Чувал съм че чесънът предпазва от прекомерно сгъстяване на кръвта, т.е. действа подобно на аспирина.
Аз не го използвам, защото проблеми с кръвта нямам и от грип не се рзболявам.
А за меда смятам че не е храна.
Мисля, че на него трябва да се гледа като на чесъна -в разумни дози и при необходимост.
Може и да не съм прав, не съм го проучвал, просто мисля, че наред с добрите си качества, подобно на захарта той натоварва ендокринната система и води до пристрастяване.
Като дете просто се оливах, едно бурканче ми стигаше само за два дена. Сега съм се стегнал и избягвам дори прекалено сладките плодове.
Относно чесъна, лука, и всички растения, които използваме като храна или билки, имам малко езическо разбиране.Мисля, че работата не е в химическото им съдържание, а в духа на растенията.
Когато ги поставяме в устата си не мислим, че малко преди това са били живи. Живи са.Ние поглъщаме живота им.