Автор Тема: Големината на мозъка не предполага по-висок интелект  (Прочетена 14358 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 834
Re:Големината на мозъка не предполага по-вис&
« Отговор #15 -: Април 07, 2010, 10:43:48 am »
Браво, emilkos

Аналогията компютър-човек е много точна, защото компютрите са проектирани на база работата на живите системи. Благодарение на биониката днес се радваме на тия машинки, които ни помагат, но и ни изяждат много време.

Всеки, който иска да разбере защо мозъка на човека не складира цялата налична информация в селе си, може да прочете Холографската Вселена на Майкъл Толбот.

А някой да е чувал за Акашови записи? Или информационно поле?

Неактивен persefona

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 137
Re:Големината на мозъка не предполага по-вис&
« Отговор #16 -: Април 07, 2010, 10:48:26 am »
.......

Разликата между човека и компа е именно в захранването. То се оказва Човешката Същност, докато компа и с захранване и без си остава купчина буклук...

Ако някои смята, че големината на мозъка има значение за интелекта, може да прегледа ежегодното намаляване на размера на чиповете и тяхната все по-голяма ефективност. Тоест, тези които смята, че размера има значение би трябвало да са на мнение, че за да станем един ден Интелигентни ще трябва главите ни да бъдат като на слон...

Не мисля, че компа Със захранване, Пак е 'купчина боклук', или поне е доста 'полезна' купчина, която върши някаква работа. Иначе нямаше да мога да прочета и да знам какво мислите за Големната на човешкия мозък и интелекта. Респективно, човешкото тяло е купчина боклук без захранване, и даже по-миризлив боклук понякога, дори и със захранване.
Преди време имаше едно съкращение- КПД. Според мен това е важно.

Другото, относно 'малките' чипове, абсолютно потвърждава казаното в заглавието. Т.е. ти се съгласяваш с тезата и контекста, остават тези, които са срещали слонове с големи мозъци или динозаври.... ;D

При малките чипове е интересно как са станали малки, щото преди това са били големи,нали така? и тогава трябва да се притесняваме коя Пък мравешка главичка ни харесва... :-X
« Последна редакция: Април 07, 2010, 10:52:47 am от persefona »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Човекът деградира, остава му само мозъкът
 ;)
Според китайски учени хората деградират физически, затова в бъдеще от нас ще остане само мозък.

Регресът на физическите способности на съвременния човек е налице – ако нашите прадеди са могли с лекота да изминават по 50 км на ден или да яздят цял ден, то днес такива способности показват само спортистите и то далеч не всички, показва проучването, цитирано от Агенция КРОСС.

Учените директно свързват физическата деградация с развитието на технологиите. Именно заради технически прогрес хората са загубили голяма част от способностите си. Ако работата върви така и в бъдеще, то, твърдят учените, късогледството ще стане нормално, тъй като хората ще забравят, че може да се гледа и надалеч. И това ще бъде само началото.

Впрочем, до днешните изводи на китайските мъдреци, преди 10 години е достигнал американецът Бил Джой. През април 2000 година той публикува статия, в която пише „Нашите най-мощни технологии на XXI век: роботехника, генно инженерство и нанотехнологии, заплашват да направят от хората изчезващ вид“.

Хората все по-често предпочитат да прехвърлят своите функции, а понякога и съдбата си във властта на информатиката и технологиите, предпочитайки виртуалния свят пред реалността. Учените не изключват възможността в бъдеще хората да деградират толкова много, че единствено мозъкът да остане органът, способен да функционира, а останалите части на човешкото тяло да атрофират и да станат безполезни.  ;)
http://www.eurochicago.com/2010/07/tchovekat-degradira-ostava-mu-samo-mozakat/

Неактивен бай Стоян

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 16
 • Истината рядко е чиста и никога проста.
  • Клуб на антиглобалиста
Не знам дали големината на мозъка предполага по-висок интелект, но според някои учени след 60-те мозъка на човека работи на пълни обороти - http://newsru.com/world/30jul2010/brains.html. :)

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Мозъкът на 50 – 70-годишните функционира най-активно

Истински обрат в разбирането на съвременната наука за функционирането на главния мозък направиха американски учени, откривайки, че с годините неговата интелектуална мощ нараства.

