Автор Тема: Пари и лихва  (Прочетена 56918 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Относно: Пари и лихва
« Отговор #15 -: Февруари 12, 2009, 10:23:57 am »
Утопично звучи по-скоро нормално функционираща икономика със сегашната банкерска догма.
Внос-износ...хидро-медро :) , не става дума за промяна във фундамента, със същевременно запазване на всички неща които произлизат от стария такъв...
Още малко ще се самоубедите, че печалбите които правят банките са напълно оправдани. Е аз не мисля така !


Androctonus

 • Гост
Относно: Пари и лихва
« Отговор #16 -: Февруари 12, 2009, 10:30:18 am »
Ей, какво спорите, по-добре си отидете на село, не приемайте никаква информация и ще ви се избистри картината!

Върнете се и прочетете отново и бааавно.

После, след години усилено обучение по новата лентяйска методика, елате пак и разкажете, аджеба, туй лихвата кражба ли е или не хах  :DЗащо да е кражба или лентяйски труд?
Дори аз, като частно лице, ако дам на някого пари и не ми е много близък, ще му взема лихва.
Защо?
Ето причините, без да съм икономист ще ти ги формулирам:
1. Аз съм се трудил за тези пари, които ще му дам. Парите не съм си ги изкарал с лентяйство. Просто парите, които съм спечелил ще работят за мен.
2. Каква полза ще имам, да му дам пари (пак уточнявам, ако не ми е близък)?
3. Когато той ми върне парите, напълно възможно е стоките да са поскъпнали, как беше думата, аха - инфлация :Р Т.е. аз му давам 5 лева да си купи 3 кила домати, ама като ми върне 5те лева, аз няма да мога да си купя 3 кила домати, ами 2.5кг ;)
---
И това е, ако не съм банка.
Банките имат камара разходи -  служители, ток, вода... хаха :Р

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Относно: Пари и лихва
« Отговор #17 -: Февруари 12, 2009, 10:40:09 am »
Кой е казал да няма лихва ?

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Относно: Пари и лихва
« Отговор #18 -: Февруари 12, 2009, 11:15:30 am »
Ми хората отдавна са знаели какво представлява лихвата и е била забранявана още преди много векове...
Обаче... ТЕ пак си я въведоха...
И то така, че хората вече си мислят, че тя си е нещо естествено... НЕ Е...

Да започнем от системата:

Финансовата система на съвременното общество е устроена така, че общата маса на парите да нараства по експоненциален закон. Това означава, че производството на стоки се увеличава по същия начин, макар и по-бавно, което води до прекомерна експлоатация на природните ресурси. Тези обстоятелства неминуемо ще предизвикат финансова и екологична катастрофа. Никакви мерки за предотвратяване на тези катастрофи няма да са ефективни, защото експоненциалното протичане на какъвто и да е процес неминуемо води до експлозия. Нагледен пример за такъв взрив е верижната ядрена реакция. В съвременното глобално общество една екологична и финансова криза ще е от такъв порядък, че може да предизвика край на съвременната цивилизация.

Причината за експоненциалния растеж на паричната маса е капиталът. Парите стават капитал, когато произвеждат ново количество пари. Чрез капиталът те се превръщат в единствената стока, която се “произвежда” чрез себе си. Други материали не са необходими...

Превръщането на парите в капитал създава условията при който собственикът на капитала може да си присвоява (да краде) чужд труд. Така машината на ограбването се задейства, набира все по-големи обороти и сигурно води човечеството към катастрофа.Androctonus

 • Гост
Относно: Пари и лихва
« Отговор #19 -: Февруари 12, 2009, 11:21:53 am »
Кой е казал да няма лихва ?
На предната страница, да не посочвам хах :Р

Неактивен Salito

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 219
 • ТАЙНАТА Е В ХРАНАТА
Относно: Пари и лихва
« Отговор #20 -: Февруари 12, 2009, 14:56:14 pm »
Лихвата за мен част от нея е кражба, и всички регламенти споменавани за оневиняването и, биха могли да се нарекат по име като добавка върху главницата, ако си дал пари и се притесняваш за обезценяване се прибавя индекс за обезценяване и друг индекс за охраната и заплати и други разходи  и т.н.
Със сигурност ще е малко по-трудно изчислението, ама пък парите които даваме в повече  за улеснение като общо наречено ЛИХВА са толкова много че стигат за по 100 допълнителни служители на всяка банка да смятат на лист и молив тези индекси.
И точно в това е спекулата, не че лихвите са лоши, а тълкуването.
Разбира се няма да коментирам баш кражбата на банките в областта на понятието ТАКСА, при което всичко като разходи на банката се плаща тройно и лихвите остават чиста печалбо-кражба в джоба на някоя фамилия. 
лихвата помага на всички недостатъци на банковите системи да не излизат наяве, лихвата също подкрепя идеята за масово робство и фактически тази идея действа в момента безупречно.
най-добрият приятел на човека остава самият той, въпреки предателствата понякога.

