Автор Тема: Мястото на любовта в живота ни  (Прочетена 47196 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

• Много Писал
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
Отг: Мястото на любовта в живота ни
« Отговор #75 -: Август 05, 2006, 23:38:01 pm »
И в действителност си казвате: “Докато ми принадлежиш те обичам, но от момента, в който ме изоставиш, започвам да те ненавиждам. Докато мога да разчитам на теб да удовлетворяваш потребностите ми, сексуални и други, аз те обичам, но от момента, в който престанеш да ми даваш каквото искам, повече не те желая.” Така че има противоречие между вас, има разделение, а когато се чувствате отделен от другия, тогава няма любов. Но ако можете да живеете с вашата съпруга без мисълта, създаваща всички тези противоречиви състояния, тези безкрайни кавги във вас, тогава може би – може би – ще разберете, какво е любовта. Тогава сте напълно свободен, както и тя, докато ако зависите от нея за всяко ваше удоволствие, вие сте роб за нея. Така че когато някой обича, трябва да има свобода, не само от другия човек, но и от обичащия.

Можете да видите всичко това да се случва вътре във вас, ако го наблюдавате. Можете да го видите изцяло, напълно, с един поглед, без да му отделяте аналитично време. В един миг можете да видите цялата структура и природа на това претенциозно малко нещо, наречено “”:  моите сълзи, моето семейство, моята нация, моята вяра, моята религия – цялата тази грозота, цялата тя е вътре във вас. Когато я видите със сърцето си, не с ума си, когато я видите със самото дъно на сърцето си, тогава ще имате ключа, с който да сложите край на скръбта. Скръбта и любовта не могат да вървят заедно, но в християнския свят са идеализирали страданието, поставили са го на кръст и са го почитали, с подразбирането, че никога не можете да избягате от страданието, освен през точно тази единствена врата и това е цялата структура на експлоатиращото религиозно общество...
« Последна редакция: Август 05, 2006, 23:40:47 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ----------

• Доста Писал
  • Публикации: 1 581
« Отговор #76 -: Август 07, 2006, 10:55:45 am »
единение без единственост
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен iti

• Четящ
  • *
  • Публикации: 123
« Отговор #77 -: Август 07, 2006, 11:07:24 am »
Кришнамурти определено знае какво приказва. Обаче въпросът за намирането на общ език, за който и той говори, си остава. Цивилизацията е издигнала в култ езикът и книгата. В крайна сметка всеки ще каже, че това е основният й белег. Но аз смятам, че езикът е нещо твърде субективно що се отнася до предаване на истинска информация. Ние говорим с едни думи, но влагаме различен смисъл в тях. Но това в крайна сметка е неизбежно, поне не и докато не развием телепатията като начин на общуване :)

Относно егото, ми се струва, че то като структура на разумът и паметта, се засилва твърде много без липсата на любов. То се затваря в този свят. Егото без любов, си търси други начини да оцелее, да си набави необходимото. Без любов се губи сигурността и то се опитва да си намери други опори. Вижте как е и при животните. Никой не е настроен отрицателно или да гледа само себе си. Но когато се стигне до оцеляване, егото излиза на първо място. То така е програмирано, да запази живота ни. Гледайки как израства днешното поколение, тези неща се набиват на очи.
Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Oberon

• Гост
« Отговор #78 -: Август 07, 2006, 18:38:08 pm »
Ultra, това което ще те питам, се надявам никога да не си преживял, както и никога да не го преживееш.
Ти, приятелю, изпитвал ли си загубата на любимия човек? Не говоря роднина, говоря за дамата на сърцето ти? Изпитвал ли си онази празнота, когато усетиш загубата? Проливал ли си нощи наред сълзи от болка? Ставал ли си за работа с кървясали очи, защото не си могъл да мигнеш през нощта?

Не намразих, защото с мен се отнесоха като с Човек. Аз бях този, който бе намразен. Аз видях сълзите, които се стичаха по лицето и в сумрака. Аз трябваше да бъда разпънат на кръста. Но тя не го направи. Аз още уважавам този човек, макар и вече да не го виждам.

Намразих, да! Защото с мен се отнесоха грозно! Това ме спаси. Избор нямах. Любовта бе заменена с омраза - другата страна на монетата. Страдаш, защото губиш човек, кого обичаш. Писна ми с това ЕГО! Страдаш, защото губиш ЛЮБОВТА. Много често хората казват: "аз не искам да обичам друга, само теб". Интересно защо ли? Ние не сме роботи, да си казваме по едно "чао" и утре да легнем с друга! Ние се борим за любовта си! Ако си го правил, значи ме разбираш.

Любовта Е всичко в мизерния ни живот. Любовта умира, претъпкана от грозните ботуши на материалното! Човек, заставен да мисли повече за материалното, отколкото за Духовното не е Човек, а машина. Любовта прави Човека Човек! Мястото на Любовта в живота ни е всичко. По-важно е да обичаш, отколкото да бъдеш обичан, но второто е нужда. Попаднеш ли на егосит, тежко на бедната ти Душа. Избирайте внимателно, бъдете силни.

