Форум за конспирации, уфология и мистика.

Наука и Технологии => Tехнологии => Темата е започната от: Disinfo в Октомври 30, 2008, 10:15:33 am

Титла: Проект Венера
Публикувано от: Disinfo в Октомври 30, 2008, 10:15:33 am
Запознати ли сте с него?
 
Проект венера представя една предприемчива, нова посока за човечеството, която налага нищо по-малко от тотално преобразяване на нашата култура. Има много хора днес, които са загрижение от сериозните проблеми, срещу които се изправя модерното общество: безработица, престъпления, заместване на хората от технологията, пренаселване на земята и влошаването на екосистемите. Както ще видите, проект Венера е посветен на изправянето срещу всички тези проблеми чрез активно включване в проучванията, разработката и осъществяването на работещи решения. Чрез употребата на иновативни подходи за социално осъзнаване, стимул за образование, и най-доброто което технологията и науката могат да предложат, директно на социалната система.Проект Венера, предлага подробен план за социално възстановяване, в който човешките същества, технологията и природата ще могат да съществуват заедно, в едно дълготрайно състояние на динамично равновесие.

http://www.futurebydesign.org/ (http://www.futurebydesign.org/)

Част от проектите на Жак Фреско са градове в морето, които се смята че биха могли да са решение за пренаселването на земята, тъй като 70% от повърхността й е вода.
(http://www.futurebydesign.org/vimages/1087329409.jpg)
(http://www.futurebydesign.org/vimages/1086811730.jpg)
(http://www.futurebydesign.org/vimages/1086811794.jpg)
 
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: xthing в Октомври 30, 2008, 15:04:27 pm
дане станем като във филма Aeon Flux
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Androctonus в Октомври 30, 2008, 21:39:47 pm
изглежда по-добре от панелките :)
Следя ги тези проект-мечти, ако щете ги наречете.
Надявам се някой ден да станат реалност, да се изринат съвременните мегаполиси и човек да заживее по-"зелено" :)
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Trandev в Октомври 31, 2008, 08:54:24 am
Пренаселването може да се реши само чрез контрол на раждаемостта и намаляване броя на хората. Тук се получи малко като Параграф 22.
Проекти като този са само за богати, които ще бъдат обслужвани от многоброен персонал. Нали в Дубай построяват подобни неща. Можете проверите, кой си е купил имоти там. Бай Иван не е.
Що вреда на околната среда ще се нанесе при построяването и експлоатацията на подобно чудо. Цялата красота е в картинката, прилича на реклама на имот в Банско. Истината обаче е някъде ... там. :D :D :D :D
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Disinfo в Октомври 31, 2008, 10:21:57 am
Пренаселването може да се реши само чрез контрол на раждаемостта и намаляване броя на хората....Можете проверите, кой си е купил имоти там. Бай Иван не е.
Що вреда на околната среда ще се нанесе при построяването и експлоатацията на подобно чудо. Цялата красота е в картинката, прилича на реклама на имот в Банско. Истината обаче е някъде ... там. :D :D :D :D
Ако оставим факта, че звучиш като хората даващи милиарди за програми за намаляване на населението на земята. Очевидно не си разбрал замисъла тук. Проект Венера е много по-мащабен, и част от замисъла е не това да струва хиляди. Целта на проекта на Фреско е да бъде създадена (в световен мащаб) така наречената "Базирана на ресурси Икономика". На практика и Бай Иван, и чичо Пешо ще имат жилища там, когато настъпи нужната промяна. Част от замисъла е да бъдат премахнати парите, като ненужни за един човек, да бъдат премахнати и правителствата и институциите с централизирана власт.

p.s. Това не е анархизъм, социализъм, комунизъм или някое от подобните.

Този проект е част от Движението Zeitgeist, ето част от преводите над които работя.

Цитат
Това не е политическо движение. Нации, правителства, раси, религии, убеждения и класи са без значение. Нашите разбирания ни довеждат до извода, че това са грешни, остарели разграничения, които са далеч от позитивните фактори за колективното човешко израстване и потенциал. Тяхната основа, силата им идва от разделяне и създаване на слоеве в обществото, не в единството и равенството, които са наша цел.Докато е важно да разберем, че всичко в живота е една естествена прогресия, също трябва да се осъзнае реалността, че човешкият вид има способността драстично да забавя и парализира прогреса, чрез социални структури, които са остарели, догматични, и оттук неуместни към самата природа. Светът,който виждате днес, пълен с войни, корупция, елитизъм, бедност , епидемични болести, нарушения на човешките права, неравенство и престъпления е в резултат от тази "парализа".

