Автор Тема: Шумерски корени на българската символика  (Прочетена 13931 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
При откритието, че името на легендарния Гилгамеш шумерите записват като Билга-меш, където "меш" представлява самостоятелна, втора дума със значението на титла, бяхме приятно озадачени. Когато установихме, че Урук - централният град на древен Шумер, който има за пети цар от първата си династия същия този Билга-меш, е семитизираното название на шумерския Унуг, бяхме повече от изненадани. Защото Билга ни отпраща към българското етническо име, а Унуг напомня името на българите унугури. Картината придобива завършен вид с имената на съседните гутии и кутии, които ни напомнят за българите утигури и кутригури.

Случайни ли са и откъде идат тези потресаващи езикови паралели?

Отговорът на въпроса става още по-настоятелен предвид обстоятелството, че и билга, и унуг са не само собствени имена, но и думи от шумерския речник: първата - със значението на родоначалник или прародител, а втората - на център, т.е. столица. По-задълбочените лингвистични изследвания само потвърждават наличието на значителен слой шумерски заемки в българския език, за което наскоро вестникът писа. Само собствените български имена от шумерски произход наброяват близо осемдесет.
Ще ни се обаче да се спрем на един друг вид сходство - сходството в символиката между отдавна изчезналите и забравени шумери и нашата съвременна символика.

Да започнем със звездовидния символ на царската власт у шумерите - три кръстосани под еднакъв остър ъгъл чертички, символизиращи с шестте си свободни края плюс обединителния си център свещеното за шумери и българи, но и за други древни народи, число седем. У евреите този знак е леко видоизменен и днес е известен като звездата на Давид или еврейската шестолъчка. Същият хексаедър обаче откриваме и в символиката на волжките българи. В Европа той се налага като герб на Бурбонската династия, който съвсем не е трилистен, както го описват, а е отново шестолистен, със свързваща листата лента (седмият лъч), ако се погледне в оригинал. Най-близък до шумерския му прототип обаче този знак може да се срещне в българската кирилица. Това е буквознакът Ж, където идеята за сакралното число седем, представено чрез шестте свободни края, обединени в един център, откриваме в най-чист и неподправен вид. Да не пропуснем и нещо друго. Буквата Ж е седма по реда си буква от азбуката ни и това би могло да стане тема за отделен разговор.
Нека погледнем снимка No 1 (липсва :P), на която е заснета каменната икона от с. Пещера, Пернишка област. Не е ли изумително, че в центъра й е гербът на древния шумерски град Лагаш, преди още той да стане известен на съвременното човечество? Как се е озовал той върху българската икона, днес никой не може да обясни, но тъй или иначе, реалното му наличие изисква и реален отговор.

Още по-фрапиращ е случаят с изобразения върху копието на царя на шумерския град Киш лъв (снимка No 2 - пак липсва :P) в експонат от Лувъра (АО 2675), датиран някъде към първата половина на третото хилядолетие пр. Хр. За нас този лъв е повече от уникален, доколкото силно наподобява лъва от българския държавен герб. Изправен на задните си лапи, обърнат наляво, с буйна грива, зинала уста и разперени лапи, единствено по-високо вдигнатия десен, заден крак го отличава от прототипа на най-стария известен български герб от хрониката на Констанцкия събор (1414 - 1418). Случайно съвпадение или непозната закономерност?

Живеем в уникално време. Буквално сме отрупани от неподозирани досега загадки от неизвестното българско минало. И изпод тази невиждана досега грамада започва все по-ясно да се очертава силуетът на хилядолетната българска история. Някой я бе нарекъл "Храмът на вековете". И той е чистилище.

СВЕТЛОЗАР ПОПОВ

Източник: http://www.stranicata.com/snd/simvolika_shumer.htm

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #1 -: Декември 25, 2005, 02:40:56 am »
Ето я и иконата.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 698
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #2 -: Януари 08, 2006, 03:32:47 am »
Много тъжно нали? - Откриваме великите си корени навсякъде, но не и в България.....

