Автор Тема: Масовото отравяне на човечеството!  (Прочетена 79956 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #30 -: Май 02, 2009, 15:35:50 pm »
Фотополимерни пломби - още един хит на пазара  ;)

Цитат
Полимеризация  http://www.ralev-dental.com/usual_polymerisation.htm
   

      Лилавите елипси представляват малки органични молекули (т. нар. мономер). При протичането на полимеризацията те образуват големи молекули, състоящи се от хиляди и милиони фрагменти, свързани със здрава химична връзка (червената линия). Колкото по-здрава е тази връзка, толкова по-механично издържлив е съответният материал. Тази реакция е всъщност в основата на синтеза на всички съвременни пластмаси, т.е. фото- и химиополимерите не са нищо друго, освен пластмаси. Вижда се, че при крайния продукт кристалната решетка не е абсолютно правилна. Това не се дължи на мързел или недоглеждане от страна на web - разработчика, а представлява опит да се представят материалите в близко до действителността състояние. От физиката е известно, че никъде в природата и в техниката не се срещат идеално подредени кристални решетки. Композитните материали не правят изключение.

    Като химична структура всички мономери в състава на композитите са на базата на метилметакриловата киселина. За по-любознателните посетители структурната формула на молекулата на мономера е следната:

                                                                             СН3             

                                                               ―СН2―C―

                                                                               СООСН3

      Това химично съединение е изиграло голяма роля в не една област от дейността на човека. Повечето зъботехнически пластмаси са на акрилатна основа. От тях зъботехниците изработват снемаеми протези и естетични инкрустации. Секунните лепила също съдържат акрилати, както и някои строителни фугиращи смеси и бои. При материалите за обтурации обаче класическата метилметакрилова киселина е била използвана в миналото, след което постепенно е отхвърлена поради нейната ниска износоустойчивост и недобрата стабилност на цвета. Днес най-често се използват производни на метилметакрилата - bis-GMA (бис - фенол А глицидил метакрилат), UDMA (уретан диметакрилат) и TEGDMA (триетилен гликол диметакрилат).

    От схемата в началото на страницата се вижда също, че при втвърдяването крайният обем е по-малък от началния. Поради това всички композити малко или много се свиват при втвърдяването си, което представлява неблагоприятен ефект - образуват се цепнатини на границата със зъба, отлепват се обтурациите и т.н. Този страничен ефект се избягва чрез нанасянето на материала на части - всяка следваща порция компенсира свиването на предходната. Някой ден в областта на химията ще бъде извършено гениално откритие и ще бъде разработен разширяващ се при втвърдяване композит. Тогава ще се реши окончателно проблемът с цепнатините по границите на обтурациите, но ще възникне нов проблем - опасността от счупване на част от зъба поради напрежението при разширение на материала.

    Съществуват и по-нови материали, също композити, при които обаче полимеризацията протича по малко по-различен начин. С какво се отличават те от конвенционалните полимери и защо са по-скъпи? Кликнете тук, за да получите информация по тези въпроси.

    Немалко значение има и видът на неорганичния пълнител на материала. Колкото е по-голям е процентът му, толкова по-малко е полимеризационното свиване и е по-голяма механичната якост на материала. Като химичен състав неорганичният пълнеж включва бариеви, цинкови и итриеви силикати. Големината на частиците е от изключителна важност.

