Автор Тема: Проект Венера  (Прочетена 21548 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Относно: Проект Венера
« Отговор #15 -: Януари 19, 2009, 18:31:26 pm »
- повишаването на стандарта на жителите ще идва от автоматизираното и по-съвършено производство, както и от самата концентрична структура на градовете

...
Замислял ли си се защо до момента от толкова хиляди (може би милиони) градове по света няма никой, който да е с концентрична структура?

Как така никой не се е сетил да направи такъв ?

Първо, така не се печели площ. При квадратните квартали площта се използва също толкова, а дори и по-ефективно.

Второ, инфраструктурата (пътищата, ще са кошмар)
Дори и да направят метро, и да няма никакви коли,  не е винаги практично да се движи под високи сгради - по-скъпо е, по-неудобно и тн.
Отделно от това, естетически не е приятно, и трудно ще се ориентираш къде ще отиваш, освен ако всеки не ходи с портативен GPS и всеки адрес му е запаметен вътре.

А за по-съвършеното производство,
Едно е да се икономисва от производство на предмети с ниска себестойност - електроника, компютри, ТВ и тн.
Друго е да се икономисва от бетон, бензин за багерите, и тн всички разходи по един строеж.

За сега историята показва, че цените на жилищата вървят константно нагоре. Защо ли? Как така при непрекъсната конкуренция и толкова много различни фирми, които строят, цените на имотите продължават да растат. Нещо повече, расте и тяхната себестойност. Разходите на един строител предприемач също се покачват (не споря кое с каква пропорция е, и колко им е печалбата).
Та как така технологичния напредък не е довел до икономии? И как така изведнъж това ще стане в бъдеще с тези специални проекти?
Не, да се строи не е евтино, и едва ли ще стане толкова лесно.


п.с. тия сиви как не пуснаха някоя технология за евтино строителство - сгради от силикон, или незнам си от какво, от магнитни полета, или пък нано-супер-нишки например.
Не може да нямат някой сочна и изгодна технология. Дори и елита да се облажи основно, пак ще остане някаква далавера и за обикновения човек.

Само ги бива да споделят някакви не чак толкова полезни технологии, като микровълновите печки и пентиум 6, че да играят децата Уаркрафт и Дуум.
Тук таме и устройства на летящи чинии.  ;D

едит:
ето какво ми хрумна, веднага след като написах поста. Като оставим настрана извънземните, напредъка за повечето неща е свързан с огромни финансирания и научни разработки. Може би правителствата имат изгода да заделят милиарди долари, за разработката на нов модел бойна ракета, или пък някой боен самолет, но едва ли ще заделят милиарди, за разработването на евтина и лесна технология за строене.
Ако технологията ще е евтина и лесна, и всеки ще може да се възползва (което е идеята), то тогава на тях каква ще им е изгодата? Защо да го правят? Така само биха дали повече свобода и независимост за обикновените хора. А така успешно ги държат с плащане на наеми и вноски по изплащане на заеми. Не, те нямат изгода от разработването на такава технология.
« Последна редакция: Януари 19, 2009, 18:40:11 pm от Tangrata_ »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Sirius

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 155
Относно: Проект Венера
« Отговор #16 -: Януари 20, 2009, 08:58:32 am »
по принцип в желязото,стъклото и бетона няма лошо. От доста време всички по-големи сгради на запад се строят така.

Нова сграда 20-ина етажа и широка колкото цял квартал (една улична пресечка) се вдига за около година-година и половина.

Нашия университет (в Монреал) тъкмо дигна 2 такива нови сгради. За първата, обаче, някои хора недоволстваха, защото само стъклата стрували няколко милиона долара (специални някакви, че и изрисувани с картинки)

Т.е. всяко нещо, което е "по-така" струва майка си и баща си, че и повече.

