Автор Тема: Методът на Цветните лъчи на Светлината (по Петър Дънов)  (Прочетена 22667 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696

Тук нещо не е наред. Пише:

Цитат
Аз ще ви дам отделни наставления, кой ден на коя краска съответства, та да знаете в кой ден до каква да прибягвате, за да се упражнявате: понеделник – зелена, вторник – червена, сряда – жълта, четвъртък – синя, петък – розова или ясно синя, събота – виолетова, неделя – портокалена.

А аз доколкото съм чела в лекциите (а и е логично) дните започват и свършват точно като чакрите с разлика на тюркоаза, която той нарича светлосин - тоест червена, портокалена, жълта, зелена, тюркоазена, синя и виолетова/бяла. :-\
« Последна редакция: Януари 31, 2008, 01:27:17 am от H. »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Да, и аз не съм наясно защо се получава така... По принцип съм склонен да вярвам в поредността им от дъгата, както ти ги изброи, Tina, поне що се отнася до тяхното универсално значение. Трябва да имаме също предвид, че съществуват и много други цветове, които въобще не са видими за нашия диапазон, но съществуват и например пчелите ясно ги различават.

Структурата на "Завета на цветните лъчи на светлината", който е може би сводът на учението на Дънов, също е организирана разбъркано от гледна точка на видимия спектър: "розовата краска" е вклинена при "портокалената", въпреки, че и като съдържание, и като вибрация нейното систематическо място е далеч по-нататък, между "амеthисовата" и "диамантената краска".

Ключ към решаването на този въпрос може да бъде фигурата "Пентаграм", която също е своеобразен връх в учението на Дънов. За всеки от лъчите на тази фигура, както и за окръжността около нея са дадени точно определени цветове. Има тъмен и наситен вариант, също и ясно светъл вариант, при които цветовете се различават. Казано е, че окултно човекът извървява своя път по линиите на Пентаграма, всяка от които е натоварена с определена духовно-еволюционна стойност. Цветовете наистина изглеждат разбъркано, но стойностите, с които се свързват, се развиват доста последователно една след друга и представят цялостното израстване на човека.

СИНЬО - цвят на Истината - според Дънов окултното развитие започва с приемане на тази добродетел, с обръщане към Истината;

ЗЕЛЕНО - цвят на Правдата - веднъж приета кристалната истинност на нещата, нейната безкомпромисна точност започва да се омекотява от Праведността;

ЧЕРВЕНО - цвят на Любовта - постигането на склонност към праведност се засилва с "големия изпит на окултния ученик" - този на Любовта;

ЖЪЛТО - цвят на Мъдростта - когато и любовта дойде, "окултният ученик" вече притежава всички способи за постигане на осъзнаване - това на Мъдростта;

ПОРТОКАЛЕНО - цвят на Добродетелта - когато и мъдростта дойде, не остава нищо друго, освен да се проявят добрите плодове - тези на Добродетелта.

По тези линии и в тази последователност се движат добродетелите и в упражнението "Пентаграм", с чието петкратно повтаряне завършва танцът Паневритмия. По-нататък съществуват и други цветове от видимия спектър - виолетово, амеthисово, розово и диамантено бяло, които се отнасят до по-висши категории на добродетелност. Съществуват и още по-висши цветове, които не са видими в човешкия спектър, но част от които са видими например за пчелите. И така нататък...

Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
защото космическите лъчи са част от макроорбитата или архетипните енергии. всеки един от тях съставлява 1/12 от космическия ден и съдържа в себе си определен поглед към реалността. във всеки от тях има безброй много цветове, вибрации, качества и тн. цветовете по дъгата, свързвани с чакрите произлизат от бялата светлина на източника и са само триизмерния спектър, т.е. така изглеждат чакрите в третото измерение. когато тяхната вибрация се повиши започват да приемат и да предават през себе си други цветове и вибрации.
опростената схема е следната: бялата светлина на източника е първото ниво от проявлението, айн соф в кабала, неразличимият източник, неразличим защото нито едно качество "в него" не е отделено от останалите, всички съществуват в един океан от потенция. тази светлина е в центъра, който при следващото по-плътно ниво на проявление, айн соф аур, се разделя на седемте лъча (първите седем лъча), които изграждат микрокосмоса, но не са част от него, т.е. те го обгръщат и задават законите в него. другите 5 лъча, или висшите, служат за баланс на макрокосмоса и почти не присъстват в проявлението.
ако трябва да се съотнасят космическите лъчи с чакрите, тогава вече изобщо няма общо със спектъра, защото те са както следва: коренна - 4ти (зелен), полярна 7ми (виолетов), слънчев сплит 6ти (индигов), сърце 2ри (синьо-розов), гърло 3ти (жълт), трето око 5ти (оранжев), коронна чакра 1ви (червен). тези цветове нямат общо с третоизмерните вибрации, т.е. не всяка червена светлина е божествената воля на 1ви лъч и не всяка синя светлина е състраданието на 2ри.

Неактивен Bunar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Много не разбрах това от някоя книга ли е взето или WhiteRider сам е стигнал до това заключение.
Искам нещо да доуточня за себе си. WhiteRider казва - "...(първите седем лъча), които изграждат микрокосмоса".

