Автор Тема: Соларна криза  (Прочетена 10309 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Соларна криза
« Отговор #15 -: Юли 03, 2012, 16:15:33 pm »
Моля за извинение, относно несъобразителността си да се увличам в неуместни прогнози за край на света.

По темата, скоро излезе книга, която е сигурно, че ще изясни и попълни с достатъчно информация наличните знания :)

Цитат
Авторитетният астрофизик Боб Бърман ни представя великолепната си книга „Пулсът на Слънцето” (ИК „Изток-Запад”), която насочва вниманието ни към най-яркия обект на небето – звездата, която не само е причина да се появим на този свят, но и продължава да е основен фактор в живота ни.

Какви точно са онези призрачни проблясъци, които астронавтите виждат, но не могат да заснемат, докато са в Космоса? Защо е невъзможно двама души да видят една и съща дъга? Защо учените започват да смятат, че Слънцето е по-безопасно от слънцеблокиращия лосион? И как колебанията на слънчевите петна и съответно на слънчевия пулс влияят на всичко – от добивите на пшеница до сателитните комуникации по цялото земно кълбо?... Всичко това, но и много повече, е чудесно представено в страхотния научен бестселър „Пулсът на Слънцето”.

Туптящото сърце на Слънцето е пулсът на живота на Земята. От древните, белязали пътя му при Стоунхендж, до съвременните учени, разкрили реакцията на ядрен синтез, превръщаща масата в енергия, човечеството винаги се е стремяло да разбулва загадките на най-близката ни звезда. В тази вдъхновяваща биография на Слънцето известният учен Боб Бърман покрива цялата палитра на огненото кълбо в небето – от звездното му раждане до бъдещата му зрелищна смърт, наблягайки на чудното и увлекателното, както и на покъртителните саможертви, смехотворни грешки, егоистични битки и блестящи идеи на хората, опитали се да проумеят неговата неукротима сила.

Още в увода на книгата Бърман пише следното: „Повечето хора вероятно си мислят, че познават Слънцето достатъчно добре. То е ярко, горещо и може да ни осигури красив тен или болезнено изгаряне. Какво друго ни е нужно да знаем? Взаимодействайки с дълбоките ни кожни тъкани, слънчевата светлина произвежда витамин D – най-добрия антираков агент, открит досега. И стига толкова. Защо не оставим допълнителното познание за Слънцето на зубрачите и учените?” Бърман по такъв блестящ начин обрисува характеристиките на своя космически главен герой, че с всяка следваща страница се чувстваме все по-опиянени от силата на природата, която далеч не изчерпва чудесата си с феномените на Земята, а разкрива и тези извън нея. Не бива да забравяме, че Слънцето управлява ежедневието ни, от него зависи колко плащаме за различните неща, къде ще изберем да живеем, дали следващият ни полет ще се отклони от трансполярния си маршрут и дори дали някога ще колонизираме нови светове. Мутиращото му поведение ни манипулира много повече, отколкото собствените ни вулкани и земетресения. Слънцето влияе на добивите, на глобалните температури, на океанските течения и на човешките настроения. Най-новите му цикли дори са довели до климатични промени...

Бърман, с богат опит като автор в областта на астрономията, ни предлага всички тези научни очарования по неустоим начин и с безброй любопитни факти. Стилът му на писане е изключително достъпен и грабващ, а повествованието освен развлекателна има и откровено практична функция – „Пулсът на Слънцето” е от онези книги, които са полезни и за знанието, и за здравето ни.

http://books.actualno.com/news_392016.html

Неактивен sidewinder

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 855
Re: Соларна криза
« Отговор #16 -: Юли 03, 2012, 16:19:29 pm »
Преди соларната криза май ще има първо криза в човешкия бит и душевност.

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Соларна криза
« Отговор #17 -: Юли 03, 2012, 16:28:34 pm »
Това за климата на Дежа и аз го гледах. Сериозно е положението. Душевността се лекува, бита се устройва, но отворената кутия на Пандора често е трудно да се затвори ;)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27