„Има много причини за нуждата от подкрепа по време на лечението, но основополагащата причина е следната: оцелелият е бил наранен,имайки връзка/отношения с някого и връзка също е нужна за лечението(т.е. оцелелият е бил наранен от хора, и се нуждае от хора също, за да се излекува).“
Дори и без специфично програмиране,много хора са наранени от връзка/отношения с други хора - отровни родители, "любовни" половинки и т.н.Получава се вътрешно разцепление между първичната потребност от отношения с други хора и травмата от нараняването на тази потребност.В психиката автоматично се задействат защитни механизми,вариращи според това,към какъв психологически тип принадлежи конкретният индивид.
Някои хора са нараняващи,но други могат да са спътници в изцелението;и заради първите да се пишат теми,съдържащи нищо "за",а само "против хората" е пример за посттравматична защитна(или компенсаторна) реакция.Тази тема,в която представям книгата на Свали е посветена на тези,за които е валидно следното:
Човек за човека може да е това:
Глава първа: Основи на депрограмирането (какво е необходимо,преди да се започне)
Възможно е лечение от програмирането на контрола на ума, но това не е лесно. Един от най-трудните въпроси, с които се сблъскват терапевтите и поддръжниците, е разбиващото сърцето виждане как хората,на които се опитват да помогнат,продължават да са достъпни за култа,оставайки при това напълно несъзнателни за този факт.
Помагащите трябва да сложат на везните стремежа си да помогнат срещу възможността за увреждане, тъй като опитите за излекуване могат да бъдат използвани срещу преживелия, ако бъде осъществен достъп към него от страна на култа.
Преди да се опитате да лекувате от окултно програмиране е важно да имате подкрепа, ако е възможно. Това е трудна работа и подкрепата, която е необходима, e критично важна за успеха и предотвратяването на повторния достъп. По-долу са представени предложения за намиране на поддръжка.
Безопасна поддръжка и отчетност На първо място, важно е да имате сигурен човек в живота си, който може да осигури отчетност (т.е. да помогне да не правите мисии в чужбина за три месеца, когато сте си мислели, че ще ходите в колеж или на работа). Вие ще искате да имате някой, с когото можете да говорите или да оставите частите си наоколо, и който няма да упражни вредно въздействие върху вас или тях. Има много причини за нуждата от подкрепа по време на лечението, но основополагащата причина е следната: оцелелият е бил наранен,имайки връзка/отношения с някого и връзка също е нужна за лечението(т.е. оцелелият е бил наранен от хора, и се нуждае от хора също, за да се излекува).
Чувала съм за оцелели (с правителствен контрол върху ума, а не разширеното окултно програмиране), които са успели да се излекуват „соло“, но това е изключително рядко.Макар че индивидът може да разбие програмирането и да стане свободен от достъп, тези индивиди могат да се интегрират, но не се излекуват наистина, защото не е имало здравословно привързване или моделиране на здравословно поведение, което е необходимо за истинското изцеление(чрез връзка).
Намирането на сигурна подкрепа може да звучи просто, но безопасно подпомагане и отчетност от страна на недисоциативен човек може да бъде изключително трудно да се намери.
Защо е така? Една от причините е, че повечето програмирани оцелели ще бъдат почти буквално заобиколени от членове на култа; и в началото на терапията си няма да имат представа, че това е така. Любящият съпруг, който поддържа вашата терапия и ви кара на сесии, всъщност може да бъде хендлър (това е вярно за мен, за първите ми двама съпрузи). Най-добрият приятел, който е „винаги там“, може да бъде сестра от култа. Членовете на семейството често също са членове на групата, която оцелелият се опитва да напусне.
Много от оцелелите са ме питали: „Ако съм бил в култа, възможно ли е съпругът ми да не е бил?“ Сърцето ми се разкъсва, когато чуя този въпрос, защото почти винаги отговорът е „не“.В култовата група, която ги програмира, няма да им бъде позволено да избират своя съпруг; Култът ги избира.
