Автор Тема: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята  (Прочетена 74591 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Max

 • Гост
Re:Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #135 -: Януари 12, 2010, 19:51:24 pm »
Автор: news.bg / дата: 22.12.2005 14:52
 

Идва краят на цивилизацията ни, прогнозират учени

Възможно ли е световната цивилизация да загине още в наши дни или в близкото бъдеще на нашите деца?

Доскоро тази идея се подкрепяше от “безумци” и секти. Но през последните години все повече умни и заслужаващи доверие личности предупреждават, че глобалният край е реален.
Повечето от тях, включително лорд Мей, Дейвид Кинг и Джаред Даймънд, са трезвомислещи учени, т.е. хора, които не са склонни да драматизират ситуацията, пише вестник “Гардиън”.

Новите пророци на катастрофата говорят за едни и същи заплахи – промяна в климата, намаляване на ресурсите и дисбаланс на населението.
Най-големите страхове са предизвикани от това, че повечето опасности са взаимосвързани и едното поражда и предизвиква другото.
Ако искаме да избегнем глобалния крах, трябва да решим всички проблеми едновременно, предупреждават учените.
Тези проблеми ни се струват регионални, но повечето общности - от маите в Мексико до полинезийците на остров Пасха, са изчезнали поради същите опасности, които заплашват и нас. Според Даймънд маите са източили един от най-важните ресурси на своя територия – дървесината, и от това са произлезли редица проблеми: ерозия на почвата, намаляване на обработваемите земи и сушата.
Увеличаващото се население, станало причина за прекаленото използване на ресурсите, се сблъскало с намаляващите суровини, което от своя страна довело до миграция и кръвопролитна гражданска война.
Гибелта на цивилизацията на остров Пасха се развила по същия “сценарий” - изсичането на дървета довело до екологични проблеми и война.
За разлика от тези общества, нашата цивилизация е глобална.
Глобализацията има свои положителни страни: когато в един от регионите на планетата започват трудностите, той може да се обърне за помощ към останалия свят. Негативната страна на глобализацията обаче е в това, че когато в един регион на планетата започват трудностите, те бързо се разпространяват из други региони, така че ако съвременната цивилизация загине, това ще се случи повсеместно.
Глобалният крах вероятно, ще се развива по същия начин, както и локалният, но в по-големи мащаби, прогнозират учени.
Днес, когато глобалното затопляне ще “направи” едни райони по-негостоприемни, все повече хора ще мигрират към земи, където условията на живот са по-добри. Ръстът на населението там обаче ще ги направи по-малко привлекателни, което ще доведе до по-нататъшна миграция по “принципа на доминото”. Масовото преселение на хора и капитал ще предизвика напрежение и във финансовата система, която може да бъде разрушена.
Според белгийския икономист Бернар Лиетар световната финансова система вече е крайно нестабилна. През последното десетилетие мащабите и честотата на финансовите кризи се увеличиха. Кризата през 1997 година в Югоизточна Азия е била предшествана от мексиканската криза през 1994 година, а след нея последва и кризата от 1998 година в Русия и през 1999 година в Бразилия. Това е още един пример, че глобализацията може да увеличи, но не и да намали риска от тоталния крах.
Това обаче, според учени, няма да бъде краят на света. След краха на съвременната цивилизация ще последва масово загиване на милиарди хора, но не и на цялото човечество. Така няколко представители на маите са оцелели, след като са избягали в джунглата. По същия начин някой ще “надживее” края на индустриалната епоха, връщайки се към доиндустриалния начин на живот.
“Мащабът на този сценарий едва ли можем да си го представим. Прието е човек да смята, че светът ще съществува такъв, какъвто е. Но не трябва да забравяме, че през годините преди краха на цивилизацията на маите те също са смятали своя свят за вечен”, посочва “Гардиън”.


На какво мнение сте по въпроса към днешна дата?

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 470
Re:Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #136 -: Януари 06, 2011, 13:34:37 pm »
Гледам има зададен въпрос въпреки,че е зададен отдавна мисля да отговоря или поне със скромната си натура да дам отговор.
Крахът на сегашната цивилизация ще настъпи заради икономическия модел и постоянното надуване на икономическите балони.Това не е края на историята както смятат някои.Крахът няма да е  заради промените в климата и увеличаване на населението,защото промените в климата не са заради човешката дейност,а на планеата има достатъчно място за всички.
Дори да настъпи икономически крах в САЩ и ЕС то ще се прехвърли върху хората,а елита ще намери начин да продължи да съществува както го е правил преди.
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен Sangre

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 294
Re:Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #137 -: Януари 06, 2011, 13:44:45 pm »

Така мисля и аз, краха ще е икономически, след като се спукат изкуствено надутите балони. Промени в климата е имало винаги, той не е константа. И пренаселване няма спокойно планетата може да изхранва и 20 000 000 000 жители.
Places change, Faces change, Life is so very strange...

Неактивен badai

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 7
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #138 -: Юни 02, 2013, 02:29:46 am »
едно видео, на руски,
накратко  - в него се казва, че хомосексуализмът, който в последните години е много толериран
 е наложен по политически причини
започнали от Америка, и така по целия свят,
особено тежко е положението в скандинавските страни, Там дори към децата няма обръщения - момче, момиче, а някакво безполово
Детските приказки са видоизменени, героите нямат пол, също и детските играчки са безполови
Целта на т.нар. Римски клуб, е да се повиши процента на хомосексуалистите по света, за да се намали раждаемостта и оттам населението на земята

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=omFrjI8C78c#!

пп. търсих в търсачката на форума за намаляване на населението на земята и ми излезе тази тема, затова тук писах

Неактивен M37_Unseen

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 15
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #139 -: Август 20, 2013, 11:37:21 am »
Всяко живо същество е бисексуално.Просто при някои едната страна взема превес над другата.Така е и при животните, а там няма политически режими.

Неактивен bg2

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #140 -: Януари 09, 2014, 05:25:32 am »
Не мисля, че светът ще се затрие заради глобализацията. Даже напротив, едно бъдещо световно правителство би имало повече възможности и ресурси за управление на кризи.
<><><>

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27