Автор Тема: Майтрейя, Калки аватар и други чакани "Учители" в различните религи  (Прочетена 14097 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385

                 А В А Т А Р А Т А    К А Л К И

         Това превъплъщение предстои да бъде извършено. Индуистите вярват, че този, който толкова често е посещавал Земята, за да възстанови реда и щастието, ще се появи отново, за да положи началото на всеобща добродетел, мир и благоденствие. След завръщането на Вишну на небето в образа на Кришна започнала 4 -тата или Кали Юга, която, както показва и името, е епоха на раздори и борби. Тази епоха е пророчески описана във Вишну Пурана. Очаква се в края на Кали Юга Вишну отново да слезе на Земята под името Калки, да сложи край на порочността и разрухата и да положи основите на царството на праведността и добродетелтта подобно на Първата или Крита Юга - епохата на истината. В същия ред и със сходни особености тези 4 епохи ще се повтарят отново и отново до окончателния свършек на света. Следващият откъс от Вишну Пурана дава пълна представа за злото, което щяло да властва през Кали Юга и което Калки бил призван да отстрани.
       "В Магадха един владетел на име Вииваспхатика ще изтреби всички кшатрии и ще издигне на тяхно място рибарите, варварите, брахманите и други касти, а шудрите, разбойниците и хората извън закона ще господстват над Индус., Дарвика, Чандрабхага и Кашмир. Царете ще бъдат груби и жестоки, отдадени на низост и лъжовност. Те ще убиват жени, деца и крави и ще ограбват своите поданици, но властта им ще бъде краткотрайна и възходът на повечето от тях ще бъде последван от падение. Животът им ще бъде кратък, желанията - неутолими, набожността и благочестието - непознати за тях. Хората от другите страни ще последват примера им и тъй като варварите ще покровителстват царете и ще потискат по-цивилизованите племена, човеците ще започнат да измират. Благоденствието и набожността ще намаляват с всеки изминал ден, докато съвсем изчезнат от света. Богатството ще бъде единственият фактор, определящ положението в обществото, и обект на преданост и всеотдайност, заместило религиозното благоговение. Страстта ще бъде единствената връзка между двата пола, измамата - средството, с което се постига успех и се разрешават споровете, жените - обект само на чувствена наслада. Земятя ще се почита единствено заради природните богатства, които крият недрата й (т.е. няма да има свещени места). Брахманският шнур ще бъде достатъчен, за да се наречеш брахман, а различните варни ще се различават само по външни белези.
      Безчестието ще бъде основно средство за препитание, слабостта - причина за зависимостта, самонадеяността и заплахата - претекст за усвояване на знанието. Щедростта ще означава отдаденост, обикновеното изминаване ще се нарича пречистване (т.е. дарове щели да продължават да се правят, но предизвикани от ежедневните изживявания, а не във връзка с религиозната ритуалност или като акт на набожна преданост, а измиването нямало да следва религиозните предписания и церемонии, а щяло да се прави за удоволствие).
     Взаимното съгласие ще се смята за брак, достойнството ще се преценява по хубавите дрехи, водата, за която сме чували, че блика някъде далеч, ще се смята за свещен извор. Хората няма да могат да издържат върху плещите си тежкия товар, причинен от алчността на владетелите и ще подирят убежище в полето и ще се хранят с плодове, мед, билки, корени, цветя и листа. Дрехите си ще правят от кората на дърветата и ще са непрекъснато изложени на слънце, дъжд и вятър. Никой няма да живее повече от 23 години. През епохата Кали ще господства разрухата и падението до окончателната гибел на човешката раса."
     Странно е, че положението на хората, което според автора на Пураната е възможно най-изпадналото, което въображението му е способно да обрисува, и принудило хората да се хранят с корени и плодове, било смятано за едно от най-привлекателните през предишните епохи. Именно така живеели старите риши, които били обект на почит и благоговение.
     "Когато практиките, приписвани от Ведите и свещения закон, са почти изцяло прекратени и краят на Кали Юга е вече близо, частица от това божествено създание, чиято природа изгражза Брама, което е началото и краят и което обгръща и включва в себе си всичко, ще се спусне на Земята. Той ще се роди в семейството на Вишнуяса - прочут браман от село Самбхал, - ще носи името Калки и ще бъде надарен с 8-те свръхчовешки способности. Несъкрушимата му мощ ще унищожи всички Млеччха (хората извън закона), а също и онези, затънали в произвол и злодеяния. Той ще възстанови добродетелтта, а разумът на онези, които живеят в Кали Юга, ще се пробуди и ще стане бистър като кристал. Хората, които по това време прегърнат добродетелта, ще бъдат семето на новата човешка раса. Тя ще се подчинява на законите на Крита Юга - епохата на непорочността и пречистването."
      Калки се изобразява като човек със светла кожа, яхнал или поклонил се пред бял кон. В ръката си държи меч. Той пречиства настоящата пропаднала епоха и възстановява справедливостта и духовната чистота.          от "Митология на древна Индия"

Неактивен ipsilan

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 91
Огромно благодаря,Делфин!!! Тъжно,тъжно.... :(
Животът е сън,смъртта е събуждане...

