Автор Тема: Термоядрен синтез  (Прочетена 11396 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Термоядрен синтез
« -: Февруари 01, 2006, 20:30:14 pm »
Първият етап от изграждането на реактора за ядрен синтез започна, съобщиха европейски информационни сайтове.
    
actualno.com

Миналата седмица в института по плазмена физика “Макс Планк” пристигнаха първите части от реактора за ядрен синтез чрез плазмена камера Wendelstein 7-X. Устройството тежи 35 тона и се състои от стотици отделни компоненти, разделени на 20 сектора, предаде Дневник. Инсталацията трябва да бъде изцяло сглобена след 6 години.

Иначе ядреният синтез има потенциал да осигури чиста и практически неограничена енергия на света. Проблемът при добива й обаче е изключително високата температура, която синтезът изисква - 100 млн. градуса. Контролирането й при сегашното ниво на технология е невъзможно.

Учените обаче са открили алтернативна възможност, за да задържат ядрената реакция - магнитни полета. За да бъдат увеличени шансовете за постигане на желаната реакция на синтез, плазмената камера има необичайна асиметрична форма, която обаче изисква изключително висока точност при изпълнението.

“Асиметричната форма на камерата е на ръба на технически възможното”, казва Бернд Хайн от “Макс Планк”, който е отговорен за сглобяването. Компонентите трябва да бъдат поставени с точност до 2 мм. Сглобките се правят на ръка, свързват се с електрожен, а крайният “печат” се извършва с лазер за допълнителна точност. За заварките са нужни над 1600 м спояваща жица. След завършването на плазмената камера тя ще бъде обгърната от 70 суперпроводими магнитни плочи, които трябва да държат плазмата далеч от стените на своеобразния съд. В противен случай те ще се изпарят моментално.

Зоната отвъд камерата ще бъде изолирана от вакуум и ще бъде суперохладена чрез течен хелий, което ще даде на магнитните плочи суперпроводими характеристики. Проектът се разработва в рамките на Шестата рамкова програма на ЕС в секцията Euratom. В консорциума по изграждането на реактора за ядрен синтез край френския град Кадараш участват освен ЕС и САЩ, Япония, Русия и Южна Корея.

По план той трябва да бъде завършен до 2015 г. и да влезе в експлоатация от 2016 г. Предвидено е да работи поне 20 години.

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #1 -: Февруари 01, 2006, 21:08:54 pm »
 :) :) :) :) :) :) :)
Паднах от стола , седнах и после пак паднах от смях....
 Тези направо ме изумяват. Човешкото лицемерие направо няма граници. Вижте спасихме света!!!!
А всъщност хората са си постигнали нещо много по-значимо.

Та значи смятах да пиша за това за което ще пиша сега, но все не намирах време.
Ето и най важната част:
http://lenr-canr.org/

Това е сайта на общност от "домашни" (мазейни,гаражни) учени които изследват един много интересен феномен
Ниско енергийни ядрени реакции или "Студен синтез"
 "Научната общност" след няколко години опити е записала в доктрината си , че това явление не може да бъде постигнато и няма смисъл хората да си губят времето с него. Проблемът възниква обаче когато не всички се съгласяват с това :). И понеже не искат да станат за посмешище много учени продължават експериментите си в къщи. И един хубав ден един белокос човек на 10 кафета постига успех. Не след дълго втори човек постига успех.
 Научната общност разследва и казва че опитите не могат да бъдат репликирани и отново се изказва че няма смисъл да се продължават експериментите.

Око разгледате сайта обаче ще видите че гаражните експерименти текат и нещата са вече толкова упростени че всеки един от нас може да започне да си експериментира сам в къщи без никаква опасност:

A Student's Guide to Cold Fusion
Cold Fusion for Dummies

Това са само два от множеството материали които ще намерите на сайта. Съветвам ви да прочетете и историята на това как протичат изследванията и т.н. много е интересно.

А сега и защо ми стана смешно. Процесът за който говоря е изключително нетрудоемък и напълно безопасен - можете да си напшравите генератор в домешни условия (при това с размери доста по-малки от микровълнова печка) и всичко е напълно безвредно - нивата на радиация са безбожно малки, май не се използваха радиоактивни материали(това трябва да го проверя че наистина сайта за последно съм го чел преди половин година)
 Казват ,че когато това се доразвие ще е възможно да се правят такива генератори с голмината на батерия - уокмена ми ще работи докато съм жив, компютъра ми няма да има нужда от UPS!
 Единствения проблем е че "научната общност " е заклеймила тези изследвания (за да могат да се похвалят със стотици пъти по-скъпия генератор за който пише Alien, чиято енергия ще е безбожно по-скъпа)  та за това експериментаторите нямат пари, трудно намират спонсори и нещата се движат много бавно. А за тези неща доста помагат и специални микроскопи, които обаче са много скъпи.

