Автор Тема: Върху себе си  (Прочетена 8155 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Върху себе си
« -: Декември 16, 2009, 23:28:46 pm »
От както гледах филма на майте и по точно серията в която се говори за времето на безвремие в което влизаме в залата с огледалата за да се срещнем със самите себе си, започнах да забелязвам постоянно в себе си неща които искам да променя,които не харесвам.И те са страшно много. Чета тук как си говорим и стигам до извода че в голяма степен ние говорим сами със себе си, по някакъв начин диалога е невъзможен, всички ние имаме убеждения който казваме тук на СЕБЕ СИ и на никой друг.И се замислих не можем ли да обменим нещо по полезно едни на други и така да оправдаем присъствието си тук, като методи които са ни помогнали в развитието ни.Естествено не говоря за цялата история в която сте се развивали,а за конкретни методи който са ви помогнали в преодоляването примерно на негативизъм,скаперничество,лицемерие и тн.
Ще дам тон за песента.
Как се "преборих" с лошите мисли.
Имах период в живота си в който страдах от натрапчиви мисли,те се провокираха от няколко смъртни случай на мой близки и ме доведоха до около година ужасни "страдания" Имах моменти в който се задушавах от страх от тези мисли.
Метода е колкото прост толкова труден.
Мечтаех, всеки път когато ми излезеше такава мисъл си налагах да мечтая,за дом.любимец,за почивка,за дом,за .....Изисква постоянна осъзнатост на мислите  и е много трудно,защото както започвах да си мечтая за куче така в следващия момент кучето ме нападаше, захапваше ме за врата и аз умирах.Та се изискваше доста високо ниво на осъзнатост.
2 години всичко беше ок,изчезнаха тези мисли.От скоро време ги имам пак,но този път не изпитвам нищо към тях,разбрах че се появяват когато не чета вдъхновяваща литература,не медитирам, не практикувам.Аз разбирам това завръщане като ада и рая и избора който правя в каква реалност да живея,нивото на което потдържам духа си и може би реалната среща със страховете ми.Може би ще кажете че не съм се преборила с проблема,но аз смятам че съм постигнала голям напредък.
Вие сте.

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #1 -: Декември 17, 2009, 10:23:55 am »
От опита ми в интернет пространството установих ,че когато става въпроса за философстване всички го могат,а когато стане на въпрос да си извадим керливите ризи ,на всички са изпрани по няколко пъти с най добрия прах за пране.Аз съм практичен човек,търся и давам обикновнно практични съвети,защото живея в матерялен свят в който практически се разрешават проблемите.И въпреки че уча философия. философстването като самоцел ми е далечно,търся практически съвети който да ми помагат в развитието ми.Затова и пуснах тази тема,за да обменя опит с хора с които вървим по един път. Ще се радвам тази тема да се развие и да не отиде назад в страниците,а след това и в кошчето.Защото както се казва в един филм -да си мъдър означава да приложиш на практика знанието си.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re:Върху себе си
« Отговор #2 -: Декември 17, 2009, 10:50:38 am »
Ами какво да ти кажа..Аз кирливите ризи вече съм си ги извадила тук,в този форум.И то непрани..Лошите мисли си ме спохождат,доста често при това,но пък веднага ги парирам,като започвам да си мисля за Него и за любовта Му към нас..И всичките проявление на тази любов.Понякога успявам да се успокоя.Друг път-не.Но продължавам да търся себе си и въпреки,че миналата седмица ми се искаше да умра,сега съм заредена с оптимизъм.Поисках помощ,и я получих.И самата мисъл за това,че има кой да ми подаде ръка ми беше достатъчна да се посъвзема.
Имам мечти,желания,но най-съкровеното от тях е да се обърна след години и да видя,че съм живяла живота си достойно и с чест.Че съм се научила да обичам хората,и да ги разбирам.Или както каза Танграта,в една друга тема да се смиря.Да стана едно с Бога,с мира,със света,със хората..Тогава няма да ме измъчват"лошите мисли"
 :hi:

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Върху себе си
« Отговор #3 -: Декември 17, 2009, 10:58:36 am »
Ти пък- що за мазохист трябва да си, че да си развяваш кирливите ризи пред носа на непознати (даже!)?
По темата- изхождайки от непостоянството на характера си, опитах много неща. И въпреки, че понякога си казвам- Да! Това е, достатъчно е просто, интересно и незадължаващо- след известно време отново ме налазват калинките и продължавам да търся. Предполагам, че това е проклятието на информационното наводнение- книги бол, информация, практики, упражнения и пътища- колкото искаш, че и повече, чак се задушаваш!
За мен осъзнах, че е важно промяната да настъпи неусетно и несъзнателно!- когато се съсредоточа върху нещо, ако е много важно за мен често прекалено задълбавам в ненужни подробности и си докарвам нежелани отрицателни ефекти. Затова правя която от практиките ми се стори интересна в момента (въпреки че дори си изготвих програма, все пак съм наясно, че поради несериозността ми няма да я следвам), според повода и настроението. Ето и кратък списък с нещата, които са ми били полезни и още практикувам (не са подредени по важност):
- гледане на Слънцето;
- техника за емоционална свобода (или ТЕС)
- упражнения Фалун Дафа отскоро
- спане  :P
- техники от книгите на Улиям Хюит (в частност "Развиване на психичните сили")
- водени медитации за развиване на връзката на ума с подсъзнанието, от Пол Шийли
- наблюдение на реакциите и самоанализ.
Ясно ми е, че всичко това е твърде общо, но цялата картина е твърде голяма,спестявам ненужните подробности. Разбира се, ползвам идеи и от други книги.

Едит: А, да! Преди известно време си създадох ангел- утешител, само не се смейте!  :blum2: (После видях идеята и при Зеланд)- така го наричам, защото винаги, когато имам нужда от утеха и/ или подкрепа, мога да разчитам на него.
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 11:04:29 am от merulious »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re:Върху себе си
« Отговор #4 -: Декември 17, 2009, 11:02:41 am »
Ти пък- що за мазохист трябва да си, че да си развяваш кирливите ризи пред носа на непознати (даже!)?
Мазохизъм?!Само ако се страхуваш или срамуваш от самият себе си.А аз се гордея с това което съм,и кирливите ми ризи само допълват същноста ми.Ако не си готов да изправиш срещу самият себе си и собствените си недостатъци,е все едно да си заравяш главата в пясъка.И всичките книги на света няма да ти помогнат..
 :hi:

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #5 -: Декември 17, 2009, 11:06:35 am »
Да права си,аз снощи стигнах до извода че въпреки вълнообразното ниво на щастие и нещастие при хората ние трябва да съумем да потдържаме високо ниво за да достигнем желаните състояния.Когато сме долу и търсим отговори защо,как и тн е нужно само да отворим една вдъхновяваща книжка,да си представим едно щастливо събитие и се зареждаме с енергията която ни е нужна.Да визуализираме,да медитираме,да се помолим това е доста често достатъчно за да се издигнем по вълната.Тогава изпитваме любов и щастие и сме смирени,защото само в любовта може да съществува смирението,неосъждането ,напредъка и щастието.
Но все пак въпроса ми е как се справихте с точно определен проблем във вас?
Всеки има такъв,било то с общуването,с отношенията, със самия себе си.Всички ние имаме комплекси.Как се справихте с някой от комплексите си?
Напира в мен покрай финансовата криза проблема за скаперничеството.Хората се чувстват застрашени за оцеляването им в чисто матерялна глеедна точка,а според скалата на Маслоу не можем да търсим съвършенство когао по елементарни потребности от рода на храна,подслон не са удовлетворени.И така аз все по често забелязвам че хората от страх да не загубят баланса на бюджета си стават все по пестеливи. Стискат се и изпадат в низшите сфери в който изобилието изчезва,затварят се ве един порочен кръг.Как се променя това?

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #6 -: Декември 17, 2009, 11:16:19 am »
merulious  :hi: страхотно,толкова неща от тези който си написал/а ми станаха интересни, ще се радвам да споделиш по подробно или да ми изпратиш матеряли на меила,както на теб ти е по удобно.
Цитат
- техника за емоционална свобода (или ТЕС)
- упражнения Фалун Дафа
- техники от книгите на Улиям Хюит (в частност "Развиване на психичните сили")
както и ако имаш на бг тези медитации да ми ги изпратиш
Цитат
водени медитации за развиване на връзката на ума с подсъзнанието, от Пол Шийли
относно несериозноста,аз бих казала че е непостоянност,аз също страдам от нея. След като анализирах обстойно нея и останали други качества който не харесвам в себе си,стигнах до извода че тези като непостоянството са едната страна на монетета а тези кото желанието да се налагам са другата.Според мен страдам от комплекс за малоценост.Защото от една страна знам и мога ,искам да наложа, а от друга страна за себе си не го правя,явно смятам че не го заслужавам.