Това е движение за информираността, самоосъзнаването, в постоянния еволюционен прогрес, в едновременно лично, социално, технологично и спиритуално отношение. Поддържа идеята, че човешкият вид е на естесвеният път към обединяване, прозхаждащ от всеобщо разбиране на фундаментални и почти емпирични разбирания за това как природата работи и това как ние като хора се вписваме в/сме част от това универсално откритие, което наричаме живот. Докато този път не съществува обаче, за нещастие е възпрепятсван и не се разпознава от мнозинството хора, които продължават да увековечават остарели и оттук дегенеративни методи на поведение и общуване.Именно тази интелектуална липса на свързаност и неуместност, се надява движението Зайтгайст да надмогне, чрез образоване и социално дейтвие.
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Trandev в Октомври 31, 2008, 12:04:31 pm
Аха, значи това не е продукт за продажба на имоти, добре звучи, но за съжаление е поредната утопия, нищо ново.
Разгледах фотосите на готовите продукти - нефункционални дизайнерски проблясъци. Ходил съм в такива хотели, първоначално ти харесват, но на третия ден усещаш въздуха  в балона. Тези сгради са направени са само за да се снимат  по списания.


При второто прочитане на приложения цитат прозира една тънка нишка, водеща към поредната секта на някой психически увреден тип. Всичко е прекрасно до един момент, след това става кошмарно.

Не знам, най - вероятно бъркам, но това е моето мнение.
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Androctonus в Октомври 31, 2008, 18:48:41 pm
Ей, стига бре, какви са тези песимистични прогнози...
Във всичко дявол виждате :))
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: rado89 в Ноември 01, 2008, 17:01:15 pm
не ми звучи като нищо повече от поредната секта.Идеата клони повече към култ.
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: kossev в Ноември 07, 2008, 15:33:10 pm
Лично аз,много харесвам идеята и вярвам,че някога щесе осъществи.
Но много ме съмнява,че ще я доживея.
Хората са така забили в тази система,че даже им харесва.
Ще трябва много добро убеждаване на хората,че идеята да се живее без пари и заеми,а от ресурсите не е поредната неосъществима идея
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: xXx в Декември 27, 2008, 16:07:43 pm
Харесва ми този проект и дано повече хора го подкрепят!

Разбира се винаги ще има хора, които се съмняват във всичко, но това си е техен проблем ;) ако трябва да избира между идеята на филмите zeitgeist и идеята на "другите", то определно избирам първите...
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Peacekeeper в Декември 27, 2008, 21:12:48 pm
Харесва ми този проект и дано повече хора го подкрепят!
За жалост докато има банки и пари, проектът ще е само на хартия...
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: maryline в Януари 04, 2009, 18:21:16 pm
Проект "Венера" е един хитър ход на световният елит за да заблуди масите в неговите "добрИ" намерения на пръв поглед, а всъщност той е стъпалото на което трябва да се установи "Новият световен ред." Унищожаването на монитарната система - е основата на Новият световен ред , според който купуването и продаването на каквото и да е нещо ще става само ако си имплантираш чип - с GPS система ( следящо устройство) ,и технология която   ще наложи върху човечеството пълен умствен контрол. Зомбиране на човечеството(в това се състои неговата промяна  и същевременно унищожаването му чрез този чип)- осъщестявайки на практика "проекта за намяляване на човечеството". Гледайте филма от www.kolibka.com (http://www.kolibka.com) "The secret underground lectures of commander X" -как  Бивш агент на ЦРУ разкрива защо елита иска да имплантира чипа масово в хората.
    Забележете, че проект ВЕнера се крепи не на равенството и премахването на различията на класите , а то4но в обратното - в разликите в социалните разли4ни нива. ествествено че по- ниските слоеве ще са роби на по- висшите и така нататък . бедните ще са по- бедни, а богатите стават по- богати. Помислете, има ли строй който да е замислен от обикновен човек  в "името на народа или на доброто" и да е бил  реализиран на практика.Не!.  Всички системи - фашизъм ,социализъм  комунизъм ,  на практика са създаени от самите тях- илюминати, или членове на други тайни общестав с цел личното им забогатяване и да държат масите под някаъква форма на контрол. Най доброто средство за контрол - е дезинформация и  манипулация. този проект Венера е вид манипулация, хората доброволно да поискат премахване на парите и сами да пожелаят чипосването си с чипа, който е проект на НАСА и управляващият елит.Ако невярвате- търсете информация за RFID, microchip, Verychip, Xchip.
Това са чипове с една и съща цел, но имената им са разлини за заблуда на човечеството. Внимание- медицинските чипове които ги имплантират напоследък в някой хора (дори и без тяхното знание), МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКСТРИ КОИТО предлагат чиповете имат същата крайна цел- унищожаването на индидидите след време носещи имплаНТА. да не говорим че тези чипове имплантирани в хората са уязвими на вируси, както всяка друга компютърна технология.
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: kopcap в Януари 19, 2009, 14:45:30 pm
Възможно е да си прав, но лично аз все пак смятам, че много от идеите във филма Zeitgeist Addendum  са ценни. А това за чипа в първата част на филма го казаха - ако не сте ги гледали двете части - заслужава си.
Причините, които мен ме карат да вярвам, че има шанс тази идея:
- проекта се базира на изграждането на градове в океана - единствената територия, която е ничия
- технологиите, които ще се развиват ще бъдат достъпни за всеки
- самите градове в океана - също, като първият ще бъде експериментален и ще служи за практическо усъвършенстване на идеите
- организацията на работа няма да е базирана на йерархия
- вече са се събрали учени, а първият развойно-технологичен център от 100дка е почти изграден
- повишаването на стандарта на жителите ще идва от автоматизираното и по-съвършено производство, както и от самата концентрична структура на градовете
- ще се развиват технологии, съобразени с екологията

