,  чети си по-често подписа бе, човек  :D   Значи маите с техния слънчев календар ряла да ядат пред ислямския? Айде де...
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #5 -: Януари 21, 2007, 08:23:27 am »
Ех майко, вярно е, че когато в мрачното средновековие европейските лекари са се чудили над различни простотии и не са можели да проявяват никаква свобода в воите изследвания, в арабският свят силно се е развило образованието, медицината и астрономията. Не случайно днес пишем на т.нар. арабски цифри, а това е само един пример. Много от съвременните медицински познания се градят именно на трудовете на арабски лекари от онзи период, макар това да не се споменава често. Обаче това няма нищо общо с религията, а по-скоро с разбиранията на тогавашният управляващ елит, аристокрацията де, в арабските страни.

Колкото до религиите и двете са еднакъв боклук създаден само да промива мозъци и да предизвиква фанатизирани сблъсъци между хората от чийто негативни енергии да се хранят знаем кои.

Те си имат джихата, християнството си имаше Кръстоносните походи и Религиозните войните. Вторите са си били направо геноцид, проведен в Западна Европа много преди Хитлер. Ами превземането на латинска америка, пък и на северна, винаги религията се е поставяла в основата - коли, беси, щом са неверници не е проблем - и конквистадорът е спокоен, че няма да ходи в ада и с все по-голямо задоволство коли и беси.

Това е истината, от религия хубаво не чакай. Тя си е метод за контрол.
Ама това аз ли трябва да ви го обяснявам. Направо е чудно, че при толкова хора, които уж са наясно с тези неща се е получила такава дискусия.

Eon

 • Гост
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #6 -: Януари 21, 2007, 08:38:06 am »
Ех майко, вярно е, че когато в мрачното средновековие европейските лекари са се чудили над различни простотии и не са можели да проявяват никаква свобода в воите изследвания, в арабският свят силно се е развило образованието, медицината и астрономията. Не случайно днес пишем на т.нар. арабски цифри, а това е само един пример. Много от съвременните медицински познания се градят именно на трудовете на арабски лекари от онзи период, макар това да не се споменава често. Обаче това няма нищо общо с религията, а по-скоро с разбиранията на тогавашният управляващ елит, аристокрацията де, в арабските страни.

Колкото до религиите и двете са еднакъв боклук създаден само да промива мозъци и да предизвиква фанатизирани сблъсъци между хората от чийто негативни енергии да се хранят знаем кои.

Те си имат джихата, християнството си имаше Кръстоносните походи и Религиозните войните. Вторите са си били направо геноцид, проведен в Западна Европа много преди Хитлер. Ами превземането на латинска америка, пък и на северна, винаги религията се е поставяла в основата - коли, беси, щом са неверници не е проблем - и конквистадорът е спокоен, че няма да ходи в ада и с все по-голямо задоволство коли и беси.

Това е истината, от религия хубаво не чакай. Тя си е метод за контрол.
Ама това аз ли трябва да ви го обяснявам. Направо е чудно, че при толкова хора, които уж са наясно с тези неща се е получила такава дискусия.
Точно така. И едното и другото са един дол дренки.

Хорус е прав. Ислямството на хартия проповядва съвсем други неща (да се прави добро и т.н.) както и християнството. Проблема е  при хората, че са изопачили тези наставления така както на тях им е угодно.
Проблема не е чак толкова в религията, а в хората които я изповядват.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #7 -: Януари 21, 2007, 17:00:03 pm »
Цитат
Обаче това няма нищо общо с религията, а по-скоро с разбиранията на тогавашният управляващ елит, аристокрацията де, в арабските страни.

Определено е така  още повече че тези "арабски цифри" са всъщност  взети от Индия и  написани далеч преди да има  Ислям. И основния проблем на исляма е че откакто е създаден почти не е мръднал да се реформира  и си седи на същото средновековно ниво, което спира еволюцията за разлика от днешното християнство от което едва ли някои днес изпитва страх ако не се съобразява с него докато при  исляма с който ако в конкретната държава не се съобразяваш ще свършиш много зле. Затова и Гил днес може да си пише каквото си иска за християнството без да се притеснява, че после някой ще го пребие с камъни! Ако направи това в някоя мюсюлманска държава , респективно с исляма,  линча му е сигурен  :P

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #8 -: Януари 21, 2007, 17:23:05 pm »
Така си е Alien, прав си. Да живее свободата да си пишем каквото щем против християнството и ислияма. Само да няма някакви радикални ислямисти в тоя форум, да вземат да го гръмнат.  :P Понеже едва ли щевидим някой подивял поп, най много да ни анатемоса, ама на нас не ни дреме.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #9 -: Януари 21, 2007, 18:30:23 pm »
И не само, особено ние много сме прани и от християни и от мюсюлмани. Първо има някакво изкуствено покръстване, избити са болярските родове, при положение, че още Кубрат е бил християнин. Това е абсолютна манипулация отвън. Още повече, че тенгрианство и езотерично християнство споделят еднакви принципи. След това богомилите сме си ги оправили сами и си берем кармата. След това 5 века турско робство. Само където по време на робството вярата ни е спасила, не друго. И не само нас. В този смисъл и от преиначеното християнство има някаква полза, докато исляма само руши. Използван е от големите играчи, да унищожава християнските гои, защото такъв е плана.

anna

 • Гост
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #10 -: Януари 21, 2007, 20:58:01 pm »
 
В този смисъл и от преиначеното християнство има някаква полза, докато исляма само руши. Използван е от големите играчи, да унищожава християнските гои, защото такъв е плана.
Значи, може  ли  да  се  каже, че  е  аналогичен  с  юдейството?
Освен  това, въпреки  всичко  което  съм  чувала, защо  мохамеданите  така "мразят"  жените- принизяват  ги  с  предмети, нямат  права, имат  по  няколко  жени...Там  женски  глас  не  се  чува? ::)

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #11 -: Януари 21, 2007, 21:24:49 pm »
Мда, има нещо вярно в това...

Но то си е част от плана: потискане на женското, подтискане на знанието, страх и подчинение, "вяра" и безумство...
Твърди се, че мюсюлманите са изгубили почитта си към живота, и затова с лека ръка могат да го прекратят.
Не, че западняците в момента не се държат тъкмо по същия начин със своите "омиротворителни акции" и скрита дипломация, ама нейсе...
musica universalis

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #12 -: Януари 21, 2007, 23:38:31 pm »
Странно е как дори нашата дискусия взима един тон - сравняваме едните с другите и търсим кои са поне малко по-добрички от другите.
Истината е, че въсщност трябва да ги разглеждаме като жертви на страхотна манипулация и да търсим истинските виновници, не че не ги знаем де.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #13 -: Януари 21, 2007, 23:43:18 pm »
Никой тук не е казвал, че религията е решение ;) Темата е мюсюлманство просто и я обсъждаме, нищо повече ;)

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Re:Мохамед и исляма
« Отговор #14 -: Януари 22, 2007, 00:19:33 am »
днес в един разговор изскочи интересно заключение. при ходжите турци ходят ако са се разделили с някой и искат да си го върнат или да си намерят друг, ако са болни или е станало някакво нещастие. а българите ходят при ходжи най-често, за да поръчат нещастие за някой от рода си или квартала си. един познат турчин ми е казвал, че ходжите отказвали на турци да правят проклятия или подобни глупости на други турци. като че ли се отзовават, за да помогнат на българите да се чувстват зле и да замърсят атмосферата тук. вие какво мислите?

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27