Неактивен Una

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 229
Относно: Пари и лихва
« Отговор #21 -: Февруари 12, 2009, 17:30:20 pm »
Здравец, не се хващай, това е уловка... ;)
В сегашните икономически условия да даваш пари без лихва е самоубийствено именно поради това, че самата система е направена така...
Само чрез инфлацията ние вече плащаме достатъчно лихви...
Така, че в такива условия, такова предложение е неиздържано...
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 20:38:55 pm от Mirotvorec »

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Относно: Пари и лихва
« Отговор #22 -: Февруари 12, 2009, 18:47:58 pm »
Експоненциален растеж означава растеж от типа Хn-та където при всяка следваща стъпка ´n´ се увеличава.

Т.е. ако имаме 100 лева, догодина ще имаме 1002, т.е. 10000, което е абсурд.

Уна, не знам откъде си прочела за този 'експоненциален' растеж, но положително автора не знае за какво говори.

Освен това ми е наистина чудно, как чрез увеличаването на (хартиените) пари, ще се увеличава и използването на природни ресурси.

Ами аз утре мога да напечатам сто квадрилиона лева, че да подсиля малко родната икономика, и черпенето на ресурси там, но едва ли ще има някакъв ефект.

Колко крадат банките не знам. В Щатите банките в момента фалират. Кой кого е крал, не знам. Явно не е толкова просто, колкото си го мислят някои хора.
Ще се повторя, на ниво 'държава', не е същото, като мазния дебел лихвар Пенчо, дето плюнчи молива и пресмята в мазния тефтер, на кого каква жълтица дал.

Бтв, абсолютно по същия начин еврейските комунистически демагози насъскаха безпаричната и неграмотна работническа класа и докараха революцията (по-скоро преврата) и социализЪма (23-та, 44-та г.).
В момента се прави същото - демагогия.
Чудя се от кого ... !?
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Относно: Пари и лихва
« Отговор #23 -: Февруари 12, 2009, 19:06:33 pm »
Una, как лесно намери една от причините за съществуването на лихвата. Обаче в едно си грешка системата не е направена така - тя Е така.

Давам прост пример. Пренасяме се 2 000 г. преди новата ера. Фермер има нива с пшеница. Всяка година тоя пич разменя 100 кила жито за 1 коза с пича от планината, защото оня живее там и дои кози, а нашия мушмурок копа нивата.

Не щеш ли една година става купон. Градушка, урагани... абе отврат. Нашия фермер, бере т.нар. реколта - и кво да види от 1 декар е изкарал не 100 кила, ами 50 кила. Същевременно обаче оня пустиняк пак идва от планината и му казва: "Братче, аре молим ти се дай ми 100 кила жито, ше ти дам тая коза да си я колнеш и да си направиш буркани от месото." Нашия обаче отговаря: "Братле, сори ама тая година 50 кила изкарах от декар пшеница. За мен едвам ще стигнат. Не мога да рискувам да ти дам 50 кила, щото може и за мен да не остане."
Пустиняка обаче не се отказва: "Аре ве пич моля те... ше ти дам 2 кози, не 1, само и само жито да има, че жената ше ми изяде главата като се прибера." Нашия мисли, мисли, мисли... и вика: "Аре от мен да мине, ше ти дам 100 кила за 2 кози". И си вика: "кво пък, ако не ми стигне житото ше ям повече буркани (образно казано - тогава е нямало буркани - 2000 г.пр.н.е. е все пак).

И кво става? Инфлацийкаааа.... Ето ти една причина да има лихви, защото ако заменим козата със 100 лв - кво правим? 100 кила жито вече не струват 100 лв (1 коза) ами 2 кози (200 лв).

Има още много причини за съществуването на лихвите, но ме мързи да се занимавам и да пиша, то и без това няма смисъл де... Пу... откъде се вързах на тая дискусия.

ПС - И много ми е интересно защо не обърнете ножа малко към себе си. Всеки един от вас, който е внасял пари в банка на депозит или на спестовен влог за децата си (по-възрастните знаят) е получвал пари за това - викат им ЛИХВА. Та... тогава какво излиза, ние сме също крадци и получаваме пари от въздуха, при условие, че сме лентяйствали. Някой от вас да е получил лихва от банката и да я е върнал казвайки: "Ооо, не моля ви се... аз така ви ограбвам, кофти ми вибрира това - не мога да взема тази лихва, иначе ще стана крадец."

