Автор Тема: 2012 г.  (Прочетена 580750 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен dark

• Четящ
  • *
  • Публикации: 16
Re: 2012 г.
« Отговор #465 -: Май 03, 2010, 08:29:09 am »
след слънчевия максимум предполагам трябва да има голям спад в температурите, пък и голямото количество вода което се е изпарило ще образува много плътни облаци и ще е студено.

Неактивен алибаба

• Пишещ
  • Публикации: 794
« Отговор #466 -: Май 03, 2010, 09:39:09 am »
Наскоро прочетох интерсна книга, макар и доста отдавна написана, която е посветена на хипотезата, че земята е живо същество. Книгата е научна, писана от учен с научни факти. Разглежда се земята от гледна точка на законите на кибернетиката. Възможните сценарии са 3. При преминаване на контролируемия праг на увеличаване на С във въздуха, който сега е 0,03 % планетата може да се превърне във втора Венера, т.е. огнено и безжизнено нещо. При намаляване на С съответно - във втори Марс, във ледено безжизнено нещо. И друг вариант (но може би той е нещо като преход към един от тези двата) незатихващи колебания от едната крайност в другата с все по-силна амплитуда.
Интересен ми стана факта, че ако О2, който сега е 21% в атмосферата се увеличи примерно на 23 или 24 - всичко ще изгори, като ще горят дори влажни треви и растения.
Авторът твърди, че само едно живо същество със супермощни регулаторни системи може да поддържа средата си в точният оптимум за живот. Като се почне от съотношението на газовете, през температурата, солеността в океаните,рН и всичко останало.
Основният играч в живота на това живо същество са микроорганизмите. Животът на Земята е преминавал през ледникови периоди и пр., но винаги се е възстановявал след това. Човекът, обаче като вид с огромни технологични възможности поврежда регулаторните системи на Земята, каквито са например тропическите гори, или континенталния шелф. Което означава, че след него не е сигурно дали земята ще успее да възстанови живота. Че човекът като вид е обречен това е ясно(ако все пак в последния момент не му прищрака нещо), ще се включат регулаторни механизми, които ще спрат своеволията му. Но дали след него Земята няма да стане втора Венера или Марс?

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
  • Публикации: 2 433
« Отговор #467 -: Май 03, 2010, 19:20:17 pm »
Не че съм професионален химик, но тая теория с махалото според мен ми изглежда абсурдна.
Как така ще се отива от едната крайност - Марсианска, почти 0лева атмосфера; та до другата крайност - Венера, супер гъста атмосфера. После пак обратно, и пак обратно ...

А връзката с процента соленост на океаните е обратна ...
Не океаните са направени да ни е удобно на нас, а ние понеже сме произлезли от океаните, носим в тялото си същата соленост ...

Също, не вярвам при 24% кислород всичко да изгори.

Та може и да има някои верни работи в тая книга, но може да има и други погрешни.

Освен това, не зная, под С най-вероятно разбираш CO и CO2. Защото С изобщо не е газ и няма да е в атмосферата .. (а по-скоро в моливите и дамските бижута)

Ето една различна гледна точка в интернет. Не гарантирам (а и едва ли някой може да гарантира) 100% вярност, но е интересно да се прочете и другата гледна точка:

http://spaceguide.hit.bg/Earth-life.htm
Цитат
От време на време някой обръща внимание на това, какво щастливо стечение на обстоятелствата е, че Земята е напълно подходяща за живот - умерена температура, течна вода, кислородна атмосфера и т.н. Но в известна степен това е смесване на причината и следствието. Ние, земните обитатели сме във висша степен адаптирани към условията на Земята защото сме израстнали тук. Онези по-ранни форми на живот, които не са се адаптирали са измрели. Ние произлизаме от тези, които са се приспособили добре. Целият живот на Земята е тясно обвързан. Ние имаме обща органична химия и общо еволюционно наследство. В следствие на това биолозите са твърде ограничени. Принудени са да изучават само един вид биология.
...

