Автор Тема: Иде ли кpаят на капитализма  (Прочетена 5390 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

agent006

 • Гост
Иде ли кpаят на капитализма
« -: Декември 21, 2008, 08:25:19 am »
Световната икономическа криза показа че капитализмът напук на модернете икономически адепти не само не се е излекувал от пороците си, но и че те неговата същност - доказа се правотата на изводите на Маркс и ще се збъднат неговите предсказания за криза в капитализма порати свръх натрупване и концентрация на капитала и нарастване на експлоатацията
Ако обаче обществото не тръгне по пътя на научния комунизъм, какво го очаква - анархия като в Гърция или възраждането на неофашизма ?

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #1 -: Декември 21, 2008, 12:10:43 pm »
Тя империята още се разширява, ти за разпад ми говориш. На американския капитал му остава малко да завладее изцяло света, останаха само малки държавици като Венецуела, които му се противопоставят, ама и те няма да издържат дълго. Ще последват 2-3 десетилетия на възход и тогава идва края. Всяка следваща империя е изкарвала по-малко от предходната. Историята го доказва.

cdms

 • Гост
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #2 -: Декември 21, 2008, 13:54:03 pm »
Агенте много грешиш. Капитализмът тепърва се развива. Социализмът запада(за жалост). Жалко всички политически течения са създадени в основата си от евреи и нямат бъдеше.

buden

 • Гост
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #3 -: Декември 21, 2008, 17:36:46 pm »
Аз пък искам да оставим и капитализма и комунизма на една страна.
Нищо че имат добри идеи заложени, то иначе кой ще се лови.
Едва ли някои от нас знае истинските намерения на Маркс какви са били, дори и да чел онази скучна няколко тома книга наречена "Капитал".
И едва ли щеше да има капитализъм ако нямаше комунизъм.

Не знам дали империята ще се разширява и още колко. Едно е сигурно обаче, че никой от тези които сега говорят че кризата ще мине без много жертви не я предвидиха. Така че на кого да вярваме.
Според мен криза има и ще се задълбочи. Ще стане по-зле от депресията през 30-те. Това ще доведе до вътрешни конфликти в САЩ. Обаче такива ще има по цялия свят, да погледнем кои са управници на Европа: Саркози, Берлускони, Гордън Браун, и т.н. Та какво им е специалното на тях или пък гениалното!? Има криза и в Европа. Да погледнем Русия и техните "рицари" господата Путин и Медведев - същата работа. И навсякъде ще става по-зле. Политиците взеха да стават олигарси. Мислеха си че чрез една лека криза ще станат още по-силни за сметка на обществото, но си изиграха лоша шега. Защото кризата се задълбочи и сега не могат да я овладеят, не са толкова умни колкото ни се представят.
Американците ще се озлобят от тази криза и военните конфликти ще се разрастнат. Ще има и повече доброволци. И борбата ще е за бъдещите ресурси/и аз не знам какви/, защото петрола е пред изчерпване.
Не се правя на врачка, това го говорят хора които се занимават с икономика, история, политология, математика. Хора които предвидиха това което е сега. Много ясно, че бих повярвал на тях пред такива които даже отричат да има криза.
А аз кризата я усетих лично.

Това дали ще доведе до погрома на капитализма, не се знае. Защото като гледам комунизма не успя и се срина ама все още го искат някои.
Което се знае е, че идните 2-3 години ще има рушене. Какво ще се роди тепърва ще видим.

cdms

 • Гост
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #4 -: Декември 26, 2008, 14:37:32 pm »
Какво ще се роди тепърва ще видим.
Трета световна война към 2012 година.

agent006

 • Гост
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #5 -: Януари 30, 2009, 10:11:05 am »
Маркс е описал прехода от империализма (днес му викат глобализация) ,крайна фаза в развитието на капитализма, към комунизъм, който ще е мирен в по-демократичните общества! Но някои се правят на ударени ;D

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #6 -: Януари 31, 2009, 06:26:59 am »
Е и като го е писал Маркс, какво?

Маркс да не е баба Ванга, че всичко каквото е писал да се изпълнява?

Надявам се това не е някакъв елементарен опит за манипулация и демагогия.