А за освобождаването от сградите след време, не берете грижа. Вижте какво стана с кулите-близнаци - срутиха се вертикално - право надолу, без да засягат особено съседните сгради. Ако се постараят ще може това да се изпълни и по-безболезнено. (Все пак там симулираха инцидент и взривове)

 :) Здравей Tangrata_! Прав си че няма нищо лошо в метала, стъклото и бетона - особено последният е познат на света още от древен Рим - марката "Поцолана" е символ на качеството на главната съставка на бетона - цимента. Предимствата на този вид строителни материали наистина е в бързината на изграждането на конструкцията. Със тях бяха изградени не само близнаците в Ню Йорк, с тях са направени и Емпайър Стейт и Тайпе 101 и кулите на Петронас, с тях се изгражда и Бурж Дубай... Всички те са символи, чийто дизайн отговаря на вижданията на една епоха. В тях са интегрирани новаторските идеи не само на известни архитекти и инженери, но и на именити физици и математици. Каквото и да кажем обаче, след падането на близнаците на СТЦ в Ню Йорк, бяха положени големи усилия за премахването на последиците от рухването им и то в разстояние на месеци... Това си бе точно еко катастрофа, макар и контролирана - както спомена - сринаха се по вертикала. Всъщност, допускам хипотетичната възможност ТЕ ДА НЕ СЕ БЯХА СРИНАЛИ ТАКА... Не ми се иска да мисля, какво би представлявала тогава гледката в град като Ню Йорк посред бял ден и улици пълни с хора...
Прав си, като задаваш въпроса, цитат: "Ако технологията ще е евтина и лесна, и всеки ще може да се възползва (което е идеята), то тогава на тях каква ще им е изгодата? Защо да го правят?" - най-вероятният отговор в случая е, че това си е само реклама, а който и се хване - хване!

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 333
Re:Проект Венера
« Отговор #17 -: Юни 06, 2009, 23:16:22 pm »
Проектът Венера (The Venus Project)
http://www.lifeaftercapitalism.info/venus-project

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 201
Re:Проект Венера
« Отговор #18 -: Ноември 07, 2009, 18:51:29 pm »
http://dox.bg/files/dw?a=bb391cf164

Това е филм за идейника и създателя на Проекта Венера Жак Фреско. Има и суб на български. Теглете го, защото човекът, който го е предоставил в кутията си, скоро може да го деактивира за теглене и да го изтрие.

Днес гледах филма. Исках да придобия представа за цялостния образ на Проекта Венера. И съжалявам... Целият проект е въздух под налягане. Не случайно, в края на филма, на въпроса: "Какво е перфектното общество?", - който му задават, Жак Фреско категорично заявава, че не знае, какво е това общество, а в началото на филма категорично заявява, че е обществен инженер >:(. Много е показателно намерението му цялото управление на обществото до най-малките подробности да се остави на машините. Чак след като човекът бъдел откъснат от тежкия труд и цялото производство и управление премине в ръцете на машините, щял да се появи пълния творчески и духовен потенциал на човека :drinks: :-*.
Отделно в цялостното представяне на Фреско липсват основни познания от физиката на микросвета, липсват дълбоките познания за многомерната същност на човека и на света, липсва единството и сливането с природата. Всичко е компютри, стъкло, цимент, алуминий, желязо и машини. Останалото е празни приказки за "дълбоко разбиране на обществото и човека". Общо взето твърде повърхностен и посредствен мироглед. Твърде категорично се отричат митологичното наследство и унаследените откровения на религиите, сякаш от тях няма какво да се вземе. Твърде леко и ударно се отричат с подигравателен тон чувствата на древните хора, и в лицето на шаманите най-вече, в които те са изведени в крайно чувстване и усещане на природата. Сега, колко шамана има по света, а? И затуй сме на тоз хал в организацията на обществените ни порядки... Твърде грубо се отричат познанията на древния човек за външния и вътрешния свят, въпреки предвид факта, какво унищожение в миналото е било на книги в големите библиотеки, където е било събрано знанието на древността.
Малко след началото на филма вече имах чувството, че Фреско и подобните нему хора; даже има и един такъв български изобретател, който едно време представяше неговите бионични градове за по 50 000 до 100 000 хиляди жители всеки, - са прилетели директно от най-развитата епоха на Атлантида, за да ни втълпят безумните гигантски и самообожествяващи се идеи за организация на хората, които добре знаем, до какво са довели, благодарение най-вече на Едгар Кейс.

