Автор Тема: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята  (Прочетена 66510 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #15 -: Декември 23, 2005, 00:52:22 am »
LM. Много съм навит, ще си пускаме записите в conspiracycentral :P :P :P Българският Coast to Coast :P :P :P

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #16 -: Декември 23, 2005, 11:41:17 am »
ммм, би било жестоко!!
в конспираси нет май само английски материали пускат.
но за егрегора това е вярно - от нас зависи как ще се развие той по-нататък...
апропо - какво пречи да се направи база данни със снимки и материали, подобни на conspiracyc & prq в Бг?
musica universalis

Eon

 • Гост
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #17 -: Декември 23, 2005, 12:59:07 pm »
Ще я имате...
работим по въпроса, знаеш.... ;)

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #18 -: Декември 25, 2005, 16:44:25 pm »
3 причини за скорошния крах на световната цивилизация
                                                                 Николай Атанасов - 22 Декември 2005


Новите пророци на катастрофата – учените, говорят за един и същи набор от заплахи


Ако съвременната цивилизация загине, то това ще стане повсеместно, благодарение на глобализацията, смятат учените.
     Възможно ли е световната цивилизация да загине още преди заника на живота ни или този на децата ни? До неотдавна тази идея бе запазена марка само за луди или сектанти. През последните години обаче все повече високообразовани и заслужаващи доверие хора предупреждават, че възможността за край на световната цивилизация е съвсем реална. И много от тях, в т. ч. лорд Робърт Мей (президент на Кралското научно дружество, 2000-2005), проф. Дейвид Кинг (старши съветник по научните въпроси към британското правителство, ръководител на британския Департамент по наука и технологии) и Джаред Даймънд (американски еволюционен биолог, физиолог и биогеограф, носител на “Пулицър” за 1997 г. за труда си за човешкото развитие “Оръжия, бактерии и стомана”), са сред най-трезвомислещите учени, тоест хора, които не са склонни да драматизират ситуацията, коментира британският ежедневник The Guаrdian.

     Новите пророци на катастрофата говорят за един и същи набор от заплахи, сред които са промените в климата в резултат на глобалното затопляне, изчерпването на световните суровини и дисбалансът сред световното население. Най-големи страхове предизвиква фактът, че много от рисковите фактори са взаимосвързани и водят до взаимното си задълбочаване. Ако искаме да избегнем световния колапс, трябва да решим всички проблеми наведнъж, предупреждават учените.

     За много хора, проблемите изглеждат регионални. Много цивилизации, като тези на маите в Мексико или полинезийците на островите Пасха, са били погубени от същите опасности, които заплашват и нас. Както посочва Даймънд в новата си книга “Гибел” (Collapse), индианците майа изчерпали един от основните ресурси на територията им на обитание – дърветата, което повлякло след себе си ред от проблеми – ерозия на почвата, намаляване на обработваемите площи и суша. Нарастващото население, което станало причина за прекомерното използване на ресурсите, се сблъскало с намаляването на суровините, което довело до миграция и кръвопролитна гражданска война. Гибелта на обществото на о-вите Пасха се развила по същия модел – изсичането на горите довело до екологични проблеми и война.

     За разлика от тези общества, нашата цивилизация е глобална, живееща в “глобалното село”. Глобализацията има свои положителни страни – когато в даден регион на планетата се появят трудности, той може да се обърне за помощ към останалия свят. Нито маите, нито жителите на Пасха са имали подобен шанс – заради особеностите на времето си, те са били изолирани цивилизации. Негативната страна на глобализацията се крие в това, че когато в един от регионите на планетата се появят трудности, проблемите бързо се “експортират” в останалата част от света. Това кара учените да смятат, че ако съвременната цивилизация загине, това ще стане повсеместно.