Какво ще кажете за хората, които са се измъкнали от групата в тийнейджърска възраст?
Това е друг въпрос, който често са ме питали. Историята често е такава:
Оцелелият си спомня, че е бил част от култова група в ранното си детство, след което вярва, че някак си е„избягал”, когато е напуснал дома си, за да отиде в колеж или се е оженил. В повечето случаи това убеждение е фалшив спомен, предназначен да покрие факта, че той все още е активен и изпълнява своите задачи в култа. Повечето култови групи са вложили време и усилия в програмирането на членовете и не позволяват просто така хората да си тръгват. Също така,чувала съм много истории за оцелели, които по-късно в терапията осъзнават, че никога не са напускали групата, а съпругът или партньорът, когото са „избрали“, всъщност е техният хендлър (човек, чиято работа е да ги наблюдава, да докладва за тях и да гарантира, че те изпълняват своите задачи).
Друга причина, поради която е изключително трудно да се намери безопасна подкрепа и отчетност, е липсата на образование и нежелание в църквата да предостави тези неща на оцелелите. Това не е критика срещу църквите, а реалността: много оцелели съобщават за негативни преживявания, ако разкрият пред своята църква факта,че са в процес на освобождаване от култа. Това може да се дължи на няколко причини:
1.Хората в църквата не разбират авторитета си в Христос и се страхуват от духовната война, която вярват, че оцелелият ще донесе в църквата, ако му помогнат.
2.Църквата е имала предишен лош опит с инфилтратори, които са работили за насърчаване на негативни възприятия на оцелелите и създаване на хаос, разделение или бърнаут/психическо „прегаряне“ в църквата.
3.Неразбиране в църквата относно необходимостта от подкрепа и отчетност. Преживелият може погрешно да бъде възприет като "параноичен" или "че не се доверява на Бога за своята безопасност." Исканията за отчетност са неправилно разбрани поради незнание в църквата за това как работят култовете или как се осъществява достъпът.
4.Страх от култа и страх от възможно физическо отмъщение. Този страх се подсилва от някои много лоши учения за култовете и оцелелите. Реално, когато търси подкрепа и отчетност, оцелелият може да няма много - ако изобщо има някакви възможности. Има много малко „сигурни къщи“ (и повечето от които съществуват са били инфилтрирани). В началото на своето пътуване оцелелият ще иска да се моли Бог да осигури тази отчетност и подкрепа.
В идеалния случай, лицето/лицата за поддръжка ще имат следните характеристики:
1.Те не са дисоциативни или са напълно изцелени оцелели. Това изисква проницателност, защото не е необичайно „поддръжниците“ или тези в молитвените служби, които са привлечени да работят с оцелелите, да бъдат дисоциативни и напълно несъзнателни за този факт. Чувала съм за многобройни случаи,в които „лицата за подкрепа на преживяло лице“, научават, че самите те са дисоциативни, и нито те, нито оцелелият първоначално са подозирали за това. Оцелелите трябва да бъдат особено предпазливи към индивидите,към които чувстват,че установяват „моментална връзка” (истинското приятелство отнема време). Също така, някои „интегрирани” оцелели по-късно откриват, че са обединили само най-високите нива на техните системи(психика), докато по-дълбоките нива продължават да бъдат свързани с култа.Първо опознайте добре човека и се молете за напътствие,преди да го приемете като поддържащо лице.
2.Зрели(психически). Твърде често поддръжниците на оцелелите имат свои собствени незараснали рани, които могат да повлияят негативно на оцелелия. Чувала съм много ужасни истории за оцелели, които са работели почти като роби в замяна на стая в къща; или за емоционална злоупотреба (включително християнска злоупотреба), в която оцелелият е бил заклеймен за „отнемане на толкова дълго време да се лекува” или че "няма вяра да се интегрира бързо” ,от лица, които не разбират как работи умствения контрол или как изглежда целителният процес. Това може да бъде изключително вредно за оцелял, който вече се бори с антихристиянско програмиране.
