Здравейте!
Това е първия ми пост тук и се надявам да разменим съждения по някои теми.
Това е и темата, която ме накара да се регистрирам тук. Направи го по две причини. Едната е, че темата за времето като физична величина ми е много интересна, а другата е, че точно в тази тема ми се струват представени нещата не особено контрастни.
Времето като физична величина е едно от малкото измерения, което сме приели безусловно и същевременно именно него сме нагодили до такава степен към собствените си възприятия, че е немислимо за нас самите допуск за неговите евентуални темпорални изменения. Освен във филмите - фантастика. Но и там нещата не са представени както наистина биха протекли, ако пътуваме във времето.
Преди да уточня какво точно имам предвид, бих искала да декларирам 3 неща, които съм забелязала, че обобщават цялостната ни представа за четвъртото измерение.
1. Ние (имам предвид човечеството) приемаме с абсолютна безусловност, че времето е стрела, чиято посока е винаги от минало към бъдеще. Всякакви опити за кръшкане от тази идея пораждат сериозни съмнения и дори подигравки. А същевременно с това, рядко се замисляме за истинността и абсолютността на понятието "пространство-време".
2. Скоростта на времето, която също сме приели за константа. Мерим скорост според собствените ни представи за скорост. И въпреки, че сме наясно, как скорост може да се измери спрямо статична точка, а ние на практика не разполагаме с такава; мерим цялата вселена посредством своята представа за пространство-време.
3. Необходимостта на времето като физично понятие в останалите човешки закони.
Ако погледнем на времето от малко по-друг ъгъл и се съобразим с някои от последните открития, бихме намерили сериозни пречки в това да продължим да прикрепяме времето към пространството изобщо. Нещо повече - бихме се запитали дали наистина го има.
За момента неоспоримата му необходимост във физичните закони е само една - 2-ри Закон на Термодинамиката (Ентропията), който няма абсолютно никакво значение без времето. Ентропията предполага ръководене от времето, тъй като е необратим механизъм. В същност именно тя определя стрелата на времето. Без ентропия то не би съществувало изобщо.
А може би то наистина не съществува, твърдят онези, които приемат, че на най-ниско ниво от реалността - времето няма основание или цел (освен да пречи на всичко да се случи едновременно). Законите на Нютон, Теорията на относителността, квантовата механика - всички те действат независимо от времето; тоест биха могли да се движат назад също толкова лесно, колкото и напред. Дори еволюционните теории, свързани с квантова физика, еднозначно отричат ентропията като възможен процес (Имам предвид оборването на АПР корелациите).
Метафизиците, поемайки по съвсем различен път, също поставят под въпрос валидността на времето. Миналото, казват те, е само идея в ума на човека; то не е нищо друго, освен сбор от мисли, всяка от които възниква в даден момент. По същия начин бъдещето не представлява нищо друго, освен мислено построение, предвиждане. Мисленето представлява невроелектрически процес, който протича точно тук и сега. Така, че щом способността на нашите умове да свързват преживяването с паметта или предвиждането е независимо от времето, дали то наистина съществува?
През изминалите две или три десетилетия физиците също така приеха сериозно идеята, че "стрелата на времето" може да сменя посоката си. Дори Стивън Хокинг навремето е смятал, че ако и когато вселената започне да се свива, времето ще започне да тече назад. По-късно обаче той промени мнението си, сякаш за да демонстрира самия процес. Така или иначе, течащото назад време не е такова малоумие, както изглежда на пръв поглед.
В научнофантастичните филми, където се връщат във времето, за да поправят някоя и друга беля, често изпускат една важна подробност. Нервната система на пътуващият би трябвало да регистрира съвсем други неща.
(Не знам дали сте забелязали, че масовата практика във фантастиките е, че се изпуска по един или друг детайл за по-голямо удобство. Но и често пъти именно тези детайли са решаващи за възможността на дадено събитие. Примерно когато даден космически кораб превключва за минута от супер на хипер светлинна скорост... А в същото време за това събитие е нужна поне около година, за да не се превърнат в тънък слой протоплазма, размазана по задната стена на техния модерен кораб. За да издържи човешкото тяло при подобен скок, би трябвало да се ускорява с по едно g на ден.)
Обикновеният отговор на възражението, че човек би могъл да се върне назад във времето и да поправи някои събития гласи, че ако времето тече назад, то нашите собствени мисловни процеси също ще работят в обратен ред, така че няма да забележим нищо нередно.
Предполагам, че за първи пост, това би трябвало да е достатъчно.
Не искам да злоупотребявам с вашето внимание, но ако не преча, бих се радвала да ви представя мнението си по темата време.
Благодаря за вниманието.