Преди 4 милиарда години Земята е била райска градина за молекулите.
....
Преди около два милиарда години са се оформили половете.
...
Преди един милиард години в съвместна работа, растенията са направили зашеметяваща промяна в земната среда. Зелените растения са произвели молекулен кислород. От времето, когато океаните са започнали да се изпълват с прости зелени растения, както сега кислородът постепенно се е превръщал в главен компонент на земната атмосфера, изменяйки я напълно от нейния първоначално водороден характер и слагайки край на епохата в земната история, когато живата материя е създавана от небиологичен процес.

Но кислорода бил причина органичните молекули да се разпадат. Въпреки симпатията ни към него в основата си той е отрова за незащитената органична материя. Преходът към кислородна атмосфера е бил най-голямата криза в историята на живота и много голям брой организми, които не са могли да се справят с кислорода са загинали.

Някои примитивни форми, като бацила на тетануса са успели да оцелеят дори до днес само в анаеробна (т.е. без кислород) среда. Азотът в земната атмосфера е в по-голяма степен химически инертен и затова е по-благоприятен от кислорода. Освен това той е и биологически хранителен. Така 99% от земната атмосфера е с биологически произход. Небето ни е създадено от живота.
...
Животът се е зародил почти веднага след образуването на Земята, което подсказва, че на земеподобните планети той може да е неизбежен химически процес. Но за три милиарда години не се е развил много повече от синьо-зелените водорасли, което пък ни навежда на мисълта, че по-мащабни форми на живот със специализирани органи е трудно да се развият, по-трудно дори от възникването на живота. Вероятно има много други планети, които днес изобилстват на микроби, но нямат големи животни и растения
Статията е доста по-голяма, публикувам само откъси. Който желае, може да я прочете от линка.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #468 -: Май 03, 2010, 20:00:25 pm »
Под С имах предвид въглерод, но той е като СО2 в атмосферата, така, че грешката е моя (не на автора на книгата  :))
Никъде не казвам, че океаните са направени за НАС. Говря за ЖИВОТА. Той издига хипотезата, че земята е един жив организъм притежаващ разумност и именно този жив организъм (биосферата) поддържа постоянни условията така, че да са пригодни за ЖИВОТА. По никакъв друг начин не може да се обясни невероятното съотношение на газове каквото няма на никоя друга планета освен на земята. Само чрез активното участие на живия елемент. Той поддържа равновесието. А иначе живота се е проявявал през различните периоди в различни форми както е известно. Може би формите са се създавали и изчезвали именно в интерес на живота на този общ организъм. Ако някоя форма на живот се е оказвала в разрез с целокупния живот на това хипер създание тя е изчевала от лицето на земята и други форми са се появявали, а е имало и периоди когато над 90% от всички биологични видове са изчезвали, но после живота се е възстановявал отново в друг вид.
Та и човекът е само брънка от целия тоя процес и то не най-важната за оцеляването на цялото, въпреки че той си въобразява обратното.

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #469 -: Май 04, 2010, 06:52:25 am »
Условията не са постоянни. Променливи са.

Преди 2 милиарда години е нямало толкова много кислород. Появил се е напоследък. Ето и нас ни има сега, а преди най-вероятно не.

Някога замисляла ли се каква е вероятността точно ти да се родиш? Ето, сега те има, точно в тоя момент, в това хилядолетие. Изглежда нелепо да е случайност, нали? Едно на милиарди. И все пак ...

Точно по същата логика изглежда неслучайно хората (и другите сложни животни, (виж статията)), да се появят точно през епохите когато има достатъчно кислород на земята.
И все пак, дали е неслучайно или случайно? Няма гаранция

Може би, дори не си направи труд да прочетеш статията, хората са се появили едва последните няколко милиона години. А изобщо сложни многоклетъчни организми едва само преди 600 милиона години.
А планетата ни е на 5 милиарда години.
Какво е правила планетата ни през първите 4 МИЛИАРДА години? Бъркала си е в носа?