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #7 -: Декември 17, 2009, 11:24:04 am »
За развиване на интуицията мога да споделя много лесно и неотнемащо нищо упражнение- дълбокото дишане.То развива много интуицията,може да се прави по всяко време,където и да си.Изисква се само да си прав и да стоиш на едно място,но предполагам че и при ходене ще има ефект.
Поема се дълбоко въздух,изпълва се корема,след това гърдите и при издишване корема трябва да се присвие за да помогне при издишването на целия въздух.Може да се прави колкото време искате,но ако успеете да го правите поне няколко пъти на ден,ще има по бърз ефект.
Осъзаване- аз имам проблем с това да се сещам по често за осъзнатоста си.Затова си включих алармата на телефона да ми звъни на всеки кръгъл час.Единствения проблем е че в един момент го изключваш и казваш -да да знам,сега еди си какво.... Желателно е когато звъне алрмата да се спрете за 2 минути и да си помислите,къде сте ,какво правите,как се чувствахте до преди минута,какво си мислехте,как дишахте? Това са въпросите на Джанет и са страшно полезни.Развиват осъзнатостта.

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Върху себе си
« Отговор #8 -: Декември 17, 2009, 11:27:34 am »
Eses, когато за известно време практикуваш например Слънцегледане, негативностите започват да се размиват и да отслабват влиянието си над теб. Нещата лека- полека си идват на местата. Това имах предвид под несъзнателно- промените не са насилвани, не стават съзнателно и насочено, от теб не се иска нищо друго, освен да практикуваш, и след известно време просто повече не се сещаш за нещата, които преди са те притеснявали. Толкова е просто, та чак скучно  ;D

Едит: Още нещо, което срещнах отново в една книга наскоро- концентриране на вниманието (или осъзнатостта) върху сърцето или слънчевия сплит при дишане. Мен лично след няколко цикъла ме изпълва голямо спокойствие, благост и топлина (да не кажа и любов! :) )
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 11:30:23 am от merulious »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #9 -: Декември 17, 2009, 11:43:31 am »
А това слънцегледане колко време продължава? В смисъл че едва ли се гледа по 20 мин защото очите ни  :o ще изтрещят.За другите упражнения би ли споделил още нещо,моляяя  :-*

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Върху себе си
« Отговор #10 -: Декември 17, 2009, 12:02:01 pm »
За сънгейзинга си има отделна тема във форума(цели 19 стр.!): http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,5187.0.html
И за Фалун Дафа: http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,11832.0.html, за съжаление не успя да се развие  :(
Препоръчвам и тема Практически езотерични упражнения: http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,10417.0.html
И изобщо в раздел Езотерика има още много интересни неща и връзки.
Линкове ти пратих на лични. Какво повече мога да споделя? Резултатите са съвсем индивидуални. А и си е друго да прочетеш информацията директно от източника вместо да я получиш предъвкана и пречупена през нечия призма.
...water can flow, and water can crash...

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #11 -: Декември 17, 2009, 12:08:59 pm »
Благодаря ти, трудно е да търсиш нещо за което не знаеш че съществува  ;D
затова тази тема може би ще помогне на всички ни.

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Върху себе си
« Отговор #12 -: Декември 17, 2009, 12:56:43 pm »
Точно поради тая причина, макар да не знаем какво търсим, толкова се лутаме, за да го намерим, с надеждата, че ще го познаем като го срещнем...
« Последна редакция: Декември 17, 2009, 13:03:29 pm от merulious »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен fishbone

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 164
Re:Върху себе си
« Отговор #13 -: Декември 17, 2009, 17:50:48 pm »
Въпроса за кирливите ризи съм го опъвал за краката вече един път но леко само. И вънаги става така , че отново се схващат.
Досега винаги е било  върху себе си с малко изкючения, и така трябва да бъде.
Не може да се разчита само на внушението, то е полезно и върши работа но корените са му твърде плитки. Каква е разликата между мислене и замисляне нека някой да каже.  Темата наистина е достойна за за раздел философия за което браво. И една гатанка: Каква е плриликата между гъзът и сърцето?

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 824
Re:Върху себе си
« Отговор #14 -: Декември 17, 2009, 18:00:38 pm »
А кое е по дълбоко?Найстина,знаеш ли нещо което да помогне. Давам си сметка че само внушенията позакърпват нещата,но ми липсва другата част на пъзела.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27