Ето какво казва Википедия за ФЕНОЛА

Цитат
Физични свойства  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BB

Чистият фенол е безцветно кристално вещество с характерен мирис. Температура на топене е 43 градуса. На въздуха лесно се окислява и се оцветява в светло до тъмнорозово. Има специфична (карболова) миризма. При обикновена температура е малко разтворим във вода, но над 66 градуса се смесва със водата във всяко отношение. Разреден разтвор на фенол (5%) се нарича карбол и се използва за дезинфектант. С течение на времето той променя цвета си от розов до червено-кафяв, което се дължи на окисляването му. Фенолът е протоплазмена отрова. Попаднал върху кожата, предизвиква изгаряне поради това, че пресича белтъчните вещества. Вредно въздействие имат не само разтворите, но и парите на фенола. Вдишан в малко количество, той причинява главоболие. Фенолът е един от най-опасните замърсители на околната среда. Особено опасно е замърсяването на водата. Например отточните води при производство на т.нар. фенолформалдехидни смоли са сериозен замърсител на водите и реките. Много опасно е и замърсяването на океаните, където фенолът попада главно като се разбият петролоносачи и танкери, превозващи суров нефт. Неблагаприятно действие има неговата токсичност, както и лесната му окисляемост, при което намалява съдържанието на кислород във водата. Затова в силно замърсените райони рибите загиват. Отровената риба мирише на фенол.

Отровното действие на фенола поставя въпроса за обезвреждане на отпадаците му при производство. Една част от тях се улавя, окислява се до нетоксични продукти, а другата се използва при други производства. Днес особено преспективни са биологичните методи за очистване, при които фенолът се разгражда от някои микроорганизми, приспособени да се хранят с фенол. Но биологичния начин за пречистване на фенолни води е най-лесен.
« Последна редакция: Май 02, 2009, 15:36:52 pm от emilkos »

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #31 -: Май 02, 2009, 16:57:40 pm »
Обаче може би все още има надежда   ;)

Попаднах на интересен материал за пломби - ормоцери
http://www.ralev-dental.com/ormocer_polymerisation.htm
Цитат
Ормосери

    Ормосерите са материали от ново поколение. Названието им идва от английски и представлява абревиатура (ormocer - organic modified ceramic или органично модифицирана керамика). От това название става ясно, че тези материали съдържат керамични компоненти, които са свързани чрез химични връзки с пластмасата. На схемата керамичните частици са представени като шестоъгълници, а пластмасовият компонент - като синьозелени кръгчета, т.е. молекулите на мономера са много по-големи и с по-сложен химичен строеж. При полимеризацията свързването се осъществява благодарение на пластмасата. Вижда се, че кристалната решетка също не е идеална, но деформациите са много по-малки в сравнение с конвенционалните композити. Благодарение на керамичната съставка механичната здравина на материала е много по-голяма, а благодарение на големия размер на молекулата и свиването при полимеризацията е по-малко. Всичко това обаче много усложнява производствения процес на ормосерите, поради което производителите ги предлагат на доста по-високи цени от останалите композити. Затова не ни се сърдете, че и ние ви ги предлагаме на по-високи цени - хубавите неща стават с пари.

     В нашия кабинет се работи с ормосер Admira, производство на немската фирма Voco. Лично аз съм с много добри впечатления от този материал. Има много добри цветове, полира се отлично и трайността на обтурациите е голяма. Доколкото имам информация, фирмата Voco има издаден патент за допълнителен начин за свързване на материала със зъба, т.е. освен всички останали положителни качества и връзката с твърдите зъбни тъкани е по-силна.

Проверих доколкото ми позволяват познанията  ::) по химия (интернет е море от информация   ;D ) и намерих следните снимчици:

Прави впечатление химичния състав на пломбетата (Барий, Силиций, Апатит - минерал). Ако има някои с повече познания по химия ще е полезно да си каже мнението.