Оберон

Неактивен ----------

• Доста Писал
« Отговор #79 -: Август 07, 2006, 18:53:45 pm »
Там, където има избор, няма любов. Там, където има един, или друг, също няма любов. Това са все човешки увлечения, които матрицата и вулгаризираната религия услужливо наричат "любов", за да ни уверят, че това е всичко. Това всъщност не е любов. Нека представата за собствена значимост, за изключителна ценност на собственото преживяване не ни заслепява - това не е любов, а просто човешко увлечение, привързаност, зависимост, индивидуална (или групова) необходимост. Там, където е Любовта, няма индивидуалности, нито групиране; няма избранница, няма любима, защото Любовта се простира върху всичко и нищо не изостава извън. Там, където е Любовта, няма избор, защото избрано е ВСИЧКОТО и частичното не може да се отдели, та да се посочи от избора. Нека да не се заблуждаваме.
Цитат

Oberon

• Гост
« Отговор #80 -: Август 07, 2006, 18:57:05 pm »
" Река си ти, частица от река
  и носиш се във див водовъртеж
  едва роден, току поглеж
  и чезнеш нейде...в речния кипеж "

Една прекрасна българска група....
« Последна редакция: Август 07, 2006, 19:03:01 pm от Oberon »

Неактивен Xpuctoc Muxaul

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 447
  • Виждам мислите ти!
« Отговор #81 -: Август 07, 2006, 19:12:11 pm »
Ultra, това което ще те питам, се надявам никога да не си преживял, както и никога да не го преживееш.
Ти, приятелю, изпитвал ли си загубата на любимия човек? Не говоря роднина, говоря за дамата на сърцето ти? Изпитвал ли си онази празнота, когато усетиш загубата? Проливал ли си нощи наред сълзи от болка? Ставал ли си за работа с кървясали очи, защото не си могъл да мигнеш през нощта?...

Извинявай, че се намесвам, но знам какво е, и при мен стана така, дори още по-зле в известен смисъл. Това, което те кара да страдаш, не е любовта, друго е, разтършувай се в душата си и ще откриеш какво е. Случва се, за да откриеш причината и да я закърпиш. А ти обичаш ли я още? Казваш, че я уважаваш, но обичаш ли я? Аз обичам. Тогава болката не е от любовта. Болката ще те мори, година, две три, десет... докато простиш на себе си и/или на другия. След това ще ти остане само любовта към него/нея. Ако след тази болка любовта остане, значи това е бил подходящият човек за теб. Какво значение има дали е подходящ или не, след като вече не можеш да го имаш ли? Ти винаги си бил с него и винаги ще бъдеш. Нали той/тя е с теб в душата ти постоянно? Не говоря наизуст и не цитирам никого. Аз живея с това много години вече, и повярвай ми, след време остава само любовта към този, който те е наранил. Вярно е, че за любовта времето не съществува. Ако си попадал на любовта загубваш ориентация за време и годините сякаш са секунди. За това е достатъчен дори и само един поглед очи в очи. :)
« Последна редакция: Август 07, 2006, 19:47:19 pm от Xpuctoc Muxaul »

Oberon

• Гост
« Отговор #82 -: Август 07, 2006, 19:21:26 pm »
Тогава дойде Тя, и болката си замина завинаги. Тя излекува изстрадала ми душа, Тя с любовта си ...

IGLATA

• Гост
« Отговор #83 -: Август 07, 2006, 20:01:41 pm »
да но както лекува болката така и може много да те зарази със същата

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #84 -: Август 07, 2006, 21:07:44 pm »
майко,Обероне,ей тва  длъжкото по-горе е ...не знам..събира всичко необходимо да се каже по темата

Нека представата за собствена значимост, за изключителна ценност на собственото преживяване не ни заслепява - това не е любов, а просто човешко увлечение, привързаност, зависимост, индивидуална (или групова) необходимост. Там, където е Любовта, няма индивидуалности, нито групиране; няма избранница, няма любима, защото Любовта се простира върху всичко и нищо не изостава извън. Там, където е Любовта, няма избор, защото избрано е ВСИЧКОТО и частичното не може да се отдели, та да се посочи от избора. Нека да не се заблуждаваме.

Ами ти май не си изживял споменатото от Оберон.
 Истинската любов егадна,егоистична,идва и отнема съня ти и здравето ти,и на всичкото отгоре ти харесва.А именно собственото ми преживяване изгражда света ми-така ти си за мен само текста и представата,която имам от него-и любпвта се изгражда върху индивидуалностите..иначе става леко групов животински секс в по-духовен вариант.Но след като предпочиташ "груповата' простираща се над всичко любов-добре дошъл в поредният кошер!
« Последна редакция: Август 13, 2006, 06:54:54 am от Horus »
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен ultrafutur

• Много Писал
  • Публикации: 2 786
  • Amor vincit omnia
« Отговор #85 -: Август 07, 2006, 23:54:02 pm »
Ти, приятелю, изпитвал ли си загубата на любимия човек? Не говоря роднина, говоря за дамата на сърцето ти? Изпитвал ли си онази празнота, когато усетиш загубата? Проливал ли си нощи наред сълзи от болка? Ставал ли си за работа с кървясали очи, защото не си могъл да мигнеш през нощта?