Мисля, че Фреско и последователите на идеите му са крайни последователи на материализма в неговата най-извратена форма като напълно и безвъвратно погребват всякакъв стимул и намерение на човека за истинско духовно усъвършенстване и истинската еволюция на човека, която само преминава през организацията на материята. Мисля, че цялата история с Проекта Венера е новата дъвка на обществото. Ама нали трябва да се "мине и през това училище"...

Иначе представянето на Проекта Венера във филма Цайтгейст-2  прави впечатление за добронамерено осмисляне на съвремените проблеми и решаването им. Обаче само горния филм, окончателно ми разби първоначално създадения образ за Проекта Венера.

Неактивен xthing

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 237
 • xthingxthingxthingxthing
Re:Проект Венера
« Отговор #19 -: Ноември 21, 2009, 18:44:35 pm »
На практика има ли някакво развитие по самият проект освен като идеи.

Неактивен Disinfo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 114
 • Дисинформатор
  • Отвори oчите си!
Re:Проект Венера
« Отговор #20 -: Ноември 22, 2009, 11:32:16 am »
Във Вийнъс, Флорида, където е "седалището" на проекта, Жак Фреско е създал една известна част от проектите си.
А скоро (близките 1-2 години) ще бъдем свидетели на първия експериментален град, най-вероятно в Нова Зеландия.
« Последна редакция: Ноември 22, 2009, 11:52:21 am от Mirotvorec »

Неактивен Cvety_22

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Re:Проект Венера
« Отговор #21 -: Февруари 09, 2010, 15:33:22 pm »
Здравейте,гледах филма и искам да кажа, че дори и идеята сега да ни се струва футуристична, и преди 300 години не биха повярвали, ако ни видят днес как живеем и с какви технологии разполагаме, и какви сме. В крайна сметка какво губим или предпочитаме да продължим по отъпканите пътечки,А какво ни взеха,дори вече сме забравили.Ами, колко от нас правят това, което найстина искат, а знаЕМ  ли вобще какво искаме в действителност? Колко от нас се замислят, че от това цяло, сме  аз и ти, и си взаймодействаме, влияем се , поглъжщаме енегриията на всичко.Аз знам, че и ти, и всеки друг от нас дълбоко себе си го боли за онзи там който пада, умира, страда, защото всички сме едно цяло и това е идеята на новият свят,да бъдем хора, не просто жена или мъж ,или шеф,служител , безработен, богат, беден, защото смисъла не е в парите, в който се заблуждаваме,смисъла е в нас.Мисля, че това е възможност.Неможем да знаем как би било тогава, но знаем как е днес и колко болка има във всеки от нас,и как рубуваме за тея пусти хартии и какво остава от нас,да служим като средство.Мисля, че от всеки зависи какъв е света днес, зависи  от нас, какъв ще бъде утре.

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Re:Проект Венера
« Отговор #22 -: Ноември 22, 2010, 18:49:25 pm »
Някой ако може  да даде малко инфо какво става с този проект и всъщност разива ли се ? Или е поредната залългалка ...
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Alf

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 77
Re:Проект Венера
« Отговор #23 -: Януари 16, 2011, 14:56:44 pm »
Аз намирам следният огромен недостатък на този проект , а именно как предвижда да се справи със свръхнарастването на човешката популация , което ще настъпи при т.нар."добруване " на човечеството. Ако на този етап Земята има достатъчно ресурси ,както твърдят авторите на проекта , то какво ще се случи ,когато броят на човешката популация надвиши 16 млрд.? А 20 млрд. ? Все пак всички знаем ,че човешкият вид е в постоянен режим на експоненциално нарастване,което става все по-опасно и критично за равновесието на биосферата !!!  :-X

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Re:Проект Венера
« Отговор #24 -: Януари 18, 2011, 21:49:34 pm »
/>
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 011
Re:Проект Венера
« Отговор #25 -: Февруари 10, 2011, 21:04:07 pm »
« Последна редакция: Февруари 10, 2011, 21:07:45 pm от Hacko »

