Автор Тема: Пак заплаха от космоса - провал на руски екс&  (Прочетена 8464 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Провал на руски космически експеримент

Не е възможно спасяването на междупланетната станция "Фобос-Грунт", която тежи 13,5 тона и вече е неуправляема Междупланетната станция "Фобос-Грунт"
 Русия призна, макар и все още неофициално, за провала на космическия експеримент "Фобос-Грунт".

Днес държавната информационна агенция ИТАР-ТАСС обяви, че втората степен на ракетата-носител "Зенит", която на 9 ноември стартира, за да изведе автоматичната междупланетна станция "Фобос-Грунт", вероятно ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата на 22 ноември.

Точното време на падането може да е в диапазон плюс минус 72 часа, съобщи на сайта си и стратегическото командване на САЩ.

Станцията "Фобос-Грунт" бе изведена от космодрума Байконур. След отделянето на апарата от ракетата - носител "Зенит" не се задействаха двигателите, които трябваше да го изведат на висока опорна орбита, за да може оттам да полети към Марс.

"Фобос - Грунт" трябваше да стигне до спътника на Марс Фобос, да кацне на него, да вземе проби от почвата и да ги достави на Земята за лабораторно проучване. Целта беше да се изследват призходът на спътниците на Марс, процесите в атмосферата на планетата и върху нейната повърхност, както и взамедйствието на малките тела в Слънчевата система със слънчевия (звездния) вятър.

По план мисията трябваше да продължи около две години и половина. Стойността на проекта по неофициална информация е около 5 милиарда рубли.
още по темата
 
Руски спътник се изгуби
 14 | 15357 18.08.2011 Черният ден на космонавтиката
 82 | 27957 24.10.2010

Още преди седмица агенция "Интерфакс" цитира авторитетни източници, според които спасяването на междупланетната станция не е възможно. "Фобос-Грунт" тежи 13,5 тона, вече е неуправляема, не може и да бъде унищожена.

"Без успех приключиха всички опити да бъде получена телеметрична информация от "Фобос-Грунт" и да бъде активирана бордовата система за управление. Станцията може да се смята за загубена", казал пред руската агенция специалист, който предпочел да не се споменава името му.

След време станцията може да падне на Земята върху твърде широка територия, в която попадат САЩ, Китай, Африка, Австралия, Япония, южната част на Западна Европа и Украина.

Поредният неуспех вероятно ще предизвика уволнения сред висшето ръководство на "Роскосмос", казал пред  РИА Новости "източник от ракетно-космическия отрасъл".

Преди година, когато три спътника паднаха в Тихия океан, бяха свалени заместник-ръководителят на "Роскосмос" и един от земестник шефовете на РКК "Енергия". Сега последиците пак може да са такива", казал специалистът, разговарял с агенцията.

Три спътника "Глонасс-М", които трябваше да завършат изграждането на руската глобална навигационна система "ГЛОНАСС", не бяха изведени в орбита и изчезнаха на 5 декември 2010 г.

6Източник: VESTI.bg Снимки:grani.ru
« Последна редакция: Ноември 19, 2011, 13:16:36 pm от ети »

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екс&
« Отговор #1 -: Ноември 19, 2011, 13:19:41 pm »
Жалко, но какво да се прави...тази техника е деликатна и грешките са често срещано явление.
Dreams are messages from the deep.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екс&
« Отговор #2 -: Ноември 19, 2011, 18:48:53 pm »
Съжалявам. Това е вторият провал на Русия. Предишният беше през 1996 г.
Последните руски сполучливи междупланетни мисии са «Вега-1» и «Вега-2» (1984-1986)

Инфо   Коментар     За проекта    Видео-1   Видео-2    Надеждата

<a href="http://www1.ntv.ru/swf/vps1.swf?xmllink=http://www.ntv.ru/vi264805/" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">http://www1.ntv.ru/swf/vps1.swf?xmllink=http://www.ntv.ru/vi264805/</a>

Поповкин - Няма опасност за поражения на Земята


 

Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екl
« Отговор #3 -: Ноември 27, 2011, 22:10:19 pm »
“Фобос-Грунт” пада на 12 декември

27.11.2011 Специалистите на Европейската космическа агенция (ЕКА) два пъти са успели да установят връзка с руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" през миналата седмица. Космическият апарат "Фобос-Грунт" беше изстрелян с ракета-носител "Зенит-2 с Б" към една от луните на Марс от космодрума в Байконур, Казахстан, на 9 ноември. Станцията излезе на ниска околоземна орбита, но остана там, тъй като по неизвестни причини двигателят є не успя да се включи и тя не достигна траекторията на полета си към Марс.

В сряда, на 23 ноември, наземна станция на ЕКА в Пърт, Австралия, за първи път установи контакт с "Фобос Грунт" от началото на марсианската мисия. След това специалисти от ЕКА два пъти са установили връзка със станцията и са получили телеметрични данни, които вече са предадени на специалистите на НПО "Лавочкин".

"Сега специалисти от „Роскосмос” и ЕКА подготвят програма за по-нататъшна работа с междупланетната станция", са заявили представители на Европейската космическа агенция.

