Лично аз съм стигнал до извода (Както и друг път съм казвал), че наподобяването на дир.бг при съдържанието/постовете/потребителите на хнет в немалка степен е понеже и модерирането също наподобява това в дир.бг в една или друга степен. Все пак не е тайна за никого (Понеже обикновено и сами си го казваха), че немалко от потребителите се изнесоха именно защото бяха засегнати от модерирането и се почувстваха като в детска градина под строгия надзор на бавачката. Разбира се далеч съм от мисълта, че всички по-инфантилни потребители или хаховци, както ги нарекоха по-нагоре, са привлечени от модерирането - без такива при всички положения не може да се мине.
Атмосферата стана прекалено стерилна - пълно е с теми с по n на брой страници, в които се местят какви ли не постове и ако някой си позволи да пусне нещо като отделна тема и се възпротиви напреместването, случва се някой да му се нахвърли, все едно наистина е започнал да ръси нецензурни изрази.
И като стана дума за нецензурни изрази, тук е другият аспект в стерилността. И по този въпрос също съм се изказвал - ами не може една конспиративна общност, която претендира да живее в реалния, а не в измислен конспиративен свят, да си заравя главата в пясъка и да не оставя хората да изразяват това, което наистина чувстват. Уж тук почти всички са срещу Новия световен ред, а в същото време призовават към създаването на един мини-НСР тук, където хората да бъдат стриктно следени, да не би да кажат нещо малко по-така и някой случайно да се засегне.
И UNA също го е казала много добре. Да, спор няма, че мнения не се трият на несъгласни, но и не им се обръща внимание - модераторът/администраторът винаги е прав и точка, не се хвърлят никога усилия (Поне не личи) да се потърсят проблеми и другаде, а не само у потребители. Наскоро беше тотално съсипан и един нов многообещаващ чуждестранен форум (Става дума за Проект Авалон, дъщерен проект на Проект Камелот) с комбинация от надменност (И на модератори, и на обикновени юзъри) спрямо определени участници, стерилност и строгост. И сега форумът е много по-безинтересен, отколкото в началото (А това начало беше доста скоро - ако не ме лъже паметта септември месец), но някои хора си мислеха, че техен дълг е да го "прочистят", да го направят по-извисен и т.н. Ами, Тук се сещам за подписа ми - в някаква степен пасва и при тези случаи, макар и с малко по-друг контекст.
Разбира се, както и Здравец каза, всеки си вижда нещата по различен начин, някои ще се съгласят с мен, други с вижданията на подкрепящите по-затегнатия контрол, независимо потребители или обикновени администратори.
Важното, към което аз винаги съм призовавал, е когато човек вижда проблем, да се замисли и дали той с нещо не допринася, което важи за всички, разбира се - и за модератори/администратори, и за пускащите безсмислени/нецензурни мнения. Ако те сами не си дадат сметка в какво те бъркат, тогава колкото и да говорим и каквото и да правим, никога няма да постигнем никакво подобрение.
Необходим ли е дивия антисемитизъм във форума?
Какво ще допренесе това за неговото развитие, при този явен фашизъм.
Ами когато някой пусне антисемитистко мнение, нека друг пусне в отговор аргументирано мнение защо антисемитизмът не е правилен - по този начин наистина би могъл да допринесе с нещо ако не за самия форум, то поне за определени хора, които да се позамислят. ;)В крайна сметка точно това е една от основните идеи на форумите (Особено от този тип) по начало.
Всъщност, това с аргументираното мнение важи и за по-горните примери с нецензурните изрази. Ако просто такова мнение се изтрие, тогава какво е по-възвишеното на един такъв форум, ако си действа по обичайния метод с теслата? Тук все още има хора, които претендират да са напреднали с езотериката, а и с философията - ако ги дразнят подобни постове, нищо не им пречи да се аргументират какво им е нередното и да убедят човека, че така не би трябвало да се прави. Триенето не е убеждение. А ако не успеят и се смятат за наистина толкова възвишени, тогава подобни постове няма да им пречат по никакъв начин, дори може да си направят личен филтър, както аз правя в повечето форуми, и да гледат първо никовете, така че когато някое мнение е на дразнещ ги потребител, просто да го прескачат. Всичко останало според мен е именно инфантилно и не е признак за особен духовен напредък.
Лично мнение безпретенции за непогрешимост, разбира се. Ако някой случайно се засегне, то нека наистина сериозно да се замисли докъде е стигнал в своя духовен път.