Не виждам как го виждаш тоя комунизъм? Едене, пийне без пари, парно без пари, само лежим и който като му се доработи, отива да работи.
 ;D
Това трябва да си мега напушен за да го вярваш, че ще стане току така.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен kossev

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 190
 • http://www.pristabg.com/
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #7 -: Януари 31, 2009, 11:02:48 am »
Абе и аз много съм се чудил,кой ще работи ако се променят нещата и парите изчезнат.Не говоря за безкасово плащане и чипове

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Относно: Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #8 -: Януари 31, 2009, 17:40:41 pm »
Не знам кой ще работи, но знам кой няма да работи. Аз!
Ще тренирам по цял ден, всичко възможно, танци, бойни изкуства, баскетбол, а през останалото време ще гоня студентките (ако има студентки все още, де)
Щото може и жените да решат, че не им се учи, нито им се работи. А само ще клатят (там, не знам какво)
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Иде ли кpаят на капитализма
« Отговор #9 -: Март 03, 2009, 22:32:54 pm »
За рождения ден на олигарсите


Написано от Мария Шахъмова, на 05-02-2009 10:33


Помни 4 февруари 97-ма, пази метастазите на Указ 56 от 89-та

Будилници и свещи в ръцете на будни граждани. Място на сбирката - паметника на патриарх Евтимий в центъра на столицата. Поводът - 12-годишнината от паметната дата 4 февруари 1997 година. Денят, в който тогавашният лидер на БСП Георги Първанов и номинираният за премиер - покойният вече Николай Добрев, върнаха на президента Петър Стоянов мандата на столетницата за съставяне на ново правителство.

Сегашни анализатори на тия отминали събития стигнаха до сакралното откритие, че с доброволния отказ от власт червената партия на практика планирано е сътворила раждането на днешните български олигарси. Същевременно в същите анализи в оборот отново се завъртяха легендите за изнесените от кръга "Дойнов - Луканов" червени пари в червени куфарчета. И възниква логичният въпрос - коя е истинската рождена дата на т.нар. "олигарси"? Чия е заслугата за трансформацията на политическата власт в икономическа?

За разлика от сегашните 18-годишни граждани на страна, които за първи път ще гласуват през 2009 г., през далечната 1989-а техните връстници и всички останали пълнолетни българи може би си спомнят каква масирана икономическа реклама се вихреше тогава по единствената национална телевизия. Регулярно на екрана се появяваше главният юрисконсулт на важното по онова време Министерство на икономиката и планирането(МИП) Валери Борисов, за да разяснява новаторското стопанско чудо на партията и правителството - Указа за стопанска дейност с номер 56.

Днес Валери Борисов, основал още през 1990 г. частна юридическа фирма и близък приятел и делови партньор на покойния депутат от Великото народно събрание Илко Ескенази, е авторитетен и уважаван адвокат с престижна клиентела. По обясними причини преди 20 години той нямаше как да каже на българските "трудови хора", че с влизането в сила на споменатия Указ 56 от 1 януари 1989 г. на практика се поставя

началото на голямото ограбване

на тяхната "общонародна собственост". И още нещо не можеше да сподели Валери Борисов, който бе един от членовете на екипа сътворил указа. А именно, че неговите разпоредби за създаването на държавни, акционерни и фирми с ограничена отговорност(ДФ, АФ и ООФ) с държавно имущество са противоконституционни. Защото според действащият тогава основен закон на страната - т.нар. "Живкова конституция"(приета през май 1971 г. с референдум), "държавната, общонародна собственост е висша форма на социалистическа собственост и представлява единен фонд". А формите за предоставяне на държавна собственост са само три - за стопанисване, ползване и за управление. Да, ама не - Указ 56 повелява друго:

юруш на маслините

В помощ на тази операция, пак в противоречие на конституцията, на 28 юни 1989 г. на бял свят се появява и нарочно постановление на Министерския съвет под №36 за преобразуване на държавни и общински фирми в акционерни. А тъй като пък в чл. 2-ри на самия Указ 56 пише, че по предложение на министъра на икономиката и планирането се определят фирмите, в които държавата си запазва най-малко 51% от акциите, на 8 септември 1989 г. с решение №146 Министерският съвет утвърждава списъка на тези предприятия. Забележителното е обаче, че в него фигурират само 27 фирми, в които държавата иска да запази мажоритарното си присъствие, към останалите хиляди предприятия подобна претенция няма. Впечатляваща е и още една "дребна" подробност. В споменатото ПМС №36 от 28 юни 1989 г., останало непубликувано по обясними причини, Министерският съвет възлага на тогавашното Министерство на икономиката и планирането да предложи организация за пазар на акции. Повече от революционно начинание, което, както и Указ 56 смело прескачат Живковата конституция.