Това съобщава британският всекидневник “Дейли Мейл“, позовавайки се на най-новите открития на изследователката Барбара Стоуч. Тя е установила, че пикът в мозъчната активност настъпва на възраст 50-70 години. Традиционното схващане бе, че с напредването на възрастта умствената активност на човека намалява с прогресиращото отмиране – до 30% – на клетките на главния мозък, невроните. Най-новите задълбочени изследвания на човешкия мозък са на път да опровергаят това схващане. Оказва се, че невроните не отмират с годините, макар да е възможно връзките между тях да се загубят в случай, че не се ползват. По-важен е фактът, че с възрастта в главния мозък се увеличава количеството на едно особено вещество – миелин. То помага за по-бързото предаване на сигналите между невроните, което повишава общата интелектуална мощ на мозъка до 3000 % в сравнение със средния показател. Пикът в производството на миелин е около и над 60-годишна възраст. /БГНЕС

http://www.eurochicago.com/2010/07/mozakat-na-50-70-godishnite-funktsionira-nay-aktivno/

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Човекът деградира, остава му само мозъкът
Според китайски учени хората деградират физически, затова в бъдеще от нас ще остане само мозък.
 ...
Ако работата върви така и в бъдеще, то, твърдят учените, късогледството ще стане нормално, тъй като хората ще забравят, че може да се гледа и надалеч. И това ще бъде само началото.
И все пак е интересно да се знае къде са правени тия изследвания. Ако е в Китай, тогава статистическата извадка е неточна.

Точно вчера се видях с един познат, който току що се е върнал от 6 месечен престой в Бей Джинг (май на бг се казваше Пекин). Разказа за многото магазини и стоки, които се продават там. Само че ...
Той е горе долу два пъти по-тесен от мен, а тениската, която носеше, и която си купил от там била ХЛ, според техните стандарти. Горе долу максимума, който се продава. Аз нося обикновено на горната граница на ХЛ, но в тая тениска абсурд да вляза. Точно ширината и е на половина. (А математически обема се изчислява грубо на 3та степен. Не смея и да смятам колко е половин на куб.) Тя е горе долу като за някое 8-9-10годишно дете.

Също така за късогледството. Без да съм чел статистики, по груби наблюдения, късогледството и очилата при младите китайци е доста над 50%. Може би, тези със зрение под 1ца ще са и над 90%. А може и повече. Самите китайци твърдят, че е от прекаленото четене и учене, но според мен това е генетичен недъг. Може би има връзка и с това, че им са дръпнати очите. Пробвайте да си дръпнете очите, да видите как се вижда. Размазва се, точно все едно че си късоглед.

Та тия изследвания, не знам. Ако са правени в Китай, то не след хиляди години човек ще деградира физически, ами ... Вече е готов.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Защо допингът на мозъка ще промени обществото ни

Професорът по социология Волфганг ван дер Дале преподава до 2004 г. в Свободния университет в Берлин. До 2006 г. той е директор на отдела Гражданско общество и транснационален нетуърк към научния институт в Берлин, а от 2001 г. до 2007 г. е член на националния германски съвет по етика.

Очевидно духът, душата и личността на човека се управляват много повече от химичните процеси в мозъка, отколкото бихме искали да приемем на базата на досегашната ни представа за човека. Това, което мислим, чувстваме, можем или желаем, не се основава единствено на разбиране и разсъждения, а може да бъде повлиявано с химически препарати, с микрочипове и генна менипулация – така да се каже, независимо от Аза на човека. Не са малко привържениците на виждането, че подобна намеса в мозъка – наречена с общото понятие Neuro-Enhancement, мозъчно подобряване – трябва да се забрани, а заедно с това и научните изследванията, които се занимават с нея.
Няма как обаче да избягаме от новите истини. Няма политическа власт, която да контролира глобалния процес на научното познание. Дори ако всички субсидии се премахнат и изследванията на мозъка бъдат напълно забранени, не съществува гаранция, че няма да се разкрият други възможности във фундаменталните науки за манипулиране на човешкия мозък или пък такива възможности да се появят като страничен продукт на медицинската практика.