Нали човек е микрокосмос?! От този текст разбирам, че аз като микрокосмос съм изграден от "първите седем лъча".
Какви са тези "първи седем лъча" и къде се намират в човек?
После разбирам, че има още пет висши лъча, които "почти не присъстват в проявлението".
В кое проявление - говориш за човека ли?

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
За другите цветове незнам но вторник е червен защото е деня на Марс или поне така ми е останало в главата отнякъде  ;)

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
bunar, граматиката ти не е като на питащ човек, ако искаш да се заяждаш давай направо, в подходящо настроение съм :) но го направи интелигентно, за да може да се извлече и полза то това  ;)
ето, аз ще започна:
чел bunar книга по психология и казал, нали човек е микрокосмос, обаче аз от текста разбирам, че освен микрокосмос съм бил изграден и от съзнание и от подсъзнание, разбрах, че съм бил имал мисли и чувства.
или чел bunar учебник по физиология и казал, нали съм тяло, обаче сега разбрах, че съм имал и клетки, а от друго място ми казаха, че те били изградени от атоми... в крайна сметка аз само една единица ли съм или тази единица е изградена от други единици и те на свои ред от други. и ако продължа да мисля така, аз участвам ли в изграждането на нещо по-голямо?
« Последна редакция: Февруари 01, 2008, 17:36:12 pm от WhiteRider »

Неактивен Bunar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
Ох, ти наистина ме развесели! ;D

как ти звучи същият текст обърнат към теб - чел WhiteRider едикакво си и....

Не искам да се заяждам с теб. Погледни пак моя текст. Казах, че искам да доуточня нещо за себе си, а не да правя анализ върху твоя текст.
Все пак не аз изведох лъчите към обяснението, че те изграждали микрокосмоса. Ти го направи това, а аз видях нещо полезно за мен в този текст, но сега разбирам, че моите въпроси ти звучат като заяждане.
Не си длъжен да ми отговаряш, но когато пишеш и обясняваш някаква структура във този четен от толкова хора форум, трябва да имаш добродетелта и да обясняваш.
Ето ти започна... пък аз завърших!

Със здраве! :-*

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Ключ към решаването на този въпрос може да бъде фигурата "Пентаграм", която също е своеобразен връх в учението на Дънов.

Удар в десятката  :) - за това пък не бях се сещала. Ще почета пак за пентаграма. Фактически това което Дънов прави е да съчетава цветовете според стъпките на духовните упражнения и да ги усилва с молитви и цветове, но не са свързани със самите енергии на сферите на реалността, които са си поредица. Няма как да е иначе защото ще ни изгърмят всички знания за вибрации и спектри поне на физическо ниво.

Това пък е свързано и с идеята на Алиен че различни планети помагат на различни начинания, но трябва да се поровя в астрологията, че ми куца.

А относно невидимите спектри - човека (освен пчелите) си е най-добра антена. Идвайки от невидимите светове те се преобразуват от самия човек и той ги използва за добро или лошо. Ако съм неясна - тези енергии се преработват от чакрите и например засега се отваря чакрата на третото око на доста хора и те започват да предсказват и да общуват телепатично или (както някои твърдят) със същества от други светове. (Аз не съм от тях. :D)
Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Цитат
Това пък е свързано и с идеята на Алиен че различни планети помагат на различни начинания, но трябва да се поровя в астрологията, че ми куца.

Ами сега ги намерих цветовете и по планети пак според него -

Виолетов - Сатурн
Тъмно син - Юпитер
Светло син -Венера
Зелен - Луна
Жълт - Меркурий
Оранж - Слънце
Червен - Марс
В таблицата са дадени заедно със съвпаденията с тоновете. Незнам що ги няма Уран, Нептун и Плутон.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Чакайте..записвам си цветовете и планетите в табличка...Дайте сега да помислим за Пентаграма...а после ще мислим и за спектралните вибрации на тялото и световете...

Алиен - и в нашата розетка са само 7 планети и винаги съм се чудила защо. Дали останалите са се появили след началото на българския календар или какво? По памет - Плутон е разрушител, Нептун е прикрит и лъжлив, какво беше Уран?

5 пръста на ръката, 5 сетива, пентаграма, 5-те раси, но 7 дни на седмицата, 7 сфери на реалността, 7 слоя на човешкото същество, 7 чакри...

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Цитат
5-те раси

Ами до тази таблица има една друга в която расите макар че както са написани не са баш раси са 7 и са сравнени със седемте тела и седемте свята.