Айде лека нощ.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Пари и лихва
« Отговор #24 -: Февруари 12, 2009, 20:54:15 pm »
Цитат
И кво става? Инфлацийкаааа.... Ето ти една причина да има лихви, защото ако заменим козата със 100 лв - кво правим? 100 кила жито вече не струват 100 лв (1 коза) ами 2 кози (200 лв).

Драги Eon,

Доколкото си спомням от уроците по икономика, които съм учил в средното училище, инфлацията, като икономическо понятие или определиние, служи за обясняване на явлението, което се появява, когато парите в наличност започнат да превишат съвкупния обещствен продукт. И това става, защото в една държава не се държи строга сметка за това, колко пари да се вкарат в обръщение, поради ТРИ причини. Първата е: УМИШЛЕНО ВКАРВАНЕ В СИСТЕМАТА НА ПО-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ОТ НУЖНОТО ПАРИ В СИСТЕМАТА; втората: НЕСЪОБРАЗИТЕЛНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ, КОГАТО СИ НЯМАТ ПРЕДСТАВА КАКВА СТОЙНОСТ ДА ПРИДАДАТ НА СЪВКУПНИЯ ОБЩЕСТВЕН ПРОДУКТ и затова печатат безконтролни количества пари; а третата: ами гледайте вторият филм Зейтгест, там добре е обяснено КАК БАНКИТЕ ИЗКУСТВЕНО, ЧРЕЗ ЛЪЖА, ПРАВЯТ ОТ ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ СТО ХИЛЯДИ, които в един момент НЯКОЙ ТРЯБВА ДА НАПЕЧАТА, ЗАЩОТО Е ПОВЯРВАЛ НА ЛЪЖАТА, така както и масовите обикновени хора.
   Според мен, а то е и очевидно, лихвата, в съвремената си масова употреба, се поражда най-много от третата посочена от мен причина за инфлацията. Наистина има връзка между инфлация и лихва, НО ИНФЛАЦИЯТА СЕ ПОРАЖДА НАЙ-ВЕЧЕ ЗАРАДИ СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ЛИХВАТА /основна догма и определение в икономиката на думата ИНФЛАЦИЯ Е, ЧЕ ИЗЛИШНИТЕ ПАРИ ПОРАЖДАТ ИНФЛАЦИЯ/, А НЕ ПОРАДИ ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ. Смятам, че грешиш с алегорията в последния си пост. Грешиш и то фатално! Защото ти описа явление, което характеризира понятието ДЕФЛАЦИЯ в икономиката, но поради фактическа липса на това явление, то не се познава и затова хората погрешно го характеризират като инфлация. В същината си, двете явления, инфлацията и дефлация, са отклонение от правилното изражение в паричната стойност на цената на стоката.
   И хайде да помислим и върху другият вариант, за обратното на инфлацията, ДЕФЛАЦИЯТА. Какво, аджеба, ще стане, ако от обръщение се изтеглят една голяма част от парите и се достигне до положение, когато в обръщение ще останат по-малко пари от Съвкупния Обществен Продукт? Отговори ми на този интересен въпрос, ти как мислиш? Дали, аджеба, цените пак няма да скочат, но погледнато обратно, вече в положението стока-пари, а не в пари-стока, както е при инфлацията, когато разглеждаме парите като първичен икономически израз? С една дума, вече при дефлацията не парите са водещото, а вече водещото е стоката. Най-лесно дефлацията се разбира така: ако при инфлация един хляб се купува за 1,00 лев, а при нормална цена, колкото в действителност има овеществен труд, един хляб за 0,50 ст /колкото в действителност си струва/, при дефлация ще стигнем до положението един хляб да се купува за 0,25 ст, или до там, че за нормалната цена да се купуват два хляба, а да не говорим за това, колко хляба ще се купят с цената на инфлацията. Но главното е това, колко пари се намират в обръщение и съвсем не в това дали една стока се търси или е затруднено производството й поради природни причини или поради военен характер.
   Тъй че, ако се опитваш с връзката между инфлацията и лихвата да обявиш лихвата като нещо съществуващо напълно естествено, смятам, че грешиш, защото в икономиката съществува понятието Дефлация, което в същината си Е ОТРИЦАТЕЛНА ЛИХВА. ПЪК И ТИ ОПИСВАШ ПОНЯТИЕТО БАРТЕР, КОЕТО Е БИЛО ИЗПОЛЗВАНО В ДРЕВЕН ЕГИПЕТ И ТО НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СЪВРЕМЕННАТА ПАРИЧНА СИСТЕМА /между впрочем, бартерът е по-добрият и по-хуманен начин да се прави икономика/.
   И оттук можем да си направим съответния извод, за какво служи лихвата. Разбира се за създаването на най-лошата икономика, която може да бъде създадена. За икономиката на вечното и неконтролируемо забогатяване, на тъй наречената кредитна система, която пък е породена от алчност и себичност. На такъв тип икономика и е съдено в един момент да изгърми, тоест да унищожи в един прекрасен момент изкуствено създадените и ненужни пари, защото вече не може да ги управлява и те й пречат да се развива, те са вече ненужно бреме, което спира развитието на обществото /макар, че според мен, развитието на обществото може и съвсем без пари, защото, ако се вгледаме в природата, всички живи същества работят и творят и никой не им плаща, дори и да не съзнават /и въпреки това/ единството на всичко, което ги заобикаля/.
« Последна редакция: Февруари 12, 2009, 20:58:56 pm от SMSI-H »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Относно: Пари и лихва
« Отговор #25 -: Февруари 12, 2009, 21:09:46 pm »
Казах, че примера е прост.