Неактивен viki075

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #32 -: Май 02, 2009, 18:07:56 pm »
За диабета-никакъв алкохол,сладко,цигари,газирани напитки,някой видове ядки,мед,бял хляб,картофи.Баща ми е диабетик от 28 години.Разболя се от стреса.Но има и много генетични фактори като наднорменото тегло.Как да се предпазим ли?В общи линии никак.Като се има впредвид кризата хората си купуват най-необходимото,а повечето храни са пълни с боклуци и отрови.Ако си ги гледаш сам не можеш да не ги пръскаш поне малко,защото гадините са станали толкова устоичиви на пестицидите,а земята е...то не е замърсяване,киселинни дъждове.Спомням си Чернобил.Какви хубави гъбки ядох само! ;D

Неактивен XVisible

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
  • Тук трупам всичко преведено от мен и не само...
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #33 -: Май 19, 2009, 23:43:50 pm »
Предистория:

Какво е мононатриевият глутамат (МНГ)?
Мононатриевият глутамат се използва за засилване вкуса на храната вече почти един век. Глутаматът се съдържа в храните, съдържащи протеини, като месо, зеленчуци, птиче месо и мляко. Човешкото тяло също произвежда голямо количество глутамат. Мускулите, мозъкът и други органи от човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.
Глутаматът съществува под две форми: свързан глутамат (свързан е с амино киселини, образувайки молекули белтъчини) и свободен глутамат. Само свободният глутамат може да се използва за засилване вкуса на храната. Храни, които често биват използвани заради по-силния им аромат, такива като доматите и гъбите, съдържат големи количества свободен глутамат.

От колко дълго се използва мононатриевият глутамат?
Преди около 1200 години готвачите от Ориента открили, че някои ястия, приготвени с морски водорасли имат много по-добър вкус. Но едва през 1908г. проф. Кикунае Икеда, от Университета в Токио, изолирал глутамата от морските водорасли и разкрил тайната на неговите засилващи вкуса способности. От тогава досега глутаматът се използва като ефективен начин за подобряване вкуса на храните.

Как се добива мононатриевият глутамат?
Най-често той се приготвя чрез ферментация – процес подобен на този, при който се приготвят киселото мляко и оцетът. Най-напред процесът започва с ферментацията на царевица, захарно цвекло или захарна тръстика. Добитият продукт е под формата на фини бели кристали, които се разтварят лесно в течности и лесно се смесват с различни храни.

Използването на мононатриевия глутамат в хранителната промишленост:

Как мононатриевият глутамат засилва вкуса на храната?
Готвачите по целия свят добре знаят, че има някои храни, които имат по-разпознаваем и приятен аромат от други, именно заради това тези храни често се използват като съставки на различни рецепти.
Установено е, че глутаматът е много важен елемент от процеса на зреене, който предизвиква и по-наситения аромат на продуктите. Ето защо храните, богати на глутамат (такива като домати, сирене и гъби), се използват да придават вкус на храната.
МНГ засилва основния вкус на много храни. Скорошни изследвания показват, че МНГ има способността да извлича на повърхността уникалния вкус, наречен в Япония „umami”, а в Америка често описван като апетитен вкус на месо. „Umami” се смята за петия елемент на вкуса, като допълнение към соленото, сладкото, горчивото и киселото. Като неизменна част от световната кухня този вкус е общ за бульоните в Европа, стридения сос в Китай, соевия и рибения сос в Азия.

Как се използва глутаматът при готвене?
МНГ спомага проявяването на най-хубавите натурални аромати в много различни храни, като например месо-свинско, телешко, птиче; морски храни и зеленчуци. Супите и сосовете са едни от ястията, при които успешно може да се използва МНГ в умерени количества.
Докато глутаматът се смесва добре със солено и кисело, то в комбинация със сладко или горчиво той не може да направи нищо за засилването и подобряването на вкуса.
Приблизително около половин чаена лъжичка МНГ може да засили вкуса на около 500гр месо или 4 до 6 порции със зеленчуци или супа.
МНГ прави вкусът на хубавата храна още по-добър, но не може да направи вкусът на по-недоброкачествената храна по-хубав.

