Bell, засягаш твърде много и обширни проблеми, които изискват сериозна дискусия. Не бих могъл да отговоря накратко, имам много да уча. Някои от отговорите са за лс или скайп. За някои неща съм съгласен, за други не.
А и съществен момент е, че живота сам учи на тия работи, и то всеки с различен урок. Като слепите индийци, дето наобиколили слона и се мъчели да опишат какво е това животно. Един казал, че прилича на змия, друг, че е като носорог, трети съвсем друго.
В тая връзка всяко нещо, което ни се случва, включително плътската любов (към съпруг или деца) е нещо преходно и не може да се съди като добро и лошо. Не на всички, обаче тя им е дадена по еднакъв начин. На едни е дадено повече, на други по малко, както винаги става като се раздават преходни неща.
Белег за несъвършенството на такъв вид любов е например чувството за собственост. Ако хората обичаха всички деца на тоя свят с точно еднаква сила, може би щеше да е различно. Да, но хората предпочитат да обичат своите деца повече. Дори понякога силата на любовта към децата им зависи и от това, колко са обичали бащата.
Ние не обичаме всички мъже и всички жени, точно с еднаква сила. Някои си харесваме повече, други по малко. Склнни сме да съдим и преценяме.
Да, ама Бог не прави така, Бог обича всички еднакво, и не ни съди. Ако ще се учим да сме като него, ще трябва бая хляб да изядем и да се потрудим.
Не че отричам обикновената любов между хората, напротив, стремя се именно към нея, и искам да си живея така, без да се стремя към някакви божествени абстракции на любовта. Да, ама моя живот гледа да ме научи на нещо, явно. Възможно е да съм на тоя етап, където ще трябва да се уча да обичам, безкористно и безсъдително, колкото и да ми изглежда, че не ми е дошло времето. Това разбира се, си е моя личен път, доколото съдя от случките, които ми се случват. Както по горе казах, за всеки пътя е различен, и всеки в даден момент учи различни неща. Затова и всеки трябва да се мъчи да следва своя път, не да слуша мъдри наставници, разказващи за своя.
Колкото за инстинктите на мъжете; да, никога не съм ги отричал. Не мисля и че е нещо лошо човек да избира и да се бори да е по-добър, по-способен, и да общува с по-интересни и красиви хора.
Твърде полярно разделяш жените на 2 типа - красиви и мислещи за себе си, и грозновати, но пък интелигентни и духовни.
Твърде подхранващо егото е това деление. Щом не сме красиви, тогава пък непременно сме духовни и интелигетни. Откъде на къде.
Кое е мерилото за духовност. Още много отдавна, като започвах да пиша във форума, пуснах една тема "Що е духовност" или нещо подобно. Какво разбирате под "духовен" човек, какви са критериите ?
Често "духовен" се свързва с "хрисим", или по-точно, такъв който се натяга все да е "добър", който непрекъснато се мъчи да се доказва на околните, колко е добър, сякаш избива някакви комплекси.
Духовен не е ли равнозначно на "Човек с дух", или по-скоро "Човек със силен дух" ? Поне според мен е така.
Е, колко ти е силен духа, ако мързелуваш по цял ден, ходиш от работа в къщи, гъчиш сладко, и храниш дупето си, а то расте и дебелее. Не искам да обиждам пълните хора. Познавам и пълни хора, които са много духовни, времето прекарано с тях наистина ме пречиства и хармонизира. Но друга ми беше мисълта. Един основен белег на силния дух е способността да посрещаш трудности (от всякакво естество). Връзката е в двете посоки. От една страна посрещането с готовност и мотивираност на трудности те прави по-духовен, от друга, човек който е по-духовен може с лекота да посреща трудности и да се бори с тях. Спомнете си Левски. Спомнете ги как са го описвали, как си е тананикал и е бил спокоен, докато дърво и камък се е пукало и всичките турци са били подир него. Ей това е духовен човек за мене. В тази връзка момичета (или пък момчета), които ходят, тренират, по 2 по 3 по 4 дена в седмицата, които се борят както и със физически трудности - упражнения и прочие, така и се борят със душевни проблеми - например след тежка раздяла не се затварят в себе си и в къщата си, а имат силата да преглътнат и да продължат напред, не са ли това духовните хора? А тия дето седят у дома си и плачат и се окайват са по-скоро хората без дух. Съжалявам ако подривам на някой илюзиите, че е духовен, но за мен тези истини са очевидни.
За мен духовен е почти равносилно на човек пълен с желание и борба за живот. Защо казвам почти, защото по-скоро духовен е равносилно на човек с потенциала за силата, желанието и борбата за живот. т.е. ако оприличим човека на батерия, то духовен означава голяма и мощна батерия. Понякога може и да няма много енергия в нея, но има способността (потенциала) да се напълни, и в даден момент от живота си ще го стори.
Казвал съм го и пак го казвам -
Интересно как в някои на пръв поглед чисто светски устроени хора, които изобщо не следват общоприетия морал, може да се открие много духовност. Също така е интересно, че те самите на базата на практически опит, могат да ти дадат съвет, съпоставим с "духовните мъдрости".
например "Да не се интересуваш какво мислят другите",
"Да се мъчиш да изживееш пълноценно живота си"
"Да не се привързваш, и да не страдаш за околните"
"Да се грижиш за себе си"
"Да не се самосъжаляваш и да не се оплакваш(дори и когато някой подло те е излъгал)"
и тн и тн ....
Е към кои да се стремя ? Към тея, които ползват законите на практика и живеят живота си борейки се, или към тези дето повтарят някой мъдрец без да вникват в съдържанието на думите, а живеят живота си по старому?
За инстинктите на мъжете и жените.
Да мъжете също се подчиняват на истинктите си и търсят млади и красиви жени. Но преди всичко критериите на мъжете са обективни и избират наистина според реалните генетични качества на жената.
Виж при жените изобщо не е така. Преценката е силно субективна. Много често е достатъчно само да демонстрираш и най-малкото уважение или внимание, и жената почва да бяга от тебе като от огън. Виж ако някой успее да и покаже как тя нищо не означава за него, той веднага става предизвикателство и изобщо ценен екземпляр. Там е работата, че уж жените трябва да избират лидерите, но на практика съвсем не винаги става така в нашето модерно общество. Колосален успех имат не истинските лидери, а тези, които си имат хоби да свалят жени, и за тях една конкретна жена не представлява нищо особено. От друга страна мъже със сериозни качества - физически, умствени, емоционални, морални и тн изобщо не могат да се класират (при по красивите жени разбира се), защото да си добър и лоялен е = да си смотаняк и слабак. Така работи женската логика и чувството за привличане. Ако си лош и нелоялен, ако прелъстяваш и изоставяш, тогава си интересен, готин, замайващ и т.н.
Е, къде остана избора за подходящите гени ? А може би именно това е избора, може би именно най-безочливите и разкрепостени мъже ще са най-добри кандидати откъм генетика, защото от своя страна бъдещото дете имайки гените на майката и поведението на бащата, ще разпространи гените и най- много ? За някои може да звучи абурдно, но има здрава логика, а природата много обича да използва логика и смисъл в творенията си.