Искаме ли да се възползваме от възможностите?

Колективно можем (и трябва) само да определим дали и как искаме да използваме техническите възможности, които съществуват или ще се разкрият в бъдеще. При това се разбира от само себе си, че на никой човек не може да се имплантира чип в мозъка или пък да му се дават психомедикаменти, за да се оптимизира поведението му или да се изследва мозъка му от дистанция, без той да е дал съгласието си. Това би било престъпление и според сега действащите правни уредби. Етическата проблематика е по-обхватна от тези възможни злоупотреби.
Трите най-често срещани довода срещу намесата в мозъка с цел стимулиране на дейността му са: така се нарушава дължимият респект към човешката природа, разрушава се автентичността на личността, намесите водят до несправедливост, като създават нелоялни предимства в обществената конкуренция. Но и трите аргумента всъщност не са сериозни.
Лесно е да се мобилизира морална съпротива срещу техническа намеса в мозъка – ние интуитивно я възприемаме като чудовищна и ненормална. Подобни съмнения имаше и спрямо трансплантациите на сърце и инвитро оплождането. И все пак успехите на медицината се оказаха достатъчно основание за прекрачването на граници, които в миналото се считаха за табу.

Да се третира алцхаймер – или дори само склонността да забравяш?

Ако невротехниките се използват, за да се лекуват например симптомите на алцхаймер, широко разпространеното отхвърляне на манипулациите в мозъка бързо би изчезнало. Но какво би станало, ако някой просто иска да се отърве от неприятната си склонност да забравя? Не биха ли загубили хората истинското си Аз и своята идентичност, ако използват невропротези – чипове в главата или таблетки – за да подобрят интелектуалните си постижения и социалните си връзки? Или пък за да контролират чувствата си?
Възможно е да има случаи, в които подобни опасения са оправдани – например ако някой с помощта на психомедикаменти избегне състоянието на траур при смъртта на любим човек. Принципно обаче важи, че в нашата култура не съществува основа, на която да може отстрани да се преценява автентичността на даден човек или на неговия живот. Макар че това не означава, че автентичността е маловажна, напротив: намирането на собствената същност и реализацията са се превърнали в постоянна задача на съвременния човек. Колективни ролеви модели и религиозни норми, които задават рамка как точно да протича животът и не допускат да се повдигат въпроси за смисъла, са загубили значението си.

Става дума за самоопределяне

Всеки днес сам трябва да разбере за себе си какъв е и какъв желае да бъде. Затова всяка странична преценка дали някой, който използва Neuro-Enhancement, за да промени качествата и възможностите си, губи своята автентичност, изглежда недопустима. От друга страна, самоопределянето не е бланково пълномощно да прокарваш собствените си предпочитания и цели, без оглед на обществените интереси. Самоопределянето може да бъде ограничено, за да се предотврати нарушаването на правата на другите или накърняването на важни обществени достижения. Но представлява ли Neuro-Enhancement наистина някаква заплаха в това отношение? Според мен – не.
Онези, които не одобряват намесата в мозъка, освен това предупреждават, че мозъчният допинг може трайно да измени спектъра на всичко, което в индивидуален и в обществен план се смята за постижение. Това наистина е така. Действително вече не би било собствена заслуга, ако човек съумява да овладява гнева си, при положение че това се постига и с една таблетка, а не в резултат на морално усилие. Също така не би било собствено постижение, ако човекът може просто да си присади знание на чужди езици (което още е научна фантастика), като свърже мозъка си с чип за преводи. Знанието на чужди езици отведнъж би станало нещо банално.