Очевидно е, че трябва да бъдем все пак нащрек, дали обещаното ще се изпълни и как, но без поне малко оптимизъм за къде сме?
Още информация на http://thezeitgeistmovement.com/ (http://thezeitgeistmovement.com/) (на български също) и http://thevenusproject.com/ (http://thevenusproject.com/).
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Sirius в Януари 19, 2009, 15:15:05 pm
Здравей kopcap!  :)
Първо искам да започна с пова че не съм специалист в темата за строителството! Като идея, на картинка, това изглежда страшно футуристично! Много стъкло, метал и бетон! Бетонът обаче има определен живот и тъкмо се чудех какво ли биха представлявали мегаполисите изградени от този материал след време... Проблемът е и във високото строителство - когато дойде времето тези сгради да се премахнат, това ще е невероятно трудно за един гъсто застроен град, а да не говорим за жилищната катастрофа която ще предизвика подобно нещо! Мисля че с подобни проекти днес се залагат демографски бомби за бъдещето. Планирането би трябвало да бъде правено много внимателно и в синхрон с природата! Екологично погледнат проектът е разрушителен за околната среда. Иначе, както казах е много футуристичен...
Поздрави!!!  :)
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Tangrata_ в Януари 19, 2009, 18:13:00 pm
по принцип в желязото,стъклото и бетона няма лошо. От доста време всички по-големи сгради на запад се строят така.

Нова сграда 20-ина етажа и широка колкото цял квартал (една улична пресечка) се вдига за около година-година и половина.

Нашия университет (в Монреал) тъкмо дигна 2 такива нови сгради. За първата, обаче, някои хора недоволстваха, защото само стъклата стрували няколко милиона долара (специални някакви, че и изрисувани с картинки)

Т.е. всяко нещо, което е "по-така" струва майка си и баща си, че и повече.

А за освобождаването от сградите след време, не берете грижа. Вижте какво стана с кулите-близнаци - срутиха се вертикално - право надолу, без да засягат особено съседните сгради. Ако се постараят ще може това да се изпълни и по-безболезнено. (Все пак там симулираха инцидент и взривове)
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Tangrata_ в Януари 19, 2009, 18:31:26 pm
- повишаването на стандарта на жителите ще идва от автоматизираното и по-съвършено производство, както и от самата концентрична структура на градовете

...
Замислял ли си се защо до момента от толкова хиляди (може би милиони) градове по света няма никой, който да е с концентрична структура?

Как така никой не се е сетил да направи такъв ?

Първо, така не се печели площ. При квадратните квартали площта се използва също толкова, а дори и по-ефективно.