 Естествено не можем да скачаме още понеже имаголям проблем: тези реакции се повлияват значително от най-малките промени в параметрите на средата. Затова е трудно да се повторят резултатите от даден опит. Освен това все още не е намерен материал при който да се отделя задоволително количество енергия.
 Затова хората в момента експериментират с различни видове метали и пластмаси и т.н. в търсенето на правилния материал. Няма да ви отегчавам повече. Горещо препоръчвам да разгледате горният сайт. Ако бъде проявен интерес може да се разтърся и за други линкове които имам.П.П. Сега като гледам доста оптимистично съм се изказал. Така че за състоянието на изследванията по-добре да си съставите собствено менение като разгледате сайта. Хората не са много напред, но това се дължи само на липсата на финанси. Ако те им бъдат осигурени и се сформират екипи от повече от един човек както е в момента резултатите въобще няма да закъснеят. Да не говорим че в тази общност не всичко е цветущо. Хората крият един от друг резултати за да не помогнат на някой друг да ги изпревари в откритието. Много жалко това сигурно спира прогреса на 1000% . Четох че много рядко споделят резултати и то само след като подпишеш non disclosure форми.
« Последна редакция: Февруари 01, 2006, 21:14:25 pm от Glarusman »
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #2 -: Февруари 01, 2006, 21:22:48 pm »
Така  си е със зъби и нокти ще спъват всяко проучване за безплатна енергия - принципа винаги трябва да бъде -ДАВАТ СЕ ПАРИ - ПРАВИ СЕ ПРОДУКТ С ТЯХ ЗА ДА СЕ ИЗКАРАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ!  Безплатната енергия означава напрактика финансова незвисимост на всички защото цената на всички стоки ще падне в пъти а стандарта на живот теоретично би се вдигнал в пъти. Ама нали си е друго да имат подвластни роби които да се тюхкат как да си платят тока и да се чудят как да си уплътнят времето с допълнителна работа за повече приходи.

Eon

 • Гост
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #3 -: Февруари 02, 2006, 10:10:10 am »
А сега и защо ми стана смешно. Процесът за който говоря е изключително нетрудоемък и напълно безопасен - можете да си напшравите генератор в домешни условия (при това с размери доста по-малки от микровълнова печка) и всичко е напълно безвредно - нивата на радиация са безбожно малки, май не се използваха радиоактивни материали(това трябва да го проверя че наистина сайта за последно съм го чел преди половин година)
Като е толкова лесно, черпи ме един генератор ако си направил.... ;D


Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #4 -: Февруари 02, 2006, 11:53:12 am »

П.П. Сега като гледам доста оптимистично съм се изказал. Така че за състоянието на изследванията по-добре да си съставите собствено менение като разгледате сайта. Хората не са много напред, но това се дължи само на липсата на финанси.

Ами не съм ги чел двата документа за това как да си направим кутия за експерименти.В момента дефакто единственият им проблем е преколено малкото количество отделена енергия. Затова в момента налучкват материали. И то буквално - чакай да видя дали подметката на старите ми маратонки върши работа :)

А иначе и аз смятам да ставам мазейен учен :) така че в определен момент може и да си сглобя едно такова - хората са го описали стъпка по стъпка :)
Тогава ще ви наметам. Предлагам ако има и други мазейни учени да се обединим :)
 А и забравих да кажа от къде попаднах на този феномен - имаше статия в Scientific American!!!!!! И то доста оптимистична. Представяте ли си! И положението никак не се е променили още никой не им вярва и не им дава пари.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #5 -: Април 11, 2006, 19:13:26 pm »
actualno.com
Учени от Свободният ислямски университет в Техеран твърдят, че са овладели технологията за термоядрен синтез тип “Токамак”. За това съобщи информационната агенция “Мехр”.

Според агенцията “Иран е първата страна в света, която е овладяла тази технология”. “Технологията, за която се очаква, че развитите страни по света ще създадат едва след 20 години, ще облекчи реализацията на различни сложни проекти”, твърди “Мехр”. Към настоящият момент седем страни са се договорили за строителството във френският град Карадаш на експериментален термоядрен реактор (ИТЕР).

В основата на съвместната разработка лежат резултатите, постигнати в термоядрените установки “Токамак”, разработени в Русия. Съобщението на учените идва след като иранският президент и други официални лица заявиха, че Иран е постигнал значителни успехи в областта на ядрените изследвания.