Какво става когато козата роди не 1, а 3 яренца. Пустиняка от планината ще има примерно 1000 кози, а не 500. Същото е и да имаш 1000 лева, а не 500. Увеличава се количеството разменна единица. Може и за разменна единица да използваме примерно кило сол, както е било преди 2000 години, но целях максимално да опростя примера и да не използвам учебници, защото щях да бъда обвинен че съм с промит мозък. :)

Иначе мога и на английски да ти дам определение за инфлация и много по-дълго и по-сложно от това, със десетките странични ефекти, които тя оказва върху икономиката.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Пари и лихва
« Отговор #26 -: Февруари 12, 2009, 21:22:50 pm »
Eon,

Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надух от лихвата. В миналото системата на бартера представлява СИСТЕМАТА НА ИСТИНСКИТЕ ПАРИ, това не можещ ли да го разбереш. Не можеш ли да разбереш, че има разлика между ИСТИНСКИТЕ ПАРИ, ОСНОВАНИ НА РЕАЛНИТЕ СТОКИ И ДНЕШНАТА СИТЕМА, ОСНОВАНА НА ЛИХВАТА? Не смесвай нещата/двете система, те са различни, както са различни въздухът и водата. Не може да оприличаваш едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита. Единственото общо между двете система е факта, ЧЕ ЧРЕЗ ДВЕТЕ СЕ ДАВА ОЦЕНКА НА НЯКАКВА СТОКА /което си е в дествителност пак фикция, защото е функция и принуда за/на размяната/, която да послужи, чрез големите измами, едната, от които наречена лихва, а другата, наречена собственост, за получаване-придобиване-открадване /което те наричат размяна/ на овеществеността в стоки на труда на роба или експлоатирания.

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Относно: Пари и лихва
« Отговор #27 -: Февруари 12, 2009, 21:26:05 pm »
Еми хубаво щом казваш така да бъде. А я си представи съвременния свят изграден на основата на бартер. Как ще изглежда според теб? Ще оцелее ли?

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Пари и лихва
« Отговор #28 -: Февруари 12, 2009, 21:41:01 pm »
Еми хубаво щом казваш така да бъде. А я си представи съвременния свят изграден на основата на бартер. Как ще изглежда според теб? Ще оцелее ли?

Естествено, че ще оцелее!!!

Нима в природата някой плаща на другия с пари? /!/ Не, нали! Ако можеш дай пример за такова плащане с пари! Не можеш да дадеш! Всичко е само в тъпите и празни глави на хората, дето си мислят, че са богове, а не знаят, ЧЕ ВСИЧКИ ХОРА СА НАИСТИНА БОГОВЕ, КОЕТО Е СМЕШНО И ТРАГИЧНО!

Ще оцелее и то как! Ще изчезнат всички проблеми, които произлизат от парите, а те са повечето! Виж, какво са ВИДЕЛИ, създателите на филма Стар Трек, особено се вгледай във филма "Ентърпрайз". Ти си интелигентно момче и много добре знаеш, какви неща е предвидила фантастиката, написаното преди сто години е реалност днес! Излишно е да ти казвам, че има по-умни хора от мен, който засега само попива информацията, малко неща вижда в тяхната истинска светлина и не твори, които са видели, и описали близкото човешко бъдеще. На тях може да се вярва!!! А ако не си гледал "Ентърпрайз", горещо ти го препоръчвам! Писанките за комунизма преди повече от сто години, бледнеят пред този филм!!!

Неактивен Salito

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 219
 • ТАЙНАТА Е В ХРАНАТА
Относно: Пари и лихва
« Отговор #29 -: Февруари 12, 2009, 21:42:03 pm »
Цитат
А я си представи съвременния свят изграден на основата на бартер. Как ще изглежда според теб? Ще оцелее ли?
според мен не само ще оцелее, но и ще процъфти, както някои хора не могат да си представят, че може да се оцелява без месо и не разбират, че не само ще оцелеят но и ще се отърват от дузина болести поне.
най-добрият приятел на човека остава самият той, въпреки предателствата понякога.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27