Второ, инфраструктурата (пътищата, ще са кошмар)
Дори и да направят метро, и да няма никакви коли,  не е винаги практично да се движи под високи сгради - по-скъпо е, по-неудобно и тн.
Отделно от това, естетически не е приятно, и трудно ще се ориентираш къде ще отиваш, освен ако всеки не ходи с портативен GPS и всеки адрес му е запаметен вътре.

А за по-съвършеното производство,
Едно е да се икономисва от производство на предмети с ниска себестойност - електроника, компютри, ТВ и тн.
Друго е да се икономисва от бетон, бензин за багерите, и тн всички разходи по един строеж.

За сега историята показва, че цените на жилищата вървят константно нагоре. Защо ли? Как така при непрекъсната конкуренция и толкова много различни фирми, които строят, цените на имотите продължават да растат. Нещо повече, расте и тяхната себестойност. Разходите на един строител предприемач също се покачват (не споря кое с каква пропорция е, и колко им е печалбата).
Та как така технологичния напредък не е довел до икономии? И как така изведнъж това ще стане в бъдеще с тези специални проекти?
Не, да се строи не е евтино, и едва ли ще стане толкова лесно.


п.с. тия сиви как не пуснаха някоя технология за евтино строителство - сгради от силикон, или незнам си от какво, от магнитни полета, или пък нано-супер-нишки например.
Не може да нямат някой сочна и изгодна технология. Дори и елита да се облажи основно, пак ще остане някаква далавера и за обикновения човек.

Само ги бива да споделят някакви не чак толкова полезни технологии, като микровълновите печки и пентиум 6, че да играят децата Уаркрафт и Дуум.
Тук таме и устройства на летящи чинии.  ;D

едит:
ето какво ми хрумна, веднага след като написах поста. Като оставим настрана извънземните, напредъка за повечето неща е свързан с огромни финансирания и научни разработки. Може би правителствата имат изгода да заделят милиарди долари, за разработката на нов модел бойна ракета, или пък някой боен самолет, но едва ли ще заделят милиарди, за разработването на евтина и лесна технология за строене.
Ако технологията ще е евтина и лесна, и всеки ще може да се възползва (което е идеята), то тогава на тях каква ще им е изгодата? Защо да го правят? Така само биха дали повече свобода и независимост за обикновените хора. А така успешно ги държат с плащане на наеми и вноски по изплащане на заеми. Не, те нямат изгода от разработването на такава технология.
Титла: Относно: Проект Венера
Публикувано от: Sirius в Януари 20, 2009, 08:58:32 am
по принцип в желязото,стъклото и бетона няма лошо. От доста време всички по-големи сгради на запад се строят така.

Нова сграда 20-ина етажа и широка колкото цял квартал (една улична пресечка) се вдига за около година-година и половина.

Нашия университет (в Монреал) тъкмо дигна 2 такива нови сгради. За първата, обаче, някои хора недоволстваха, защото само стъклата стрували няколко милиона долара (специални някакви, че и изрисувани с картинки)

Т.е. всяко нещо, което е "по-така" струва майка си и баща си, че и повече.

А за освобождаването от сградите след време, не берете грижа. Вижте какво стана с кулите-близнаци - срутиха се вертикално - право надолу, без да засягат особено съседните сгради. Ако се постараят ще може това да се изпълни и по-безболезнено. (Все пак там симулираха инцидент и взривове)

 :) Здравей Tangrata_! Прав си че няма нищо лошо в метала, стъклото и бетона - особено последният е познат на света още от древен Рим - марката "Поцолана" е символ на качеството на главната съставка на бетона - цимента. Предимствата на този вид строителни материали наистина е в бързината на изграждането на конструкцията. Със тях бяха изградени не само близнаците в Ню Йорк, с тях са направени и Емпайър Стейт и Тайпе 101 и кулите на Петронас, с тях се изгражда и Бурж Дубай... Всички те са символи, чийто дизайн отговаря на вижданията на една епоха. В тях са интегрирани новаторските идеи не само на известни архитекти и инженери, но и на именити физици и математици. Каквото и да кажем обаче, след падането на близнаците на СТЦ в Ню Йорк, бяха положени големи усилия за премахването на последиците от рухването им и то в разстояние на месеци... Това си бе точно еко катастрофа, макар и контролирана - както спомена - сринаха се по вертикала. Всъщност, допускам хипотетичната възможност ТЕ ДА НЕ СЕ БЯХА СРИНАЛИ ТАКА... Не ми се иска да мисля, какво би представлявала тогава гледката в град като Ню Йорк посред бял ден и улици пълни с хора...
Прав си, като задаваш въпроса, цитат: "Ако технологията ще е евтина и лесна, и всеки ще може да се възползва (което е идеята), то тогава на тях каква ще им е изгодата? Защо да го правят?" - най-вероятният отговор в случая е, че това си е само реклама, а който и се хване - хване!
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: insomnia1304 в Юни 06, 2009, 23:16:22 pm
Проектът Венера (The Venus Project)
http://www.lifeaftercapitalism.info/venus-project
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: SMSI-H в Ноември 07, 2009, 18:51:29 pm
http://dox.bg/files/dw?a=bb391cf164