Перделъкът е пълен

въпреки че опит за замазване на ситуацията и узаконяване на беззаконните актове все пак направен. През пролетта на 1990 г. последното комунистическо ІХ-то Народно събрание променя частично тоталитарната конституция. Дава се нова трактовка на държавната собственост, като се вкарва йезуитският правен термин "собственост на юридически лица, които упражняват правото на собственост върху предоставеното им от държавата имущество от свое име, за своя сметка и на своя отговорност в пределите на закона". Отлично, но се пита в пределите на кой точно закон? Такъв специализиран нормативен акт през пролетта на 1989-а изобщо няма. Въпреки това постановките на фамозния Указ 56 си действат с пълна сила. Една от тях - чл.11, ал.3, т.1, дава чудесната възможност на държавни и общински предприятия без разрешение свише,сиреч без картбланш от Министерския съвет или съответния Окръжен народен съвет, да се регистрират или пререгистрират като АД-та и ООФ-та. На базата на учредителен договор, само с посочен капитал и без никаква пазарна оценка на заварената към момента на регистрацията държавна, респективно общинска собственост. Точно по тази схема в края на 19990 г. на бизнес хоризонта се появиха пререгистрирани като модерни акционерни фирми асовете във външната търговия от ранга на "Химимпорт", "Машиноекспорт", "Индустриалимпорт", "Електроимпекс", "Булгарлизинг" и прочие. Кой сложи частна ръка върху тях и техните задгранични дружества, през които изтекоха милиони долари държавни пари? Късметлиите хапнали от тази баница са от всички цветове на днешния политически спектър, които тази година ще се борят за вота на електората. А за тази част от простосмъртното народонаселение може би ще е любопитно да научи защо в зората на уж настъпилата демокрация преди всички други икономически закони, регламентиращи структурната реформа, приоритетно бе приет изкования на коляно Търговския закон(ТЗ). За негов основен автор се брои

близкият приятел и съмишленик на някогашния премиер

Димитър Попов - Мишо Вълчев.Търговския закон бе обнародван 18 юни 1991 г. и с него бе отменен Указ 56. Така всички държавни предприятия, модифицирали се до този момент без закон в акционерни фирми и фирми с ограничена отговорност, получиха правото да се легализират, регистрирайки се по новия ТЗ в дружества. Възможност за това им дават неговите разпоредби, според които държавните и общински предприятия могат да станат еднолични акционерни или еднолични дружества с ограничена отговорност. До тук добре, бедата е, че в същия ТЗ пише, че "образуването и преобразуването се извършва по ред, установен с друг закон". Другият закон обаче към датата 18 юни 1991 г., когато влиза в сила ТЗ липсва. Което неизвестно защо не пречи на непреобразуваните де факто предприятия да се регистрират по Търговския закон. Циркът става още по пълен, тъй като месец по-късно, на 12 юли 1991 г. абсолютно след дъжд качулка, парламентът гласува Закон за образуване на еднолични търговски дружества с държавно имущество. Това

юридическо недоразумение

което се състои само от два члена, изобщо не заработва. Причината е проста - чрез влезлия в сила месец по-рано Търговски закон акционерните фирми и фирмите с ограничена отговорност, родени от Указ 56, механично, прескачайки преобразуването си в еднолични търговски дружества(с едноличен собственик държавата), са пререгистрирани в АД-та и ООД-та, които в цял свят са недържавна собственост. Трикът е перфектен - с правни и съдебни гимнастики държавата е изолирана от контрола върху своята собственост, която нагло, без приватизация(приватизационния закон е приет през 1992 г.) на практика минава в частни ръце. Дали ще каже нещо за тези магии сегашният главен прокурор Борис Велчев, или пък ще отвори дума действащият премиер на страната "Мистър Клийн" - Сергей Станишев? Така - между другото, докато хапва тук и там сред народа кризисни кебапчета.
http://www.forumat-bg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=120:2009-02-05-08-39-19&catid=44:2008-12-23-17-29-57&Itemid=64

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27