     Глобалният крах вероятно ще се развива по същия модел като локалните катастрофи, но в по-големи мащаби, прогнозират учените. В случая на маите, проблемът засегнал един район впоследствие засегнал цялата цивилизация. Днес, когато глобалното затопляне прави някои райони на планетата по-негостоприемни от други, все повече хора се прехвърлят на територии, предлагащи им най-добри условия за живот. Нарастването на населението им постепенно ги прави по-малко привлекателни и миграцията продължава нататък, по принципа на доминото.

     Масовите премествания на хора и капитали предизвикват натрупване на напрежение в световната финансова система и могат да предизвикат разрушаването й. В книгата си “Бъдещето на парите”, белгийският икономист Бернар Лиетар отбелязва, че световната финансова система и в момента е крайно нестабилна. За последното десетилетие мащаблите и честотата на локалните финансови кризи несъмнено са се увеличили. Кризата от 1997 г. в Югоизточна Азия затъмни Мексиканската криза от 1994 г., след което последваха кризи в Русия през 1998 г. и Бразилия през 1999 г., а специалистите в Русия очакват нова криза през следващите 1-2 години. Това е още един пример за това, че глобализацията може да засили, а не да сведе до минимум риска от тотален крах.

     Това, разбира се, няма да е края на света. Гибелта на съвременната цивилизация ще повлече след себе си смъртта на милиарди хора, но не и на цялото човечество. Също както някои представители на маите оцелели, избягвайки от градовете в джунглите, така и преживелите края на индустриалната епоха, ще се върнат към доиндустриалния начин на живот.

     “Чудовищността на подобен сценарий трудно се побира в човешкото съзнание. За човекът е свойствено да смята, че светът ще продължи да съществува, такъв какъвто е, поне още толкова, колкото е съществувал и до момента. Но е добре да помним, че в годините, предшествали гибелта на цивилизацията им, маите също са смятали, че обществото им ще трае вечно”, завършва коментара си The Guardian.


bgfactor.org
musica universalis

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 256
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #19 -: Октомври 05, 2006, 10:45:13 am »
Краят на цивилизацията
   
Автор Даниел Попов   
29 Sep 2006

Нарича се демокрация. Според концепцията за демокрацията, която ни налагат, колкото по-либерална е една демокрация, толкова по-засилен контрол над общественото мнение и масовото съзнание са необходими, за да се насочи вниманието ни върху "правилната посока". А правилната посока е т. нар. философия на безсмислието. Фокусиране на вниманието върху консуматорските моди и света на забавленията.

Корупция, бедност, престъпност? Тези неща не ни засягат. Това, което ни засяга са новите реалити шоута последно поколение, новият каталог на Avon, света на шоубизнеса, лъскавите списания, порно, някакъв футболен отбор, който не е печелил от 100 години и т.н. Животът ни е поп-фолк, както пеят Ъпсурт. Обикновеният човек е до такава степен хипнотизиран и погълнат от ежедневието си и средствата за масова дезинформация, че не се сеща да си зададе някои съвсем простички въпроси. Като например: Това ли е живота? Има ли друг живот? За какво живея? Накъде отивам? Какво има значение ? и т. н.

Съвременният човек е меркантилен, повърхностен, политически неграмотен, морално тъп. Неговата най-съкровена мечта е да има частен бизнес и децата му да учат някъде на запад. Кагото гледа по новините, че някъде са загинали хора в следствие на атентат, той превключва канала. Всяка вечер е пред телевизора от 21:00 и чака с нетърпение любимото си предаване. От понеделник до събота работи здраво по 8-10 часа на ден. Практически той не живее. Той просто вегетира. Той не познава друг живот, защото никой никога не му е казвал, че има такъв. Избираш апартамент, избираш кола, избираш училище за детето ти, избираш забавна програма за делничния ден, избираш филм за събота вечер. Избираш нова пералня, DVD, интернет доставчик, избираш кой да те осигурява, избираш личен лекар и всички остнали подобни неща, които запълват целия ти живот. Не знаеш, че има и друг избор, защото никой никога не ти го дава. Как стигнахме дотук ? Има ли връщане назад ?