Цитат
За повече от 4 милиарда години от началото на живота, преобладаващите организми са микроскопичните синьо-зелени водорасли, които са покривали и изпълвали океаните. Тогава, преди около 600 милиона години монополната власт на водораслите била загубена и се появило разпространение на нови форми на живот, наречено в резултат на това Камбрииска експлозия. Животът се е зародил почти веднага след образуването на Земята, което подсказва, че на земеподобните планети той може да е неизбежен химически процес. Но за три милиарда години не се е развил много повече от синьо-зелените водорасли, което пък ни навежда на мисълта, че по-мащабни форми на живот със специализирани органи е трудно да се развият, по-трудно дори от възникването на живота.
« Последна редакция: Май 04, 2010, 06:58:49 am от Mirotvorec »
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #470 -: Май 05, 2010, 13:30:00 pm »
Прочетох статията. Приятна статийка.
Нищо от това, което прочетох не противоречи на онази книга.
Само дето идеята за цялостен жив организъм не се изтъква ясно.
Това, което ми направи силно впечатление и в книгата, а и в статията е за кислорода.
Как повявата на кислород се смята за най-съществената КРИЗА и дори КАТАСТРОФА, за един свят, който до този момент е бил водороден (и безкислороден)и купища анаеробни организми са си живеели спокойно навсякъде.
Изведнъж се появява кислород и всички те или изчезват от лицето на земята или търсят места, където той не прониква - на дъното на океаните, дълбоко под почвата ....И ! тук става много интересно ВЪТРЕ в други организми.
Във връзка с това има съвсем сериозна хипотеза, издигана от учени (за съжаление не мога в момента да цитирам имена), че многоклетъчните организми и ЧОВЕКЪТ включително сме чисто и просто среда за развитие на микроорганизмите. Нещо като ....техни къщи и превозни средства....и социалните ни навици (събиране в общности, привличането между половете и пр. и пр.) са предназначени за да даде възможност на микробите да се размножават и да продължават да съществуват. Ние си ги менкаме така да се каже и непрекъснато поддържаме високи нива от тях и си ги разнасяме насам-натам....
Казвам това е хипотеза (не го измислям аз сега).
На мен ми стана малко забавно като си представих варианта човекът, дето се смята за властелин на земята, да е просто един инкубатор за микроби  ;D

Неактивен dragonn

• Малко Писал
  • **
  • Публикации: 261
« Отговор #471 -: Май 05, 2010, 14:38:38 pm »
Много интересно мислене.

Като си представим, че след време човек ще може да прави огромни бази с изкуствен интелект, които дори може да не подозират за съществуването му, защото се смятат за интелигентни. И не могат да схванат че всяка тяхна мисъл дори не е тяхна, а програмирана от някои вътре в тях. :)
От своя страна тези интелигентни бази ще изградят други интелигентни бази, които ще управляват - така както човека е създал и управлява тях и така до безкрайност.  ???

Неактивен dark

• Четящ
  • *
« Отговор #472 -: Май 05, 2010, 17:11:14 pm »
и докато не доиде деня в който ще се появи различния и който ще има знанията и силата да променя !

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
  • Публикации: 639
« Отговор #473 -: Май 05, 2010, 17:55:03 pm »
Не знам дали знаете,но дали при едно обръщане на полюсите България остава в средата.Другата страна,която се пада също така е Иран.Има и още един остров,но не му се сещам името.
Дали нещо ще се промени през 2012-не знам,но според доста хора никакви прогнози вече не са валидни или предсказания.Просто всичко си зависи от нас хората,мислите и действията ни.  ;)За базите-безсмислено е да се мисли,че един бункер може да те спаси.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен dark

• Четящ
  • *
« Отговор #474 -: Май 05, 2010, 18:07:16 pm »
ако си прав ще си гледаме северното сияние от домовете  ;D

Неактивен Tangrata_

• Много Писал
« Отговор #475 -: Май 05, 2010, 18:25:48 pm »
Тази хипотеза, че Земята е живо същество може да се замени от много по-правдоподобна хипотеза - че Вселената е живо същество, или пък, че свръхразум управлява тази Вселена (което е горе долу подобно)

Ако 2та хипотеза е вярна, то ще видиш "доказателства" за първата и може да се заблудиш, но това няма да бъде 100% истина.

В тази връзка не Земята е основният командир, който ще решава колко да е кислорода и кои същества да запази ...
Оттам може земята да не ни унищожи, дори и да я заплашваме с опустошаване.

Изобщо, аз не твърдях, че всички твърдения са 100% грешни в тая книга, на всичкото отгоре дори не съм я чел. Просто мисълта ми беше, че има и слаби места в тая хипотеза ...