Глутаматът в мононатриевия глутамат същия ли е както глутаматът в пармезана и гъбите?
Няма значение дали избирате храни богати на глутамат, като домати, пармезан; мононатриев глутамат или соев сос, глутаматът във всяко едно от тях е един и същ.
Множеството клинични изследвания доказват, че тялото на човек не може да прави разлика между глутамата, който се набавя по естествен път от богатите на глутамат храни или от този в МНГ. Например, ако анализирате чиния спагети. Вие можете да установите точното количество на глутамата, но не можете да кажете дали той е дошъл от доматите, пармезана или мононатриевия глутамат.Какво количество МНГ консумира един средностатистически човек?
Глутаматът, добавен към храните, за да подобрява вкуса, представлява само една малка част от целия глутамат, консумиран във всеки дневен хранителен режим. Дневно човек консумира средно 10гр свързан глутамат и около 1гр свободен глутамат. Човешкото тяло произвежда около 50гр свободен глутамат дневно. Всъщност допълнителния прием на свободен глутамат, чрез приема на МНГ, е около половин грам или около 1/10 чаена лъжичка на ден.

Тялото преработва ли външно добавения глутамат по различен начин, отколкото естествено образувалия се глутамат?
Според Федерацията на американските институти за експериментална биология няма никаква разлика между натуралния глутамат и допълнително добавения глутамат и начина, по който те участват в метаболизма на тялото. Човешкото тяло приема глутамата по един и същ начин, независимо какъв е неговият източник. Всичкият глутамат се абсорбира от вътрешностите и следва нормалното протичане на метаболитните процеси.
Като резултат в следствие на консумирането на МНГ или протеинови храни ще се стигне до повишаване на съдържанието на глутамат в кръвта. Това съдържание ще се върне в нормалните си граници след три часа, независимо какъв е бил източникът на глутамат.

Колко натрий прибавя към храните МНГ?
Съдържанието на натрий в МНГ представлява една малка част от цялостното ниво на натрий в нормалния дневен хранителен режим. За сравнение МНГ съдържа 12% натрий, докато трапезната сол 39%.

Съдържанието на МНГ указано ли е на хранителните опаковки?
Да. Има разпоредби, които задължават съдържанието на МНГ да се изписва на опаковката. МНГ трябва да бъде написан със своето най-често срещано наименование -мононатриев глутамат. Не е задължително да се записва като МНГ. Мононатриевият глутамат не се изписва, само тогава, когато той естествено се съдържа в храните, като сирене, домати или високо протеинови храни.

МНГ: почти едновековна безопасна употреба

Безопасен ли е МНГ?
Да. МНГ се използва от почти 100 години и е един от най-изследваните продукти. Безвредността на МНГ е доказана множество пъти. Именно заради това той е поставен в списъка със съставките, разпознавани като безопасни от Федерацията на американските институти за експериментална биология, наравно със захарта, содата бикарбонат, солта и пиперът. Също така Световната здравна организация е решила да не слага ограничения върху дневното количество приеман МНГ, приемайки го за безвреден.

МНГ безопасен ли е за малки деца и бременни майки?
Да. Изследвания показват, че МНГ е безвреден за всички хора, включително малки деца и бременни майки. Организмите на малките деца, включително и бебетата, обработват глутамата толкова добре, колкото и възрастните.
Множеството изследвания са показали, че консумираният глутамат не се пренася от организма на бременните към плода, който носят. С други думи МНГ не преминава през плацентата. Всъщност именно плацентата поглъща глутамата, произведен от организма на плода и го прехвърля в организма на майката.
МНГ също така е безопасен и за кърмещи жени. Концентрацията на глутамат в майчината кърма не се повишава след консумация на големи количества МНГ.

МНГ и твърдения, свързани със здравето:

Какво влияние може да има МНГ върху централната нервна система?
В своя преглед от 1995 Федерацията на американските институти за експериментална биология съобщава, че не се наблюдават, каквито и да било неблагоприятни влияния на МНГ върху централната нервна система. Глутаматът много бързо се обработва от организма. Нивата на глутамат в кръвта не се покачват толкова много след консумирането на храни с добавен МНГ в тях. Глутаматът не може да проникне в мозъка чрез кръвта поради наличието на кръвно-мозъчна бариера, която го спира. Ролята на тази бариера е да предпазва мозъчните клетки, а мозъкът обикновено си произвежда свой собствен глутамат, който се използва за неговото функциониране.