Според концепцията на съвременната демокрация, създадена от хора, които наричат нагло себе си неолиберали, обществото е едно объркано стадо, което не може да взима решения самостоятелно. Затова е необходим т.нар. елит, който да взима решенията. Стадото трябва да се подчинява. Някога този ред се е подържал с насилие (пример: Феодализъм, тоталитаризъм). В днешно време не са необходими репресии. Хората от така наречения "златен милиард" (Европа и Северна Америка) се радват на безпрецедентно висок стандарт на живот. Културата на материализма ни моделира, така че да се отказваме доброволно от законните си права, за които предшествениците ни са водили столетна борба с цената на много жертви.

България е учебникарски пример за тази тенденция. В името на материалното благо, ние се отказахме от националния си суверенитет, от националната си идентичност, като влязохме в една интернационална конфедерация, каквото е Европейският съюз. В глобализиращия се свят всички тенденции ще произлизат от пазара, който ще бъде без граници. Властта ще се упражнява от капитала, както и досега само че оттук нататък това ще става съвсем открито, а не задкулисно. Както сигурно знаете, капиталът няма националност, няма кауза, на която да служи, няма принципи. Единствената му цел е да се увеличава.

Големите корпорации осъзнаха мощта си и знаят, е националните правителства са последната защитна стена, която им пречи директно да атакуват консуматорите. Защото тяхната цел е да продават продуктите си, без значение дали са необходими на някого. Затова си създадоха един глоблен елит, който да осъществи визията им за новия свят, в който всички и всеки ще бъде тотално шпиониран и обработван.

Възхода на национал-социализма в Германия разкри необятните възможности на пропагандата върху човешкото съзнание. Тези възможности бяха оценени от западните демокрации. Целта на т. наречените медии, не е да ви информират, а да ви убедят, че за вас е добре да се откажете постепенно от някои граждански права, защото това ще е за ваше добро. Все по-често се говори за войната срещу тероризма. Но тероризма е само метод на политическа съпротива .Срещу какво и кой воюват съвременните кръстоносци не става много ясно. Каква е тази невидима заплаха, която кара хората да се отказват от гражданските си права в името на своята сигурност. От кой и от какво ще ви пазят в новата глобална полицейска държава ? Ще ви оставя сами да помислите.
Ето ви малко факти , които ще ви улеснят:
Този свят се управлява от богати бели мъже. Само че те не са мнозинството на тази планета. Мнозинство са цветнокожите, жените, бедните и най-вече трудещите се бедни. Новият псевдо елит е необходим на малцинството на свръхбогатите, за да пази неприкосновената им власт от мнозинството на трудещите се хора. Хора като Джордж Уокър Буш, Кондолзиа Разй, Доналд Ръмсвелд, Хавиер Солана и Тони Блеър са само инструменти. Този свят се управлява от хора, чиито имена никога няма да чуете. Защото те притежават всички водещи медии в демократичния свят, като по този начин упражняват "медийно затъмнение" или дискредитират неудобни хора или пласират идеите и хората, които искат да изберем.

Те ти казват какво да избереш. Стоянов или Първанов, Gilette или Nivea, война срещу Иран или само санкции и строго мъмрене. Избираме само това, което ни се предлага. После Адам Смит ще ти каже, че търсенето определя пазара.

Отегчихте ли се ? Сега вече сте свободни да се посветите отново на любимия си сериал или на любимото си реалити шоу, или на разходка по магазините.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #20 -: Октомври 05, 2006, 12:27:00 pm »
Има верни неща, но има и тотално объркани. За съжаление нямам време да коментирам подробно, защото и аз днес имам да работя 8-9 часа ха-ха.

Но все пак на пръв поглед, две неща:

"Има ли друг живот? За какво живея?"
ОК, значи освен в случаите на наследствените благородници, човек трябва яко да се потруди, за да си осигури начина на живот, който желае. Ти какъв точно живот предпочиташ? Да не е свързан с целодневно бачкане и само да си стоиш в градинката и по цял ден да зяпаш птичките и колко е красиво? Еми добре, ама не очаквай да постигнеш много с това :) Разбира се, има "бачкане" и "бачкане" - ако човек обича работата си какво лошо има в това да и отделя много време.