България, която остана една тъжна страна без герб и символика и БЕЗ БЪЛГАРИ! Една мизерна циганска държава в която пилитиците се избират от циганите с кебабчета и бира и в която българските пенсионери, дали живота си за тая страна са подложени на геноцид....

Кой казваше, че българите били смели борци? Аз като гледам от времето на богомилите все бягаме и създаваме култури навсякъде. Сега света се хвали с ренесанса на катарите, но кои са катарите? - Прогонените от България богомили.

И сега бягаме, а не се борим........Какво ще ни помогне символиката когато си загубим държавата?

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #3 -: Януари 10, 2006, 08:20:31 am »
Явно трябва да препрочета "Древните българи, Шумер и Вавилон"
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

firma

 • Гост
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #4 -: Април 10, 2006, 21:03:59 pm »
Древните шумери тръгнали от Варна

Георги КАЛЕНДЕРОВ

Сигурен съм, че Черно море е било арена на бушуващия библейски потоп, твърди проф. Петко Димитров от Института по океанология във Варна. Според световноизвестния учен тъкмо това бедствие е прогонило част от древната Варненска цивилизация, населила по-късно загадъчните градове Ур и Ниневия. Онези, които не са успели да се изнесат навреме, естествено са били удавени от чудовищно високите вълни. До този момент морето не е било още море, а сладководно езеро. Грамадите вода, които се излели върху брега, били стократно по-големи от Ниагарския водопад.
Океанографът проф. Робърт Балард ще дойде през август във Варна, за да търси с робота Херкулес останки от древна цивилизация край българското Черноморско крайбрежие. Проф. Димитров, ръководител на българо-американската експедиция от наша страна, чиито научни изследвания през последните 15 години са заинтригували проф. Балард, предложил името на проекта - "Ной".
По време на експедициите се е родила идеята за робота Джейсън, собственост на Океанографския институт в Уудсхол. Чрез оптична връзка той препредава всичко, което може да се види на морското дъно. Възможно е Джейсън (или Язон на български)
"да гостува" и по нашето черноморско дъно в по-дългосрочна перспектива.
Кимерската (шумерска) култура и цивилизация са се родили по бреговете на древния Евксински Понт. След унищожителното наводнение, сполетяло тогавашното крайбрежие, по-голяма част от кимерийците са мигрирали към своята "Обетована земя" - Месопотамия, полагайки основите на нова цивилизация, покорявайки по своя път варварските семитски племена и населявайки Европа и Азия. Една значителна част от тях е останала по нашите земи, за да сложи основите на тракийската култура и да преживее превратностите на великите преселения на народите.
Съществуват многобройни археологически потвърждения на това, че Черноморската област е била център на високоразвита цивилизация.
Известно е, че най-старите обитатели на нашето крайбрежие са били кимерите, оставили следи почти по цялата черноморска област, твърди българският професор.
Безспорно доказателство за високоразвитата култура по нашите земи например е Варненското златно съкровище. А този факт се вписва убедително в разработената хипотеза за библейския потоп в Черно море.
През 1985 г. Петко Димитров споделя с проф. Вячеслав Ястребов, тогавашен директор на Института по океанология във Варна, своята идея с подводницата "Аргус" да обследва древните брегове на Черно море, където смята, че до потопа са живеели хора. Той приема идеята и през следващата година с научноизследователския кораб "Рифт" и подводницата "Аргус" откриват странен артефакт (свидетелство за човешка дейност). Наричат го "Чинията на Ной".
Намирахме се на шелфа в района на старите плажове, разположени на дълбочина 90-120 метра източно от Варна, разказва професорът. Чинията обаче се оказва препъни камък за археолозите, които я отнасят ту към древновизантийско, ту към римско време. Идеалната форма на предмета, високата култура на изработка, а още повече твърдението за допотопна възраст смущават учените. Най-фрапиращо е, че тя е изработена от пясъчник, което свидетелства за големи технологични възможности.
Преди известно време обаче ми се обади един художник - Боно Шкодров, който ми каза, че разчита знаци по дъното на чинията, обяснява проф. Димитров. Започнахме работа и открихме, че действително по Чинията има знаци, които се оказаха
не следи от червеи, а от човешка ръка.
Естествено, в същия момент, в който Димитров излага теорията си, се намира и неговият опонент. Това е прочутият археолог Иван Иванов, който в списание "Морски свят" публикува статии за въпросната Варненска цивилизация.
Сравнението на Варненската цивилизация с носителите на Шумерската култура е неточно, твърди Иванов. Това е и моя отколешна мечта да разбера къде са отишли хората от Варненската цивилизация, подгонени от страшен катаклизъм, а може би и от нашествието на северните народи. Единствените прилики с хората от Варна и Шумер са начините на някои от жезлите и на украса, но това е твърде, твърде малко за да се гради хипотеза, камо ли теория. Други прилики няма, или поне аз не зная.