Това е филм за идейника и създателя на Проекта Венера Жак Фреско. Има и суб на български. Теглете го, защото човекът, който го е предоставил в кутията си, скоро може да го деактивира за теглене и да го изтрие.

Днес гледах филма. Исках да придобия представа за цялостния образ на Проекта Венера. И съжалявам... Целият проект е въздух под налягане. Не случайно, в края на филма, на въпроса: "Какво е перфектното общество?", - който му задават, Жак Фреско категорично заявава, че не знае, какво е това общество, а в началото на филма категорично заявява, че е обществен инженер >:(. Много е показателно намерението му цялото управление на обществото до най-малките подробности да се остави на машините. Чак след като човекът бъдел откъснат от тежкия труд и цялото производство и управление премине в ръцете на машините, щял да се появи пълния творчески и духовен потенциал на човека :drinks: :-*.
Отделно в цялостното представяне на Фреско липсват основни познания от физиката на микросвета, липсват дълбоките познания за многомерната същност на човека и на света, липсва единството и сливането с природата. Всичко е компютри, стъкло, цимент, алуминий, желязо и машини. Останалото е празни приказки за "дълбоко разбиране на обществото и човека". Общо взето твърде повърхностен и посредствен мироглед. Твърде категорично се отричат митологичното наследство и унаследените откровения на религиите, сякаш от тях няма какво да се вземе. Твърде леко и ударно се отричат с подигравателен тон чувствата на древните хора, и в лицето на шаманите най-вече, в които те са изведени в крайно чувстване и усещане на природата. Сега, колко шамана има по света, а? И затуй сме на тоз хал в организацията на обществените ни порядки... Твърде грубо се отричат познанията на древния човек за външния и вътрешния свят, въпреки предвид факта, какво унищожение в миналото е било на книги в големите библиотеки, където е било събрано знанието на древността.
Малко след началото на филма вече имах чувството, че Фреско и подобните нему хора; даже има и един такъв български изобретател, който едно време представяше неговите бионични градове за по 50 000 до 100 000 хиляди жители всеки, - са прилетели директно от най-развитата епоха на Атлантида, за да ни втълпят безумните гигантски и самообожествяващи се идеи за организация на хората, които добре знаем, до какво са довели, благодарение най-вече на Едгар Кейс.

Мисля, че Фреско и последователите на идеите му са крайни последователи на материализма в неговата най-извратена форма като напълно и безвъвратно погребват всякакъв стимул и намерение на човека за истинско духовно усъвършенстване и истинската еволюция на човека, която само преминава през организацията на материята. Мисля, че цялата история с Проекта Венера е новата дъвка на обществото. Ама нали трябва да се "мине и през това училище"...