« Последна редакция: Февруари 22, 2007, 10:45:22 am от Eon »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #6 -: Април 11, 2006, 19:15:22 pm »
Интересно дали Иран не се подпомага от извънземна технология или пък технология му се доставя от Русия. В последно време съобщиха за сензационни разкрития , които изпреварват (поне в официалната си част) дори САЩ. То иначе е ясно че САЩ и Русия в тайните проекти няма кой да ги бие  ;)

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #7 -: Април 12, 2006, 11:30:06 am »
Интересно дали Иран не се подпомага от извънземна технология или пък технология му се доставя от Русия. В последно време съобщиха за сензационни разкрития , които изпреварват (поне в официалната си част) дори САЩ. То иначе е ясно че САЩ и Русия в тайните проекти няма кой да ги бие  ;)

Извънземен джихад :P
Според мен са осъзнали че лошо им се пише та сега плашат гаргите с кьорфишеци за летящи кораби (да не са намерили някоя "вимана"? :)) и термоядрени синтези. Дори не са си направили труда една-две фотошопски "снимки" или пък 3DMax-ово "видео" да пуснат на "кораба", ясна ми е работата. Да не вземат да ги натупат американците и да пратят президента им да прави компания на Саддам, и да се окаже че и те нямат ни ядрени ракети ни нищо, освен пясък, петрол и фанатици :)) Изобщо, понякога като гледам на света и геополитиката, и ме избива яко на смях. Само дето границата между комедията и трагедията е ултра-тънка.

А технологични открития от такъв мащаб се постигат с квалифицирани кадри и огромни финансови средства, съмнявам се че и по двата параграфа Иран могат самостоятелно да гонят САЩ и Русия.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Термоядрен синтез
« Отговор #8 -: Април 12, 2006, 12:09:50 pm »
Точно затова ми е интересно да не би някой да ги спонсорира иначе е ясно че сами е могат да го направят.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Re: Термоядрен синтез
« Отговор #9 -: Май 06, 2008, 17:54:28 pm »
Токамак > задълбочаване на енергинйата централизаьция > задълбочаване на РОБСТВОТО >:( >:( >:(


actualno.com
Учени от Свободният ислямски университет в Техеран твърдят, че са овладели технологията за термоядрен синтез тип “Токамак”. За това съобщи информационната агенция “Мехр”.

Според агенцията “Иран е първата страна в света, която е овладяла тази технология”. “Технологията, за която се очаква, че развитите страни по света ще създадат едва след 20 години, ще облекчи реализацията на различни сложни проекти”, твърди “Мехр”. Към настоящият момент седем страни са се договорили за строителството във френският град Карадаш на експериментален термоядрен реактор (ИТЕР).

В основата на съвместната разработка лежат резултатите, постигнати в термоядрените установки “Токамак”, разработени в Русия. Съобщението на учените идва след като иранският президент и други официални лица заявиха, че Иран е постигнал значителни успехи в областта на ядрените изследвания.Иран да се стегне и да започне да произвежда клетки за Студен синтез и антигравитационни апарати, че да сгащи САЩ!!!

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Термоядрен синтез
« Отговор #10 -: Май 06, 2008, 18:50:41 pm »
Токамак > задълбочаване на енергинйата централизаьция > задълбочаване на РОБСТВОТО >:( >:( >:(

...................................

Иран да се стегне и да започне да произвежда клетки за Студен синтез и антигравитационни апарати, че да сгащи САЩ!!!
Спокойно, такова нещо като термоядрен синтез е невъзможно. Може ми става дума тъкмо за студен ядрен синтез.

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Термоядрен синтез
« Отговор #11 -: Май 06, 2008, 19:31:50 pm »
« Последна редакция: Май 06, 2008, 23:28:27 pm от Mirotvorec »

Неактивен ЛБМ

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 13
Относно: Термоядрен синтез
« Отговор #12 -: Май 08, 2008, 12:48:34 pm »
Kaкво толкова имате против токамак?По-евтина и безопасна енергия?

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Термоядрен синтез
« Отговор #13 -: Май 08, 2008, 23:40:49 pm »
Защото е продължение на сегашната енергийна централизация! По-евтина, ама пак сме зависими от централата!!!  То е все едно да ти сменят клетката от някаква обикновена на златна. Ама и златна да е - пак е клетка!!
« Последна редакция: Май 10, 2008, 07:59:34 am от Mirotvorec »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Термоядрен синтез
« Отговор #14 -: Май 09, 2008, 00:14:25 am »
Вече се говори за енергийна децентрализация. За справка броя на Newsweek от края на април.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27