Оберон

Разбира се че съм го изпитвал - боли, боли здраво браточка, ала и това е до време. В един момент разбираш че не може повече да се продължава тази трагедия, и превключваш, приятелю... Ако щеш вярвай, но дори това което ти изглежда най-реално може да се окаже заблуда. До момента в който си отпред завесата, можеш и всичките сълзи на земята да пролееш и пак няма да Ти е достатъчно... ;)
« Последна редакция: Август 07, 2006, 23:56:45 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ----------

• Доста Писал
« Отговор #86 -: Август 08, 2006, 16:50:47 pm »
Цитат на: link=topic=1166.msg32550#msg32550 date=1154974064
Ами ти [flyDragon] май не си изживял споменатото от Оберон.
Истинската любов е гадна,егоистична,идва и отнема съня ти и здравето ти, и на всичкото отгоре ти харесва. А именно собственото ми преживяване изгражда света ми - така ти си за мен само текста и представата, която имам от него; любовта се изгражда върху индивидуалностите... иначе става леко групов животински секс в по-духовен вариант. Но след като предпочиташ "груповата", простираща се над всичко любов - добре дошъл в поредния кошер!
Ти пак не можа да се издигнеш, Gil-Galadh,  над предразсъдъка, че любовта е сексуален акт между избрали се партньори. Лбовта не е да се чукаш, Gil-Galadh, поради което идеята ти за групов животински секс е вулгарна и неуместна. Назад из темата доста се написа за любовта, част от материалите са наистина ценни и възвишени. Но, явно сред нас има и такива, които или не четат, или просто НЕ ЖЕЛАЯТ да се култивират. Ти специално, Gil-Galadh, трябва да си от вторите, защото знам, че подробно четеш всичките неща. :P и за да свържем нещата с любовта - няма любов у този, който не иска да разбере, да се осветли.
Цитат

Неактивен Gil-Galadh

• Много Писал
  • Публикации: 2 983
  • V to the A to the D-E-R
    • chigot.blogspot.com
« Отговор #87 -: Август 08, 2006, 17:12:47 pm »
Мерси,мерси :D :D
Груповият секс беше просто илюстрация.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен iti

• Четящ
  • *
  • Публикации: 123
« Отговор #88 -: Август 09, 2006, 10:58:13 am »
Gil-Galadh, разбрах какво искаш да кажеш, но се съмнявам, че някои друг би желал да разбере.  Ако те използвам като нагледен пример за отношението към теб  ;) може да се зададе следния въпрос:

За коя любов говорите, за тази идваща от чувствата или от идеите? Има едно много просто доказателство - идеята се бунтува срещу другата идея. Идеята е жадна за проявяване, тя дава сила, цел, значимост. Така малкият се чувства голям, идентифицирайки се с нея.

Според мен от всичко казано до сега, отговорът на този въпрос е ясен. На Земята съществува парадокс относно любовта. Тя най-малко е била част от живота ни, а постоянно е вплитана в идеи. От коя ли не религия и философия. Това всъщност не е парадокс, а следствие на отношението към женското начало.
Да се опитате да разберете Муад' Диб, без да познавате неговите смъртни врагове, харконите, е все ед

Неактивен Xpuctoc Muxaul

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 447
  • Виждам мислите ти!
« Отговор #89 -: Август 09, 2006, 11:22:15 am »
...Според мен от всичко казано до сега, отговорът на този въпрос е ясен. На Земята съществува парадокс относно любовта. Тя най-малко е била част от живота ни, а постоянно е вплитана в идеи. От коя ли не религия и философия. Това всъщност не е парадокс, а следствие на отношението към женското начало.

iti, от това заключение, което правиш, излиза, че не си познал същността на любовта все още. Любовта не е следствие на нищо и няма нищо общо с никакво женско начало, а парадоксите са вътре в теб. В този свят само с женско начало пак няма да оцелееш. Да, то е важно, но не е решение. Ако си познал любовта няма да търсиш никакви обяснения за нея, ще си осъзнал, че такива няма. Любовта не е никаква идея, идеи са обясненията за любовта. Думата "любов" или което и да е обяснение за това, какво е тя, не са самата любов, нали така? Докато си играем с думите и обясненията любовта я няма. Не се хващай за самата дума, ясно е, че тя е идея за изразяване на някаква същност отвъд речта и думите. Познай същността отвъд идеята в думата "любов".  ;) Да търсиш определение за любовта е почти същото, както да търсиш отговор на въпроса какво очаква от теб онзи, който те е създал. Любовта е основа, върху нея има и живот, и женско и мъжко начало. Нима е случайно, че животът се създава при равно участие на двете начала?  ;) А любовта е повече от живота дори. Животът е само една реализация на любовта, а самата любов съдържа потенциала на всичко, което може да съществува, не само живота. Животът има параметри, любовта няма.
« Последна редакция: Август 09, 2006, 17:46:07 pm от Xpuctoc Muxaul »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27