Чип за преводи в мозъка

Но подобни размествания са заложени в логиката на съвременните общества. Ето един от хиляди възможни примери: с въвеждането на приложението CAD (Computer Aided Design) уменията за традиционно техническо чертане загубиха своята стойност. С тях вече не може да се гради професионална кариера. Засегнатите от промените хора трябва да са в състояние да ги приемат. Нищо не би могло да гарантира, че това, което в момента се счита за умение, няма да загуби своята стойност в бъдеще.
Затова е съмнителен и доводът, че Neuro-Enhancement накърнява социалната справедливост, защото онези, които го използват, добиват предимства при конкуренцията в училище и в професионалния живот спрямо другите, които отхвърлят невротунинга или пък не могат да си го позволят. Мозъчният допинг, казват критиците, в крайна сметка бил толкова нечестен, колкото и допингът например в колоезденето.
Нашата преценка за това кое е честно и социално справедливо обаче е непостоянна. Никой не възразява, ако даден човек си осигури предимство в конкурентната надпревара чрез особено квалифицирана подготовка, например в тренировъчен лагер. Но и достъпът до тренировъчен лагер сам по себе си представлява привилегия, а не е собствено постижение. В либералните общества винаги ще има неравенства, които ще пораждат нови неравенства. И дори когато училищата и университетите дават равен шанс, социалният статут ще се „онаследява”. ;) :yes:

Необходим ни е дебат

Има предимства, които човекът получава от културния и социален капитал на своето семейство. Следователно би било противоречие да изискваме да се забрани имплантирането на подобряващ постиженията чип в мозъка, за да не се разтвори още повече ножицата на обществената конкуренция, а в същото време да приемем, че някой получава огромно предимство в конкуренцията поради факта, че родителите му са могли да го изпратят в елитен университет.
Необходим е дебат за етическите и политическите аспекти и перспективи на Neuro-Enhancement. В него обаче не може да става въпрос за забрани. :o При една либерална конституция образите за човека и идеалите за житейски път не може да се налагат с правна принуда. Няма основателни причини да се забрани на хората да използват възможностите на Neuro-Enhancement – по собствено решение и на собствена отговорност. Може само да се заложи на това, хората да намерят точните мярка и център. ;)

Автор Волфганг ван ден Дале

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 717
Re:Големината на мозъка не предполага по-висок интелект
« Отговор #24 -: Февруари 20, 2011, 21:42:38 pm »
Те са запаметени ,но не в мозъка а в глобалното съзнание.. ние просто ги интерпретираме предполагам де..
В допълнение и подкрепа на гореказаното да припомня, че има много случаи на хора,които живеят нормално и след като е отстранен или увреден голям участък от мозъка. Фактически, поне аз така си го обяснявам, той е един приемо-предавател. Не изключвам разбира се и "диспечерската" функция.

Неактивен element

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 59
Аз се надявам в скоро време да има ъпдейти и нови драйвери или направо нови ОС,  само не знам как ще се рестартираме, а размера не е важен, важното е да върши работа.
Случайност - това е начина чрез който Господ, се опитва да запази анонимност.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Човекът деградира, остава му само мозъкът
 ;)
 Учените не изключват възможността в бъдеще хората да деградират толкова много, че единствено мозъкът да остане органът, способен да функционира, а останалите части на човешкото тяло да атрофират и да станат безполезни.  ;)
http://www.eurochicago.com/2010/07/tchovekat-degradira-ostava-mu-samo-mozakat/
Това ми се вижда абсурдно,не за друго(логика има в казаното по-горе)обаче именно чрез генното иженерство си мисля,че ще усъвършенстваме и подобрим телата си.Защото каквото и да си говорим,колкото и да спортува човек,генетиката си е от значение.Съвсем друг е въпросът докъде би довело това.

А иначе,по-темата..По-склонна съм да мисля,че размерът наистина няма значение 8)
Така де..сравнението с комютрите и микрочиповете е съвсем на място.
« Последна редакция: Януари 14, 2012, 17:47:02 pm от konstantin2007 »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27