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
"В епохата на Кали ще процъфтява разложението, докато най-после човешкият род стигне до изтреблението". Тогава ще се яви изпълнителят на апокалиптичната присъда. Това е Калки. Както е казано в "Бхагават Пурана", в сумрака на тази епоха, когато навсякъде царе ще бъдат крадците, владетелят на Вселената ще се роди като Калки. Той ще пристигне "на бял кон, с меч в ръката, който ще проблясва подобно на комета". Ще накаже грешниците и и ще утеши добродетелните, след което ще "разруши света. После от земните руини ще се въздигне новото човечество". Калки на бял кон е аватар - въплъщение в материалния свят на върховния бог Вишну (Вишня според старославянския ведизъм), Крепителя, който крепи реда в създадената Вселена.
Според индийското предание в това си качество той е последниият в дългата верига от спасители и вождаве на човечеството, които идват на света за спасяването на доброто и истината по време на тъмнината.
Някои инкарнации на Вишну са след Пралаи (космически катаклизми) - особено разрушителни потопи. Древните текстове сочат, че във всички случаи той преследва една цел: да се спаси поне някаква част ат мъдростта, натрупана от предпотопните цивилизации и тя да се предаде на бъдещото човечество.

Може ли да се вярва на древните ведически текстове??

От "Феноменът Окуньово" на Михаил Речкин.

Неактивен хадзапи

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 808
"Нека да се върнем към фразата: "В ЕПОХАТО НА КАЛИ ЮГА ЩЕ ПРОЦЪФТЯВА РАЗЛОЖЕНИЕТО...". Да се обърнем и към научния труд на акад. В. Казначеев "Руският етнос на границата на ХХІ век": "Нашите изследвания свидетелстват, че в руските популации, особено на територията на Западен Сибир, започва да се проявява странен феномен. Накратко той може да се характеризира с това, че у хората изчезва еволюционно присъщият им стревеж или стимул да имат приемственост в потомството. Рязко намалява раждаемостта, нарастват разводите и броят на захвърлените и оставени още в родилните домове за отлеждане деца. В същото време безплодните семействапдостигат 20%. Повсеместно се разпространява хедоничното сексуално поведение - и проституция, и извратена форма на полови актове, и хомосексуализъм и т.н. Основният принцип и стимул за възпроизводство все повече и повече се заменят от егоистичен витален процес, светско прекарване на времето, алкохолизъм, наркомания, сенчеста поведенческа реакция и др. Принципът на намаляване на възпроизводството не може да се обясни само с икономически причини, водещи до липсата на жилища, заплати и съответните условия. Или пък да е свързан с културна традиция за прекъсване на първата бременност в половината от случаите? Вероятно става дума за някакъв нов, слабо известен феномен, който най-добре изразява корена на етническия поток в неговата еволюция, когато изчезва основното - еволюционно-историческият стимул за възпроизводство на следващо поколение. Изчезването на този според мен инстинкт в човешката същност е новият феномен в историята. Ако се прегледат статистическите материали на биолозите, може да се забележи, че и при някои животински и растителни популации се забелязват подобни вълни на снижаване на възпроизводството...".
Приблизително същата картина на разложение се наблюдава и в Атлантида в навечерието на катаклизма, погубил тази цивилизация."


Явно сме в навечерието на големите промени, споменавани къде ли не. Този, който следи внимателно събитията по света от близките няколко години и в настоящия момент, не може да не забележи признаците на приближаващата промяна. Направо "мирише" на ново. Умира старото и идва ново, само дано да бъде  хубаво това ново, стига с тези страдания на тази планета.

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
8440 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
41962 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
16528 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
Water "Crop" Circles

Започната от H. НЛО

4 Отговора
12640 Прегледи
Последна публикация Юли 06, 2011, 12:41:54 pm
от Hacko
5 Отговора
11589 Прегледи
Последна публикация Август 19, 2008, 08:14:25 am
от insomnia1304

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27