не съм много запознат с икономическа география, но Дубай не е ли страна, която се издържа само от търговия, и за сметка (на гърба) на други страни, от които печели като търгува?
Т.е. парите, които има правителството, да отпуска безлихвени кредити, са взети от други страни.
Тяхното благоденствие е само възможно на гърба на другите.
Има една супер елементарна и общовалидна максима:
"Безплатен обяд (никъде) няма"
Безлихвената лихва е скъпо удоволствие. За да я отпуска правителството предварително е намерило доста пари отдругаде.
Например в Канада водата (чешмяната) е без пари, а топлата вода и парното, почти без пари.
Това означава ли, че и в България автоматично може да стане това?
А относно ниската лихва в Щатите, тя е само за междубанкови разплащания. Обикновените хора нямат достъп до нея.
Разбира се, тя влияе на другата лихва, която вече банките дават на обикновените хора. Обикновено е с някой друг процент отгоре.
Това, което Щатите правят е някаква магия, щото ниска лихва значи незаинтересованост на хората да държат долари, което би довело до поевтиняване и слаб долар. И въпреки това, засега доларът не пада ...
Едновременно хем печатат долари, хем и ниска лихва.
Не съм много сигурен, но май печатането на долари е закачено за основния лихвен процент. Колкото е той, толкова и нови долари се печатат ...
А сега май се прави друго. Всъщност аз малко се интересувам от новини и политика, и не мога да давам сериозни коментари ..