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 898
Re:Проект Венера
« Отговор #26 -: Февруари 15, 2011, 16:04:04 pm »
Наскоро гледах 3 част на ZEITGEIST.Идеята на Фреско е найстина единствената идея дадена за ново бъдеще,което да реши сегашните ни проблеми и всички който мрънкат срещу нея ,да предложат по добра,аз лично не се сещам за някой друг които да е помислил толкова мащабно. Проблема с идеята му е че ние няма да я доживеем,после че трябва единодушие на хората,трябва революция,за която както виждаме са готови само крайно бедните и фанатиците.Дали изглеждат измислени сградите му,няма никакво значение,важна е идеята и че е помислено за всичко. Ако се стигне до направата на новия свят,ще се измисли всичко,сега не се мисли от учените защото не се вижда приложението му.
Това което за мен лично беше като дилема ,след като изгледах филма е вече съществуващите градове.Какво ще стане с тях? Как ще се премахнат? И къде ще отиде всичкия този боклук.
Относно механизирането.Всъщност услугите не могат да се механизират.Някак си не си представям да ме подстриже фризьор-робот, да ме преглежда робот -генеколог и тн.Някой професии няма да изезнат,а дори ще излязат нови.Другия проблем които виждам в проекта е психологическите последствията от промяната.Смятам изведнъж ще имам нужда от помощ,за да решим какво да правим със себе си.За сега тези проблеми срещам,но те не са основание да отхвърляме.А и последно,относно конспирациите, хора,не всичко в този свят е конспирация.

Неактивен teni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 719
Re:Проект Венера
« Отговор #27 -: Февруари 15, 2011, 18:09:28 pm »
Аз намирам следният огромен недостатък на този проект , а именно как предвижда да се справи със свръхнарастването на човешката популация , което ще настъпи при т.нар."добруване " на човечеството. Ако на този етап Земята има достатъчно ресурси ,както твърдят авторите на проекта , то какво ще се случи ,когато броят на човешката популация надвиши 16 млрд.? А 20 млрд. ? Все пак всички знаем ,че човешкият вид е в постоянен режим на експоненциално нарастване,което става все по-опасно и критично за равновесието на биосферата !!!  :-X
Споко Алф,отдел "личен състав" на Планетата е предвидил сериозни съкращения през 2012 г. :o

Неактивен grebo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 27
Re:Проект Венера
« Отговор #28 -: Февруари 16, 2011, 18:06:09 pm »
 :nea:
3-тата част на филма ми звучи несериозно. Ок, ясно е какво е технологичното решение, дори и без да съм гледал която и да е от частите, рециклирането на боклука, изчистването на околната среда, произвеждане на една голяма част от ресурсите.. дори жизненоважните за техниката петролни продукти като масла и горива, полимери, могат да бъдат синтезирани, само че ключовата дума в случая е "енергия".
В обществен план, някак си не си представям премахването на личната собственост, като нещо по-различно от ограничаване на личното ми пространство.
Не знам как си "представяме" понятията - технологичност/ниска себестойност/надеждност - на едно място?  ::) Ами нали надеждност/износоустойчивост на едно изделие/детайл се постига с висок коефицент на сигурност, който е пряко свързан с похабяването на повече материал, или високи изисквания към самия материал? Материалите отговарящи на качеството или тяхното количество пък си имат себестойност. Технологията вложена в изработка на изделието също има себестойност?
И в крайна сметка какво се получава? Ами малко или много, тия "комплекси" се пресмятат спрямо заложения срок на експлоатация, като се изтисква оптимума(цена/качество) от него! - Дори и в момента, дори и в съвременните технологии, които изобщо не са по-назад от тези за които говори Фреско, конкуренцията го налага ;)

Неактивен eses

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 898
Re:Проект Венера
« Отговор #29 -: Февруари 18, 2011, 11:38:46 am »
В този момент умишлено се правят краткосрочни изделия,за да има покупателност.Защото ако прахосмукачката ми я направят с експлоатация 20 години,фирмата ще фалира от това че след 3 години аз няма да си купя нова.В този смисъл да скъп ще е продукта но ще е с дълъг период на експлоатация. Няма да ми направят стол за компютър на който болтовете ще почнат да се отвинтват на 2 седмица.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27