Докато учените в България обявили всичко това за измислици, граничещи с фантастиката, от идеите на професора през 1993 година се заинтересували учени от Колумбийския университет. В книгата "Ноевият потоп - новите научни разкрития за събитията, които промениха историята", авторите Уилям Райън и Уолтър Питман отделят специално място на постиженията на екипа на проф. Димитров. Следват контактите с Балард, който потърсил варненци за съвместна работа на научноизследователския кораб "Академик".
Дълги години в българската археологическа и историческа литература битува (а и сега тук-там) въпросът с т.нар. наколни селища от варненските езера, припомня опонентът на проф. Димитров. Този комплекс от селища, открит още в началото на века от братя Шкорпил, продължава да вълнува специалистите по подводна археология и праистория. По силата на сравнителните методи останките от тези жилища са наречени наколни, такива каквито са известни още от миналия век в Южна Германия, Швейцария и Франция. Може само наистина да се съжалява, че почти всички открити селища у нас са унищожени напълно при драгиране за строителни работи в езерата.
Сходни с варненските потънали селища бяха намерени и в морето при Атия - при строежа на военната база, при Китен - на Урдовиза, както и две селища в границите на залива в Созопол. Тези селища, особено това в пристанището на Созопол си приличат по сегашната дълбочина и разбира се по находките с ранните находки от варненските селища. Това говори за едновременност и за това, че Варненското езеро тогава е било част от морето, заключава Иванов.

ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПОТОПА

- Намерени са много цели керамични съдове, които при нормално напускане на жилището всеки би взел със себе си.
- Има много цели сечива от камък, кости от рог на елен - също не биха били изоставени.
- Липсват пластове и нива, нормални при праисторическо селище на брега, а има общо струпване на находки в песъчливо глинест пласт, което би могло да стане при нахлуване на голяма маса вода.
- Коловете от жилищата не са били забити във вода, а на суша и то поставени в стени, защото се е намерила запазена кора на коловете. Ако е било бавно покачването, и кората щеше да изчезне.
« Последна редакция: Април 11, 2006, 00:51:39 am от Horus »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #5 -: Април 11, 2006, 00:53:27 am »
Мдам. Дано открият нещо по-сериозно, защото наистина мисля, че събитията са се развили именно тук...

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 698
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #6 -: Април 11, 2006, 01:35:41 am »
И аз ще се намеся само да кажа, че отскоро прокарват и идеята, че Атлантида е била в Черно море. Всъщност това отскоро е след като Балард побликува материали в Нешънъл Джиографик. Е добре - поне чак сега почнаха да си чешат езиците по въпроса твърдейки, че отдавна са го мислили.

Според тази теория Черно море е било езеро и центъра на известния свят по онова време. Нивото му е било много по-ниско от това на Средиземноморието. Смята се, че скалите край босфора са въпросните колони през които се е стигало до Атлантида.