Повтарям се, защо Земята, която е на възраст 4,6 милиарда години (май) цели 4 милиарда си играе с микроби и бактерии, и едва последните 0.6 милиарда създава многоклетъчни организми? Като си прави каквото си реши, защо не моделира животни по-раничко, че да не и е такава скука?

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #476 -: Май 05, 2010, 19:11:25 pm »
Няма как нещо да е на 100% грешно или вярно.  :D Инак аз мисля,че всичко е едно живо същество,но както сърцето ни има по-важна функция от да речем бъбреците(можем да изгубим един и да продължим да си живеем),аз по същия начин си обяснявам някои неща във Вселената.
“Истинската съдба на човека е нещо, което обикновените хора не могат да схванат и няма да са в състо

Неактивен алибаба

• Пишещ
« Отговор #477 -: Май 05, 2010, 20:39:15 pm »
Чааакай малко Танграта, тук има някакво объркване. Не Земята създава и моделира живите организми.Те възникват и изчезват докато живото същество като цяло (включващо цялата биота) обменя ...всичко (енергия, информация и пр.) със неживата част (минерали, скали, газове...и пр.).
Да речем, че един вид вземе, че почне нещо да променя много баланса в полза на някой газ...той измества съотношението на газовете и това съотношение става неблагоприятно за някои видове, а може би и за същият този вид и се включват регулаторни механизми, които да ограничат популацията на този вид, с оглед да се запази равновесието до момента.
Това обаче вероятно е до време и в някакъв момент нещата вече не могат да бъдат удържани и се променят така, че коренно се изменя положението (както с кислорода).
И всички тези промени са свързани с изчезване на едни видове, с мутиране на други....но това не означава, че Земята ги моделира и създава. Те се създават, възникват и непрестанно върви такъв процес - едни възникват, други отпадат.
Колкото е по-прост един организъм толкова е по-устойчив, следователно толкова по-слабо ще е засегнат от промяната на условията и вероятно това е причината именно низши организми да са се запазвали за по-дълго време.
Вероятно е трябвало земята да достигне едни по-продължително стабилни условия...нещо такова..
Мен пък ми направи силно впечатление тази силна връзка на човека и горите. Не че е новост де, но както е представена...и трябва да си малооумен тогава за да не ти е ясно, че съсипеш ли горите, отива си и човешкият вид като такъв.
След още 4,5 еона я се случи пак шанс за нещо подобно на човека, я не.

Неактивен LORA_DANA

• Четящ
  • *
  • Публикации: 157
« Отговор #478 -: Юни 16, 2010, 17:59:22 pm »
имах видение за 2012- бях в среда като сега пред мен бе нещо като златисто жепе, най-напред се уплаших, но като като като влезнах усетих невероятна радост и лекота.Каза ми се че това е всъщност Светлината, която ще ни бъде и храна и информация и нова жизнена среда. Пиша не за да спорите или не с мен, а за да ви кажа, че времето е много ускорено- само за тази година сърдечният ритъм на Земята е повишен с 5 удара и магнитната земна ос е вече заела своето място, а вие вашето?!

Неактивен Blue|_Star

• Пишещ
« Отговор #479 -: Юни 16, 2010, 19:14:35 pm »
Хубаво,LORA_DANA,да приемам,че си права-какво става с хората,които откажат да се настроят към ускорения начин на живот?И,ако наистина го има това ускорение,в един момент следва понятието "време" просто да спре,да изчезне...Също така ми е интересно какво става с досегашния ни начин на живот,професии,ала-бала,понеже дефакто в Светлината някои неща ще са неизползваеми?!Въпросите ми са най-приятелски зададени,моля да избегнем заяждането и скептицизма-който има други възгледи да ги сподели,но цивилизовано,че доста теми се оспамват,което е жалко,понеже темите са интересни.Поздрави! :)
« Последна редакция: Октомври 12, 2010, 23:50:58 pm от Mirotvorec »

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
8980 Прегледи
Последна публикация Април 20, 2006, 15:08:56 pm
от H.
6 Отговора
10524 Прегледи
Последна публикация Декември 30, 2010, 20:02:41 pm
от Raw Deal
2012

Започната от Jean-Luc Picard FUN