3.Имат силна вяра.Макар че познавам оцелелите, които са работили за изцеление без християнство, аз лично не мога да си представя успешно лечение от окултни злоупотреби и демонично потисничество, без да отида в истинския източник на изцеление: любящия Бог, който ни е създал и никога не ни е изоставял, дори по време на най-лошата злоупотреба. Всеки, който подкрепя оцелелите от ритуални злоупотреби, трябва да има източник на сила, радост и духовно освежаване, за да им помогне в битката срещу демоните, или ще изгори психически. Такъв източник е изключително важен за победата; и Святият Дух може да осигури мъдростта, разпознаването и любовта, които никой друг източник не може.
Терапевт По време на лечението е важно също така да има терапевт, който е запознат и опитен в справянето с култовото програмиране. Лечебната работа включва контакт с дълбока травма, включително интензивни емоции и болезнени спомени. Терапевтът,имащ душевна топлота и вяра в изцелението е от огромно значение за успеха.
ЦъркваДруг възможен източник на сила при изцеление и депрограмиране е силна, любяща църква. Някои от случаите на най-добрата помощ за изцеление - и някои от най-лошите духовни и вербални оскърбления идват от църквите, което прави важно да се намери такава, която наистина да е полезна.
Потърсете църква, която се основава на Библията и където хората са приемащи. Хората, които ви избягват, защото сте оцелял, ще попречат на изцелението ви. Има ли църквата служение, което помага на онези, които се възстановяват от емоционално, духовно или сексуално насилие? Може да не искате първоначално да разкриете, че сте оцелял от култова злоупотреба или контрол над ума; вместо това, може да искате да проверите тяхното служение за други въпроси.
За безопасните къщиБезопасните къщи са спорна тема,и с основателна причина. Живеех в дома на индивид, който не беше дисоциативен в продължение на две години по време на интензивна част от моето изцеление.Макар че не бях достъпна поради 24-часова отчетност (което беше добре), аз изтърпявах словесна и емоционална злоупотреба от жената, в чиято къща живеех. Очакваше се от мен да готвя, чистя, да помагам финансово и да водя дневник осем часа на ден,пет дни в седмицата, като изискване да остана там, или щяха да ме помолят да напусна. Направих си дневник и открих много за моите части и работата си през това време, но на голяма емоционална цена. Благодарна съм обаче, че бях в безопасност през тези две години и оценявам, че ми позволиха да остана там по време на тази много трудна част от моето пътуване.
Пребивавах също и в „сигурна къща“, в която култът получи достъп до мен (чрез дъщеря ми от друга страна, която дойде да живее там скоро след като влязох в къщата). Къщата не беше безопасна, защото аз още не бях в безопасност (не знаех за най-дълбоките си двойни свързвания, които ме направиха уязвима по отношение на достъпа), и защото останалите оцелели в къщата бяха в началото на собствените си лечебни пътувания, и така всички също бяха уязвими за достъп. Ако сте в състояние да останете с един наистина безопасен, недисоциативен приятел или пастор, който отваря дома си за вас, наистина сте щастливи. Но тези ситуации са рядкост. Някои „сигурни къщи“ всъщност са предназначени за достъп до други хора, които се опитват да напуснат култа, а всеки оцелял, който избере този път, трябва да проявява проницателност и предпазливост.
Приют/убежище за жени може да бъде краткосрочен вариант, но често култовите групи ще изпращат свой член след лицето, което се опитва да избяга (това ми се случи три пъти). Също така, някои приюти за жени се управляват от култови личности по тази причина. Други знаят, че не са обучени да се справят с онези, които бягат от култова злоупотреба. Така че се молете, преди да потърсите безопасност, за да се уверите, че ситуацията, в която влизате, е наистина безопасна.
Възможно е да се лекува, без да са описани всичките четири вида подкрепа; може да намерите само един, ако има такъв, източник на помощ във вашето изцелително пътуване. Ако можете да намерите сигурна отчетност, това е най-полезно, когато започнете да се лекувате.