Има голям интерес към Черно море и теорията се поддържа от много. Доколкото си спомням не само Балард, но и други учени работят и с турците в зоната на подводната археология. Имаше и скандал с руснаците, но не мога да си спомня дали защото археолози са наближили техни гранични води или някакъв инцидент с трафиканти.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 667
 • In Lies We Trust...
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #7 -: Април 11, 2006, 01:47:11 am »
Не вярвам, че Атлантида е в Черно море :D

Oberon

 • Гост
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #8 -: Април 11, 2006, 13:13:55 pm »
Сонхис, жреца, който си отваря устата за Атлантида, казва :Великия град на Атлантите се намира в центъра на Великото море.
Неразбирането идва от това, че за тъпите гърци по онова време, Великото море е било всичко отвъд херкулесовите стълбове, демек Атлантическия океан. Оттам и името - Атландтида. На египетски думата е Ахаменптах, Аха-мен-птах.
За египтяните обаче, както се изясни преди години, Великото море е целия Земен океан, защото за тях не е била тайна кълбовидната форма на Земята. Кой е единствения континент ( съставен от 2 огромно острова ) , който граничи със всички океани, без Северния?

Антарктида.

За мен това е най-добре обоснованата теза за местоположението. Забравете Черно море да е било в центъра на Потопа, просто защото глобален потоп не е имало, а множетво локални. както и да е там Ахаменптах, защото Черно море не е в "центъра на великото море"

Оберон Ахаменптахов:)

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #9 -: Април 12, 2006, 05:28:07 am »
Дали са тръгнали от Варна? Времето ще покаже. Варненската е доста годинки преди Шумер.
А къде са били Атлантите?
А след разтурването на дома им?
Вижте размерите (ръста) на мумиите, приписани на Нефертити и Ехнатон!
Не съм търсил из нета, но чух че били между 2,5 и 4 метра?!?
мутатнти разни....;)
Проверете и за разискваните напоследък "алби-гени"....
Приятни открития. :)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Oberon

 • Гост
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #10 -: Април 12, 2006, 09:40:51 am »
Като заговори за размера на мумиите, се сетих че преди години бях чел някаква теория за това, че много отдавана  земното притегляне е било по-малко и хората са били по-големи. Дали са били мутанти не знам, ама всички народи пазят спомена за Великаните, бродили по Земята преди Денят, в който Слънцето падна...

Оберон

Eon

 • Гост
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #11 -: Април 12, 2006, 10:03:03 am »
При инките:

Откриват мумия на един цар на инките, който имал някакви кръвни тела, дето ги нямат изобщо инките...

нещо генетично...

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 698
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #12 -: Април 12, 2006, 11:37:39 am »
Аз пак ще скоча в разговора за една поправчица: определено потопите са разграничени вече на "Потопа в Черно море" и "Големия потоп". Повечето изследователи смятат, че потопа в Черно море е потопа от библията.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #13 -: Април 19, 2006, 23:53:00 pm »
Като заговори за размера на мумиите, се сетих че преди години бях чел някаква теория за това, че много отдавана  земното притегляне е било по-малко и хората са били по-големи. Дали са били мутанти не знам, ама всички народи пазят спомена за Великаните, бродили по Земята преди Денят, в който Слънцето падна...

Оберон
А тук http://www.xnetbg.com/www/site/smf/index.php?topic=1440.0
има за времето когато "Небето започнало да пада на север".
Като пуснат продължението ще го пусна...
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен любопитен

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 9
Относно: Шумерски корени на българската символика
« Отговор #14 -: Октомври 17, 2007, 13:58:05 pm »
Мисля ,че не е важно дали мита за Атлантида се отнася точно за района на Черно море по-важното е ,че съществуват потънали селища по крайбрежието .Стихийното строителство  непрекъснато унищожава и променя бреговата линия и с това се губят ценни нахотки.ВАЖНО: Ако някой знае е-mail адреса на професор Петко Димитров моля нека го изпрати на hiron02@abv.bg Мисля ,че имам за него важна информасия.Благодаря предварително.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27