Междувременно сайтът на Стратегическото командване на САЩ промени прогнозната дата за евентуалното падане на "Фобос-Грунт" на Земята. По първоначални данни това трябваше да стане на 26 ноември. Сега американските специалисти посочват нова възможна дата ­ 12 декември. Те обаче подчертават, че данните постоянно ще бъдат уточнявани. От своя страна полковник Алексей Золотухин от космическите войски на Русия заяви, че според руските специалисти, ако се стигне до падане на станцията на Земята, това ще стане през януари ­ февруари 2012 година.

МОНИТОР
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 22:16:47 pm от ети »

Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екс&
« Отговор #4 -: Декември 28, 2011, 21:56:06 pm »
"Фобос-Грунт" ще падне в Афганистан?
Руската междупланетна станция "Фобос-Грунт", която беше неуспешно изведена в Космоса на 9 ноември и сега е на околоземна орбита, ще навлезе в атмосферата на Земята на 14 януари и ще падне в Югозападен Афганистан. Това предричат американските специалисти. Очакванията са навлизането в атмосферата да стане около 22.27 по Гринуич на 13 януари, а падането да се осъществи в точка с координати 30.7 градуса северна ширина и 62.3 градуса източна дължина. Все пак тези данни имат груб предварителен характер и може да бъдат преразгледани, правят уговорката експертите.

От Роскосмос дават по-широк диапазон от време, през който станцията може да падне на планетата. Той е от 6 до 19 януари.
http://hicomm.bg/space/fobos-grunt-shte-padne-v-afganistan.html/

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екс&
« Отговор #5 -: Януари 15, 2012, 11:13:26 am »
Руската космическа сонда „Фобос-Грунт” ще падне на земята тази нощ

Очаква се това да стане след  полунощ. Тя беше изстреляна през ноември и трябваше да стигне до планетата Марс.

Малко след изстрелването обаче космическият апарат не можа да влезе в желаната орбита и стана неуправляем.

По изчисления на руски и европейски астрономи „Фобос-Грунт” ще падне утре през нощта в Тихия океан край бреговете на Чили. Сондата тежи 13 тона и половина, но ще се изсипе във водата раздробена на отломки.

На борда имаше и българска апаратура. Уредът "Люлин-Фобос" трябваше да изследва радиацията около спътника на Марс – „Фобос”.

Цената на падащия космически апарат беше 165 милиона долара.

ИТАР-ТАССРоскосмос  и  видео

Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екl
« Отговор #6 -: Януари 15, 2012, 14:39:23 pm »
 Ето и още подробности:

По предварителни данни, които постоянно се уточняват, неизгорелите в плътните атмосферни слоеве отломки от руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" може да паднат на Земята в неделя около 22.40 ч. московско време в Китай, в пустинята Гоби. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на руската космическа агенция "Роскосмос".

По-рано "Роскосмос" посочваше като възможни места зони, разположени в Индийския, Атлантическия и Тихия океан. Станцията кръжи във все по-ниска орбита, съответно нараства и скоростта, с която пада, обяснява агенцията промените в прогнозата. Като други значими фактори се посочват слънчевата активност и състоянието на земната атмосфера.

"Роскосмос" смята за вероятен период на падането интервала от 18.36 ч. московско време на 15 януари до 02.24 ч. московско време на 16 януари. Възможната зона, в която ще падне апаратът, се намира в "ивицата" от 51.4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

 

До земната повърхност може да стигнат 20-30 парчета от станцията - отломки от труднотопими метали с обща маса не повече от 200 килограма. Горивото ще изгори в атмосферата на височина около 100 километра, прогнозира "Роскосмос".

 

Един от уредите в апарата съдържа източник на радиация - кобалт-57, "но масата му е най-много 10 микрограма, периодът на полуразпадане - кратък, и не се очертава риск от радиоактивно заразяване. Дългогодишната международна статистика сочи, че космическите апарати, излизащи от орбита, на практика винаги изгарят изцяло в плътните атмосферни слоеве и останалите им фрагменти най-често не причиняват вреда", добавя руската

космическа агенция, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА
« Последна редакция: Януари 15, 2012, 14:42:25 pm от ети »

Неактивен ети

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 152
Re:Пак заплаха от космоса - провал на руски екl
« Отговор #7 -: Януари 15, 2012, 20:27:38 pm »
Отломки от Фобос-Грунт паднаха В Тихия океан

http://news.ibox.bg/news/id_735210981

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
44 Отговора
29979 Прегледи
Последна публикация Юли 19, 2011, 16:24:10 pm
от Hacko
10 Отговора
12740 Прегледи
Последна публикация Ноември 16, 2011, 00:08:36 am
от Нова Ера
29 Отговора
25536 Прегледи
Последна публикация Март 14, 2010, 22:44:18 pm
от Raw Deal
10 Отговора
10408 Прегледи
Последна публикация Септември 08, 2010, 09:44:08 am
от Sangre
5 Отговора
8396 Прегледи
Последна публикация Април 14, 2013, 01:40:01 am
от forcomnet

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27