МНГ може ли да предизвика астма?
Не. МНГ не причинява астма. Според публикация в Журнала за алергии и клинична имунология (Journal of Allergy and Clinical Immunology) консумирането на храни, съдържащи МНГ, не предизвиква активизиране на астма.

Доказали ли са изследванията връзка между МНГ и наличието на мигрена?
Не. Главоболието, причинено от мигрена е много силно и неприятно. Има много теории за това кое причинява това главоболие, като например наследствеността, неврологични мозъчни разстройства, но няма никаква връзка между мигрената и МНГ.
 :o >:(
http://www.nestle.bg/page.asp?id=72&pid=10
« Последна редакция: Май 19, 2009, 23:49:42 pm от XVisible »

Неактивен XVisible

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
  • Тук трупам всичко преведено от мен и не само...
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #34 -: Май 20, 2009, 00:15:02 am »
Да си припомним:
http://www.bg.yosif.net/med/index14.htm

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #35 -: Май 21, 2009, 22:52:02 pm »
Да си припомним:
http://www.bg.yosif.net/med/index14.htm

Мога да подкрепя написаното с личен пример. Преди години работех в китайски ресторант, където готвача (китаец) блъскаше яко тази подправка в манджите (наричаха я "бял веджин"). Това беше през 2001 и тъи като незнаех какво представляват китайските подправки ми беше интересно и си похапвах китайски манджи. Когато започнах работа там ресторанта вече работеше от няколко години. Интерсно ми беше, че китаеца постоянно се оплакваше от всякакви болежки, а уж тяхната храна била здравословна(!?!). След като прочетох сега статията ми стана ясно защо (въпреки, че беше слабичък лапаше като за световно-нали беше аванта). След време след като напуснах и аз започнах да проявявам някои симптоми, но явно промяната в храненето си каза думата и без да осъзнавам какво се случва нещата се оправиха. Сега след като се поограмотих по случая разбирам защо имам "предпочитания" към някои продукти.  :-[

Неактивен XVisible

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
  • Тук трупам всичко преведено от мен и не само...
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #36 -: Май 22, 2009, 01:05:38 am »
Факт 1: Китаец ми е казвал, че китайската храна няма нищо общо с това, което тук наричат "Китайски ресторант"

Факт 2: Приятелката ми готви прекрасно. Въпреки това тя никога не може да направави ориз така, както в китайски ресторант.
Да търсим тайната ли... :-X

Факт 3: Бях си харесал една пицария наблизо, но забелязах, че ям нетипично много за мен от техните "вкусни" пици.
След последното хубаво похапване на една от малкото им безмесни пици не можах да спя цяла нощ! Това ми беше и последната поръчка от там!   >:(

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #37 -: Май 22, 2009, 02:03:29 am »
Факт 2: Приятелката ми готви прекрасно. Въпреки това тя никога не може да направави ориз така, както в китайски ресторант.
Да търсим тайната ли... :-X

Тайната е във вида ориз  и съотношението вода :ориз. Аз отдавна изкопчих "тайната" от една тайландка. :P

Относно глутамата: Има го и в сушениет подправки. Ако купувате готови от магазина, гледайте да не съдържат нищо друго. Всякакви такива комбинирани от типа: "подправка за ..пиле/ риба/ пица и т.н. са с добавки.

