http://www.worldlingo.com/ma/enwiki/en/Si-Te-Cahhttp://www.oocities.com/age_of_giants/ancient_giants/sitecah.htmlБях попаднал малко по-подробна статия за тези гиганти преди месец, но не мога да намеря линк към нея. Та интересна информация.
Изчетох доста скептицизъм относно съществуването на гигантите. За да са съществували такива организми, такива "хора" то те са били тромави и бавни, както всяко гигантско създание обитавало нашата планета. Големите размери на даден вид обикновено се обуславя не от гравитация а точно от количеството кислород, както някой вече спомена и обясни. Но съществува и друг фактор. Храната. Факт е, че големи размери са имали основно тревопасните. Това се обяснява с не толкова питателната храна, която консумират - повече храна -> по-големи стомаси -> по-големи размери/забавен метаболизъм.
Тези, Ситеках..не знам как се произнася, са се хранили основно с някакво водорасло (tule). Свържете това с по-горните редове. Допълнително се споменава за канибализъм. Известно е, че някои големи тревопасни консумират и месо - визирам хипопотамите например, т.е. искам да кажа, че е нормално да ядът и месо. Но защо канибализъм? Ами хора с подобни размери просто не стават за ловци, нали ме разбирате

По-лесно е да обереш избитите войни, след битка с местно племе от колкото тромаво да тичаш, на два крака сред неравен терен да гониш бизони..защото просто друго не би могло да задоволи глада им. А да не говорим, че бизоните обичат полета. Един три-четири метров гигант би изглеждал смешен в подобна ловна сцена.
Странно е, че тези са описани като войнствени създания. По-скоро трябва да са миролюбиви земеделци.
Теория за възникването на раса с подобни размери, може спокойно да се сложи под един знаменател и за останалите хомо сапиенс. Аз съм фен на теорията за генна мутация. Разбира се, теорията за Анунаките не отстъпва хех

. Идеята ми е, че те може да са просто клон на еволюцията, образувал се много отдавна. А вида да е просъществувал в посредством натурална изолация...река, планина или съзнателно отлъчване. И всичко се свежда до естествения подбор. По-адаптираните, многобройни хорица (ние), без много усилия биха могли да сложат край на тези гиганти, като мотива може да е страх, предания, каквото и да е. Тука бих споменал идеята за робство. Няколко роба гиганти биха свършили добра работа в изграждането на огромни храмове и местенето на огромни камънаци.
А като намалее размера на една популация от гиганти, малкото които остават нямат много избор за партньори при чифтосване. Решението е имбрийдинг, което води увеличаване на смъртността при новородени с всяко поколение, като краен етап ще е гибел на тази популация. Няма нови индивиди, старите умират.