Второто нещо, относно златния милиард, "отказал се доброволно от законните си права, за които предшествениците му са водили столетна борба с цената на много жертви" ... Я кажи какви точно права имаш предвид. Щото аз например се опитвам да си представя какво би станало ако през 16-17ти век жена се опита да осъди мъж за сексуален тормоз на работното място ... Опа, жена на "работно място" през 16ти век? Както и да е ...
Мисли преди да правиш обобщения.

Освен това, "злият капитал" наред с недостатъците има голяма заслуга за нивото на напредък на тази цивилизация ...

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #21 -: Октомври 06, 2006, 16:00:29 pm »
Три твърдения, Jean-Luc Picard, и трите - манипулирани от глупостта на консуматорската демократична демагогия!
1. Еми НЕ Е НЕОБХОДИМО здраво бачкане, за да се постигне "много", особено ако имаш идеята, че в "много" може да се включат и неща, които не са консумиране на вещи; птичките и песните им понякога могат да се окажат и много по- от твоята пералня, застраховка, кола, апартамент, DVD, PC, екскурзия в Испания, осигурителна партида, диван за хола, куче, още едно куче и час при зъболекар.
2. Голяма илюзия е, че днес имаш повече права във вид на закони, отколкото някога си могъл да имаш във вид на човечност; ако твоята мадама може да осъди някого днес на 2 бона, че я е тормозил, то в ХVІ век такова деяние е било тотален срив в репутацията на тормозещия джентълмен - не просто 2 бона!
3. Онова, което ти наричаш "напредък на тази цивилизация", аз наричам Екологична катастрофа, Крах на духовни ценности, Изстръгване на напластявана мъдрост, Вкарване на арогантна и безсрамна циничност. Предпочитам нравствеността на ранното християнство например, отколкото твоята напреднала материалистическа цивилизация.


Още по темата от мен:

ТЕ(ЛЕ)ОКРАЦИЯ
DEMOKRATIA
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен GNOSTIC

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 256
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #22 -: Октомври 06, 2006, 16:21:53 pm »
Точно това имах впредвид, когато пуснах тази статия / или просто призив за отрезвяване!/, летящ Драконе!
Благодаря ти за разбирането!

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 504
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #23 -: Октомври 07, 2006, 16:33:23 pm »
flyDragon го каза много точно и на място...
Чак ми стана гадно и почуствах негативна енергия докато четях думите му.
Ще ви помоля да не пишете по начин който подчертава само лошото и злото с такава сила.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #24 -: Октомври 07, 2006, 18:31:37 pm »
Да, имено - поредната дъвкана и предъвквана тема....
Споко - цивилизацията загива, но нова ще се роди, и тя ще грее далеч по-ярко...
 ;) ;) ;)
musica universalis

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #25 -: Октомври 09, 2006, 11:50:34 am »
Тази "гадост" е осветляващата реакция по отношение на поддържниците на "демократичния прогрес", в чието име една империя е обявила "война срещу Злото" и методично заличава всяко добро, което успее да види, в името на същата война. Не е лесно да си говорим за прекрасни неща, когато разглеждаме тази тема. Друг е въпросът, че вместо да разглеждаме тази тема, можем да надигнем поглед и към звездите над нас, от които строи все същата спокойна и благодатна любов, която преди десетки хиляди години хората са разбирали, изучавали и преподавали в часовете по нравственост за началните им училища. Едното не пречи на другото.
:'( :'( :'( :'( :'( :-* :'( :-* :-* :-* :-* :-*
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Eon

 • Гост
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #26 -: Октомври 26, 2006, 20:13:41 pm »
Мммтакааа... Отдавна, може би никога не съм отварял тема написана ей така с мои разсъждения.