Иначе представянето на Проекта Венера във филма Цайтгейст-2  прави впечатление за добронамерено осмисляне на съвремените проблеми и решаването им. Обаче само горния филм, окончателно ми разби първоначално създадения образ за Проекта Венера.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: xthing в Ноември 21, 2009, 18:44:35 pm
На практика има ли някакво развитие по самият проект освен като идеи.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: Disinfo в Ноември 22, 2009, 11:32:16 am
Във Вийнъс, Флорида, където е "седалището" на проекта, Жак Фреско е създал една известна част от проектите си.
А скоро (близките 1-2 години) ще бъдем свидетели на първия експериментален град, най-вероятно в Нова Зеландия.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: Cvety_22 в Февруари 09, 2010, 15:33:22 pm
Здравейте,гледах филма и искам да кажа, че дори и идеята сега да ни се струва футуристична, и преди 300 години не биха повярвали, ако ни видят днес как живеем и с какви технологии разполагаме, и какви сме. В крайна сметка какво губим или предпочитаме да продължим по отъпканите пътечки,А какво ни взеха,дори вече сме забравили.Ами, колко от нас правят това, което найстина искат, а знаЕМ  ли вобще какво искаме в действителност? Колко от нас се замислят, че от това цяло, сме  аз и ти, и си взаймодействаме, влияем се , поглъжщаме енегриията на всичко.Аз знам, че и ти, и всеки друг от нас дълбоко себе си го боли за онзи там който пада, умира, страда, защото всички сме едно цяло и това е идеята на новият свят,да бъдем хора, не просто жена или мъж ,или шеф,служител , безработен, богат, беден, защото смисъла не е в парите, в който се заблуждаваме,смисъла е в нас.Мисля, че това е възможност.Неможем да знаем как би било тогава, но знаем как е днес и колко болка има във всеки от нас,и как рубуваме за тея пусти хартии и какво остава от нас,да служим като средство.Мисля, че от всеки зависи какъв е света днес, зависи  от нас, какъв ще бъде утре.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: blade в Ноември 22, 2010, 18:49:25 pm
Някой ако може  да даде малко инфо какво става с този проект и всъщност разива ли се ? Или е поредната залългалка ...
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: Alf в Януари 16, 2011, 14:56:44 pm
Аз намирам следният огромен недостатък на този проект , а именно как предвижда да се справи със свръхнарастването на човешката популация , което ще настъпи при т.нар."добруване " на човечеството. Ако на този етап Земята има достатъчно ресурси ,както твърдят авторите на проекта , то какво ще се случи ,когато броят на човешката популация надвиши 16 млрд.? А 20 млрд. ? Все пак всички знаем ,че човешкият вид е в постоянен режим на експоненциално нарастване,което става все по-опасно и критично за равновесието на биосферата !!!  :-X
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: blade в Януари 18, 2011, 21:49:34 pm
/>
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: Hacko в Февруари 10, 2011, 21:04:07 pm
Дизайн на бъдещето (http://www.vbox7.com/tag:%D1%84%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE)   вдъхновено от Жак Фреско (http://www.vbox7.com/search/?completed=0&vbox_q=++%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%96%D0%B0%D0%BA+)    Градове в морето (http://video.mail.ru/mail/rostislava1971/3/167.html?liked=1)
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: eses в Февруари 15, 2011, 16:04:04 pm
Наскоро гледах 3 част на ZEITGEIST.Идеята на Фреско е найстина единствената идея дадена за ново бъдеще,което да реши сегашните ни проблеми и всички който мрънкат срещу нея ,да предложат по добра,аз лично не се сещам за някой друг които да е помислил толкова мащабно. Проблема с идеята му е че ние няма да я доживеем,после че трябва единодушие на хората,трябва революция,за която както виждаме са готови само крайно бедните и фанатиците.Дали изглеждат измислени сградите му,няма никакво значение,важна е идеята и че е помислено за всичко. Ако се стигне до направата на новия свят,ще се измисли всичко,сега не се мисли от учените защото не се вижда приложението му.
Това което за мен лично беше като дилема ,след като изгледах филма е вече съществуващите градове.Какво ще стане с тях? Как ще се премахнат? И къде ще отиде всичкия този боклук.
Относно механизирането.Всъщност услугите не могат да се механизират.Някак си не си представям да ме подстриже фризьор-робот, да ме преглежда робот -генеколог и тн.Някой професии няма да изезнат,а дори ще излязат нови.Другия проблем които виждам в проекта е психологическите последствията от промяната.Смятам изведнъж ще имам нужда от помощ,за да решим какво да правим със себе си.За сега тези проблеми срещам,но те не са основание да отхвърляме.А и последно,относно конспирациите, хора,не всичко в този свят е конспирация.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: teni в Февруари 15, 2011, 18:09:28 pm
Аз намирам следният огромен недостатък на този проект , а именно как предвижда да се справи със свръхнарастването на човешката популация , което ще настъпи при т.нар."добруване " на човечеството. Ако на този етап Земята има достатъчно ресурси ,както твърдят авторите на проекта , то какво ще се случи ,когато броят на човешката популация надвиши 16 млрд.? А 20 млрд. ? Все пак всички знаем ,че човешкият вид е в постоянен режим на експоненциално нарастване,което става все по-опасно и критично за равновесието на биосферата !!!  :-X
Споко Алф,отдел "личен състав" на Планетата е предвидил сериозни съкращения през 2012 г. :o
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: grebo в Февруари 16, 2011, 18:06:09 pm
 :nea:
3-тата част на филма ми звучи несериозно. Ок, ясно е какво е технологичното решение, дори и без да съм гледал която и да е от частите, рециклирането на боклука, изчистването на околната среда, произвеждане на една голяма част от ресурсите.. дори жизненоважните за техниката петролни продукти като масла и горива, полимери, могат да бъдат синтезирани, само че ключовата дума в случая е "енергия".
В обществен план, някак си не си представям премахването на личната собственост, като нещо по-различно от ограничаване на личното ми пространство.
Не знам как си "представяме" понятията - технологичност/ниска себестойност/надеждност - на едно място?  ::) Ами нали надеждност/износоустойчивост на едно изделие/детайл се постига с висок коефицент на сигурност, който е пряко свързан с похабяването на повече материал, или високи изисквания към самия материал? Материалите отговарящи на качеството или тяхното количество пък си имат себестойност. Технологията вложена в изработка на изделието също има себестойност?
И в крайна сметка какво се получава? Ами малко или много, тия "комплекси" се пресмятат спрямо заложения срок на експлоатация, като се изтисква оптимума(цена/качество) от него! - Дори и в момента, дори и в съвременните технологии, които изобщо не са по-назад от тези за които говори Фреско, конкуренцията го налага ;)
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: eses в Февруари 18, 2011, 11:38:46 am
В този момент умишлено се правят краткосрочни изделия,за да има покупателност.Защото ако прахосмукачката ми я направят с експлоатация 20 години,фирмата ще фалира от това че след 3 години аз няма да си купя нова.В този смисъл да скъп ще е продукта но ще е с дълъг период на експлоатация. Няма да ми направят стол за компютър на който болтовете ще почнат да се отвинтват на 2 седмица.
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: grebo в Февруари 18, 2011, 17:08:07 pm
В този момент умишлено се правят краткосрочни изделия,за да има покупателност.Защото ако прахосмукачката ми я направят с експлоатация 20 години,фирмата ще фалира от това че след 3 години аз няма да си купя нова.В този смисъл да скъп ще е продукта но ще е с дълъг период на експлоатация. Няма да ми направят стол за компютър на който болтовете ще почнат да се отвинтват на 2 седмица.