Веднъж гледах Звездев по ТВ как готви с мононатриев глутамат и как го превъзнася. Същото и с "прекрасния маргарин на Белла". Колко нагло лъжат от екрана за пари!
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен emilkos

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 284
 • Леле, к'во станА
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #38 -: Май 22, 2009, 09:34:32 am »
Тайната е във вида ориз  и съотношението вода :ориз. Аз отдавна изкопчих "тайната" от една тайландка. :P

Без "бял веджин" никога неможеш да докараш вкуса като в китайски ресторант, а и в ресторантите се ползва какъвто и да е ориз въпроса да е евтин.
« Последна редакция: Май 22, 2009, 09:37:39 am от emilkos »

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 258
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен rosko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #40 -: Юли 27, 2009, 22:31:30 pm »
Да се опитаме да бъдем практични и да направим каквото можем. Аз махнах пастата за зъби - вместо нея ползвам мисуак. Почти не използвам дезодорант - до някъде воден разтвор на магнезиев хлорид върши същата работа и е напълно безвреден. Дайте идеи с какво да мием телата (и главите)си, с какво да перем и са какво да мием чиниите, за да намалим контактите си с химията.

Неактивен merulious

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 548
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #41 -: Юли 28, 2009, 09:53:36 am »
Откъде го купуваш тоз мисуак? Аз ползвам по- достъпни средства :)
За алтернативни заместители във форума доста се изписа, можеш да потърсиш.
Иначе за мен най- универсалното почистващо средство- сода бикарбонат(за тяло, за чистене, миене на съдове, обезмирисяване)! Не се пени, но бива. Иначе за почистване на мазнини... не знам дали ще свърши работа... :-\
А косата си можеш да миеш с хума + няколко капки алкохол /да не изсушава прекалено/ + жълтък, мед, оцет, може би някакво масло, ама да се внимава, че може ефектът да не е приятен :), комбинации бол, информация за това в нета има доста.
Косата след измиване може да се изплаква с оцетен разтвор (за блясък) или примерно чай от лайка или коприва... За мъже не е толкоз фатално и да не се получи, късата коса по- лесно се поддържа.
За пране, хм :-\ четох, че содата върши работа, но не ми се рискува :) Има едни перящи топки, които йонизират уж водата, поръчват се по интернет, скоро ще си взема и аз. Иначе има биопрепарати (за пране и миене на съдове), които не натоварват околната среда... на Фрохш, но не мога да коментирам за тях.
« Последна редакция: Август 28, 2009, 19:53:18 pm от Mirotvorec »
...water can flow, and water can crash...

Неактивен rosko

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 6
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #42 -: Юли 28, 2009, 20:08:01 pm »
Мисуака ми го донесе приятел от Дубай. Продава се около джамиите. Една пръчка е 1-2 лв. и стига за месец. Произведен е в Пакистан, всяка пръчка е във вакуумна опаковка, въобще културна работа. Пробвал съм да си мия зъбите със сода за хляб, но мисуака е много по-добър и не е неприятен за разлика от содата).

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #43 -: Август 28, 2009, 13:45:03 pm »
  :hi: Миризмите ни са следствие на храната, която консумираме, но най-вече  са следствие на: НАШИТЕ МИСЛИ!
Така казват мъдрите живяли преди нас, вероятно имат право?  ;)
« Последна редакция: Август 28, 2009, 19:52:56 pm от Mirotvorec »
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

Неактивен aldonea

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 520
 • От всичко достатъчно!
Re:Масовото отравяне на човечеството!
« Отговор #44 -: Ноември 30, 2009, 02:02:13 am »
Да се опитаме да бъдем практични и да направим каквото можем. Аз махнах пастата за зъби - вместо нея ползвам мисуак. Почти не използвам дезодорант - до някъде воден разтвор на магнезиев хлорид върши същата работа и е напълно безвреден. Дайте идеи с какво да мием телата (и главите)си, с какво да перем и са какво да мием чиниите, за да намалим контактите си с химията.
   :) Някога са миели косите и телата си с хума,а дрехите са изпирали с дървена пепел.
Но дали не е наложително телата ни все пак да се приспособят към новите условия?  :hi:
БОЛКАТА Е НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ!!!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27