Очевидно е, че вървим по-пътя на Съединени Европейски щати. Дори вече мисля че сме ги достигнали след като ни взеха и нас в кюпа. За добро или за зло не знам. Бъдещето ще покаже.

Ето какви са приликите и разликите, за които се сещам от прима виста:

1. Двете общности се състоят от отделни щати (държави) всяка със собсвено (независимо?  що годе) управление, но със един висш закон, който е в САЩ - Конституцията им, а при нас още се опитват да скалъпят нещо и да го пробутат на държавите.

2. Очевидно е, че САЩ са по-обединени ако може така да ги наречем. Но след около 150-200 години съществуване (дали?) ЕС също предполагам ще е на същото ниво (по-отношение на обединяването и синхронизацията на действията на държавите вътре в него).

Накъде отиваме???

В средносрочен план (50-100 години), се очертава формирането на съюзи базирани на континентален и географски принцип. 2 от тях вече се виждат. Това са САЩ и ЕС.

Русия и Китай са си сили сами по-себе си, в това спор няма.

Очаква се някакво обединение на Южна Америка и Африка. Но дали това ще стане или не е въпрос на догадки.
Една очертаваща се лява южна америка ще е трън в очите на много страни. Няма да коментирам дали това ще е добро или лошо. Африка като гледам скоро няма да поеме по пътя на ЕС, с тези конфликти, глад и болести... Още повече, че е доста подтисната според мен от Запада.

Индия също може да се разглежда като отделен участник на сцената, още повече че може да се колаборира и с някои от страните от Азия.

Очевидно вървим към Глобализация. Рано или късно (дано без много дандания) ще се обединим всички. Пак казвам дали ще е за добро или зло никой не знае. Да оставим настрана имплантите, чиповете и т.н.

Това е важна стъпка при излизането ни в Космоса и предстоящето опознаване с други цивилизации и бъдеща еволюция като космическа раса.

Не мисля, че ще може да тръгнем бидейки афганистанци, руснаци, бразилци или араби в космоса...

Трябва да излезем като Хора.

Какво мислите за това мое мнение за бъдещото стечение на обстоятелствата?
« Последна редакция: Октомври 26, 2006, 20:20:35 pm от Eon »

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #27 -: Октомври 26, 2006, 23:15:04 pm »
Странно ми звучиш, драги ми Смехурко... :D
Какви ти планове, какво ти чудо за след 50-100 години..?
Само след 10 години всичко ще е различно, незнам как не го разбрахте/видяхте след толкова постове.

Айде стига. Мислех те за по-напреднал конспиратор... ;) :P ;)
musica universalis

Eon

 • Гост
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #28 -: Октомври 27, 2006, 09:45:19 am »
незнам как не го разбрахте/видяхте след толкова постове.

Не мисля, че постовете тука са критерий за бъдещето на земята. Мислех те за по трезвомислещ  ;)

Antonium

 • Гост
Относно: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #29 -: Октомври 27, 2006, 10:19:55 am »
Глобализацията върви с пълна сила, като основното е икономическия фактор. Създаването на ЕС е в отговор на Уса или по-точно на агресивната икономическа политика провеждана от техните мултинационални компании. Ако нямаше ЕС отдавна да са смачкани всички Европейски фирми. Та в този аспект - Китай са иконимическа сила заради евтината работна ръка и неспазването на авторски права във всякакъв аспект, Русия заради природните ресурси, но голяма част от икономиката вече се американизира, в Русия долара е доста по-уважаван от еврото, сигурно заради доларовия петролен пазар.
 Та според мен бъдещето е на мултинационалните компании и правителствата ще бъдат пионки в тяхната игра. Нищо хубаво не ни очаква с глобализацията. Ще се преследва единен стандарт във всичко за да се управлявават ресурсите по -евтино и с по-голяма печалба. По-нататък е създаването на световни  монополи и примерно 10 компании ще управлявят реално светът.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27