Светове,              Раси,           Тела
  Съзнание за Бога     Седма        Духовно
Божествен              Славянска    Будическо
Ангелски               Западно
                       европейска    Причинно
Човешки                Еврейска,
                       Гръкоримска    Ментално
Животински             Асиро-
                       вавилонска    Астрално
Растителен             Персийска     Етерно
Органически           Индийска        Физическо

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
@bunar, защо реши, че това е някаква структура? нарочно подходих по този начин, за да ти покажа, че не е структура, а част от нещо по-голяма. менталните структури обикновено стоят откъснати от цялото, а аз се опитвам собственият ми поглед към реалността да е максимално вписан във всичко, без да виси във въздуха :) иначе твоят текст както и да го гледам попада под правилото на бръснача на ханлън :)
@елиен не случайно всичко е кратно на 7 и 12 около нас (понякога и на пет, когато една система еволюира от едното ниво към другото). обаче има и привидни изключения в тези космогонии - будистите разграничават 6 свята, 7мият е отвъд формата. за расите - има различни тълкувания и изглежда те зависят от расовата принадлженост на този, които ги прави. виждал съм същата таблица, но с американците най-отгоре, не славяните, и преди да кажеш "остави ги американците, те все се мъчат да изпъкнат" ще кажа, а ние какво правим :)

освен това в горната таблица си смесил две различни еволюции - тази на съзнателните същества (чувстващи със свободна воля) и тази на природните духове (минерално, растително, животинско царство) и ангелите, които са без свободна воля и не се развиват по същата схема. ето един пример тук:линк
« Последна редакция: Февруари 01, 2008, 22:01:11 pm от WhiteRider »

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Една от причините да ги няма Уран, Нептун и Плутон на седемзначната таблица е, че те принадлежат на по-висока вибрация, която не може да се изобрази лесно с видимите цветове. Има и дванадесета планета след Плутон, която също влиза в тази система от дванадесет категории.

Уран е електричен, бързо менящ се и склонен към нововъведения.
Нептун е илюзорен, измамлив, неясен, мъгляв, въображенчески.
Плутон е глобален и всепроникващ, също подмолен и краен.
Дванадесетата планета... някой знае ли за нея?
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Една от причините да ги няма Уран, Нептун и Плутон на седемзначната таблица е, че те принадлежат на по-висока вибрация, която не може да се изобрази лесно с видимите цветове...

Хм!  :-\ А не би ли казал ПО-НИСКИ вибрации, ако съдим по отдалечеността от слънцето - тоест Слънцето има най-високи, след това Меркурий и т.н. само предположение - аз лично не знам.

И май ми идва нещо друго наума от Авицена и алхимиците, ама ще проверя по-късно, че сега нямам време...

« Последна редакция: Февруари 03, 2008, 16:01:12 pm от Tina »

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Браво приятели!   :-*

Според мен постигнахме голям успех тука! Супер - не мога да се нарадвам! Още една загадка разрешена! М-м-м 2008 започва добре. :D

Първо се върнах в материалите си и открих единственото място което ме беше хвърлило в замисъл и то е "Значение на цветовете" от Боян Боев.

Цитат
Седмичните дни имат връзка с цветовете. Понеделник е свързан с червения цвят, вторник - с портокаловия, сряда - с жълтия и т. н.

Точно както и в общоприетите холистични среди - винаги завършвайки с белия цвят (или виолетовия), който е божия ден Неделя и не се работи.

Сега Учителя: Пентаграма може би си е свързан изключително с петте сетива (раси) и развитието на шестото сетиво (раса), но даде ключето за дните на седмицата и цветовете.

Тези идеи наистина са развити отдавна от алхимиците, но изглежда пръв Парацелз ги описва. Цитирам:

Цитат
Според алхимическата представа планетите изпращат към Земята 3 различни лъчи, които просто казано са вибрации за Тялото (Sal), за Душата (Sulphur) и за Духа (Mercurius). Те от своя страна ще резонират със троновете на чакрите по три различни начина - Sal-Nigredo, Sulphur-Albedo (2 пътя душата - пътя на разума и пътя на сърцето) и Mercurius-Rubedo.

http://www.horusmedia.de/2002-planeten/planeten-en.php

Нека да сравним - почвайки от коронната чакра (бяло, Неделя) слизайки до базисната(червено, Понеделник) (не мога да се справя с табличката - следете 5 колонки  :-[):

Nigredo-тяло    Albedo-Път на разума   Albedo-Път на сърцето Духа-Rubedo  Петър Дънов

Сатурн                   Сатурн                         Слънце                          Сатурн           Слънце
Юпитер               Луна                            Венера                           Венера           Сатурн
Марс                   Юпитер                         Марс                             Юпитер           Венера
Слънце               Меркурий                      Меркурий                     Меркурий         Юпитер
Венера                Марс                            Юпитер                       Марс             Меркурий
    Меркурий             Венера                         Луна                         Луна                 Марс
Луна                   Слънце                          Сатурн                       Слънце              Луна

Интересно как ще се нарече "кода" на Дънов. В много материали той го нарича просто пътя на ученика...

Но това което вече смея да твърдя е, че дните подредени по сектъра, както при Боян Боев и други лечители са верни, но и на Дънов както и на алхимиците са верни за хора ПОЕЛИ СПЕЦИАЛЕН ПЪТ и искащи да постигнат СПЕЦИАЛНИ РЕЗУЛТАТИ синхронизирайки чакрите си със съответние космически енергии и то в диаграма, която възбужда не само чакрите, но и съответните енергийни меридиани за целта.
« Последна редакция: Февруари 03, 2008, 21:26:15 pm от Tina »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27