Така, даваш примери, давам ти конкретни решения:

Прахосмукачка: купуваш Kärcher: http://www.its-africa.co.za/graphics/karcher/vacuum%20cleaners/nt45-1.jpg След това ще си говорим колко години я ползваш. ;)
Домашните направиха същата грешка - купиха прахосмукачка Taurus Velsatis: http://www.technopolis.bg/catalog/DE/DEB992FFD169A3F1A90A002481B479E9.jpg
за същите пари можеха да вземат Kärcher, но не отчетоха моето мнение и ся "си я сърбат". ;) а качеството е като на Елит от 50 лв.
Същата е и със столове, велосипеди, автомобили - на пазара има всичко за всеки. - Велосипед, например, можеш да си купиш за 200 лв от "Метро" или "Била" - цяло лято ще го караш, но можеш да си купиш и за 500-600 от специализиран магазин на Веломания(Drag, Specialised), BAS(Ram, Cannondale), Scott.. - велосипеди които се карат по 10 години.
За автомобилите важи същото - купуваш "Тата" за $3000, или някой "китаец" за 7-8000 (нов) караш 2 години, почва ходене по мъките и на 5-та година го връщаш на вторични.
Можеш и Мерцедес да вземеш - за него казват: "Няма "стар" мерцедес, има ретро-мерцедес." - примерно!!! (МБ не са единствените)
С компютрите е същата - настолна машина сглобена от "Нео" (600 лв) и изгърмя дъното още на 1-ва година, на втората - и рам-та. Лаптоп "Делл" (~2000 лв) вече 4 години "копче" не ми е казал.
Има и компромисни решения между 2-те крайности и човек не може да се оплаче от липса на избор - важи за всякакъв вид техника. Няма лъжа и измама в производството - естествено че за някаква разлика в цената се очакват и "технологични пропуски", лъжата обаче е в маркетинговата стратегия - някой може да ти каже че елит са с нищо по-лоши от керхлер, и ако му повярваш... :P
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: Raw Deal в Февруари 18, 2011, 18:59:20 pm
Има и изключения, но от много неща зависи. ;)
Титла: Re:Проект Венера
Публикувано от: hakama в Април 18, 2011, 11:36:18 am
Здравейте,
Запознах се с този проект от последната част на Zeitgeist. Допадна ми, но и на мен ми се стори прекалено повърхностно и недомислено. Това, че смятат работата да се поеме на 90-95% (по спомен) от машишните ми се струва несериозно и не реално; не всяка операция може да се извърши от машина, а и нали все някой трябва да поддържа тези многократно повече от сега машинарии?!
Ще очаквам да направят някакъв прототип да видим на практика как ще се справят.

Титла: Re: Проект Венера
Публикувано от: blade в Май 16, 2012, 09:40:00 am
Paradise or Oblivion / Рай или унищожение (2012)

Резюме Рай или Унищожение е безплатен онлайн документален филм, създаден от проекта "Венера".

Този документален филм предоставя информация за първопричините за системните ценностни нарушения и пагубните симптоми, предизвикани от сегашната ни, установена система. Тази видео презентация се застъпва за нова социално-икономическа система, представена чрез участието на дългогодишната работа на социалния инженер, футурист, изобретател и промишлен дизайнер Жак Фреско, която той нарича икономика, базирана на ресурсите.

Филмът разглежда нуждата от надрастването на остарелите и неефективни методи било то политически, юридически или икономически, и популяризира използването на методите на науката, която съчетана с високите технологии, да удовлетвори потребностите на всички хора по света. Филмът не се основава на становища на политическия и финансовия елит или на илюзорните така наречени демокрации, а на поддържане на динамичното равновесие на планетата, което в крайна сметка би могло да осигури изобилие за всички хора.

http://zamunda.net/details.php?id=310926&hit=1 (http://zamunda.net/details.php?id=310926&hit=1)
Титла: Re: Проект Венера
Публикувано от: M.Control в Юни 30, 2012, 18:47:11 pm
Има ли нещо ново по темата ?
Титла: Re: Проект Венера
Публикувано от: kopcap в Юли 24, 2012, 12:51:26 pm
Ново...? Мисля че няма нужда от нищо ново, просто сме сковани от СТРАХ. Страхът е навсякъде и във всичко. Защото ако го нямаше, просто има начини да се организираме и да превърнем една хубава мечта в реалност. Може би Исландия са единствения пример, които въпреки заплахите на Великобритания се пребориха за "утопичната" Интернет демокрация (как да я постигнем в 3 прости стъпки тук http://peaceful-change.com ).
Срам ме е как едно болно момче полуинвалид има повече смелост от милиарди да преследва неотклонно мечтите си - имам предвид това момче
Титла: Re: Проект Венера
Публикувано от: darksun в Юли 25, 2012, 12:27:56 pm
изгледах и прочетох доста неща за проекта Венера - нещо първоначалното ми впечатление беше че не му е чиста работата .
Концентричните окръжности пребиваващи във неговите проекти на мен не ми харесват - все си мисля че хората предпочитат да живеят във правоъгълна среда а не кръгова - не знам - просто мое мнение че постоянната дъга във завоя по пътищата не отговаря на човешкото възприятие.

Той споменава за дистрибюшън центрове дето ще раздават благата - но за принципите нищо не споменава - т,е някои ще реши на кои колко му се полага и може да вземе, и ще създаде неравенство.
И трето - опазването на обществения ред от вредни елементи , ще предизвика концентрация на сили което е въпрос на време да предизвиква преврати.
И четвърто анархията без закони и силов орган ще предизвика кланово сдружаване.
Титла: Re: Проект Венера
Публикувано от: trepa4a в Август 07, 2012, 14:30:56 pm
http://www.thevenusproject.com/bg/the-venus-project/faq
http://www.saprotiva.com/naka-de-otivame-lektsiya-na-pita-r-dzhouz/
/>Материали които лично на мен са ми интересни и смислени,и явно несподелени тук по темата.Аз харесвам този проект,поради простата причина,че се предлага нещо по различно от това което е до сега и се прави сравнение със сегашната система,нещо което можете да разберете от това което предлагам на вашето внимание.